dijous, 6 de novembre del 2014

El govern espanyol no pot mantenir l'embat contra el 9-N

06/11/2014
Consulta

El govern espanyol no pot mantenir l'embat contra el 9-N

Sense títol
El president espanyol, Mariano Rajoy

Constata que no podrà obligar a retirar les urnes, i comença a buscar arguments per sortir de l'atzucac en el qual s'ha posat

Lluís Bou
El govern espanyol no pot mantenir l'embat contra el 9-N. L'afirmació de fa pocs dies del president Mariano Rajoy en el sentit que la consulta alternativa no se celebraria, s'ha fos com un terró de sucre. L'Estat no pot fer-la complir sense que això tingués un cost polític monumental, i una amonestació internacional, segons reconeixen fonts del PPC. El govern central és conscient que no pot obligar a retirar 6.695 urnes de vot, encara menys a través de la via que la justícia espanyola ho ordenés als Mossos d'Esquadra, com va suggerir el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que dirigeix l'estratègia de la Moncloa respecte la consulta i el procés sobiranista, ha començat a buscar arguments per intentar sortir de l'atzucac en el qual s'han posat al mantenir una línia de duresa. L'argument de l'executiu espanyol serà ara interpretar que el 9-N el fan entitats privades, i que per tant no caldrà actuar. L'encarregat de difondre aquesta nova visió per evitar la topada, en la qual el govern espanyol hauria quedat molt malparat, ha estat el ministre de Justícia, Rafael Català. Si fa pocs dies anunciava possibles mesures penals, avui ha suggerit que l'Estat no actuarà si la Generalitat "no promou actuacions en el desenvolupament d'una consulta no autoritzada". I el govern català no les promourà, perquè ja estan totes preses. L'argumentació del ministre és la d'intentar passar diumenge de perfil, un fracàs polític després d'haver intentar aturar el nou 9-N.

El fet és que naturalment la Generalitat és qui organitza la consulta, i manté oberta la web per informar-se dels punts de votació, així com els anuncis per promoure la participació. A més ha organitzat un gran centre informatiu per als mitjans acreditats a la Fira de Barcelona, on s'estan instal·lant els mitjans estrangers. El 9-N la consellera de Governació, Joana Ortega, anirà compareixent en roda de premsa per informar dels índex de participació.

El fre de mà que ha començat a posar el govern espanyol té dos perills sobre la taula, que en les pròximes hores encara podrien introduir algun canvi. Les decisions no són estables, perquè l'escenari polític espanyol està mogut. El sector aznarista del PP i la FAES reclamen mà dura contra el 9-N, qüestionen obertament Rajoy, i pressionaran amb concentracions espanyolistes a les capitals de província. I si en els pròxims dies la formació popular torna a aparèixer envoltada d'algun escàndol de corrupció, els estrategues del PP tornaran a tenir la temptació d'endurir les posicions contra les reivindicacions catalanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada