dimarts, 18 de novembre del 2014

Vandellós: “Els millors equips de 'hackers' tenen relació amb governs”

18/11/2014
Consulta

Vandellós: “Els millors equips de 'hackers' tenen relació amb governs”

L'expert en seguretat informàtica remarca que els atacs cibernètics forts estan relacionats amb l’espionatge industrial, polític o militar, o el terrorisme

Andrea Rodés
El Singular
Pere Vandellós va treballar durant 15 anys en una gran consultoria tecnològica i és especialista en temes de seguretat informàtica i ciberseguretat. Fa un parell d’anys, coincidint amb la crisi, va veure que era el moment d’emprendre i juntament amb Jose Antonio Ballarín, executiu amb àmplia experiència en el sector de les TIC, van decidir muntar Clevertask, una consultoria tecnològica especialitzada en solucions de seguretat informàtica i anàlisi de big data per empreses i organitzacions.

Amb factors com la globalització i els canvis d’hàbits de compra a Internet s’ha obert un terreny més favorable als atacs informàtics des de l’anonimat. “Cada cop hi ha més companyies que tenen com a màxima preocupació els ciberatacs”, comenta l’empresari. Un exemple de la vulnerabilitat informàtica a la qual s’exposen administracions i empreses són els suposats ciberatacs patits per la Generalitat el passat ‘9N’. Segons fonts del Govern, l’atac va deixar fora de servei la web i el correu electrònic de la Generalitat, la web del president, el Servei Meteorològic de Catalunya, la recepta electrònica i l'accés dels professionals del Servei d'Emergències Mèdiques als historials clínics dels pacients, entre més. L'assalt també va disparar contra la pàgina oficial del 9-N, Participa2014.cat, però no la va arribar a fer caure. “Hi ha ciberatacs de baix nivell, realitzats per estudiants i nanos joves, sense cap més finalitat que l’aprenentatge o la notorietat, i altres més forts, relacionats amb l’espionatge industrial, polític o militar, o el terrorisme, per exemple”, comenta Vandellós. 
 
“De fet, moltes vegades, els millors equips de hackers i especialistes en ciberseguretat tenen relació amb agències estatals i governs”, afegeix l’empresari, recordant que “una de les primeres coses que habitualment fan els presidents de les grans potències mundials al entrar al govern és contractar els millors hackers pel seu equip de seguretat informàtica”. Segons dades del Instituto Nacional de Ciberseguridad (INCIBE), els principals focus de ciberatacs contra empreses i organitzacions són la Xina, Ucraïna i les regions ex-soviètiques.
 
“Hi ha empresaris que viatgen amb informació molt important en els seus mòbils i accedeixen a dades i aplicacions molt sensibles”, explica Vandellós. Per diferenciar-se de les grans consultores tecnològiques, Clevertask s’ha especialitzat principalment en serveis de seguretat per dispositius de nova generació (tablets, smartphones), com l’encriptació de missatges i correus electrònics. Operativa des de maig de 2013, Clevertask té una plantilla de 40 persones i creix a un 10% anual. Aquest any esperen facturar dos milions d’euros, i entre la seva cartera de clients figuren empreses multinacionals líders en el sector industrial i sobretot bancari, algunes pertanyents a l'Ibex 35.

Llegeix la resta de la informació a VIAempresa
Sense títol
Pere Vandellós, expert en informàtica

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada