dilluns, 10 de novembre del 2014

Fins al 25 de novembre també es pot votar sense el DNI vigent: què cal portar i on cal anar?

  DESPRÉS DEL 9N

Fins al 25 de novembre també es pot votar sense el DNI vigent: què cal portar i on cal anar?

Molts ciutadans no van poder participar aquest diumenge perquè no havien renovat el document o perquè no hi figurava cap adreça situada a Catalunya

Durant el dia d'ahir, al punt de votació on jo era, una noia d'uns 25 anys va portar el permís de conduir, el volant d'empadronament, el passaport espanyol vigent i el DNI caducat. Li vam haver de dir-li que no podia votar. Un noi alt amb casc va estripar la seva papereta i el sobre quan li vaig explicar que el DNI més volant d'empadronament no era suficient per poder votar en aquell col·legi. Uns amb l'adreça mallorquina al DNI –per aprofitar els vols barats– tampoc no va poder votar. I una dóna d'uns 75 anys va començar a plorar quan es va adonar que el seu DNI estava caducat. Un home argentí plenament disgustat va tornar tres vegades amb documentació addicional per provar la seva residència.

Per què era obligatori el DNI i l'altra documentació no servia? La raó és perquè el DNI servia no només per verificar que cada persona tingués dret a vot sinó també que només pogués votar en un sol lloc: el lloc que posava al DNI. Els ordinadors per fer el cens no estaven connectats entre sí. No es consultaven entre ells per assegurar que cada votant només votés una vegada. Estar independents de la xarxa també els protegia de possibles manipulacions exteriors. El que sí que podien verificar els ordinadors era que si a una persona li tocava aquell local i aquell ordinador segons el cognom, només es pogués votar una sola vegada.

És per això que a partir d'avui i fins el dia 25 de novembre, Serveis Judicials de Governació al Palau Robert confirmen que la documentació requerida per votar no es limita a un DNI vigent, perquè es podrà verificar que cadascú voti una sola vegada d'altres maneres. Per exemple, una persona amb passaport vigent i el volant d'empadronament podrà votar, ja que es podrà verificar el dret de votar, i podran consultar la llista per assegurar que no hi hagi duplicació de vot. També valdrà el resguard del DNI en renovació. Els que tenen DNI amb adreça a Mallorca (o Madrid, per exemple) però amb volant d'empadronament a Catalunya també poden votar. Desafortunadament, el 012 no ha estat suficientment clar sobre quina documentació es requerirà als 7 punts de la Generalitat (com el Palau Robert a Barcelona) on la gent pot encara votar fins el dia 25.
Més informació a la web del procés participatiu 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada