divendres, 13 de febrer del 2015

Els científics comencen a usar partícules còsmiques a Fukushima per examinar els reactors

Els científics comencen a usar partícules còsmiques a Fukushima per examinar els reactors

L'Administració i l'opinió pública japonesa viuen d'esquena a les notícies sobre la central nuclear i les emissions radioacti

EL PERIODICO
EDUARDO LÓPEZ ALONSO / BARCELONA
Divendres, 13 de febrer del 2015 - 15.02 h
Anàlisi de radioactivitat a prop de Fukushima, el 2011.
La central nuclear de Fukushima ha començat a fer experiments amb partícules còsmiques per veure l'interior dels reactors, pas clau per poder retirar en el futur el combustible radioactiu que contenen, ha confirmat aquest divendres a EFE l'operador de la planta. La retirada del combustible parcialment fos de l'interior de les unitats de fissió 1, 2 i 3 és l'operació més complexa i delicada dins del llarg procés per desmantellar la central, que durarà uns 40 anys. La planta afectada pel terratrèmol i el tsunami del 2011 és una amenaça latent que en qualsevol moment pot donar un disgust, però al Japó ningú parla de Fukushima. Tòquio, i els seus 30 milions d'habitants, viu d'esquena a Fukushima tot i trobar-se a uns 270 quilòmetres de la central. Davant la impossibilitat de traslladar la població, l'opció escollida fa la sensació que és eludir la qüestió.
Una pàgina web informa de l'evolució dels nivells de radioactivitat a Tòquio. Tot sembla normal, encara que algunes veus crítiques asseguren que els detectors estan situats a uns 20 metres d'altura, i amb això redueixen els nivells detectats. No hi ha comptadors Geiger a la vista enlloc, ni tan sols al Museu de la Ciència de Tòquio. Preguntat un dels responsables del museu, admet que no hi ha cap detector de radioactivitat i que l'única àrea sobre el tema és en un extrem de la planta superior. No aporta cap informació sobre Fukushima i no sembla interessar-li a ningú. A la planta principal, una exposició sobre els excrements va atraure l'atenció majoritària del públic l'estiu passat.
Un empleat de TEPCO, a Fukushima, vestit amb una granota antiradiació, el mes d'abril passat.
Davant la impossibilitat de reacció, l'Administració i l'opinió pública japonesa semblen haver relegat el tema Fukushima de les agendes. Tot està en mans de Tokyo Electric Power (Tepco), operadora i propietària de la planta.

MUONS

Fins ara, l'altíssima radiació que hi ha dins dels tres reactors per culpa de la fusió parcial ha fet que aquestes instal·lacions siguin inaccessibles, i això impedeix als tècnics conèixer quin és l'estat exacte del combustible. Tepco va començar a fer proves aquest dijous amb el reactor 1, al voltant del qual ha instal·lat uns dispositius desenvolupats per High Energy Accelerator Research Organization, un laboratori nipó especialitzat en física de partícules.

Aquests aparells detecten la presència en l'aire de partícules conegudes com a muons (que es generen quan partícules subatòmiques procedents de l'espai exterior entren en contacte amb l'atmosfera terrestre) i com aquestes modifiquen la seva trajectòria quan toquen l'urani i el plutoni dels reactors. Aquesta tecnologia permet generar una imatge de l'interior de les unitats similar a una radiografia i s'ha utilitzat amb èxit per fer el mateix a la central de Tokai, situada a la prefectura japonesa d'Ibaraki (al nord de Tòquio). Tepco planeja recopilar les dades d'aquests dispositius durant un mes i anunciarà els primers resultats al març.

EFECTES DE LA RADIACIÓ

Els efectes de Fukushima s'han deixat notar al Japó, però no es difonen gaires estudis sobre les conseqüències en la població. 'Eurekalert' va publicar al seu dia un demolidor informe en què alertava dels efectes de la radiació en plantes, insectes i animals. També en l'arròs i el peix en zones pròximes a la central. Però no hi ha gaire informació publicada sobre els nivells de radioactivitat, llevat d'un estudi molt divulgat en què s'assegurava que Tòquio havia aconseguit nivells inferiors dels existents a la majoria de les grans ciutats del món.

DEMOLICIÓ

La lluita contra la radioactivitat a Fukushima segueix. El Govern japonès va decidir demolir 1.080 cases a la prefectura de Fukushima aquesta setmana pel deteriorament dels immobles i malgrat que s'havien sotmès a tasques de descontaminació radioactiva. Les vivendes són a la "zona d'exclusió", el radi de 20 quilòmetres al voltant de la planta de Fukushima on les autoritats van imposar la prohibició total o parcial d'accés en funció dels nivells de radiació.

RESTRICCIONS

Des de la catàstrofe nuclear, l'Executiu central porta a terme en aquesta àrea tasques de descontaminació destinades a retirar els residus radioactius emanats de la planta. El Govern ha decidit ara demolir un miler de cases en què els habitants continuen evacuats, la majoria (870) ubicades al municipi de Naraha, i després d'haver completat les tasques de descontaminació en aquests immobles. Les autoritats han optat per aquesta mesura després de comprovar que les vivendes havien patit un gran deteriorament pel seu abandonament durant gairebé quatre anys. Gairebé 50.000 residents dels municipis ubicats dins de la "zona d'exclusió" continuen evacuats a causa de les emissions radioactives. Des de l'abril del 2014, l'Executiu japonès ha aixecat les restriccions d'accés a dos dels municipis dins d'aquesta àrea però més llunyans a la central i considerats segurs després d'haver sigut descontaminats. Les emissions radioactives i vessaments d'aigua contaminada resultants encara mantenen evacuades milers de persones que residien al costat de la central i han afectat greument l'agricultura, la pesca i la ramaderia local.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada