dimarts, 7 d’octubre del 2014

Barcelona acull el primer congrés internacional sobre Gaudí

Barcelona acull el primer congrés internacional sobre Gaudí

| ND 06/10/2014 a les 16:45h

Barcelona acull del 6 al 10 d'octubre el Gaudí World Congress, el primer congrés científic internacional dedicat a l'estudi de l'obra d'Antoni Gaudí. 

La trobada és fruit de la col·laboració entre The Gaudí Research Institute i la Universitat de Barcelona, on se celebra el congrés. Ja hi ha projectats cinc congressos més bianuals, cadascun d'ells centrat en l'estudi d'una o vàries obres d'Antoni Gaudí. En aquesta primera edició moltes de les ponències giren a l'entorn de les investigacions sobre la Cripta de la Colònia Güell. La vicerectora de Relacions Institucionals i Cultura de la UB, Lourdes Cirlot, ha anunciat la creació d'una Càtedra Antoni Gaudí pels propers quatre anys dotada amb 30.000 euros.

"Per fi fem un homenatge a Gaudí i ens posem al dia", ha proclamat el membre del comitè organitzador del congrés i conservador de l'Arquebisbat de Barcelona, destinat al Museu Diocesà de Barcelona, Pere Jordi Figuerola, aquest dilluns. I és que segons ha expressat a casa nostra "portem 100 anys de retard" en relació amb l'estudi d'Antoni Gaudí i la seva obra.

"Molts dels investigadors que participen al Congrés porten anys venint aquí, investigant, i obrint centres de recerca", ha assegurat. La trobada consta de 40 ponències i hi ha unes 350 persones inscrites. En tractar-se d'un congrés científic no només es fan aproximacions a la figura de Gaudí sinó que es presenten investigacions tecnològiques, creatives i d'empresa, vinculades amb l'imaginari arquitectònic de l'arquitecte català. En aquest sentit, la trobada està dirigida no només a particulars sinó especialment a empreses, universitats i centres de recerca, i professionals de l'arquitectura, l'urbanisme o el disseny industrial.

Sense voler desvetllar algunes de les aportacions en recerca que els investigadors exposaran en aquest congrés, Figuerola sí que ha avançat que es projectarà un vídeo en 3D que recrea la reconstrucció de la Cripta de la Colònia Güell, per dintre i per fora. Una investigació que ha estat elaborada per un equip de diversos països i per al qual han fet falta dades de l'edifici recollides durant els últims 30 anys, ha explicat Figuerola. En tot cas, aquest responsable del congrés ha assegurat que "s'aportaran dades inèdites de moltes coses, del passat i del present" durant la trobada.

Aquest edifici és, precisament, el principal objecte d'interès d'aquest primer congrés. De fet, el dia 8 d'octubre a la tarda l'activitat de la trobada es trasllada fins a Santa Coloma de Cervelló, on els ponents podran visitar la Cripta i la Colònia Güell. El Gaudí 1st World Congress Barcelona 2014 és la primera edició d'un programa de sis Congressos d'investigació bianuals, cadascun d'ells centrat en l'estudi, no necessàriament exclusiu, d'una o diverses obres de Gaudí.
 
La UB estrenarà Càtedra

La vicerectora de Relacions Institucionals i Cultura de la UB, Lourdes Cirlot, ha anunciat durant la presentació del congrés que la Universitat de Barcelona ja ha aprovat la creació d'una Càtedra Antoni Gaudí de quatre anys de durada. Cirlot no ha pogut concretar encara quan començarà aquesta activitat, ni qui serà el catedràtic que la liderarà, però sí que compta amb un finançament de 30.000 euros aportats per mecenes externs a la universitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada