Ahir un consorci de centres d’investigació de Catalunya va anunciar que, segons uns estudis preliminars, no tots els positius en la prova d’anticossos pel coronavirus 2019 serien immunes a una segona infecció. No ho tenen confirmat, però han llançat l’avís a la població perquè es continuïn mantenint les normes de distància física i de protecció. En parlem amb Julià Blanco, doctor en Bioquímica per la UB i investigador de l’IrsiCaixa i l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, que també encapçala el projecte de recerca d’un vaccí per a la Covid-19. En aquesta cursa mundial ja hi ha vuit projectes que fan proves en humans, però segons Blanco parteixen amb un avantatge important.
Segons el vostre estudi, un 44% de les persones que han tingut la infecció de manera lleu o asimptomàtica tenen un nivell molt baix d’anticossos, i això indica que potser no estan protegides en cas d’una segona infecció. Aleshores, les proves serològiques no serveixen com a eina per a calcular la immunitat de la població?
—Amb aquestes dades no volem dinamitar la utilitat de les proves serològiques. Simplement volem apuntar que una part dels pacients identificats com a positius amb les proves serològiques, que determinen la quantitat d’anticossos, podrien no presentar uns anticossos de bona qualitat. I hi ha la possibilitat que aquestes persones es reinfectin.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.