dissabte, 29 de novembre del 2014

Sarkozy: tot a favor per liderar la dreta francesa

FRANÇA

Sarkozy: tot a favor per liderar la dreta francesa

L’expresident és el favorit en les eleccions internes d’avui a la UMP

L’expresident francès Nicolas Sarkozy i les seves ambicions de recuperar l’Elisi tenen avui una primera cita amb les urnes. El seu partit, la conservadora UMP, escull avui un nou president i els sondejos donen pràcticament per fet que els 300.000 militants amb dret a vot el situaran al capdavant d’una formació esquinçada i desorientada des que fa dos anys Sarkozy va abandonar la política després de perdre l’Elisi contra François Hollande. Si es confirma el que és previsible, el marit de Carla Bruni haurà guanyat una primera batalla sense gaires esforços, però després de dos mesos de campanya en què ha fet evident que encara no té ni les armes ni els escuts necessaris per vèncer la guerra i coronar-se a l’Elisi el 2017.
L’escenari d’aquests primers comicis ha sigut molt favorable per al fill pròdig de la política francesa, imputat per corrupció activa i tràfic d’influències. Els seus dos rivals, Bruno Le Maire i Hervé Mariton, no han aconseguit fer ombra al mite, i Sarkozy segueix sent el favorit entre els militants del seu partit. Però a l’horitzó hi ha unes presidencials obertes a tots els francesos, que, segons les enquestes, prefereixen que sigui l’ex primer ministre Alain Juppé qui torni la dreta a la presidència de la República.
El setmanari Nouvel Observateur publicava ahir detalls inquietants de l’enfocament que està donant l’hiperactiu Napoleó de la França moderna al seu retorn polític. Fonts pròximes a l’expresident explicaven que quan l’anterior líder de la UMP, Jean-François Copé, va abandonar el càrrec al maig per un escàndol de corrupció, Sarkozy va trucar a un amic per preguntar-li si havia de presentar-se per substituir-lo. “Com a amic, et dic que ho deixis estar i que gaudeixis de la vida, però pensant en el país, et dic que has de tornar -li hauria dit el confident-. I si vols presentar-te el 2017, estàs pràcticament obligat a fer-ho”, va dir-li, confirmant la intuïció de Sarkozy: “Sí, això és el que em semblava”.
Dubtes i confidències
Ara, cinc mesos després de prendre la decisió, dubta i truca a altres amics per preguntar-los si va fer bé presentant-se. Segons la publicació, li diuen que sí, que per descomptat, que té tota la raó de vendre’s com l’única esperança d’una França “abocada a l’abisme”. Però Sarkozy pot llegir diàriament que molts francesos diuen que l’han calat, que no s’empassen la seva faceta de líder “penedit que ha après dels seus errors”, que més enllà de l’èpica del retorn no hi ha ni propostes noves ni una línia política definida. Tot França ha sentit també com la líder del Front Nacional, Marine Le Pen, diu que es diverteix davant el retorn de Sarkozy, i es frega les mans davant una “sensació de déjà-vu ”.
“Encara que resulti còmodament reelegit, Sarkozy ha perdut un primer partit: el d’imposar-se com un líder unitari i pacificador”, alertava ahir el periodista Alain Auffray a les pàgines de Libération. Efectivament, quan va anunciar que tornava, va prometre renovar una UMP balcanitzada per les guerres internes que ell mateix ha alimentat durant dos anys entre bastidors fins a poder-se mostrar com l’únic capaç d’arreglar-ho. Diu en els seus mítings que no vol “més sectes ni capelletes”, però una posició borrosa en temes tan sensibles com el matrimoni homosexual ha acabat allunyant-lo dels seus cercles més pròxims. Joves promeses del partit, com l’excandidata a l’alcaldia de París Nathalie Kosciusko-Morizet, s’han mostrat hostils amb el seu mentor després que Sarkozy cedís fa unes setmanes davant els centenars de militants del lobi contrari al matrimoni homosexual i prometés que l’eliminaria.
“Abans sabia ocupar com ningú l’espai politicomediàtic, imprimir el tempo i federar al seu voltant”, diu Matthieu Croissandeau sobre el nou Sarkozy a l’editorial del Nouvel Observateur. “Però avui, sense ganes de treballar ni inspiració, ho intenta amb poc èxit”, afegeix un periodista per a qui els seus mítings només han sigut un instrument per seduir masses nostàlgiques que l’idolatren en excés. Erràtic, Sarkozy ha llançat discursos a la carta, passant de prometre davant un auditori de Niça un límit estricte a una immigració que “amenaça la manera de viure” dels francesos a defensar una setmana després a Alsàcia una “societat mestissa”.
Diuen els experts que l’error de Sarkozy és limitar-se a personificar la seva campanya, que no té més idea a vendre que ell. I, en el seu cas, ell pot ser el miratge d’un líder amb autoritat per redreçar el país, però també pot ser l’evidència de la desena de casos de corrupció que el persegueixen, una bomba de rellotgeria que el podria fer miques a mig camí cap a l’Elisi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada