dimecres, 15 de juny del 2016

El maig més càlid a la Terra des que hi ha registres

INFORME DE L'OMM

El maig més càlid a la Terra des que hi ha registres

És el vuitè mes consecutiu que bat el rècord de temperatura de la sèrie iniciada el 1880

El maig més càlid a la Terra des que hi ha registres
GISS NASA
EL PERIODICO
Dimarts, 14 de juny del 2016 - 18:30 CEST
El mes de maig va ser el més càlid en el conjunt de la Terra des del 1880, quan comença la sèrie històrica de temperatures, segons ha informat l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) amb dades de l'Institut Goddard d'Estudis Espacials de la NASA. Concretament, la temperatura mensual es va situar 0,95 graus centígrads per sobre de la mitjana dels mesos de maig del període de referència 1951-1980.
El trimestre primaveral (març-maig) ha registrat també les temperatures més elevades del mateix període a l'hemisferi nord, ha afegit l'OMM.
La calor ha sigut especialment intensa a l'Àrtic, cosa que ha provocat que el període de desglaç aquest any hagi començat molt aviat. La banquisa boreal, la capa de gel flotant, ocupava el maig passat 12 milions de quilòmetres quadrats, segons mesuraments per satèl·lit, el mínim de les últimes dècades per al mateix mes.
"La situació del clima ens dóna moltes raons d'alarma", ha subratllat el director del Programa d'Investigació de Clima Global de l'OMM, David Carlsson. "En el passat parlàvem d'algunes dècimes, però ara ens trobem per vuitè mes seguit amb temperatures superiors en gairebé un grau a la mitjana històrica", ha afegit Carlsson.
Les temperatures rècord han estat acompanyades d'episodis meteorològics extrems, com fortes precipitacions a Europa i el sud-est dels Estats Units, així com un gravíssim emblanquiment dels corals de la Gran Barrera australiana. "Tot això indica que el que era anormal s'està convertint en la nova norma", ha subratllat el científic.
Richard Betts, del Hadley Centre del Regne Unit, ha explicat en un comunicat: "La concentració de diòxid de carboni en l'atmosfera està augmentant any rere any a causa de les emissions humanes, encara que aquest any s'està rebent un impuls addicional pel recent episodi del Niño. Carlsson, per la seva part, ha reiterat que si bé la influència del Niño ha sigut important, la causa subjacent de l'escalfament global segueix sent l'emissió a l'atmosfera de gasos d'efecte hivernacle.
Carlsson també ha recordat que el món fa 370 mesos consecutius que registra unes temperatures per sobre de la mitjana de les seves respectives sèries: "Això significa que qualsevol persona que ara té 30 anys o menys mai ha passat un mes més fred que la mitjana".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada