dijous, 16 d’octubre del 2014

Guia per a votar el 9-N

Dimecres  15.10.2014  09:13

Guia per a votar el 9-N

El govern dóna els detalls sobre el dispositiu per a participar-hi · Ja ha començat una campanya informativa per demanar voluntaris

Vilaweb
El govern de la Generalitat ja ha activat la campanya informativa per a promoure la votació del 9-N, anunciada ahir pel president de la Generalitat, Artur Mas. L'objectiu és també captar els 20.000 voluntaris que caldran per a assegurar el dispositiu, que seran distribuïts en les 6.000 meses que hi haurà en 600 col·legis electorals. VilaWeb ha parlat amb la conselleria de Governació per saber més detalls sobre l'organització que hi ha prevista. Els expliquem a continuació:
Punts de participació: N'hi haurà prop de 600; es prioritzarà que siguin instituts de titularitat de la Generalitat. Homs diu que es donarà cobertura a tot el territori, i que encara s'han d'acabar de definir tots els punts de votació. Segons que han explicat a VilaWeb fonts de Governació, el mapa dels col·legis (el govern s'hi refereix com a punt de votació perquè el 9-N no és estrictament un procés electoral sinó de participació) i meses es publicarà a principi de la setmana vinent. Es podran consultar a internet, als ajuntaments i 'en els mecanismes d'informació de la Generalitat'. Segons el codi postal que consti en el DNI de cadascú li pertocarà un col·legi o un altre.
Les meses: Hi haurà 6.000 meses electorals, el mapa que es publiqui la setmana també detallarà quina li pertoca a cadascú segons la primera lletra del seu cognom. A cada mesa hi haurà tres voluntaris que s'encarregaran de registrar els votants i un d'aquests serà el president de la mesa. 



Personal necessari: Caldran uns 20.000 voluntaris per a les meses. El formulari per inscriure-s'hi estarà disponible a partir d'aquest divendres a les dues del migdia. Així ho indica el web Participa2014 que s'ha obert per informar als ciutadans sobre el 9-N.
Ja ha començat una campanya informativa per a la captació de voluntaris. D'aquest, n'hi haurà entre 3.000 i 3.500 que seran funcionaris que ho facin de manera voluntària. Aquest és el vídeo de la campanya del govern per demanar voluntaris:
La funció dels funcionaris voluntaris: La intenció és que per cada dues meses hi hagi un funcionari voluntari que supervisi el procediment de votació i s'encarregui de donar validesa al recompte. 

Cens: No hi ha cens previ. El registre de participació es farà el mateix dia de la votació, just abans de dipositar el vot. Es farà manualment prenent nota del nom del votant. Les dades s'introduiran en un ordinador per evitar que hi hagi duplicitat de vot. 


Document necessari: Només el carnet d'identitat espanyol, perquè hi consta el domicili. No pas el passaport. Els immigrats hauran de presentar el NIE.
No hi haurà vot anticipat. Només els qui acreditin amb un document una causa major (com ara una hospitalització o jornada laboral) podran votar durant els quinze dies següents al 9 de novembre. Caldrà que es dirigeixin a una de les set delegacions territorials de la Generalitat que hi ha repartides al Principat.


Vot de residents a l'estranger: Es podrà fer en catorze punts de votació, repartits en diversos països del món, que corresponen a les delegacions que té el govern a l'estranger. Vegeu-los ací. Els que tinguin DNI amb residència a Catalunya poden desplaçar-se per votar el 9 de novembre al punt de votació que els correspon a Catalunya.
Vot de catalans que viuen a la resta de l'estat espanyol: Només podran votar el 9 de novembre si en el seu DNI hi consta la residència a Catalunya. Si no hi poden ser aquell dia, també podran votar els quinze dies següents del 9-N en una de les set delegacions de la Generalitat repartides al Principat.

Escrutini: Es farà durant la nit del 9 al 10 de novembre. I els resultats provisionals s'anunciaran el dia 10. Els definitius, en què s'inclourà els dels que hagin votat a les delegacions territorials, i com passa en més processos electorals, se sabran al cap de dues setmanes.
Informació relacionada: Quin és el nou pla del president Mas per a votar el 9-N?
Foc creuat entre Mas i els partits pro-consulta al parlament
El govern espanyol es fa un embolic amb el 9-N
Editorial de Vicent Partal: Certeses sobre el 9-N

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada