dimecres, 3 de desembre del 2014

Junqueras diu que no

MAS O JUNQUERAS...,?. QUE NO HO TRENQUIN TOT...!

02/12/2014
Plebiscitàries

Junqueras diu que no

Sense títol

El líder d’ERC descarta la llista unitària de Mas i proposa diverses candidatures “amb un paraigua o punt en comú”

Pep Lloveras (Barcelona)
El Singular

Oriol Junqueras, aquest vespre al Palau de Congressos de Barcelona

La partida segueix. Oriol Junqueras diu no a la llista unitària d’Artur Mas. El líder d’ERC ha proposat aquest vespre diverses candidatures –no ha concretat quantes- amb un “paraigua comú” que aposti per la independència a les eleccions plebiscitàries. El mandatari d’Esquerra ha assegurat que només així es maximitzarà el vot sobiranista del ventall ideològic i, segons ell, s’obtindrà una victòria àmplia dels que hi estan a favor previ a un govern de concentració que porti al nou Estat.

“Com combinem la diversitat de Catalunya i la unitat que necessitem?”, s’ha preguntat. “Que ningú se senti exclòs, que tothom s’hi senti còmode. Un objectiu comú i un element d’unió en les diverses llistes que es presentin. Sigui amb el nom de la candidatura o en un punt del programa, i fent actes conjuntament”, ha indicat. “Un exemple: que les llistes comencin amb ‘candidatura per la independència’”.
Junqueras ha apuntat que hi poden haver persones independents a les llistes, que serveixin “de conjunció i garantia” amb les altres candidatures. El president dels republicans ha emplaçat “a treballar” la seva proposta perquè, ha dit, “tenim l’obligació de fer possible” la independència. “La unitat de tots és més valuosa que la unitat d’uns quants”, ha etzibat en referència al full de ruta de Mas, present a primera fila i que és partidari d’una sola llista unitària. “Ha de ser una unitat necessàriament flexible, inclusiva, que convidi a participar-hi i a generar majories més àmplies”, ha afirmat. Si aquests partits guanyessin les eleccions, Junqueras aposta per un govern de concentració “de la màxima transversalitat possible” que creés les estructures d’estat i iniciés el procés constituent.
“Eleccions com abans millor”
En aquest punt, l’actual cap de l’oposició també s’ha desmarcat de Mas, perquè segons ell el referèndum que hi hauria d’haver seria per ratificar la nova Constitució catalana, no per ratificar la independència. “Cap país ha votat dues vegades per proclamar el seu Estat, i nosaltres no som diferents”, ha subratllat. El tercer aspecte que anava dirigit al president de la Generalitat ha estat la reclamació d’accelerar les eleccions. No se sap encara les intencions de Mas per convocar-les ja o després de l'estiu, però Junqueras li ha exigit que siguin “com abans millor”, febrer o març, abans de les municipals.
En un Palau de Congressos ple a vessar amb 2.000 persones, amb Mas prenent notes, diversos càrrecs de CiU com Josep Rull, Jordi Turull o Mercè Conesa, d’altres partits com Maurici Lucena (PSC) o Josep Vendrell (ICV) –ningú de la CUP-, la plana major d’ERC, i multitud d’agents econòmics, socials, esportius i culturals, amb Carme Forcadell (ANC) i Muriel Casals (Òmnium) destacades, Junqueras ha entrat a la sala sota el crit d’“independència!” i de “president!”. Ha saludat tota la primera fila, amb especial atenció a Mas, i sense papers ha ofert un discurs de quasi una hora i quart. Després d’una llarga introducció sobre polítiques benestar i contra la corrupció, ha deixat per al final la resposta a la conferència de Mas de fa una setmana.  I ha sigut un no.
És difícil de dir si ha estat una negativa rotunda, però sí que ha marcat perfil i ha estat contundent amb el seu full de ruta. Les diferències s’han fet evidents, potser per això ha acabat la seva xerrada en un to emotiu, qui sap si per deixar una porta oberta a la negociació. “No deixem per als nostres fills o néts allò que podem fer nosaltres. Deixem-los un país, independent, just i net. El futurs d’ells estarà garantit si està a les seves mans i no en mans de qui no ens estima”, ha conclòs. És a dir, que seria imperdonable no aconseguir-ho, però el temps comença a descomptar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada