dissabte, 27 d’abril del 2019

Benach crida a "combatre la repressió" amb solidaritat i pagar la fiança dels processats per l'1-O

Benach crida a "combatre la repressió" amb solidaritat i pagar la fiança dels processats per l'1-O

El vicepresident de l'Associació de la Caixa de Solidaritat afirma que buscaran noves fórmules per recaptar els gairebé sis milions d'euros necessaris

elMón

L'expresident del Parlament Ernest Benach al Tribunal Suprem
L'expresident del Parlament Ernest Benach al Tribunal Suprem | Tribunal Suprem
El vicepresident de l'Associació de la Caixa de Solidaritat i expresident de Parlament, Ernest Benach, ha fet una crida aquest dissabte per recaptar fons per "combatre" la "repressió" de l'Estat després que el jutjat d'instrucció número 13 hagi imposat una fiança de 5,8 milions d'euros a 17 dels 30 processats per malversació de fons públics pel procés de l'1-0. "És un despropòsit tot plegat, algunes de les persones són funcionaris i es veuen afectades des del punt de vista professional, és gravíssim", ha lamentat Benach des de Reus (Baix Camp). Segons el republicà, la campanya electoral no ha facilitat la recaptació d'aportacions i encara els falten recursos per fer front aquesta situació de "crisi". En aquest sentit, ha subratllat que cercaran noves iniciatives per omplir la caixa i ha plantejat que una de les mesures podrien ser les donacions mensuals.

LA DADA D'EN JOE BREW-Què en pensen els catalans, dels seus polítics?

Què pensen els catalans dels seus polítics? Per qui se senten representats? Com valoren ‘els seus’? Com valoren els polítics ‘adversaris’? Fins a quin punt influeix el partit o la ideologia política en l’aprovació dels polítics?

Mètodes

Per a aquesta anàlisi, fem servir les dades del Baròmetre d’Opinió Política (BOP) del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). És, sense dubte, la millor font de dades polítiques en l’àmbit català, no tan sols perquè es fa presencialment (la majoria de les enquestes contractades pels diaris es fan per telèfon, cosa que implica un biaix important en la mostra), sinó també perquè es publiquen totes les dades ‘en brut’ (o sigui, les microdades). Aquesta transparència fa que els resultats siguin més fiables i també analitzables. Les dades i els detalls tècnics de la recollida són aquí.
Analitzem els resultats de l’enquesta del BOP, primera ronda del 2019. Consisteix en una mostra sistemàtica de 1.500 ciutadans, amb les dades recollides al març (publicades a l’abril).

Resultats

Reconeixement
Comencem pel reconeixement. El gràfic següent mostra quin percentatge de ciutadans sap qui és cada polític.

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras són els més coneguts –pràcticament tots els enquestats saben qui són. Nou de cada deu també saben qui són Quim Torra i Inés Arrimadas.
Reconeixement per partit
Podem examinar també el coneixement de polítics agrupant els enquestats per partits.
Ciutadans
El gràfic següent mostra el coneixement que tenen, dels polítics catalans, els votants de Ciutadans. Coneixen més Puigdemont (100%), Junqueras (98,9%) i Torra (94,5%) que no pas la cap de llista del seu partit, Inés Arrimadas (93,4%). Menys de dos de cada tres votants de Ciutadans saben qui és Manuel Valls (el seu candidat no oficial a la batllia de Barcelona).

Catalunya en Comú-Podem
El gràfic següent mostra el coneixement que tenen, dels polítics catalans, els votants de Podem. Com en el cas de Ciutadans, la gran majoria coneix els principals dirigents independentistes. Però menys de la meitat dels votants de Podem sap qui són els polítics del seu partit (Jéssica Albiach i l’aliat Joan Mena).

La CUP
El gràfic següent mostra el coneixement que tenen, dels polítics catalans, els votants de la CUP. Com els altres partits, saben qui són els principals dirigents sobiranistes, i també Inés Arrimadas. Però, a diferència de Podem, la majoria de votants de la CUP sí que sap qui és el seu principal representant al parlament (Carles Riera).

ERC
El gràfic següent mostra el coneixement que tenen, dels polítics catalans, els votants d’Esquerra Republicana. Tots saben qui és el seu dirigent (Junqueras) i qui és Puigdemont, i la gran majoria (93,1%) també coneix Marta Rovira.

Junts per Catalunya
El gràfic següent mostra el coneixement que tenen, dels polítics catalans, els votants de Junts per Catalunya. Tots saben qui és Puigdemont, i pràcticament tots saben qui és Quim Torra. Però només una minoria sap qui són els representants del PP (Alejandro Fernández) i de Podem/EUiA.

PPC
El gràfic següent mostra el coneixement que tenen, dels polítics catalans, els votants del Partit Popular. N’hi ha pocs (només 18 dels 1.500 enquestats) i, per tant, la mostra és poc ‘generalitzable’. Però en aquesta petita mostra de divuit votants del PP, només un (5,6%) sap qui és Alejandro Fernández (el principal representant del seu partit al parlament). Tots, però, saben qui és Puigdemont.

PSC
El gràfic següent mostra el coneixement que tenen, dels polítics catalans, els votants socialistes. Segueixen, més o menys, el mateix patró que els altres partits (alt reconeixement de Puigdemont i Junqueras, baix de Fernández, Mena, Albiach, etc.). La cosa que sorprèn és el coneixement relativament baix del seu primer secretari, Miquel Iceta (84,9%) i de Meritxell Batet, ministra del govern de Pedro Sánchez (55,8%).

Valoració
Més interessant que el coneixement que tenen els enquestats d’un polític (si saben qui és) és la valoració que en fan. Som-hi.
El gràfic següent mostra la valoració mitjana dels polítics per tots els enquestats. En general, els polítics d’esquerres són ben valorats, i els de dretes, mal valorats. Els polítics més ben valorats són a la presó i a l’exili (Oriol Junqueras i Marta Rovira, respectivament).

Valoració per ideologia política de l’enquestat
La valoració mitjana amaga un factor important: la ideologia de l’enquestat. Com veiem en el gràfic següent, la valoració de cada polític varia força segons la ideologia política de l’enquestat.

Els votants de dretes valoren molt més positivament Fernández, Arrimadas i Valls que no pas els votants d’esquerres. Els votants d’esquerres valoren molt millor Albiach, Batet, Junqueras, Mena, Puigdemont, Riera, Rovira i Torra. Iceta rep una valoració similar dels votants d’esquerres i de dretes.
La bretxa entre les valoracions dels votants d’esquerres i de dretes és més gran per a Inés Arrimadas. Els votants de dretes li posen una valoració molt alta (5,7), mentre que els d’esquerres li posen una valoració molt baixa (1,3). És una bretxa curiosa, si tenim en compte que el seu partit aspira a ser ‘centrista’.
També és curiós que els dos polítics del partit catalanista ‘de dretes’ (el PDECat: Quim Torra i Carles Puigdemont) són més ben valorats pels votants d’esquerres que no pas els de dretes.
Valoració de polítics per l’independentisme de l’enquestat
Observem ara la valoració que es fa dels polítics substituint la ideologia esquerra-dreta per l’independentisme.

El patró és el mateix. Però hi ha dues coses que sorprenen. Primera, Oriol Junqueras rep una valoració força alta, fins i tot, dels unionistes (4,2), el doble de la puntuació que aquest bloc posa a Quim Torra i Carles Puigdemont. Segona, els independentistes valoren de manera força positiva Jéssica Albiach i Joan Mena (encara que no siguin independentistes).
Valoració de polítics per partit polític de l’enquestat
Ara mirem la valoració dels polítics segons el partit dels enquestats.

En el gràfic anterior, cal destacar tres coses. Primera, Manuel Valls (socialista a França, aliat amb Ciutadans a Catalunya) és valorat millor pels votants del PP que qualsevol altre partit. Segona, Inés Arrimadas rep una valoració altíssima dels votants del PP (més alta, per exemple, que la valoració mitjana que els socialistes fan a Meritxell Batet). Tercera, els únics que reben valoracions molt altes (7+) de membres d’altres partits són Junqueras, Puigdemont i Rovira (el primer és a la presó i els altres dos a l’exili).
Valoració de polítics per llengua de l’enquestat
La llengua considerada ‘pròpia’ també influeix en la valoració dels polítics.

En general, els polítics que parlen més en català reben valoracions altes dels catalanoparlants; i els qui parlen més en castellà reben valoracions altes dels castellanoparlants. L’excepció és Miquel Iceta, que parla més sovint en català però rep una valoració baixa per part dels parlants del català.

Conclusió i reflexió personal

En general, els catalans valoren de manera força negativa els seus polítics. Dels dotze principals polítics, només quatre són ‘aprovats’ pels votants; els altres vuit ‘suspenen’.
En la política catalana, s’acusa freqüentment l’adversari polític de ‘representar només la meitat de Catalunya’. Irònicament, aquesta acusació ve més sovint dels polítics que reben valoracions més baixes de ‘l’altra meitat’. Les dades demostren que els polítics de dretes (Arrimadas, Fernández i Valls) són els qui reben les pitjors valoracions dels votants de ‘l’altra banda’ (d’esquerres). I els polítics unionistes reben pitjors valoracions dels independentistes que no pas les que reben els polítics independentistes dels votants unionistes. És a dir, cap polític és ‘transversal’ en els eixos llengua, ideologia i independentisme, però els ‘menys’ transversals són els qui, de manera més freqüent, acusen els altres de no ser-ho.

Detalls

El codi per a la reproducció d’aquesta anàlisi és disponible públicament.

És temps de maduixes al Maresme


De color vermell intens, textura carnosa i amb un gust molt dolç i un punt d’acidesa. Així són les maduixes del Maresme. El microclima i l’orografia de la part muntanyosa de la comarca, juntament amb una opció intencionada pel cultiu artesanal, fan d’aquestes maduixes un producte estrella dins la nostra gastronomia. Per això, quan n’arriba la temporada, són les protagonistes de la jornada gastronòmica Temps de Maduixes.
El cicle dura fins el 2 de juny i es fa a diverses poblacions de la comarca: Arenys de Mar, Arenys de Munt, Calella, Canet de Mar, Mataró, Pineda de Mar, Premià de Dalt, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Santa Susanna i Vilassar de Dalt. En les activitats que s’hi organitzen, tant es poden degustar menús i plats elaborats amb maduixes com comprar exquisideses a comerços locals o omplir el cistell directament dels productors a les fires.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
Les jornades arrenquen diumenge a Sant Cebrià de Vallalta amb la Fira de la Maduixa, un mercat on els pagesos vendran directament. L’oferta es complementarà amb jocs infantils i activitats organitzades per diverses entitats del poble. Mentre duri el cicle, més poblacions de la comarca faran sengles fires: el 5 maig a Canet de Mar i a Sant Iscle de Vallalta i l’11 i 12 de maig a Sant Pol de Mar i a Arenys de Munt. En tots aquests indrets s’hi podran comprar maduixes directament als productors, descobrir més mostres tradicionals i gastronòmiques i aprendre el funcionament del procés de cultiu.

Mil i una maneres de menjar maduixes

Paral·lelament als actes, fins a començament del mes de juny uns quants restaurants de la comarca ofereixen menús amb maduixa del Maresme. N’hi ha d’estils ben diversos: des de fondes de tota la vida a establiments premiats per la Guia Michelin.
S’hi poden trobar tant els plats més tradicionals, com ara receptes especialment pensades per a donar protagonisme a les maduixes, com combinacions més atrevides: en un gaspatxo, en forma de tàrtar, per acompanyar un formatge de cabra o com a ingredient estrella d’una amanida. Alguns restaurants van més enllà i proposen combinacions insòlites com ara una hamburguesa amb quètxup de maduixa i una botifarra aromatitzada amb maduixes.
Però on es destaquen sobretot és en les postres: de les tradicionals maduixes amb moscatell o nata a mil fulls amb crema i maduixetes, bombons de maduixa o còctels. També poden acompanyar pastissos de xocolata, ser l’element principal d’una mousse o adoptar forma de coulis per aromatitzar iogurts.

Cita amb els vins naturals al festival Indígenes de Perpinyà

Ara fa dos anys que es va estrenar a l’església dels Dominics de Perpinyà el festival Indígenes, especialitzat en vins naturals. Aquesta manera de fer vi, que consisteix a no afegir-hi sulfits i deixar que fermenti de manera natural, passa un moment molt bo i cada vegada hi ha més productors que s’hi afegeixen. La vocació del festival és de fer-ne difusió i unir productors de banda i banda dels Pirineus.
Durant dos dies aquests vinaters, la majoria dels quals tenen petits cellers, oferiran degustacions dels seus productes. Els vins naturals són elaborats sense afegir-hi res, cap component químic ni llevat artificial. De fet, ‘indígenes’ és el nom dels llevats que es troben de manera natural al raïm i que originen la fermentació del vi. El resultat és un vi no tan manipulat, que expressa les característiques pròpies de cada anyada. A més, com que són vins que no han estat tractats, tenen un gust i unes característiques força diferents que poden sorprendre els paladars que no hi estan avesats.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
Aquest cultiu més respectuós amb la terra i el paisatge va començar als anys 1950 a França i a còpia de temps s’ha difós a tot arreu. Tant al Principat com a  Catalunya Nord és una tendència puixant, que va estretament relacionada amb el moviment Slow Food i els cultius ecològics. A la fira d’enguany hi participen 37 cellers de Catalunya Nord, 26 del Principat i 22 d’Occitània. La xifra de cellers del Principat no cessa de créixer d’any en any. La major part pertanyen a la Denominació d’Origen Penedès, però també n’hi ha de la zona de l’Empordà i la Conca de Barberà.
L’oferta de la fira es complementa amb un mercat de productors instal·lat al firal, a l’antiga església dels Dominics. A més dels vins naturals, s’hi podran degustar més productes de la terra com ara ostres, pa, cervesa artesana, vinagre carn de porc, verdura o formatge. La música també amenitzarà diversos espais de la fira, amb discjòqueis.

divendres, 26 d’abril del 2019

Wagensberg i Fernàndez reivindiquen el dret a plantar-se davant la injustícia

Wagensberg i Fernàndez reivindiquen el dret a plantar-se davant la injustícia

Els testimonis complauen les defenses i sorprenen a les acusacions i avisen a Marchena que si hi hagués hagut violència no estarien parlant en termes polítics o morals

Ruben

La tarda de la jornada 36 del judici del procés ha deixat un regust estrany. De fet, ha estat l’exemple de la dualitat de desconnexions: el desconeixement de Catalunya per part de l’Estat i la ignorància del funcionament de l’Estat per part de la majoria política de Catalunya. Han certificat aquesta situació dos activistes i polítics molt presents durant els fets d’Octubre de 2017. L’exdiputat de la CUP i un dels prohoms més respectats de la sociopolítica catalana, David Fernàndez, i el diputat de la CUP i activista en defensa dels refugiats, Rubén Wagensberg.

Tots dos no han tingut cap mena de recança a defensar i reivindicar la desobediència civil per impedir l’acció de la policia. Davant de Marchena, sense arrugar-se. Ara bé, una desobediència pacífica. Al capdavall, va ser el que va passar. I les defenses segurament s’han resignat a que si els han de condemnar que sigui per una veritat. Per allò que realment va passar i no per un relat fantàstic de la terna Guàrdia Civil, Fiscalia i Pablo Llarena. “Quan el cavall ha sortit de l’estable no serveix de res tancar la porta”, al·legava un dels defensors. “Cal plantejar de cara la defensa”, ha al·legat un dels altres togats.


Les acusacions, però, no han acabat de veure el truc i s’han enganxat en preguntes de fàcil resposta per part dels testimonis. No han entès la posició, el reconeixement que, per exemple, ha fet Fernàndez de la construcció de “murs humans” per evitar l’acció de la policia. O bé quan, Wagensberg li ha girat la truita al fiscal Javier Moreno, dient que més que impedir l’acció policial “van garantir el dret a vot”. Marchena ha hagut d’intervenir per evitar que el fiscal caigués a la trampa del debat de drets. Ha calmat l’ànim encès del fiscal desorientat per les declaracions.  La dada clau és que hi va haver un gran acte de desobediència però perpetrat per la gent, no pas pels líders polítics ara processats. Si els 2,3 milions de persones haguessin decidit optar per la violència, no parlaríem en termes morals i personals del que va passar”, ha resumit Fernàndez. És ben cert, més val no imaginar-se que hauria passat. 


Desobedència, i què? 


La combinació desacomplexada Fernàndez i Wagensberg ha esbossat al Tribunal un imaginari que costa d’entendre al rígid poder de l’Estat. És més, com es vantaven a través de la desobediència d’impedir el compliment d’una resolució d’una col·lega en territori hostil. “Vaig desobeïr a consciència”, ha presumit Fernàndez.  "Si l'autodeterminació és delicte, em declaro culpable i reincident fins que no sigui un delicte, sinó un dret democràtic", ha reblat.


Fernàndez ha explicat l’articulació de ”murs humans" a les portes dels centres de votació de l'1-O  i l’ha definit com "un acte de desobediència civil per evitar l'actuació de la policia". De fet, ha explicat com ell mateix en una escola de Barcelona va formar un mur humà amb 350 persones quan van arribar els Mossos que anaven a retirar les urnes, amb qui va fer d'interlocutor per dir-los que "la realitat era la que era" i que "pacíficament" impedirien l'entrada.

"Es volia posar en valor els 2,3 milions de persones que, des de la no violència activa i pacífica, van suposar i fer fracassar la violència policial", ha afegit. Fernàndez ha afegit que aquesta "consciència activament no violenta" no era "res de nou", sinó "marca del procés polític que ha viscut Catalunya en els últims 10 anys, una desbordant consciència pacifista que rebutja la violència".


Wagensberg tampoc s’ha quedat curt i s’ha dirigit serenament al ministeri públic per definir el Primer d’Octubre. “Va ser segurament l’acte de desobediència civil més gran que ha vist mai i segurament el major que s'ha fet a Europa en molts anys”, ha advertit.  Wagensberg ha defensat sense manies la "desobediència civil" quan es considera que una resolució és "injusta". "La ciutadania, organitzada, va considerar que hi havia una resolució del TC que era injusta i va voler desobeir-la, la gent volia votar", ha resposta a l'advocacia de l'Estat.



En Peu de Pau, res més lluny de la violència

Els dos testimonis també han narrat fil per randa la plataforma en Peu de Pau. Una plataforma que és una veritable obsessió per les acusacions com instrument per acreditar l’entremat rebel. Wagensberg ha emfatitzat que servien per “reforçar, ampliar i cultivar el que ja s'estava fent a Catalunya des de feia anys, la cultura de la pau i el dret a la manifestació sense ús de la violència". A més, l’ha desvinculatGovern o de cap partit polític. De fet, ha assegurat que era un espai on hi havia gent no independentista.

El diputat republicà enumenat els  decàlegs que servien per donar "consells" sobre com anar a mobilitzats, com ara "el calçat, la hidratació" o "com afrontar moments de tensió que es poden produir". "No vol dir que estiguis a favor d'aquesta tensió", ha dit, tot citant referents internacionals del pacifisme com Martin Luther King i Gandhi, però també a Raül Romeva. La seva intervenció també ha servit per desdenomitzar els Comitès de Defensa de la República i per insistir en què en Peu de Pau ensenyava com resistir de manera no violenta.  "No vol dir que no te la puguin fer a tu, quan un tercer pot exercir la violència, és recomanable donar consells sobre com actuar, no tenir por", ha reconegut.


Per la seva banda, Fernàndez ha remarcat que els tallers eren a “plena llum del dia” i que encara es poden trobar les convocatòries a Twitter. En aquest sentit, ha assenyalat que servien per actuar "en situacions complicades", ja que els mobilitzats "han de conèixer els seus límits". "Ningú està obligat a fer res que no vulgui fer, els tallers instrueixen sobre com resistir les situacions de tensió, la repressió policial, basat en un principi d'autocontenció d'un mateix" i la "inviolabilitat de la integritat física i moral dels adversaris polítics o la gent que tens davant", ha indicat. “És molt difícil resistir”, ha afegit.

Així, ha explicat que s'explicava com actuar en situacions de "contenció, muralla o bloqueig", que ha qualificat de "clàssics de la no violència". Fernàndez ha emmarcat fer "tècniques de barrera" o de "muralla humana" dificultant la tasca dels agents en la "desobediència civil" i en al seva "fortalesa", i ha remarcat que és el que es "cada matí per aturar un desnonament". "El que fem és un poder de reunió de la gent, el que impedeix el segrest de les urnes", ha afegit. També ha avisat que "si els 2,3 milions de persones haguessin decidit optar per la violència, no parlaríem en termes morals i personals del que va passar". L’exdiputat ha reduit a “marginals” si en algun centre es van registrar incidents com escupits o empentes als policies. Tot una sentència.

Neix la Ruta del Trepat a la Conca de Barberà

Neix la Ruta del Trepat a la Conca de Barberà

Aquest cap de setmana els vins de la Conca sortiran al carrer a la Mostra de Vins i Caves que es fa coincidint amb la Setmana Medieval de Montblanc
La Mostra de Vins i Caves de la DO Conca de Barberà es fa coincidint amb la Setmana Medieval de Montblanc
La Mostra de Vins i Caves de la DO Conca de Barberà es fa coincidint amb la Setmana Medieval de Montblanc 
 
El raïm autòcton de la Conca de Barberà i els cellers que l'elaboren seran l'eix vertebradors d'un nou producte enoturístic, la Ruta del Trepat. El projecte és una iniciativa del Consell Comarcal de la Conca de Barberà conjuntament amb la denominació d'origen.

La singularitat i exclusivitat del trepat serà el leitmotiv d'aquesta proposta que inclourà els cellers que elaboren vins amb aquesta varietat. De moment els que formen part de la Ruta del Trepat són: Agrícola de Barberà de la Conca, Celler Clos Montblanc (Barberà de la Conca), Celler Carles Andreu (Pira), Celler Mas Foraster (Montblanc), Celler Rendé-Masdéu (l’Espluga de Francolí), Celler modernista de Sarral, Vins de Pedra (Montblanc), Celler Sanstravé (Solivella), Costador Terroirs Mediterranis (Barberà de la Conca), Gèrida Viticultors.

Una notícia que arriba justament amb el primer cap de setmana del Mercat de Vins i Caves de la DO Conca de Barberà a la plaça de Santa Maria de Montblanc.  Durant la Setmana Medieval de Montblanc una quinzena de cellers seran presents en diferents parades per poder tastar els seus productes i poder assessorar als visitants sobre les varietats i l’elaboració dels vins d'aquesta denominació d'origen.

Hi participaran Agrícola de Barberà, Celler Pla de la Masó, Carles Andreu, Cellers Domenys, Gerida Viticultors, Mas de la Sabatera, Mas Foraster, Rendé Masdéu, Riudabella, Rosa Mª Torres, Succés Vinícola i Vins de Pedra.

Una mostra que es repetirà el cap de setmana del 4 i 5 de maig. El programa d'actes complert de la Setmana Medieval es trobareu seguint aquest enllaç. 

Mark Knopfler conquista el Sant Jordi però diu “adeu a Barcelona”


Mark Knopfler conquista el Sant Jordi però diu “adeu a Barcelona”

L'exlíder dels Dire Straits va sorprendre els espectadors del primer concert de la gira per presentar el nou disc amb paraules de comiat

Mark Knopfler va fer les delícies una altra vegada del públic català ahir a la nit, en un concert al Palau Sant Jordi emotiu, nostàlgic i tot indica que també de comiat. Davant de 13.000 persones, Knopfler va dir "adeu a Barcelona" fins a dues vegades, argumentant que ja era un "home vell", ara que està a punt de fer 70 anys. Això va fer pensar als espectadors que, sense saber-ho prèviament, probablement hauran sigut els últims fans a veure en un concert a Barcelona l'exlíder dels Dire Straits.
En altres ocasions Knopfler havia estat escàs amb els temes del seu exgrup, però aquesta vegada va fer feliços els més nostàlgics de la banda començant amb Why eye men i enamorant una altra vegada amb Romeo and Juliet, o sorprenent amb la Once Upon a Time in the West, en una gira que era per presentar el seu últim disc, Down the Road Wherever (2018), que començava a Barcelona i que continua a la resta de l'estat a València i a Madrid.
Si aquest era el comiat de Knopfler de les actuacions en directe ho va fer ben fet, i va acabar el concert, davant les peticions dels seus fans, amb més cançons amb la guitarra de Money for Notihing. I no hi havia millor cançó per acomiadar-se que Going Home.

Un concert que va començar tard, però que es va allargar durant més de dues hores i que tot i ser en un recinte gran com el Sant Jordi va aconseguir un cert ambient d’intimitat i complicitat entre el públic i l’artista. Perfecte per a un adeu.

dimecres, 24 d’abril del 2019

Puigdemont treballa en un llibre sobre el 27-0 amb documents que ha recuperat

Puigdemont treballa en un llibre sobre el 27-0 amb documents que ha recuperat

El president a l'exili explica que "vaig fer empaquetar una caixa que vaig fer guardar en un lloc discret durant molt temps, i l'he pogut recuperar íntegrament"
 

elMón


Puigdemont ha intervingut en un acte de JxCAT a Lleida
Puigdemont ha intervingut en un acte de JxCAT a Lleida | Europa Press

El president de la Generalitat a l'exili Carles Puigdemont ha dit aquest dimecres que treballa en un llibre sobre el 27 d'octubre del 2017, el dia en què el Ple del Parlament va votar la declaració d'independència, i que "per escriure compta amb documents d'aquells dies que va deixar en un lloc discret" i que ara ha recuperat. Ho ha dit quan se li ha preguntat sobre la necessitat d'un llibre del 27-O, durant un acte a la UdL moderat pel candidat de Junts per Lleida a l'Alcaldia de la ciutat, Toni Postius.

"No em demani si hi serà pel proper Sant Jordi o per d'aquí tres, no ho sé, però ho tinc molt a punt; entre altres coses, perquè tinc uns documents, unes anotacions d'aquells dies que he pogut recuperar", i ha afegit que té ganes d'escriure'l. "En els últims dies d'estar en la Presidència de la Generalitat jo vaig fer empaquetar una caixa que vaig fer guardar en un lloc discret durant molt temps, i l'he pogut recuperar íntegrament i estic treballant amb tota aquesta documentació", ha explicat.

També ha dit que no vol exposar el seu relat sense que pugui ser utilitzat, "instrumentalitzat ni per batalles partidistes ni electorals ni per influir ni perjudicar en temes judicials". "Jo vaig marxar a l'exili per defensar la institució de la Presidència de la Generalitat i la legitimitat del meu govern, i continuo vinculat a aquesta responsabilitat. Jo no faria un ús tàctic", ha agregat.

El debat de TV3 constata la gran distància entre el sobiranisme i el bloc del 155

debat tv3
El debat de TV3 amb els sis candidats per la demarcació de Barcelona al congrés espanyol, amb les absències d’Oriol Junqueras i Jordi Sànchez, ha constatat una vegada més les grans diferències entre el bloc del 155 i el sobiranisme. El to pausat de les primeres intervencions han donat pas als retrets encreuats i als enfrontaments a mesura que ha avançat el debat.
El moderador, Vicent Sanchis, ha rebut els atacs de Cayetana Álvarez de Toledo (PP) i Inés Arrimadas (Cs) el primer minut del debat, en què han criticat TV3 i han qüestionat Sanchis. El director de TV3 ha aguantat el xàfec d’Álvarez de Toledo, però s’ha encarat amb Arrimadas recriminant-li que no respecta la seva presumpció d’innocència –està processat per desobediència al jutjat 13 per l’1-O– i ha deixat clar que no era candidat i que no pensava discutir amb ella.
El primer bloc s’ha centrat en la relació entre Catalunya i Espanya. Les posicions no s’han mogut, amb els insults habituals de l’unionisme contra els presos polítics, el president Puigdemont i l’independentisme, mentre Meritxell Batet (PSC) apel·lava al diàleg, Jaume Asens (En Comú Podem) reivindicava el referèndum i Gabriel Rufián (ERC) i Laura Borràs (Junts per Catalunya) denunciaven la repressió contra l’independentisme. Rufián ha mostrat una imatge d’un policia pegant votants l’1-O a Álvarez de Toledo, que ha elogiat la Guàrdia Civil.
El debat s’ha embarrancat i la majoria dels candidats han atacat el PSOE i Batet, que s’ha defensat amb l’obra de govern de Sánchez dels deu mesos en què ha governat. La ministra també ha evitat de pronunciar-se sobre els possibles indults, argumentant juntament amb Rufián i Borràs que encara no hi ha cap sentència i acusant el PP i Cs de vulnerar la presumpció d’innocència. Borràs també ha retret a les candidates unionistes el llenguatge ofensiu contra l’independentisme.
Asens ha fet un discurs social i ha recriminat a Batet les apel·lacions ‘buides’ al diàleg i a Rufián i Borràs la pressa de l’independentisme, mentre que el candidat d’ERC ha respost que Pablo Iglesias fa discursos diferents en públic i en privat, cosa que ha indignat Asens. Els republicans i JxCat també han retret a Batet que el PSOE no aposti per un referèndum, tal com havia defensat temps enrere el PSC.
El segon i el tercer bloc s’han centrat en l’economia i els pactes postelectorals, sense grans novetats i amb el conflicte territorial sempre en el rerefons dels discursos dels candidats. Batet ha evitat de descartar un acord entre el PSOE i Cs, tot i que aquests l’han descartat des del primer dia. Asens ha reivindicat els comuns com l’opció de decantar el PSOE cap a un govern d’esquerres i ha apel·lat al vot dels votants socialistes, mentre que Rufián ha erigit ERC com l’única opció per a frenar un govern de Sánchez amb Rivera.

Els vermuts catalans, a fons en dos tastos a Terrassa

Els vermuts catalans, a fons en dos tastos a Terrassa

La directora tècnica dels Premis Vinari, Ester Bachs, dirigirà dos tastos dissabte dia 4 de maig en el marc de la Mostra de Vermuts al Mercat de la Independència de Terrassa

 

elMón


elMón
El Mercat de la Independència acollirà la Mostra dels Vermuts dels Premis Vinari 2019
El Mercat de la Independència acollirà la Mostra dels Vermuts dels Premis Vinari 2019 | Marcel Marsal
Els amants del vermut tenen una cita el dia 4 de maig al Mercat de la Independència de Terrassa. A més de tenir l'oportunitat de tastar els guanyadors dels Premis Vinari 2019, també serà possible conèixer-los més a fons.

S'han programat dos tastos dirigits per Ester Bachs, a les 12h i a les 13.15h en els que s'explicarà què hi ha al darrere de cada una de les referències, com s'han elaborat, perquè i què és el que els distingeix un dels altres. Per assistir a aquests tastos es poden adquirir les entrades seguint aquest enllaç.

Els vermuts guanyadors amb un Vinari d'Or a la cinquena edició dels Premis Vinari | Cristóbal Castro

Alguns dels vermuts que portagonitzaran aquests tastos seran el guanyadors dels Premis Vinari dels Vermuts 2019 que es van donar a conèixer el passat 11 d'abril a la Masia Freixa de Terrassa que va acollir per primer cop el concurs.

 

Vuitanta mirades (2), per Carles Boix

Fa dues setmanes, a l’article "Vuitanta mirades (1)", vaig encetar l’examen del compendi d’articles Catalanisme 80 mirades (i +), publicat per la fundació Portes Obertes, amb una anàlisi de dos dels problemes que el “terceraviisme” deixa sense resoldre: (1) la manca d’autocrítica sobre el paper, determinant, que va jugar i juga en la generació de la crisi política catalana actual; (2) i l’apropiació, incorrecta, que fa del concepte de catalanisme. Avui n’analitzo el tercer: la relació entre catalanisme contemporani i modernització d’Espanya.
És indubtable que el catalanisme (de dretes i d’esquerres, de la Lliga al PSUC) va fer seu l’objectiu de modernitzar l’estat i l’economia espanyols durant el segle vint. De fet, molt abans que la generació del 1901 articulés aquell moviment polític, els catalans del segle dinou ja havien alçat la mateixa bandera (amb totes les variacions que es podien imaginar personatges tan diversos com Balmes, Prim o Pi i Margall) en el combat polític peninsular. Tanmateix, insistir avui en dia (com fan diverses veus al volum Catalanisme 80 mirades) a entendre el catalanisme com a eina de modernització d’Espanya, només alimenta un diagnòstic equivocat que, en distorsionar la realitat econòmica i política de les últimes dècades, deixa sense brúixola el catalanisme que diuen voler revifar.
Com ja va explicar Alexander Gerschenkron, historiador econòmic a Harvard, en un conjunt d’assaigs recollits al volum Economic backwardness in historical perspective (1962), l’èxit de la revolució industrial anglesa va esperonar Alemanya, primer, i Rússia, després, a confegir una política financera i industrial per encalçar Anglaterra i neutralitzar la seva emergència com a poder imperial. Mancats, però, de la xarxa productiva que havia generat espontàniament la revolució industrial a la Gran Bretanya, aquells països (especialment Rússia) van haver de recolzar la seva política de modernització sobre l’acció explícita de l’estat com a agent actiu en el procés d’acumulació i inversió de capital ―mitjançant la formació d’un sector amb grans bancs i d’empreses nacionals amb capacitat per dinamitzar l’economia nacional i per incidir en els mercats internacionals―. De fet, com va indicar Gerschenkron, com menys desenvolupada l’economia, més pes va tenir l’estat (i les seves elits burocràtiques) a l’hora de generar i dirigir l’economia, el món financer i una indústria incipient.
El repte polític que va plantejar el catalanisme moderat i intervencionista va desfermar una crisi constitucional i de legitimitat que segueix oberta
En una escala menor, aquesta també va ser la història de l’economia espanyola del segle vint. Gaziel, aquest autor tan estimat entre els terceraviistes, va escriure a les seves memòries que el Madrid de l’any 1908, on hi va arribar per obtenir el seu títol de doctor, “era un poble gran” amb “un palau enorme i mig buit ... uns quants palaus de l’aristocràcia més rància ... un nombre excessiu de funcionaris públics ... i una gran massa de poble fi, calmós, pintoresc i pobre com una rata”. Quan aquella letargia econòmica i política va haver de confrontar-se al repte polític del catalanisme cambonià (que pretenia fer de Bismarck i de (petit) Bolívar alhora, intervenint al govern espanyol amb carteres ministerials i “autonomitzant” Catalunya), les elits estatals van decidir contraatacar per mantenir el control polític d’Espanya i reconstituir el que havia acabat convertint-se, per fer servir els termes orteguians d’aquell moment, en una realitat invertebrada. El contraatac va ser directament policial ―la repressió de Primo de Rivera― però també “econòmic”. Com a ministre d’Hisenda de Primo de Rivera, i malgrat la seva filiació política amb el conservadurisme maurista, Calvo Sotelo va trencar amb la política tradicionalment magra i abstencionista de la dreta espanyola en matèria econòmica: va nacionalitzar el sector de petrolis en l’empresa Campsa, va crear les bases d’un sistema de bancs públics, i va promoure un pla estatal d’inversions en infraestructures. Malgrat els titubeigs i timidesa inicials, l’esperit que animava aquella estratègia era evident (i paral·lela a les experiències d’altres estats de la perifèria europea): utilitzar l’estat per créixer i, alhora, per recuperar la iniciativa davant de l’amenaça que presentava un model econòmic i uns estaments socials molt més dinàmics.
La República, governada per tertulians de cafè decimonònic, i la Guerra Civil van congelar el projecte de Calvo Sotelo. El règim franquista, però, el va recuperar i expandir amb la creació de l’INI, el reforçament de la relació entre banca i elits estatals, i la intensificació dels plans d’infraestructures radials (i dels famosos “pantans” que havien de convertir Espanya en un immens verger). Tot i que la Itàlia de Mussolini va inspirar el calvosotelisme i el franquisme, l’estatisme no va ser privatiu dels règims feixistes. Després de la Segona Guerra Mundial, França va apostar per un sistema de planificació indicativa i una política industrial centralitzadora i de creació dels anomenats “campions nacionals” per tal de convergir econòmicament amb el seu enemic secular, Alemanya. Una política, per cert, que, com van demostrar Michael Piore i Charles Sabel, va acabar afeblint el teixit industrial, poc intensiu en capital pel gust dels enarques de París, de l’àrea de Lió.
La modernització va arribar a tot Espanya als anys seixanta, de la mà del Fons Monetari Internacional i el seu pla d’estabilització en conjunció amb el dinamisme (fins a aquell moment  força tocat per l’autarquia de la postguerra) de les velles regions industrials (Catalunya i Euskadi). Ara bé, a la mort de Franco, la geografia econòmica espanyola havia adquirit una estructura diferent de la de començament de segle, amb un Madrid capaç de competir per pes demogràfic i econòmic amb les “regions” del nord i del nord-est. Molt abans, l’any 1957, Gaziel ja havia albirat aquell canvi tot constatant que “de les capitals [del món] que jo conec una mica ―i he viscut o sojornat en algunes dotzenes― ... Madrid és, per mi, la que ha experimentat un canvi més radical en els darrers cinquanta anys”.
Parlar de “modernització” peninsular no té cap fonament; és una apel·lació buida a unes glòries que, fet i fet, no van existir mai
Amb aquella transformació, el somni històric de Catalunya com a agent modernitzador es va quedar en això: en un somni que havia d’acabar emboirant els càlculs estratègics del catalanisme (a partir dels anys setanta dominat, intel·lectualment i políticament, pel socialisme català). L’apel·lació a la idea del catalanisme modernitzador d’Espanya va servir per moderar els impulsos rupturistes de la perifèria durant la transició democràtica i per legitimar el pacte constitucional. Aquella idea, però, només era un mite, la closca morta d’una estratègia política que no s’havia posat al dia davant dels canvis peninsulars de les darreres dècades. Espanya ja era moderna ―tot i que instal·lada en una modernitat que el vell catalanisme, ben cregut que la industrialització i el desenvolupament sempre venen de baix (dels artesans i enginyers convertits en autònoms i empresaris), no s’havia pogut ni imaginar―.
Al tombant del segle vint-i-u, quan els defensors directes del catalanisme intervencionista van adonar-se que el programa modernitzador no duia enlloc, la resposta (de la mà de Pasqual Maragall) va ser proposar un pacte federal (o, més aviat, un pacte de bicapitalitat) per mirar de domesticar la potència política i econòmica d’un Madrid que es negava a compartir poder real. Naturalment, la proposta (gairebé unilateral i amb el suport feble d’un president socialista arribat a la Moncloa per l’onada de l’11-M) va fracassar: si la metròpolis havia sorgit com a resposta a un repte perifèric secular, res podia fer pensar que l’aparell de l’estat central s’avindria fàcilment a pactar una nova estructura política més equilibrada.
El repte polític que va plantejar el catalanisme moderat i intervencionista va desfermar una crisi constitucional i de legitimitat que segueix oberta. En qualsevol cas, parlar de “modernització” peninsular no té cap fonament. És una apel·lació buida a unes glòries que, fet i fet, no van existir mai. De la mateixa manera, proposar un suposat esquema federal tampoc sembla tenir gaire viabilitat: la sentència del 2010 va deixar aquest cartutx completament inservible. Per això, el terceraviisme em continua semblant, tot plegat, una realitat inexistent que l’únic que aconsegueix és fer perdre força i temps al catalanisme contemporani.
Carles Boix
Opinió Vuitanta mirades (1) Carles Boix

Tatxo Benet: ‘Independentista? Crec que sempre ho he estat’

Tatxo Benet, al seu despatx de Mediapro (Foto: Adiva Koenigsberg)
Tatxo Benet i Ferran (1957) és soci de Mediapro i mecenes cultural. Tot i ser un dels empresaris més potents de Catalunya, Tatxo Benet és un gran desconegut. Per no tenir, no té ni entrada a la Viquipèdia, tot i ser fundador d’una de les poquíssimes multinacionals catalanes, amb presència a mig món. Ja sia per caràcter, ja sia perquè el seu soci i amic Jaume Roures s’emporta tota l’atenció mediàtica, la veritat és que de Benet en sabem ben poca cosa. Com a molt, que va treballar a TV3. I aquí ens quedem. Aquesta entrevista intenta, doncs, omplir un buit informatiu i saber una mica més sobre la biografia i punts de vista d’un gran desconegut. Tatxo Benet va rebre VilaWeb fa uns dies al seu despatx de Mediapro, a Barcelona. A la façana de l’edifici, una immensa quadribarrada. A la finestra del despatx, vistes panoràmiques de la ciutat.
Tatxo Benet i Ferran (1957). Qui era la senyora Ferran?
—Hòstia… [S’aixeca, va a la taula i n’agafava una fotografia carnet de la seva mare, que té sempre a la vista]. Aquesta és la senyora Ferran: la persona que m’ha influït més a la meva vida. Molt del caràcter que tinc està influenciat per ella. La meva mare va ser molt, molt, molt especial. Era una gran senyora, i molt avançada al seu temps. Malgrat que tenia cinc fills, no va deixar mai de treballar. I això a Lleida als anys seixanta no era una cosa habitual. Tenia diversos negocis. Un institut de bellesa. I va muntar altres botigues d’altres rams. Es donava molt als altres, va ser molt moderna i no va tenir por de què poguessin pensar els altres d’ella. Un saber estar. Una elegància.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
I el senyor Benet, qui era?
—La persona que he vist que ha estat més treballadora. Ningú com ell. Tenia una gestoria a Lleida, heretada de l’avi, on es guanyava la vida. I, a la vegada, era periodista. Durant 25 anys va ser el delegat d’El Correo Catalán a Lleida. Abans havia treballat a La Mañana. Treballava set dies a la setmana. Tot l’estiu. Mai vacances. Com a molt, alguns dies per Setmana Santa. El deliri de la feina l’he agafat d’ell.
Vau anar a un col·legi de l’Opus. Us hi van enviar per creients?
—No eren especialment religiosos. Però és el que hi havia. I a l’ambient dels meus pares ningú es plantejava portar els nens a un col·legi nacional. Era mal vist. Per mal ensenyament.
Heu quedat marcat pel col·legi de l’Opus?
—Tothom, Opus o no, està marcat pel col·legi. Hi ha gent que ha quedat molt pitjor. Marcada, fins i tot, físicament. La fama de determinats Maristes, a Lleida, per exemple… Nosaltres no teníem capellans. Només el director espiritual. Ara, jo he sortit tot el contrari. No crec en Déu. I només crec en la ciència. Coses bones? Encara ara tenim un xat amb tots els quaranta alumnes que anàvem a classe. Érem la primera promoció. Els Terra Ferms, perquè el col·legi era Terra Ferma. I fa dos anys, que els vaig convocar jo, vam trobar-nos a Lleida.
Sou cinc germans. Bon rotllo, amb els germans?
—No és que tingui bon rotllo. Estem molt units. El germà gran, molt intel·ligent, ha fet psicologia, antropologia i alguns altres estudis. No ha deixat d’estudiar. I ara es dedica a un negoci d’electricitat. Jo sóc el segon. El tercer va anar a viure als Estats Units fa 33 anys o 34. I encara hi és. Conseller delegat d’una multinacional. Productes de laboratori. El quart, arquitecte. Viu a Lleida. I el petit, el Jordi, drogoaddicte, es va morir de sida el 1992. Quan el germà ve dels Estats Units fem colònies, així en diem. Ens n’anem a un lloc de Catalunya, el congost de Mont-rebei o el càmping d’Àger, i els quatre ens estem allà. I fem excursions. Fem molta pinya.
Fills?
—Dues filles i dos fills. I la meva actual dona té dues filles per la seva banda. La gran fa coreografia, i ara estudia a Los Angeles direcció de cinema. La segona estudia enginyeria informàtica. El tercer ha estudiat educació social i treballa d’integrador. I el petit estudia màrqueting.
A casa vostra, de quin bàndol eren?
—A casa meva, la família del pare eren carlins. Mon pare va arribar a ser regidor, paer, de l’Ajuntament de Lleida als anys cinquanta i seixanta. Gent tradicional, conservadora, que havien donat suport a Franco, però que no n’eren adoradors. Ja els estava bé el règim, tot i que alguns d’ells, com el meu avi, carlí, no li semblava gaire bé que mon pare fos paer, entre altres coses pel tema de la llengua catalana. La mare, en canvi, era filla d’un taxista. El taxi número 1 de Lleida. N’estàvem molt orgullosos, que fos el número 1. L’home era d’Esquerra Republicana. I ma mare era molt avançada políticament. Jo a casa vaig tenir aquesta doble visió.

Per què feu periodisme? Pel pare?
—Segurament. Jo l’acompanyava de petit. De sempre vaig dir que volia ser periodista. Cap dels meus germans ho deia. Jo no he estudiat gaire periodisme. Aquesta és la veritat. Treballar, sí. Des dels 16 anys treballava de periodista al Correo Catalán i al Barcelona Deportiva. I l’any 1975, que n’acabava de fer divuit, vaig anar al Diari de Lleida.
No teniu carrera?
—No. No he acabat cap de les dues carreres que vaig començar. Vaig començar dret a Lleida perquè ma mare em deia: això de periodisme no et servirà de res, estudia dret per agafar cultura d’alguna cosa. Primer em va agradar molt. Era molt agraït. Perquè els professors represaliats de Barcelona els enviaven a Lleida. Teníem Jordi Solé Tura, Pedro Jover. Eliseo Aja. I fèiem dret romà, que és molt divertit. Dret polític, on vaig acabar fent un treball sobre el Maig de 1968. Però dret, a segon, la cosa és codi civil. Codi penal. ‘Artículo 545 que va en remisión con el 548’. Ui, vaig dir, això no m’agrada. Vaig deixar dret. I estudiava periodisme a Barcelona, que no vaig acabar, i treballava al diari a Lleida. El primer dia que vaig anar a classe de periodisme era el 20 de novembre de 1975.
Ha!
—Mon germà gran tenia un pis, i ens vam passar la nit rebentant Barcelona amb un que era poeta. I a les sis del matí, havíem d’anar a l’Autònoma. Era a la cuina, i vaig sentir-ho a la ràdio del veí. Hòstia, s’ha mort Franco. I a la UAB hi havia una festa brutal. Ho vaig trobar sensacional. Però jo havia de tornar al diari a Lleida. Hi havia notícia. Aquest va ser el meu primer dia de classe.
Treballeu de periodista de seguida.
—A Barcelona vaig col·laborar amb un diari que es deia Catalunya Express. Només col·laboracions en temes d’esport. No em donava gaire. I jo no volia demanar res a casa. Era caparrut. Me’n vaig atipar i vaig anar a Pamplona amb una xicota. Uns mesos. I vaig tornar a Lleida. I em vaig oferir a treballar pel diari El País. Hi havia Enric Canals i Alfons Quintà. Un dia era a casa i, per televisió, vaig veure detinguts per l’atemptat del Papus. I eren tots gent de Lleida que jo coneixia. Eren de la guàrdia de Franco. Gómez Benet, Bosch. Extrema dreta de Lleida. Jo sabia que tots eren de la guàrdia de Franco. I ningú ho deia. Aquesta és la meva, vaig dir. Vaig trucar a El País. ‘Hola, us volia oferir una informació: aquesta gent són de la guàrdia de Franco.’ El País va ser el primer que va dir que els assassins eren de la guàrdia de Franco. I arran d’això, vaig passar a ser corresponsal d’El País a Lleida.
Militàveu en algun partit?
—No. Però estava polititzat. Jo en aquella època estava fascinat per Herbert Marcuse, Erich Fromm. Em va fascinar molt el Maig del 68. I vaig veure que els comunistes s’hi posicionaven en contra. I adonar-me d’això, a 17 anys, va ser veure que d’autoritarismes n’hi ha de moltes menes.
I d’independentista, quan us en feu?
—Jo crec que sempre ho he estat. Però no és tant de ser independentista de tota la vida. Si vols l’autogovern, en quin moment poses el límit? Per què decideixes que els catalans són bons fent sanitat, però dolents amb afers exteriors? Per què? Només té una raó de ser, i és que creguis que hi ha d’haver un marc que és Espanya. I, per tant, podem donar coses a Catalunya, però mai trencar aquest marc. Però això és una cosa sentimental. Si som capaços d’autogovernar-nos, ho som per a tot. En vols dir independència? Doncs digues-ne independència. Catalunya és sobirana, però no es pot independitzar? Aleshores no és sobirana. No té cap mena de sentit.
El judici als presos, el seguiu?
—L’he arribat a escoltar amb la wifi d’un avió. Tot el viatge. Les sis hores o set. Crec que amb el judici s’intenta acabar de construir el relat fals que s’ha fet sobre què va passar aquí a Catalunya. Ho veiem amb els guàrdies civils que van sortint. I suposo que el fiscal pretén demostrar un clima de violència. Al final aconsegueixen allò que buscaven: que els mitjans de Madrid creïn un cultiu, i que expliquin que això era molt violent, per justificar una sentència que ja tenen feta.
Quin és l’eslògan de Tatxo Benet?
—En tinc dos, que em vénen de la meva època de minyó escolta: Tant com puc. I sempre endavant.

Poses ‘Tatxo Benet’ a Google i la primera cosa que surt és un article a El Mundo. Us situen al lloc 182 dels més rics d’Espanya. 260 milions. Xifres certes?
—No. La xifra certa és que jo tinc el 12% d’aquesta companyia. Això és cert. Però ells consideren el que val Mediapro, i calculen que val 2.000 milions. I el 12% són 240. Però per tenir-los, primer, jo m’ho hauria de vendre i, segon, que m’ho paguessin al preu que diuen ells. En fi.
David Graeber, antropòleg. Autor de ‘The debt’. Tesi: qualsevol multinacional s’ha aixecat fent trampa. Sense complir les lleis. Trencant-les. Impossible fer-se ric, si no.
—No. Jo no conec les altres multinacionals. Però si ens referim a nosaltres, no. En absolut. Es pot crear un gran grup sense que calgui atropellar ningú. Sense que calgui que la gent que hi treballa se senti cohibida.
Com passeu d’escriure articles a fer negocis?
—Jo era un periodista que m’entusiasmava la meva feina. Súper apassionat. Jo era dels qui treballava a El Periódico de Catalunya i, si sentia unes ambulàncies a les dues de la matinada, trucava de seguida, agafava el cotxe i me n’anava a veure-ho. Era el que m’agradava. I quan entro a TV3, em diuen que si vull fer de cap d’esports. I allà, en Jaume Roures fa de cap de producció. Has de comprar drets, perquè si no, no tindràs material per a emetre. Tens producció, realització. I començo a veure que s’han de comprar coses. Vendre coses. Gestionar equips. I sense haver acabat la carrera de periodisme, que vaig fer tres anys, ni la de dret, un any, vaig haver d’aprendre i entendre un negoci. El negoci de la televisió. Quan es va acabar això de TV3, vaig anar a Madrid, a ser director general d’una companyia. Audiovisual Sports. La que tenia els drets del futbol. 40% Asensio. 40% Sogecable. I 20% TV3. TV3 una mica arbitrava, i vaig anar-hi de director general. Vaig estar-hi sis mesos, un any. Molt poc. Perquè Telefònica va comprar la part d’Asensio, per enfrontar-se amb Sogecable. I entre els dos era impossible de gestionar. I me’n vaig anar. I quan vaig marxar, vaig pensar que la cosa normal era dedicar-me a fer allò que sabia fer: comprar i vendre drets, programes. I d’aquí ve.
Com és el vostre dia a dia? Per exemple, el darrer mes.
—Del darrer mes, quinze nits fora. Som en un moment d’expansió internacional. L’últim mes he estat a Los Angeles, Nova York, Londres, Xangai, Buenos Aires. A Los Angeles i Nova York, presentant Mediapro Studio, la nostra divisió de continguts, on els tenim tots empaquetats. A Londres, reunions amb bancs i financers. A Xangai, hi tenim el consell. Un de cada tres es fa allà. I dos de cada tres a Barcelona. I a Buenos Aires hi tenim un hub de negocis força importants. I tenim força operacions.
Els homes de negocis us mateu entre vosaltres. Des de fora, ho sembla.
—No. No tinc aquesta sensació que sigui una cosa gaire agressiva. Nosaltres fem la nostra feina. Sí que a vegades molta gent s’ho pren així. Aquí a Espanya som en el punt de mira molt sovint. Però nosaltres no tenim una actitud agressiva amb la competència.
Teniu un vessant de mecenes cultural. Per exemple, per què voleu fer mil metres quadrats de llibreria Ona, a Barcelona?
—Perquè sóc molt fan dels llibres. Molt. Quan vaig venir a Barcelona vaig començar a comprar els llibres a la llibreria Ona. I des de llavors, sempre. M’ha agradat el seu posicionament sobre la cultura. Un dia vaig parlar amb la Montse: m’agradaria quedar-me la llibreria, i que tu continuessis portant-la. I vinga, endavant. I la meva dona, notària, i de León, em va dir: per què no ho fas ben fet? I vam buscar un local. Si em pregunteu quina estratègia hi ha darrere, jo crec que les cultures només viuen si hi ha escriptors que escriguin en aquesta cultura. Si escriuen en la llengua. Els intel·lectuals, els escriptors, són el gran tresor. Són els qui fan que s’aguanti aquesta cultura, llengua i país. És així. I hi ha un moment a la vida, que aquí tots ells han de decidir: ho faig en català o en castellà? No se n’adonen. Però els passa. Doncs els qui volem col·laborar, podem posar-los-ho fàcil perquè en el moment que hagin de prendre la decisió, triïn el català. La llibreria és una manera d’ajudar en aquesta direcció. La meva manera d’ajudar és fer una llibreria només en català, gran i amb ambició. La intenció és guanyar diners. I espero poder obrir el Sant Jordi vinent.
Com combatreu Amazon?
—Tindrem un catàleg de llibres en català que ells no tindran mai.
No es podran comprar per Amazon?
—Si els venc jo, ja em va bé. Però el catàleg el tindrem nosaltres. I segon, donant servei a la llibreria que no tenen.
Autors que us agradi llegir?
—De Catalunya, m’agrada molt tota la poesia catalana. Papasseit. Carles Riba. Maria-Mercè Marçal. I Mercè Rodoreda i Joan Sales. Crec que Catalunya ha tingut grans poetes, i molt mala sort: molts han mort joves. Sempre he estat, ja de jove, fanàtic de Graham Green. I de Julio Cortázar.

Comprareu més obres d’art censurades, com vau fer amb la peça ‘Presos polítics’?
—He fet una col·lecció d’obres censurades. En tinc unes quaranta o cinquanta. Mireu, m’acaben de portar el catàleg. No és definitiu. Tot això d’aquí són obres que han estat censurades en algun moment. De tot el món. M’agradaria exposar-les a Barcelona. Això forma part de la meva ideologia liberal que us deia. Ningú pot coartar la llibertat d’expressió. Hi ha obres de molta qualitat.
Per exemple?
—Robert Mapplethorpe. Fotògraf dels EUA. Marta Minujin. Artista argentina. David Cherney. Artista txec, que va fer una mena de tauró d’Hirst, però a partir de la figura de Sadam Hussein. Tinc coses prohibides per l’Ajuntament de Barcelona. Aquest torero, per exemple, prohibit per Xavier Trias. I aquest altre torero, prohibit per Ada Colau. És Morante de la Puebla, que va fer un pòster per a anunciar la corrida que feia a Saragossa. I l’ajuntament no li va deixar posar aquest cartell a Barcelona. Aquest altre és de Figueres. 2010. Una exposició sobre el franquisme de Núria Güell i Levi Orta, que van fer una acció: un cotxe pintat de simbologia franquista. I s’havia de passejar per Figueres. L’alcalde ho va prohibir.
L’alcalde Santi Vila?
—No ho sé. Jo ara tinc el cotxe. I mireu aquesta altra, és meravellosa. Zoulikha Bouabdellah. Són catifes d’oració, els ha fet un foradet al mig i hi col·loca sabates de dona occidental. Amb taló. Sensacional. Prohibit a França, durant l’època dels atemptats gihadistes. Hi ha obres de tota mena. Mireu aquesta. Eléaza. Pintor que viu aquí a Catalunya. Hi diu: ‘Polític a l’atur busca cantonada segura i confortable’. Ja veieu quina ximpleria. Doncs li van fer treure, la Diputació de Màlaga. ‘Per atemptar contra la dignitat dels polítics i de la dona.’
Res a afegir?
—Abans m’heu demanat qui m’influïa. I sabeu qui m’influeix molt, ara? Els meus fills. Sembla una bestiesa. Doncs moltes vegades em fan de consciència. Moltes.

dimarts, 23 d’abril del 2019

El Telescopi Espacial Hubble celebra el seu 29è aniversari amb una fotografia increïble

El Telescopi Espacial Hubble celebra el seu 29è aniversari amb una fotografia increïble

La imatge de la nebulosa del Cranc del Sud, creada per un sistema estel·lar binari, és una mostra més de la bellesa de l'espai i demostra que el telescopi encara té molta vida per davant

elMón

Nebulosa Cranc Sud
La nebulosa del Cranc del Sud | Telescopi Espacial Hubble / NASA / ESA
Aquesta imatge espectacular de la nebulosa del Cranc del Sud, amb la seva forma característica de rellotge de sorra, va ser capturada pel Telescopi Espacial Hubble de la NASA i l'Agència Espacial Europea per celebrar el 29è aniversari de la seva posada en òrbita. La nebulosa, creada per un sistema estel·lar binari, és un dels moltíssims objectes que, durant les darreres gairebé tres dècades, el Hubble ha ajudat a entendre. A més, la fotografia en sí també és una prova en sí mateixa que, 29 anys després, les capacitats operatives del telescopi espacial continuen sent excel·lents.

El Telescopi Espacial Hubble va ser llançat a bord del transbordador espacial Discovery el 24 d'abril de 1990. Des d'aleshores, ha canviat completament la manera com no només els astrònoms sinó el públic en general veiem l'Univers, amb imatges increïbles i que han sorprès tot el món no només pel seu altíssim valor científic sinó, també, per la seva bellesa. Cada any, pels volts del seu aniversari, el Telescopi Espacial dedica un temps a fer una fotografia per a celebrar-ho, i aquest any la nebulosa del Cranc del Sud ha estat l'escollida. La seva forma, tan peculiar, va ser creada per la interacció entre les dues estrelles que hi ha al seu centre, una gegant vermella i una nana blanca. Mentre la gegant vermella s'allibera de les seves capes externes per convertir-se, també, en una nana blanca, els materials que la composen s'escampen. Una part va a parar a l'altra nana blanca per la seva pròpia atracció però, quan ha absorbit massa massa, aquesta també se'n desfà.

Tot plegat, però, és una descoberta força recent: la primera observació de la nebulosa es va fer el 1967 però es va creure que era una sola estrella, fins que, el 1989, l'Observatori Austral Europeu va mostrar la característica forma de la nebulosa. Tot i això, la precisió de la imatge no era prou bona com per veure més enllà d'unes emanacions provinents d'una zona central molt brillant, i no va ser fins el 1998, gràcies al Telescopi Espacial Hubble, que l'estructura d'aquestes dues estrelles es va poder veure clarament.