dissabte, 15 de novembre del 2014

Què va passar a la Moncloa el 9-N, segons Zarzalejos

DESPRÉS DEL 9N
Dissabte  15.11.2014  11:11

Què va passar a la Moncloa el 9-N, segons Zarzalejos

El periodista explica en un article com 'va escalatar a la barba de Rajoy' l'èxit inesperat de la votació

VilawebUna de les clatellades mes fortes que ha rebut Mariano Rajoy per la gestió que va fer del 9-N ha vingut d'una de les plomes més significatives de l'espanyolisme. L'ex-director de l'ABC i columnista a El Confidencial, José Antonio Zarzalejos, ha explicat en un article quins van ser els càlculs (erronis) del govern espanyol amb la consulta, i com això li ha acabat 'esclatant a la barba' a Mariano Rajoy.
D'entrada, Zarzalejos critica la reacció un cop es va haver fet la  votació. Lamenta que diumenge no va sortís ningú del govern espanyol a fer cap valoració del 9-N, fins que es va improvisar la compareixença --amb cinta adhesiva al micròfon inclosa-- del ministre de Justícia, Rafael Catalá.

'Mariano Rajoy i el seu govern van contemplar durant el diumenge passat com van incórrer en un error de càlcul. Segons que va dir 'urbi et orbi' Rosa Díez el dia 3 de setembre, ella estava tranquil·la perquè l'executiu tenia una estratègia. No va revelar quina era, però va dir que la tenia. Rajoy li va garantir que la consulta no es faria. Però es va fer amb més o menys precarietat, sense garanties mínimes, i amb una escenografia suficient que va fer a Artur Mas que l'esdeveniment havia estat un èxit total. El president del govern va trigar tres dies en sostenir que havia estat un fracàs rotund', escriu.

Diu Zarzalejos que el 9-N Rajoy es pensava que 'Mas no traspassaria les línies vermelles de la legalitat, però ho va fer; que si les traspassava, una organització de voluntaris no seria capaç d'organitzar una consulta d'una certa envergadura, però va ser capaç de fer-ho; que si les dues hipòtesis anteriors fallaven, la participació seria ridícula, i van fallar, però la participació de 2,3 milions de catalans ha agafat carta de naturalsesa; i en darrera instància Rajoy i el govern es van pensar que el fiscal general de l'estat instaria els jutges i serien ells els qui resolguessin la situació, però tampoc no van actuar, i encara més, van al·legar proporcionalitat per no fer-ho.'

Tot seguit el periodista carrega amb molta duresa contra el president espanyol: 'Rajoy ha esquivat el problema o, en el millor dels casos, l'ha interpretat a la seva conveniència de buròcrata i, per tant, li ha restat el seu caràcter polític encomanant-se a una estratègia jurídica  de probabilitats que ha acabat esclatant-li a la barba.' Compara aquests errors estratègics amb els de l'Operació Púnica, i considera que això fa que, també des de dins, hagi perdut fiabilitat i previsibilitat s'entén com una tossudesa.'

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada