divendres, 8 de gener del 2016

Les preguntes castelleres que ens respondrà el 2016

Les preguntes castelleres que ens respondrà el 2016

Repassem algunes de les incògnites del nou any

| Actualitzat el 05/01/2016 a les 09:45h

Els Xiquets del Serrallo, fent l'aleta a un castell el passat 2015. Foto: Rodrigo Sicilia.

Tot just ara fa un any, DiariCasteller.cat publicava alguna de les preguntes que podrien obtenir resposta durant el 2015. D'elles, la gran majoria han estat afirmatives. Hem vist un castell inèdit, el 4de10 amb folre i manilles, descarregat pels Minyons. Els Castellers de Sants han reeditat per partida doble el 2de9 amb folre i manilles. Els Nens del Vendrell i els Xicots de Vilafranca han trencat el registre de les 12 colles de nou pisos. La Colla Vella va portar per primer cop un castell de 10 a la plaça del Blat i hem tancat el 2015 amb cinc colles provant el 3de10 amb folre i manilles. Amb el 2016 ja encetat, sorgeixen nous dubtes, noves preguntes que la nova temporada probablement respondrà:


Tindrà continuïtat el 4de10 amb folre i manilles?

La gesta dels Minyons va ser espectacular i fins i tot va semblar plàcida. Els malves van domar un castell que semblava inabastable i ara caldrà veure si el poden tornar a portar a plaça abans de la darrera diada. El 2016 és també any de Concurs i serà interessant si aquesta construcció esdevé part del programa de la Colla Vella o els Verds.

Es mantindrà el lideratge compartit?

Si mirem les actuacions dels Castellers de Vilafranca, els Minyons de Terrassa i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, s'evidencia un nivell similar que els allunya de les altres colles. Les cinc millors actuacions de cada una se separen per menys de 200 punts al rànquing anual, mentre que la quarta colla de l'any en suma gairebé 10.000 menys. És el que s'ha anomenat lideratge compartit, tres grans colles que poden portar grans castells allà on actuen i que sumen les millors diades del fet casteller. Seguirà sent així durant aquest nou curs?

Qui guanyarà el Concurs? I la jornada de dissabte?

Ja ho hem dit: any parell, Concurs de Castells. Sense els Minyons, tot fa preveure un cara a cara altra vegada entre rosats i verds, tot i que caldrà veure com evoluciona la temporada a la Joves de Valls. Serà l'any del trencament de l'hegemonia vilafranquina? O la millor actuació de la història, punts a mà, la podran repetir a la Tarraco Arena Plaça?

Per tercer cop, el Concurs veurà una jornada de dissabte diferent, on la rivalitat queda una mica al marge i que per primer cop veurà un colla de nou. De les 14 que han fet l'aleta al 3de9f, una no hi podrà ser diumenge, fet que a priori la pot situar com a favorita. Compte, però amb el salt que puguin fer d'altres colles, com ara els Gausacs, que aquest curs ja han descarregat el 5de8.

Serà l'any de la Colla Joves Xiquets de Valls?

No ens hem cansat de llegir que el 2015 de la Joves era l'inici d'una nova dinàmica que portaria els seus fruits a mitjà termini. Els de Jaume Galofré es van quedar a un pas de coronar el 3de10fm, castell que serà objectiu clar aquest curs, així com els castells sense folre. Estarem atents a l'evolució dels vallencs.

Com influenciaran els canvis de caps de colla a Tarragona?

Els quatre caps de colla de la ciutat seran nous. Josep Maria Solé lidera ja els Xiquets i el veterà Àngel Oriol els de Sant Pere i Sant Pau. Encara manca per saber qui serà el cap de colla de la Jove i qui estarà al capdavant dels del Serrallo.

Els Xiquets busquen la continuïtat del full de ruta marcat per Peiró, mentre que a la Jove cal un revulsiu després d'un tram final de temporada complicat. Ho veurem a partir de Sant Jordi.

Veurem el 3de9f dels Marrecs? I el 4de9f dels Nens?

Els Marrecs de Salt no se n'amaguen: Després del 5de8, és el torn del 3de9f. Els de Salt, condicionats sovint pel nombre de camises a plaça, es troben en el moment més dolç de la seva història i ho volen aprofitar. Per la seva banda, els Nens del Vendrell volen continuar sumant noves fites. Consolidat el cinc i amb un 3de9f solvent, els vermells ja pensen en el 4de9f aquest 2016.

Serà l'any del 4de8?

Castellers de Cerdanyola, Xiquets del Serrallo, Jove de Sitges, Castellers de Cornellà o Castellers de Badalona. Són algunes de les colles que s'havien plantejat el 4de8 aquest 2015 i que han vist com finalment no el podien portar a plaça o quedava en intent. La clau aquest curs serà avançar terminis i plantejar-se abans el carro gros.

Quina serà la colla número 100?

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya s'acosta al centenar de colles. Caldrà estar pendents de l'assemblea anual, que se celebra al mes de març. Josep Maria Cortès, el president de l'entitat, anunciava que la junta proposaria una fórmula per integrar d'alguna manera les colles de fora dels Països Catalans. Està per veure, però, si aquest tipus de relació implica o no formar part de la Coordinadora o si s'estableix algun altre mecanisme. La proposta serà al març i veurem si, d'acabar prosperant, el nombre de colles de la CCCC s'engreixa. En tot cas, a Catalunya hi ha un grapat de projectes castellers que, si tenen acceptació, són candidats a passar a ser colles en formació en els propers mesos.

De ben segur que hi ha moltes més preguntes per respondre. Tot fa preveure, però, que es mantingui el cartell de Sant Fèlix, un any després d'un debat que va durar setmanes i que va incorporar un nou element: la possibilitat de posar cinc colles a la plaça de la Vila, un fet que els administradors van descartar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada