Les mandonguilles són una de les
receptes culinàries més antigues i està documentat que els grecs i els
romans ja en menjaven. El nom prové del mot àrab ‘al-bunduga’, que
significa avellana, i devia fer referència a la seva forma arrodonida.
En algunes comarques catalanes en diuen pilotilles.
Es poden fer amb carn de porc, de vedella o barrejant-les totes dues. En alguns països en fan de xai i també es poden preparar amb carn de pollastre. Es tracta de demanar a la carnisseria que us piquin la carn que més us agradi o més us convingui. De vegades, ja en tenen de preparades per ells. Cal tenir present que la carn picada és un aliment molt delicat perquè té humitat i molts espais on poden proliferar els microorganismes. Per això és imprescindible consumir-la el mateix dia que es compra. Als supermercats trobareu carn picada o mandonguilles envasades i, com que han de dur obligatòriament conservants, es poden guardar a la nevera fins a la data de caducitat que indica l’embolcall.
La carn
La carn, com el peix i els ous, és un aliment que ens aporta proteïnes d’alt valor biològic perquè contenen tots els aminoàcids, inclosos els essencials, en la quantitat necessària. Aquests aminoàcids faran que el nostre organisme pugui formar les seves proteïnes.
Ens aporta vitamines del grup B, com la B3, que intervé en el metabolisme dels greixos, les proteïnes i la glucosa en sang, a més d’estar implicada en el manteniment i funcionament dels processos digestius. La B12 contribueix al desenvolupament del sistema nerviós i intervé en la síntesi de cèl·lules sanguínies. El dèficit de B12 està relacionat amb problemes cognitius i demències.
El contingut en minerals és important perquè aporta ferro, fòsfor, potassi, sofre i zinc. El zinc és necessari per a mantenir en bon estat les mucoses i poder cicatritzar correctament. Un dèficit de zinc pot causar aftes a la boca, que costen de curar i no es tanquen.
Primera part de la recepta: com preparar la carn de les mandonguilles
Ingredients (per a 2 persones)
1 ou sencer
180 g de carn picada (pot ser de porc, de vedella o de pollastre)
1 cullerada sopera de farina de galeta
farina blanca per enfarinar
Hi ha moltes maneres de preparar les mandonguilles, però aquesta és molt bàsica i molt clàssica.
Preparació
En un bol gran, hi poseu un ou sencer i el bateu. Hi afegiu una mica de sal i una cullerada sopera de farina de galeta i ho remeneu bé. Després, hi afegiu la carn picada i la barregeu amb l’ou i la farina de galeta.
Abans era habitual afegir-hi un all trinxat ben petit, però repeteix una mica. És opcional. Hi ha receptes que hi posen una mica de llet, que hi dóna una textura més amorosida, però també és opcional.
Es pot retocar la barreja de la carn, l’ou i la farina de galeta afegint-hi més ou o llet fins a aconseguir la textura prou consistent per a fer les boles i que no quedi gaire atapeïda.
Feu les pilotilles separant la quantitat de carn amb una cullera i les enfarineu amb la farina blanca. Arrodoniu les boles amb les mans enfarinades per tal que no s’hi enganxi la pasta de la carn picada. Aquest és un procés que agrada molt a les criatures, que poden ajudar-vos a fer-les.
Segona part de la recepta: la salsa
Ingredients (per a 2 persones)
les mandonguilles ja preparades
2 tomàquets madurs grans
oli d’oliva
un polsim de sal
1 cullerada de postres de sucre
Preparació
Renteu i eixugueu els tomàquets madurs. Talleu-los per la meitat i ratlleu-ne la polpa amb un ratllador. Si voleu, també els podeu tallar a bocins i triturar-los amb la pell al túrmix. Afegiu un polsim de sal i una culleradeta de sucre al tomàquet natural.
En una paella petita hi poseu força oli i, quan estigui calent, fregiu les mandonguilles fins que quedin rosses.
En una altra paella més gran, hi poseu només un rajolí d’oli d’oliva, hi aboqueu el tomàquet ratllat i hi poseu les mandonguilles perquè es guisin conjuntament mentre la salsa es redueix.
La salsa de tomàquet ha de sofregir-se i s’ha d’evaporar l’aigua que conté. Vigileu i aneu remenant. Quan la salsa ja sigui espessa i el color vermell sigui més fosc, es podrà tancar el foc.
Suggeriments
És força habitual posar-hi pèsols, que caldrà coure abans amb aigua i afegir-los després quan es cogui la salsa de tomàquet.
A l’estiu es poden menjar tèbies i també poden ser una tapa que s’acompanyi amb unes llesques de pa.
Comentaris
És un segon plat, ja que és ric en proteïnes.
Combinarà molt bé amb qualsevol primer plat de verdures amb una mica de patata.
El fet de deixar reduir el tomàquet amb les mandonguilles fa que la carn quedi molt més flonja.
És molt important fregir-les amb oli abundant calent, perquè així absorbeixen poca quantitat d’oli.
Valoració nutricional
Aquesta vegada hi trobareu dues taules: a la primera taula, les mandonguilles estan fetes amb carn de pollastre i a la segona, amb carn de porc. Les de carn de pollastre tenen menys quilocalories, menys greixos, però més proteïnes que les de carn de porc.
Aquest plat té una aportació calòrica alta perquè cal fregir les mandonguilles amb oli i això fa augmentar molt les quilocalories. Fixeu-vos que, en tots dos casos, el contingut en proteïnes és elevat mentre que gairebé no aporten fibra i tenen molt pocs hidrats de carboni.
Es poden fer amb carn de porc, de vedella o barrejant-les totes dues. En alguns països en fan de xai i també es poden preparar amb carn de pollastre. Es tracta de demanar a la carnisseria que us piquin la carn que més us agradi o més us convingui. De vegades, ja en tenen de preparades per ells. Cal tenir present que la carn picada és un aliment molt delicat perquè té humitat i molts espais on poden proliferar els microorganismes. Per això és imprescindible consumir-la el mateix dia que es compra. Als supermercats trobareu carn picada o mandonguilles envasades i, com que han de dur obligatòriament conservants, es poden guardar a la nevera fins a la data de caducitat que indica l’embolcall.
La carn
La carn, com el peix i els ous, és un aliment que ens aporta proteïnes d’alt valor biològic perquè contenen tots els aminoàcids, inclosos els essencials, en la quantitat necessària. Aquests aminoàcids faran que el nostre organisme pugui formar les seves proteïnes.
Ens aporta vitamines del grup B, com la B3, que intervé en el metabolisme dels greixos, les proteïnes i la glucosa en sang, a més d’estar implicada en el manteniment i funcionament dels processos digestius. La B12 contribueix al desenvolupament del sistema nerviós i intervé en la síntesi de cèl·lules sanguínies. El dèficit de B12 està relacionat amb problemes cognitius i demències.
El contingut en minerals és important perquè aporta ferro, fòsfor, potassi, sofre i zinc. El zinc és necessari per a mantenir en bon estat les mucoses i poder cicatritzar correctament. Un dèficit de zinc pot causar aftes a la boca, que costen de curar i no es tanquen.
Primera part de la recepta: com preparar la carn de les mandonguilles
Ingredients (per a 2 persones)
1 ou sencer
180 g de carn picada (pot ser de porc, de vedella o de pollastre)
1 cullerada sopera de farina de galeta
farina blanca per enfarinar
Hi ha moltes maneres de preparar les mandonguilles, però aquesta és molt bàsica i molt clàssica.
Preparació
En un bol gran, hi poseu un ou sencer i el bateu. Hi afegiu una mica de sal i una cullerada sopera de farina de galeta i ho remeneu bé. Després, hi afegiu la carn picada i la barregeu amb l’ou i la farina de galeta.
Abans era habitual afegir-hi un all trinxat ben petit, però repeteix una mica. És opcional. Hi ha receptes que hi posen una mica de llet, que hi dóna una textura més amorosida, però també és opcional.
Es pot retocar la barreja de la carn, l’ou i la farina de galeta afegint-hi més ou o llet fins a aconseguir la textura prou consistent per a fer les boles i que no quedi gaire atapeïda.
Feu les pilotilles separant la quantitat de carn amb una cullera i les enfarineu amb la farina blanca. Arrodoniu les boles amb les mans enfarinades per tal que no s’hi enganxi la pasta de la carn picada. Aquest és un procés que agrada molt a les criatures, que poden ajudar-vos a fer-les.
Segona part de la recepta: la salsa
Ingredients (per a 2 persones)
les mandonguilles ja preparades
2 tomàquets madurs grans
oli d’oliva
un polsim de sal
1 cullerada de postres de sucre
Preparació
Renteu i eixugueu els tomàquets madurs. Talleu-los per la meitat i ratlleu-ne la polpa amb un ratllador. Si voleu, també els podeu tallar a bocins i triturar-los amb la pell al túrmix. Afegiu un polsim de sal i una culleradeta de sucre al tomàquet natural.
En una paella petita hi poseu força oli i, quan estigui calent, fregiu les mandonguilles fins que quedin rosses.
En una altra paella més gran, hi poseu només un rajolí d’oli d’oliva, hi aboqueu el tomàquet ratllat i hi poseu les mandonguilles perquè es guisin conjuntament mentre la salsa es redueix.
La salsa de tomàquet ha de sofregir-se i s’ha d’evaporar l’aigua que conté. Vigileu i aneu remenant. Quan la salsa ja sigui espessa i el color vermell sigui més fosc, es podrà tancar el foc.
Suggeriments
És força habitual posar-hi pèsols, que caldrà coure abans amb aigua i afegir-los després quan es cogui la salsa de tomàquet.
A l’estiu es poden menjar tèbies i també poden ser una tapa que s’acompanyi amb unes llesques de pa.
Comentaris
És un segon plat, ja que és ric en proteïnes.
Combinarà molt bé amb qualsevol primer plat de verdures amb una mica de patata.
El fet de deixar reduir el tomàquet amb les mandonguilles fa que la carn quedi molt més flonja.
És molt important fregir-les amb oli abundant calent, perquè així absorbeixen poca quantitat d’oli.
Valoració nutricional
Aquesta vegada hi trobareu dues taules: a la primera taula, les mandonguilles estan fetes amb carn de pollastre i a la segona, amb carn de porc. Les de carn de pollastre tenen menys quilocalories, menys greixos, però més proteïnes que les de carn de porc.
Aquest plat té una aportació calòrica alta perquè cal fregir les mandonguilles amb oli i això fa augmentar molt les quilocalories. Fixeu-vos que, en tots dos casos, el contingut en proteïnes és elevat mentre que gairebé no aporten fibra i tenen molt pocs hidrats de carboni.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada