Dimecres
18.03.2015
06:00
Autor/s: Clara Congost
Què ha comprat Catar al món?
Recull d'algunes de les inversions més destacades de l'emirat, que s'han estès per tot el món
Fins als anys quaranta del segle passat, Catar era un dels protectorats britànics més pobres del Pròxim Orient i vivia bàsicament de la pesca i les perles. Però el descobriment de reserves de petroli en va transformar completament l'economia, fins al punt que avui és el país amb la renda per cap més alta del món: cent mil euros anuals. Amb només 11.437 quilòmetres quadrats, produeix uns 800.000 barrils de petroli el dia.
L'auge econòmic de l'emirat és degut a una particular estratègia d'inversió. L'instrument bàsic és l'Autoritat Inversora de Catar (QIA), creada el 2005 per gestionar els fons de Tresor del país (que són els de la família reial) i diversificar els beneficis procedents de l'explotació de recursos naturals en un termini de deu a quinze anys. L'objectiu és minimitzar el risc de confiar en els preus del sector energètic i, per fer-ho, es concentra en tres classes d'actius financers: els que provenen del sector immobiliari, els del patrimoni privat i els del fons d'inversió. Els mitjans a través dels quals estén els seus tentacles són el Qatar Holding, considerat el vehicle primari de les inversions directes i energètiques de l'estat; el Qatar Diar, que és la branca immobiliària de l'Autoritat; i el Delta Two, centrat en el sector privat.
Iain Webster és el director de Qatar Brand Union, una consultora que assessora empreses estratègiques de marca i que té clients com ara el Banc Nacional i el Comité Olímpic de Catar. Segons que va declarar a la BBC, la majoria d'inversions de Catar responen al projecte Visió Nacional 2030, que pretén aconseguir una economia basada no únicament en el petroli, sinó més aviat en el coneixement i la innovació. Però alhora assegurava que també hi ha 'inversions trofeu' que tenen a veure amb la imatge del país, i en general relacionades amb inversions en el món de l'esport.
Les inversions en esports
Aquests últims deu anys, Catar ha fet grans inversions en el món de l'esport. A part els equips de futbol, l'emirat també patrocina curses esportives, ha comprat drets televisius de cadenes com Al-Jazeera i ha invertit en infrastructures, com és el cas de l'estadi Wakrah Khalifa, construït per a la Copa del Món del 2022, el principal esdeveniment esportiu en què el règim ha invertit.
El diari francès Le Monde publicava fa pocs dies un recull de les principals inversions i compres de l'emirat en el món de l'esport. Reproduïm en el quadre del costat la relació d'inversions en el món de l'esport.
Construcció, hotels de luxe, banca d'inversions...
Més enllà de l'esport, Catar també inverteix en bancs, constructores i empreses energètiques. Per exemple, la QIA va invertir 2.000 milions d'euros en la compra d'un 5% de la filial brasilera del Banc Santander; un 10% de la constructora alemanya Hochtief, sota el control del Grup d'Activitats de Construcció i Serveis (ACS) i un 10,6% de l'aeroport de Heathrow, de Londres, pel qual va pagar 560 milions d'euros a Ferrovial. El juliol del 2011, el fons immobiliari Qatar Dial va adquirir el port esportiu Port Tàrraco de Tarragona. Així mateix va pagar, durant l'estiu del 2013, 200 milions d'euros a Comsta-Emte, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), Obrascon Huarte Lain (OHL) i el matrimoni Godia-Torreblanca pel 100% de les accions de la societat Nova Bocana Barcelona, que incloïa com a principal actiu l'Hotel Vela de Barcelona. I el fons Qafip, propietat de les forces armades catareses, va pagar 78,5 milions d'euros a la cadena Marriott per l'establiment hoteler barceloní Renaissance.
Més inversions: segons la companyia financera Zawya, especialitzada en els negocis del Pròxim Orient, les inversions internacionals de Qatar Holding inclouen el control de la britànica Four Seasons Healthcare i una important participació en el mercat de valors de Londres (disposa d'un 15% del capital de la borsa de la ciutat), en el noruec, en el Banc de Comerç i Finances de Jordània, en el Banc Financer Asiàtic de Malàisia (en controla un 70%) i en el grup mèdic Raffles de Singapur. Catar s'ha convertit en un dels principals inversors al Regne Unit, on disposa del 15% de les participacions de la cadena de supermercats Sainsbury. També té el 7% dels bancs Barclays i Credit Suisse i un 17% del capital del grup automobilístic alemany Volkswagen. El 2010 va comprar una de les cadenes més reconegudes del país, els magatzems Harrods, per 1.800 milions d'euros, i també és propietari de la firma italiana de moda Valentino.
Vulneració de drets fonamentals
Però la hiperexposició mediàtica de Catar i l'exhibició dels seus trofeus immobiliaris i artístics (va pagar 200 milions d'euros pel quadre 'Els jugadors de cartes' de Paul Cézanne) també han posat en el punt de mira internacional el règim de l'emirat. Se n'han destacat la vulneració de drets humans, en àmbits com per exemple els drets laborals i els drets de la dona, i la posició respecte dels conflictes del Pròxim Orient. Javier Albarracín, director de desenvolupament socioeconòmic de l'Institut Europeu de la Mediterrània, deia a La Vanguardia: 'L'agressiva política exterior en la zona, sobretot a Egipte i Síria, ja ha originat una reacció d'emirats molt més influents però amb menys presència mediàtica.' I afegia: 'L'estratègia econòmica continua essent la mateixa, però la seva imatge internacional ja ha començat a ressentir-se'n.'
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada