dissabte, 4 d’octubre del 2014

El Cercle d'Empresaris advoca per no donar feina a futures mares

QUINS OVARIS AQUESTA ...

anapixel
Polèmica sobre el paper de la dona A l'empresa

El Cercle d'Empresaris advoca per no donar feina a futures mares

La líder del 'lobby' justifica aquesta opció perquè així s'evita «el problema»

La presidenta de la patronal recomana dones de menys de 25 o més de 45 anys

EL PERIODICO
P. A.
MADRID
Dissabte, 4 d'octubre del 2014
Mónica Oriol, presidenta del Cercle d'Empresaris (un lobby caracteritzat pel seu pronunciat liberalisme econòmic), va assegurar ahir que prefereix com a treballadora una «dona de més de 45 anys o de menys de 25 anys, perquè com es quedi embarassada ens trobem amb el problema». Les seves paraules van ser condemnades amb una unanimitat poc habitual pel Govern, l'oposició, els sindicats i associacions d'empresàries i executives.
Davant una assemblea d'una associació d'empresaris iberoamericans que per primera vegada se celebra a Espanya, l'empresària va criticar els drets laborals concedits a les treballadores. «No ens estan donant igualtat de condicions, sinó condemnant», va assegurar després de criticar que les treballadores no puguin ser acomiadades, «ho facin bé o ho facin malament», en els «11 anys» posteriors a tornar al lloc de treball després del permís de maternitat.
ELEGIR UN HOME / «Aquesta protecció a la dona desvincula la permanència en el lloc de treball al seu alineament amb els interessos de l'empresa. Com a resultat, la productivitat disminueix enormement i, com a segona derivada, el director de recursos humans elegeix abans un home que una dona», va asseverar. «Estem generant una quantitat de regulació tan gran a Espanya per afavorir la dona que el que estem fent és aïllar-la d'una carrera professional», va mantenir.
Oriol va assegurar que aconseguir un lloc de treball per a una dona és fàcil: «Hi ha igualtat d'oportunitats i totes tenim la feina que volem tenir». El problema, va matisar, és «com puges» als llocs de responsabilitat. Per aconseguir que hi hagi més presència femenina en els alts càrrecs de les companyies, va assegurar, fa falta més «sacrifici» i menys lleis.
El problema, al seu parer, és que no hi ha prou dones disposades a assumir aquest esforç. «Quan li dius a una dona de 35 anys si vol tornar tard a la nit i viatjar constantment, la realitat és que no. Arribar a llocs directius no s'aconsegueix amb quotes o regulacions, sinó amb el fet que la dona sàpiga que un lloc directiu requereix sacrifici», va subratllar. Per a les que estiguin disposades a assumir-ne per arribar a l'alta direcció, va afegir, la millor opció és casar-se amb un «funcionari o amb un marit a qui li agradin molt els nens».
CONÈIXER ÉS ESTIMAR / L'empresària també va revelar que va entrar en el consell d'administració d'una empresa per la quota femenina mínima que s'exigeix. «Quan vaig arribar, érem les quotes, però no dèiem tonteries (...) En un consell d'administració, l'edat mitjana són 56 anys i gairebé tot homes, que esperaven poc de nosaltres, però conèixer és estimar», va afegir.
Les seves declaracions van produir una allau de reaccions condemnatòries i de peticions de rectificació i dimissió. La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, les va qualificar de «molt desafortunades», mentre que la ministra de Sanitat i Afers Socials, Ana Mato, va assegurar que el Govern posarà en marxa un pla de suport a la maternitat perquè «cap dona renunciï a tenir un fill per qüestions econòmiques, laborals o socials».
La secretària d'Estat de Serveis Socials i Igualtat, Susana Camarero, va afegir que «sent dona, fa un flac favor a la igualtat d'oportunitats». La secretària d'Igualtat del PSOE, Carmen Montón, va demanar al Govern que investigui si la companyia Seguriber, que dirigeix Oriol, incompleix la legislació actual relacionada amb la maternitat. IU i UPD van reclamar a les administracions que no contractin les seves empreses. I la Federació Espanyola de Dones Directives, Executives, Professionals i Empresàries la va acusar de fer «mal» a la igualtat d'oportunitats.
En un comunicat, el Cercle d'Empresaris va recolzar Oriol i va assegurar que havia estat malinterpretada, ja que el seu objectiu era cridar l'atenció sobre la «necessitat d'eliminar les barreres existents» a la contractació de dones. Unes barreres que, «establertes amb la bona intenció de facilitar la contractació, aconsegueixen, no obstant, l'efecte contrari».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada