diumenge, 1 de març del 2015

UN TOMB DEL MEDITERRANI A BAVIERA (3).- Del 12 al 25 de febrer del 2015.- Com i que és Baviera.

Articles del Víctor

20/23.02.15.
UN TOMB DEL MEDITERRANI A BAVIERA (3).
Com i que és Baviera.
Del 12 al 25 de febrer del 2015.
Un tomb pel centre neuràlgic muniquès (2).
Recordem que estem fent un tomb per la part central de la capital de Baviera, i ja em explicat que la Marienplatz és el seu centre total. Una plaça quadrada on hi ha la Rathaus, el Nou Ajuntament, Neues Rathaus en alemany, edifici neogòtic que és va començar a construir el 1867 fins a 1908, i on des del 1874 hi ha l'administració de la ciutat, incloses les oficines de l'alcalde. Precisament en aquesta mateixa plaça si troba l'Antic Ajuntament, Altes Rathaus, perpendicular a Rathaus, un edifici gòtic de més de 500 anys, construït a finals del segle XV que malgrat que les moltes modificacions és un edifici senzill comparat amb la resta de construccions antigues del seu voltant encara conserva en el seu interior un atractiu medieval.
 
Com i que és Baviera (1).
Deixeu-me abans de continuar el tomb per Baviera definir les principals traces d'aquest Land en singular, Regió o Estat* alemany, que en diuen és un dels Lands mes iguals i a la vegada mes diferents de la República Federal Alemanya (RFD) i que a la vegada és el més gran dels setze Estats Federats (anomenats Länder en total i en singular Land ).

Baviera porta la definició d'Estat Lliure de Baviera(Freistaat Bayern), com ho són també :l'Estat lliure de Saxònia (Freistaat Sachsen) o l'Estat lliure de Turíngia (Freistaat Thüringen), n'anomenen Estats, l'antic districte de Berlín (est), combinat amb la part oest que forma l'actual Estat de Berlín, com és el cas d' Hamburg i de Bremen que porten els pomposos noms de Ciutat hanseàtica lliure de Bremen (Freie Hansestadt Bremen) i Ciutat hanseàtica i lliure d'Hamburg (Freie und Hansestadt Hamburg). Encara que Freistaat o "estat lliure" és un terme que es fa servir només per raons històriques i segons la llei no són pas diferents dels altres estats. 
 
Baviera és un territori situat al sud-oest de la República Federal Alemanya i que la seva capital es Munic, i principal ciutat que representa aproximadament el 12% de la seva població amb un 1.464.962 d'habitants, el 2013. Limita amb la República Txeca, Àustria i els Lands alemanys de Baden-Württemberg, Hessen , l'Estat Lliure de Turíngia i l' l'Estat Lliure de Saxònia.
Moltes vegades Baviera se la compara amb Catalunya per raons òbvies, però cal destacar que Baviera té uns 12'6 milions d`habitants mentre Catalunya en té uns 7'5 milions, el territori bavarès és de 70.553 km² de superfície i la de Catalunya és de 32.114 km², menys de la meitat.
Les seves ciutats més importants són per aquest ordre: Munic, Nuremberg, Ausburg, Wurzburg, Ingolstadt, Regensburg (Ho podeu trobar amb el seu nom llatí de Ratisbona, doncs és allí on Roma va posar el seu centre de comandament després de guanyar als germànics i colonitzar les seves terres), Furth i Erlangen.
Tot i així és molt diferent de la resta de la República Federal, començarem per dir que Baviera la religió predominant la Catòlica Romana, amb més d'un 50% enfront al protestantisme prussià amb el tot això comporta. 
 L'economia-Un dels temes importants és el seu potencial econòmic, entre el que podem destacar que : Baviera és el primer destí turístic, de vacances i de viatges d'Alemanya, a la vegada és el Land més ric i són els que paguen amb els seus impostos als estats pobres ( Un fet que sembla que a Catalunya coneixem bé).
Baviera és la seu central de moltes empreses i societats d'anomenada mundial, entre les automobilístiques podem trobar la BMW a Munic i l' Audi a Ingolstadt , les industrials SiemensAG i MAN AG , o les esportives com l' Adidas i Puma a Herzogenaurach , i l'asseguradora Allianz, entre moltes d'altres multinacionals que i tenen la seva seu.
La seva taxa d'atur és d'un 3,9 %, molt per sota del 7,3 % d'Alemanya (abril de 2011), mentre que Catalunya la taxa d'atur enguany s'hi ha reduït fins al 19,1%, la més baixa des del 2011 i al conjunt de l'Estat Espanyol és d'un 23,7%
Baviera des de l'òptica cultural te més de 100 000 monuments arquitectònics, més de 1200 museus i col.leccions d'art, més de quaranta teatres i d'altres escenaris d' òpera de màxima categoria.
 
*Estats. Amb la paraula Estat a la República Federal Alemanya, nomenen o defineixen els seus Länder, en singular Land, conjunt de països, Estats o Regions, que des de l'òptica legal, a part de què tinguin més atribucions traspassades, o aportin més diners a la confederació, els setze Länder són idèntics. 
 Continuaré explicant el Tomb per Baviera i per Munic.
Víctor Lluelles i Cardona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada