Ciència en societat
El dia del «sobregir»: quan la Terra ja no ens pot mantenir
Hem exhaurit els recursos naturals que el nostre planeta pot regenarar durant un any més aviat que mai
El planeta Terra. | Pixabay
El dia del "sobregir" s'ha avançat.
Ha estat més aviat que mai. El 1970 era el desembre, però cada vegada
s'avança més. El 1992 va ser el 13 d'octubre i el 2000, l'u de novembre.
Però entre el 2009 (25 de setembre) i el 2010 (21 d'agost) es va
accelerar. I, enguany, s'ha avançat un dia: s'esperava el dos d'agost.
Som set mil cinc-cents milions de persones al món, només per això ja generem una enorme pressió sobre el planeta i sobre els altres animals amb qui el compartim. Amb la nostra presència i les nostres activitats, el planeta necessita més d'un any i mig per regenerar el que consumim en un any.
Hem exhaurit els recursos naturals que la Terra pot regenerar durant un any. Per suportar el nostre nivell de consum com actuem avui, necessitaríem 1,7 terres –segons dades de la Xarxa Global per la Petjada Ecològica (Global Footprint Network).
La Petjada Ecològica és un indicador que avalua l'impacte de la demanda de les nostres accions sobre la biosfera. Es mesura en "hectàrees globals". En dades de 2014, els tres primers llocs els ocupen la Xina (5.200 milions d'hectàrees globals i 1.400 milions d'habitants), Estats Units (2.670 milions d'hectàrees globals i 319 milions d'habitants) i l'Índia (1.450 milions d'hectàrees globals i 1.247 milions d'habitants). Espanya ocupa el lloc vint-i-u (176 milions d'hectàrees globals i 46,6 milions d'habitants).
L'empremta ecològica també es pot calcular per persona. El 2014, els habitants de Qatar van necessitar 15,7 hectàrees globals per càpita. A Espanya hem consumit 3,8 hectàrees globals (l'any anterior van ser 3,9, i el 2007 –abans de la crisi– gairebé 6!); és a dir, necessitem tres països com el nostre per a produir el que consumim i absorbir el que rebutgem. Les hectàrees globals requerides per habitant en els països mencionats abans són els Estats Units (9,9), La Xina (3,7) i l'Índia (1,1).
Només tenim un planeta, però consumim com si tinguéssim l'equivalent a més d'un i mig. Fem servir més recursos ecològics dels que la natura pot regenerar i emetent més diòxid de carboni a l'atmosfera que els ecosistemes poden absorbir. Cal reconsiderar la sobrepesca, la sobreexplotació dels boscos; si seguim així, el 2050 consumirem com si tinguéssim dos planetes i mig.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada