divendres, 1 d’abril del 2016

El 87,48% de la cultura consumida a internet és pirata

INFORME ANUAL SOBRE HÀBITS DIGITALS

El 87,48% de la cultura consumida a internet és pirata

La Coalició de Creadors demana "voluntat política" per acabar amb "una plaga" que fa que l'Estat deixi d'ingressar 547 milions d'euros

El Ministeri de Cultura refuta l'estudi de la indústria i assegura que és impossible conèixer la dada quantitativa de les descàrregues

                         
Dijous, 31 de març del 2016 - 21:16 CEST
EL PERIODICO                                           
Pirateig perquè els continguts originals són cars. Pirateig perquè és ràpid. Pirateig perquè ja pago la meva connexió a internet. Pirateig perquè no faig mal a ningú. Aquests són els quatre arguments que, segons un estudi promogut per la indústria cultural (en què està inclosa l'esport), esgrimeixen els internautes que consumeixen il·lícitament. El 87,48% de les pel·lícules, sèries, discos, llibres, videojocs i partits de futbol que els espectadors van disfrutar el 2015 eren "il·legals". La xifra és impressionat. Però és la primera vegada des del 2010 que baixa una mica. Concretament un 0,46%. "Hi ha una petita llum al final del túnel", explica Carlota Navarrete, responsable de la Coalició de Creadors, organisme que acaba de fer públic el seu estudi anual.

4.000 ENTREVISTES PERSONALS

El detallat informe, elaborat amb 4.000 entrevistes personals a ciutadans internautes d'11 a 74 anys, conclou que el 2015 hi va haver 4.307 milions d'accessos il·legals a continguts, i en el sector del videojoc és on més creix la pirateria. Una pirateria que fa que la indústria cultural deixi de guanyar 1.669 milions en un any. I que, a més, fa perdre a l'Estat (per IVA, IRPF i cotitzacions a la Seguretat Social) 574 milions.

Els responsables dels sectors del cine, els llibres, la música i la Lliga de futbol van demanar a les administracions públiques no només mesures "urgents per acabar amb la plaga", sinó "voluntat política per aplicar aquestes mesures". I van posar un exemple: de les 27 denúncies elevades l'any passat davant la Comissió de la Propietat Intel·lectual [organisme que pertany al Ministeri de Cultura i on els creadors poden elevar les seves acusacions contra webs pirates] només s'ha resolt un expedient.

DURA RESPOSTA DEL MINISTERI

L'informe anual de la Coalició de Creadors (ells mateixos reconeixen que és una estadística i, per tant, no és una ciència exacta) sempre aixeca sospites entre determinats sectors digitals. Però aquesta vegada també s'hi ha posat en contra el Ministeri de Cultura, que va emetre un dur comunicat per deixar clares diverses coses. La primera, que la lluita contra la pirateria "comença a donar els seus fruits". La segona, que el dada quantitativa de les descàrregues no es pot obtenir amb certesa a Espanya ja que la llei de protecció de dades impedeix tenir accés a la IP dels usuaris (número identificat d'un dispositiu connectat a la xarxa). "La Coalició de Creadors ha presentat un estudi estimatiu d'opinió encarregat per part interessada, i les seves conclusions no es poden validar", va ser la contundent resposta ministerial.

Segons la indústria cultural, la Comissió de la Propietat Intel·lectual (creada per l'anomenada 'llei Sinde' el 2012) no serveix absolutament de res ja que els tràmits són farragosos i s'allarguen infinitament en el temps. El ministeri, però, va assegurar el contrari. Segons les seves estadístiques, des del 2012 s'han presentat davant la Comissió 458 sol·licituds de titulars de drets i se n'han resolt un 95%. "De les 267 webs vulneradores, 257 han retirat tots els continguts denunciats". Les "dades objectives" de Cultura afirmen que entre les 250 webs més visitades a Espanya el 2012 n'hi havia gairebé 30 dedicades a allotjar continguts il·legals. Ara només n'hi ha 12. "La lluita contra la pirateria -subratlla el comunicat- és una prioritat per al Govern".

EL NEGOCI PIRATA

Durant la presentació de l'estudi de la Coalició de Creadors, el president de la Federació de la Propietat Intel·lectual (FAP), José Manuel Tourné, va recordar que l'objectiu de la indústria no és lluitar contra l'usuari que pirateja sinó contra les persones que fan negoci amb les pàgines pirates. Lluny de l'idealisme que esgrimeixen determinats sectors dient que és fantàstic compartir cultura a la xarxa, l'informe de les indústries culturals demostra que els responsables de les webs pirates no són éssers altruistes sinó que aconsegueixen finançament per diverses vies. La fonamental són les dades (l'or del segle XXI) que els usuaris els faciliten, ja que la majoria de pàgines demanen registrar-se. Aquestes, a més, incorporen publicitat, bàsicament d'apostes i joc 'on line' i de contactes. El 9% dels usuaris reconeixen haver pagat (el 2014 el percentatge va ser del 5%) pel contingut descarregat, ja sigui amb targeta de crèdit o SMS.
En una cosa sí que van coincidir la indústria i el Ministeri de Cultura: la pirateria és un assumpte molt complex. Ara bé, els creadors opinen que ells ja han fet prou per "modernitzar" la seva indústria i acoblar-la al segle XXI. El que falta, segons ells, no és autocrítica sinó determinació per part de l'Administració. I van posar com a exemple Itàlia (on en dos anys s'han bloquejat 239 webs pirates) i Portugal (200 pàgines il·lícites anul·lades).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada