dimarts, 2 de desembre del 2014

Per què hi ha més gel a l'Antàrtic si té un clima més càlid?

Per què hi ha més gel a l'Antàrtic si té un clima més càlid?

| ND 01/12/2014 a les 15:57h
 
Foto: NASA

El món s'està escalfant. No és d'estranyar que l'extensió de gel de l'Àrtic disminueixi cada estiu en els últims dos anys. Però resulta desconcertant que el gel marí que rodeja l'Antàrtida cobreixi més extensió dels oceans del sud el passat hivern austral des de que es van començar a prendre mesures a finals dels anys 70. "No hi ha dubte que el canvi climàtic és real", va dir Walter Meier, del Centre de Vol Espacial Goddard de la NASA. "El que passa és que cada pol respon a la seva manera a aquest fenomen global", va dir.

La Terra, en el seu conjunt, està perdent gel marí. Les mesures de la NASA i el Centre Nacional de Dades de Gel indiquen que l'Àrtic va perdre una mitjana de 32.000 quilòmetres quadrats de gel marí cada any des de finals de l'any 70. Mentrestant, l'Antàrtida ha guanyat una mitjana de 10.000 quilòmetres quadrats per any, que no és suficient per equilibrar el balanç.

Per què els oceans Àrtic i Antàrtic es comporten de maneres diferents? "L'augment que hem vist del gel marí antàrtic és en part un misteri", admet Meier. "Encara estem tractant d'entendre com un clima més càlig provoca augments regionals en la coberta de gel".

Vent, desglaç o més precipitació 

El culpable podria ser el clima. El canvi climàtic està alterant els patrons climàtics a tot el planeta, i un d'aquests canvis és un augment de vents en tot el continent de l'Antàrtida. Els cops d'aire fred des del continent gelat cap al mar estan provocant un increment de gel marí. "Aquesta és una teoria", diu Meier. "Crec que els vents, sense cap dubte, juguen un paper important. Però altres factors també podrien intervenir". Per exemple, assenyala el desglaç de les glaceres, que irònicament podria produir més gel. "L'aigua dolça del desglaç es congela més fàcilment que l'aigua salada del mar", explica.

Les nevades també podrien ser importants. La neu dipositada en el fi gel marí pot pressionar sobre el gel i col·locar-lo just a sota de l'aigua. L'aigua freda de l'oceà es filtra a través del gel i es produeix com a resultats una barreja fangosa que després es torna espessa i crea el gel marí, informa la NASA.

Alguns processos científics defensen que tot podria ser provocat per les variacions naturals del clima de la zona antàrtica. Encara que està clar que l'escalfament global està jugant un paper important en la pèrdua de gel marí de l'Àrtic, la tendència de l'Antàrtida és prou petita com per explicar-se simplement degut a les variacions naturals del clima de la zona. "En última instància", diu Meier, "esperem que l'escalfament augmenti a nivell global i inclús que el gel marí antàrtic comenci a baixar". El que estem veient, suggereix, és la manera peculiar de com la Terra respon a un estímul global.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada