diumenge, 31 de juliol del 2016

Còmic i vi, una relació refrescant, jove i popular

CulturaGastronomia

Còmic i vi, una relació refrescant, jove i popular

Vinòmics és una iniciativa de la DO Catalunya que impulsa la relació entre el món del còmic i el món del vi



Vinòmic del dibuixant Albert Monteys.
Vinòmic del dibuixant Albert Monteys.
La relació entre el món del còmic i el món del vi sembla que és llarga tot i que submergida. Tanmateix, de fa pocs anys, hi ha alguns projectes que han marcat tendència, superant totes les expectatives d’èxit, explorant la relació entre la creació artística i la creació vinícola, trencant tòpics. Un d’aquests projectes exitosos és el manga japonès Les Gouttes de Dieu, escrit per Tadashi Agi i dibuixat per Shu Okimoto. S’explica que un vi recomanat en aquesta historieta causava furor i es disparava en vendes, a França i al mercat asiàtic. L’altre exemple de còmic vinícola de referència és el llibre Les ignorants, del dibuixant Éttienne Davodeau. Es tracta d’una novel·la gràfica que va néixer de la convivència durant més d’un any de Davodeau amb el viticultor Richard Leroy, a les seves vinyes de Montbenault a Anjou (el Loire), vinyes cultivades segons l’agricultura biodinàmica (seguint la doctrina de Rudolf Steiner). El llibre s’ha convertit en mític i ha estat inspirador d’un nou projecte que relaciona còmic i vi a Catalunya, el Vinòmics.
Vinòmics és un projecte col·lectiu impulsat pel guionista Raúl Deamo i acollit per la Denominació d’Origen Catalunya. Implica vuit autors i set còmics. Des del mes de maig i fins al mes de novembre, a mitjans de cada mes apareix una historieta còmica de sis pàgines, on el vi hi juga un paper important. Els autors: Albert Monteys, Deamo Bros (equip format pels germans Raúl Deamo, guionista, i Dani Daemo, dibuixant), Manel Fontdevila, Oriol Malet (el seu treball apareixerà el 18 d’agost), Sagar Fornies (el seu treball apareixerà el 15 de setembre), Maribel Carod (el seu treball apareixerà el 20 d’octubre) i David Morancho (el seu treball apareixerà el 17 de novembre).
Els còmics fan servir tres colors: el negre de la tinta, el granat i un grogós, jugant amb els colors del vi. Els relats són ben lliures i de gèneres diversos: costumista, autobiografia, ciència-ficció, gènere negre… Els còmics es publiquen a internet, vinculats a la pàgina de la DO Catalunya, i en tres llengües (català, espanyol i anglès).
Vinòmics de Deamo Bros.
Vinòmics de Deamo Bros.
Raúl Deamo, ànima del projecte, va entrar de ple en el món del vi a través de la creació del documental ‘Deconstruint el vi català’, juntament amb Manel Capdevila. Aquesta immersió vinícola li va donar coneixements i contactes, i el va portar a pensar en la possibilitat de vincular dos mons que li eren propis: el vi i el còmic. S’imaginava la creació d’una història gràfica, però dubtava de l’interès que podria suscitar, fins que li va caure a les mans ‘Les ignorants’ d’Éttienne Davodeau. Però ell volia aportar un projecte propi i no pas repetir llibres ja fets. I així va començar a treballar el Vinòmics com un projecte coral, implicant alguns dels dibuixants de còmic més prestigiosos del país.
L’objectiu d’aquest binomi: arribar a un públic jove, que sovint veu el vi amb desconfiança, amb prejudicis, amb por, contra la idea que per beure vi cal tenir uns coneixements previs, fugint de l’elitisme i l’esnobisme, fent del vi un fet popular, sempre positiu i proper, per consumir d’una forma normalitzada, sense barreres.
La intenció de Raül Deamo és passar aquests còmics vinícoles al paper. Però això ho començarà a moure a partir del setembre.
Vin+omic de Manel Fontdevila.
Vinòmic de Manel Fontdevila.
(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)

El primer discurs independentista, del 25 de juliol de 1886 [vídeo íntegre]

País > Principat

El primer discurs independentista, del 25 de juliol de 1886 [vídeo íntegre]

L'actor Sergi Mateu ha llegit aquest cèlebre discurs que va causar un autèntic furor



Featured Video Play Icon
Dilluns va fer cent trenta anys del primer gran discurs independentista pronunciat en un esdeveniment públic. Per aquest motiu, la Comissió de la Dignitat, juntament amb l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), l’Ateneu Barcelonès, el Cercle Català de Negocis (CCN) i la revista Sàpiens, van organitzar l’acte ‘Aquí va néixer tot’. Per rememorar l’efemèride, l’actor Sergi Mateu va ser l’encarregat de llegir aquell discurs. Us oferim ara el vídeo sencer de l’acte celebrat a l’Ateneu.
Es va fer el 25 de juliol de 1886 al Teatre Novetats de Barcelona. Fou un acte multitudinari per a protestar pel tractat de lliure canvi (signat entre l’estat espanyol i la Gran Bretanya) que causà un greu perjudici a la indústria catalana. Un metge barceloní hi va llegir una carta tramesa per Josep Narcís Roca i Ferreras, conegut columnista i farmacèutic, reconegut com el primer teòric de l’independentisme català. El discurs va causar un autèntic furor i se’n va fer ressò tota la premsa de Barcelona: de La Vanguardia al Diario de Barcelona.
Lectura del discurs per Sergi Mateu, ací:

(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)

Clinton recupera l’avantatge als sondatges i se situa a sis punts de Trump

Món > Amèrica

Clinton recupera l’avantatge als sondatges i se situa a sis punts de Trump

L'estudi va ser elaborat l'endemà de la nominació de la candidata demòcrata a la convenció del partit



20160712174110.jpg
La candidata demòcrata a les eleccions dels EUA, Hillary Clinton, obté un avantatge de sis punts sobre el candidat republicà, Donald Trump, segons una enquesta publicada just després de la convenció demòcrata. El sondatge elaborat per Reuters/Ipsos va ser fet un dia després que Clinton acceptés formalment la nominació per a les eleccions del pròxim 8 de novembre.
Prop del 41% dels votants dóna suport a Clinton, enfront d’un 35% que es declara favorable a Trump. Un 25% dels enquestats es decantava per l’opció d”Altres’, segons ha el sondatge.
L’enquesta reflecteix un petit canvi semàntic respecte a altres treballs demoscòpics, ja que substitueix l’opció de ‘Cap’ per la d”Un altre’.
En un altre sondatge de Reuters/Ipsos que ofereix com a opcions el candidat llibertari Gary Johnson i la candidata verda Jill Stein, a banda de Clinton i Trump, mostra un empat tècnic entre els candidats dels dos partits majoritaris, que se situarien en un 37%. Entre els candidats alternatius, Johnson aconseguiria un 5% dels sufragis i Stein comptaria amb un 1%.

(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)

dissabte, 30 de juliol del 2016

El Tren dels Llacs torna avui amb els nous trens panoràmics

Societat

El Tren dels Llacs torna avui amb els nous trens panoràmics

El tren deixava de prestar servei en aquesta època per les altes temperatures



Tren dels Llacs
El Tren dels Llacs de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) torna a circular avui gràcies a les noves unitats que des de dilluns donen servei a la línia Lleida-la Pobla. Els nous cotxes panoràmics de la línia substituiran el tren històric per garantir el trajecte amb la màxima comoditat climàtica, amb uns vidres panoràmics que permetran veure el paisatge, i mantenint el tradicional paquet de benvinguda, així com la resta d’elements que composen el viatge singular amb el Tren dels Llacs.
Aquest servei d’estiu, afegeix tres caps de setmana al calendari habitual del Tren dels Llacs: els dies 30 de juliol, 6 i 13 d’agost. La sortida des de Lleida serà a les 10.45 i l’arribada a la Pobla de Segur a les 12.30. La tornada serà des de la Pobla a les 16.35 amb arribada a Lleida a les 18.25.
Activitats i tarifesDurant el trajecte, els passatgers gaudiran d’un paisatge singular per les comarques del Segrià, la Noguera i el Pallars Jussà. Els visitants podran adquirir paquets turístics (visites guiades, tastos de productes locals, etc.) vinculats als principals recursos turístics del territori i hi haurà parades facultatives a Cellers i a Tremp, on es podran desenvolupar activitats lúdiques. Un sistema còmode i peculiar de conèixer les terres de Lleida. Els viatgers rebran una visita guiada i comentada per guies turístics del territori. A l’anada rebran el paquet de benvinguda, format per diferents productes gastronòmics locals, i a la tornada s’oferirà un tast de coca de recapte de Balaguer.
Les tarifes del Tren dels Llacs són de 22 euros el bitllet d’adult i 20 euros el bitllet infantil. Els grups de més de 20 persones tenen un descompte especial i els nens a partir de 3 anys accedeixen gratis.
Rècord de visitantsEl Tren dels Llacs va néixer l’any 2009 fruit d’una iniciativa conjunta d’FGC i la Diputació de Lleida, amb la col·laboració de l’aleshores Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments dels municipis de la línia, per convertir-lo en un referent per a la dinamització econòmica del territori.
L’any 2015, amb la incorporació del cinquè cotxe i l’increment de l’oferta de places que va suposar, el servei va registrar el seu rècord de visitants, amb una ocupació mitjana dels trens del 98.89% i 7.199 visitants. Així, hi va haver un augment considerable del nombre de passatgers: es va passar dels 5.069 visitants l’any 2013 als 5.792 visitants al 2014 i els 7.199 al 2015.

(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)

El Tren dels Llacs torna avui amb els nous trens panoràmics

Societat

El Tren dels Llacs torna avui amb els nous trens panoràmics

El tren deixava de prestar servei en aquesta època per les altes temperatures



Tren dels Llacs
El Tren dels Llacs de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) torna a circular avui gràcies a les noves unitats que des de dilluns donen servei a la línia Lleida-la Pobla. Els nous cotxes panoràmics de la línia substituiran el tren històric per garantir el trajecte amb la màxima comoditat climàtica, amb uns vidres panoràmics que permetran veure el paisatge, i mantenint el tradicional paquet de benvinguda, així com la resta d’elements que composen el viatge singular amb el Tren dels Llacs.
Aquest servei d’estiu, afegeix tres caps de setmana al calendari habitual del Tren dels Llacs: els dies 30 de juliol, 6 i 13 d’agost. La sortida des de Lleida serà a les 10.45 i l’arribada a la Pobla de Segur a les 12.30. La tornada serà des de la Pobla a les 16.35 amb arribada a Lleida a les 18.25.
Activitats i tarifesDurant el trajecte, els passatgers gaudiran d’un paisatge singular per les comarques del Segrià, la Noguera i el Pallars Jussà. Els visitants podran adquirir paquets turístics (visites guiades, tastos de productes locals, etc.) vinculats als principals recursos turístics del territori i hi haurà parades facultatives a Cellers i a Tremp, on es podran desenvolupar activitats lúdiques. Un sistema còmode i peculiar de conèixer les terres de Lleida. Els viatgers rebran una visita guiada i comentada per guies turístics del territori. A l’anada rebran el paquet de benvinguda, format per diferents productes gastronòmics locals, i a la tornada s’oferirà un tast de coca de recapte de Balaguer.
Les tarifes del Tren dels Llacs són de 22 euros el bitllet d’adult i 20 euros el bitllet infantil. Els grups de més de 20 persones tenen un descompte especial i els nens a partir de 3 anys accedeixen gratis.
Rècord de visitantsEl Tren dels Llacs va néixer l’any 2009 fruit d’una iniciativa conjunta d’FGC i la Diputació de Lleida, amb la col·laboració de l’aleshores Departament d’Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments dels municipis de la línia, per convertir-lo en un referent per a la dinamització econòmica del territori.
L’any 2015, amb la incorporació del cinquè cotxe i l’increment de l’oferta de places que va suposar, el servei va registrar el seu rècord de visitants, amb una ocupació mitjana dels trens del 98.89% i 7.199 visitants. Així, hi va haver un augment considerable del nombre de passatgers: es va passar dels 5.069 visitants l’any 2013 als 5.792 visitants al 2014 i els 7.199 al 2015.

(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)

50 lugares de Europa que merecen una visita (De 0 a 10) 1

50 lugares de Europa que merecen una visita (De 0 a 10) 1

VIAJAR

Publicidad
Europa es el segundo continente más pequeño del mundo después de Oceanía pero no por ello tiene pocos lugares de interés. Ciudades repletas de historia y lugares naturales de una belleza sorprendente a poca distancia entre sí es sólo una de las ventajas con las que nos encontramos al viajar por Europa. Para todos los gustos y bolsillos, los lugares que ahora te proponemos del Viejo Continente tienen en común que son imprescindibles visitarlos si se está cerca y que todos desean haberlos visto con tus propios ojos. Estamos seguros que faltan algunos de los lugares europeos imprescindibles pero estos no decepcionan. 
        
  • Imagen 1 de 50

Lliçons d’unilateralitat: com ho han fet altres països?

Món

Lliçons d’unilateralitat: com ho han fet altres països?

Us expliquem les quatre fases que adopta un moviment d'independència unilateral



La Unió Europea va avisar Eslovènia que si s'independitzava de forma unilateral mai seria part de la UE. En la foto líders de tots els estats de la UE passejant per LJiubjiana, en ocasió de la presidència eslovena de la Unió.
La Unió Europea va avisar Eslovènia que si s'independitzava de forma unilateral mai seria part de la UE. En la foto líders de tots els estats de la UE passejant per LJiubjiana, en ocasió de la presidència eslovena de la Unió.
L’aprovació aquest dimecres de les conclusions de la comissió del procés constituent, en el ple del Parlament, han suposat un desacatament al Tribunal Constitucional, posant la sobirania del Parlament per sobre del Tribunal. Albiol, en el ple, considerava la votació un cop al Tribunal Constitucional i afirmava que es trencava l’ordenament jurídic espanyol. Tenia raó.
L’acció de dimecres activa definitivament el mecanisme unilateral, segons la primera conclusió aprovada, degut a que no s’ha deixat ‘cap marge d’acció per al reconeixement del dret de decidir del poble català en l’interior del marc jurídic constitucional i legal espanyol’. El mateix exdiputat d’EUiA, David Companyon, sentenciava en una entrevista a VilaWeb que ‘si la teva disjuntiva és que el referèndum ha de ser pactat, o no serà, ja dius que no serà’. Per tant, s’ha arribat al punt en que es fa evident que sense la possibilitat de la via unilateral, simplement no existeix el procés. La unilateralitat com a mètode per assolir la independència és un mecanisme que ha estat utilitzat per moltes nacions ara independents i hi ha lliçons a aprendre de les seves experiències.
La democratització dels estats.
En el passat la violència havia marcat gairebé sempre les independències de les nacions. Però en les darreres dècades l’assumpció dels valors democràtics i pacífics per part de molts estats ha permès arribar a independències acordades, fetes de muti acord. Si abans de la Segona Guerra Mundial només s’havien produït tres referèndums d’independència, a partir d’aquell moment ja se’n han produït desenes.
L’exemple més clarificador és com ha evolucionat l’actitud del Regne Unit amb el pas dels anys. Si el 1933 considerava que Austràlia Occidental no tenia dret a separar-se de la Federació Australiana per ser aquesta ‘indissoluble’, en canvi el 2014 acceptava un referèndum escocès malgrat que l’’Act of Union’ entre Escòcia i Anglaterra remarcava també que la unió era ‘per sempre’. Aquesta evolució cap a la solució democràtica dels problemes, que s’ha produït al Regne Unit o Canada, no s’ha produït en altres estats, però. I per això els mecanismes unilaterals han estat utilitzat per moltes nacions, en molts casos amb patrons similars. Podem explicar, per això, quines són les diverses fases de la unilateralitat.
La primera fase: l’assoliment de la majoria social.
En la primera fase s’acostuma a canalitzar el sentiment nacional i de greuge cap a l’estat a través de la premsa i de les mobilitzacions socials, posant un especial èmfasi a l’hora de mostrar la impossibilitat de reformar l’estat del qual et vols separar. A Eslovènia el procés va agafar força el 1987 amb la publicació de diversos articles sobre les condicions polítiques i socials en que es trobava aquesta república, aleshores iugoslava, així com sobre la possibilitat de democratització i assoliment de la plena sobirania, en contraposició a les demandes centralitzadores sèrbies. L’oposició eslovena era especialment critica amb l’exèrcit.
El punt àlgid arribaria amb la filtració el març de 1988 de documents secrets del Comitè Central de la Lliga dels Comunistes, on s’explicava com s’hauria de portar a terme la instauració de la llei marcial a Eslovènia, un fet que va aixecar una gran polèmica i fortes protestes de la població. Poc després eren detinguts els responsables directes de la publicació, tres periodistes i un oficial de l’exercit. La reacció immediata dels eslovens va ser crear el Comitè de Protecció dels Drets Humans, que donaria lloc a la ‘Primavera eslovena’. Es van convocar mobilitzacions contra el procés penal en marxa que van arribar a concentrar 40.000 persones i es van recollir 100.000 signatures per l’alliberament dels ‘Quatre de Ljubljana’.
A les tres repúbliques bàltiques també es va produir una mobilització popular, coneguda en aquest cas com ‘La Revolució Cantanda’, degut a que en les manifestacions es cantaven cançons prohibides per la URSS com a forma de reivindicar la independència. Les protestes sobiranistes, es mesclaven amb la defensa dels drets humans i per exemple, en el cas letó, amb protestes ecològiques per exemple contra els projectes de Moscou de construir el metro de Riga i una planta hidroelèctrica. A Lituània, la Lliga de la Llibertat va recollir 1.200.000 signatures per exigir la retirada de les tropes soviètiques.
Però, el gran esdeveniment en totes tres repúbliques va ser la Via Bàltica, una cadena humana que va unir les tres capitals al llarg de 560 km. per exigir la independència dels tres països. Es va fer el 23 d’agost de 1989, coincidint amb el 50è aniversari del Pacte Nazi-Soviètic que es va repartir Europa deixant Lituània, Letònia i Estònia en mans de la URSS.
La segona fase: de la mobilització social a la política.
La següent fase porta a la transformació d’aquests moviments civils sobiranistes en partits polítics independentistes quan es constata la incapacitat de modificar l’estat a través de la pressió popular. A Eslovènia i Croàcia, mentre els governs reformistes cercaven una reforma confederal per acontentar la població, els serbis s’oposaven i apostaven per més centralització.
L’estiu de 1989 va aparèixer a Eslovènia una proposta de federació asimètrica iugoslava, que donés més competències a Eslovènia, inclosa l’autonomia militar. La proposta va portar a unes esmenes a la Constitució Eslovena, aprovades el 27 de setembre de 1989, on entre altres reformes es legalitzava el multipartidisme i Eslovènia es reservava el dret a finançar només les institucions federals que consideressin adequades. Com a resposta, els serbis van intentar fer un ‘míting de la veritat’ a Ljubljana, que va ser impedit per les forces d’ordre eslovenes i van iniciar un boicot econòmic a Eslovènia. Els nous partits sorgits en aquell moment formarien immediatament l’Oposició Democràtica Eslovena (DEMOS), amb la demanda d’un estat independent a l’estil de les democràcies occidentals.
En una altre república balcànica, a Croàcia, es formava en aquella època la Unió Democràtica Croata (HDZ), gairebé clandestinament. El partit es va fundar el 17 de juny de 1989 però no va ser registrat fins l’11 de gener de 1990 quan es va permetre la creació de nous partits polítics.
El cop definitiu al projecte iugoslau seria el Congrés de la Lliga dels Comunistes de Iugoslàvia de gener de 1990. Eslovènia va demanar reformes cap a la confederació però els serbis, favorables al centralisme, van bloquejar-les totes, provocant que els eslovens abandonessin el Congrés. Davant aquest fet, els croates van marxar també, en refusar els serbis ajornar-lo. Macedonis i bosnians es van negar a seguir fins que no es solucionés la situació. I això va significar la fi de la Lliga dels Comunistes, tancant la porta a qualsevol reforma acordada amb el que era l’estat central.
En els països bàltics també apareixen corrents reformistes i sobiranistes, que en un inici no havien de ser partits, però que s’hi convertirien. A Lituània, inicialment el moviment Sajūdis demanava drets civils, desnuclearització i retirada de les tropes soviètiques, així com propietat privada i llibertat d’empresa. El 1989, assolien com a grup de pressió una reforma constitucional de caire nacionalista, l’emissió de programes lituans a la TV i la negativa a finançar més programes d’energia nuclear. En un principi no s’enfrontaven al govern lituà però la col·laboració es trencà quan el govern es va negar a fer una Declaració de Sobirania. Llavors, el moviment es va tranformar en partit independentista.
A Estònia, també es van produir reformes per part del Partit Comunista d’Estònia, sota la pressió del Front Popular d’Estònia. Es va proclamar la superioritat de les lleis estonianes sobre les de la URSS (16 de novembre de 1988), així com la legalització dels partits i la convocatòria d’eleccions pel 18 de març de 1990. A Letònia, sota la pressió del Front Popular de Letònia, també s’aprovà el multipartidisme, així com considerar nul·la l’annexió soviètica i es van convocar eleccions. El Front en un primer moment donava suport a les reformes de Gorbatxov, reclamava sobirania dins l’URSS, la oficialitat del letó, així com la creació d’un Comitè Olímpic Propi. Però, l’octubre de 1989 el Congrés del Front també aprovà mocions a favor de la independència nacional i el multipartidisme.
Tercer pas: Els independentistes assoleixen el govern i preparen la independència.
El tercer pas, és quan els independentistes assoleixen el govern i porten l’autogovern al màxim fins assolir la independència. Els recursos econòmics i també, en aquests països no-democràtics, el control de les forces d’ordre són claus per l’èxit del moviment independentista. La convocatòria de referèndums d’independència, en molts casos, ajuden a legitimar les declaracions.
A Eslovènia, el mes d’abril de 1990 es celebraven eleccions i els partits de la coalició independentista DEMOS vencen amb el 55% dels vots. En aquesta situació i en un país que no era encara totalment democràtic era clau el monopoli de la força. Per això l’exercit iugoslau va ordenar fer-se amb tot l’arsenal de la Defensa Territorial Eslovena (un cos militar auxiliar), per por de que fos utilitzada per crear unes forces armades. Però els eslovens, anticipant el moviment, havien creat ja una estructura de comandament secret, transferint l’arsenal a una insignificant i antiquada institució similar a una Guàrdia Nacional (MSNZ). A la vegada va mobilitzar 21.000 membres de la Defensa Territorial cap a aquesta nova estructura. Quan l’exercit va anunciar que la Defensa Territorial seria reemplaçat per un sistema centralitzat ja era massa tard.
En el cas croata, els independentistes, per a sorpresa dels comunistes, també van vèncer en les eleccions. Aquest fet va portar als serbis a boicotejar el Parlament, prendre el control de les zones de majoria sèrbia i cercar deslligar-se de Croàcia. En la primera sessió parlamentaria ja es va apostar per crear una nova Constitució, canvis polítics, econòmics i canvis socials. Aprovant al desembre una nova Constitució. Paral·lelament es va produir una purga d’empleats serbis a l’administració, que tot i representar el 12% de la població croata, eren el 17% dels funcionaris i prop del 30% en el Ministeri d’Interior (especialment dins la policia).
A més, tant el govern eslovè com el serbi van decidir no contribuir al pressupost de la Federació, reduint de manera important la capacitat d’aquest. Com a ultimàtum, a l’octubre de 1990, eslovens i croates van proposar mantenir Iugoslàvia unida convertint-la en una confederació d’estats independents. Amb un espai econòmic comú, política exterior comuna (juntament amb les pròpies de cada República), moneda comuna i una aliança militar similar a l’OTAN. Aquesta proposta va ser rebutjada per Sèrbia. El 23 de desembre de 1990 les institucions eslovenes porten a terme un referèndum d’independència on el 89% dels votants ho fan a favor d’un estat independent. Els croats el celebrarien el 19 de maig de 1991, i amb una participació del 83%, van tenir un 93% de vots favorables.
També en les tres repúbliques bàltiques les forces independentistes van guanyar les eleccions. A Lituània, les eleccions es van celebrar el 24 de febrer, amb victòria independentista. L’11 de març ja s’abolia la censura i es declarava la independència, sent restablerta la constitució de 1938, a la vegada que exigien la cessió del control de duanes i fronteres. Però, el bloqueig econòmic de la URSS i la tensió amb els russos i polonesos de Lituània va fer ajornar la declaració fins el 2 de gener de 1991.
En el cas estonià, el Parlament va declarar el poder soviètic il·legal al país, proclamant un període de transició per restaurar la República d’Estònia, assolint així la independència gradualment. A l’abril s’aboleix el servei social obligatori i es crea una nova policia i forces d’ordre. El següent pas va ser deixar de pagar al tresor soviètic i s’inicia la transició al lliure mercat. El 3 de març del 1991 la declaració d’independència d’Estònia s’aprovà en referèndum amb un gran percentatge de suport (77,8% dels votants) i l’endemà al cop d’estat fracassat a Moscou (19-21 d’gost), la república proclamava la restauració de la seva independència i rebutjava la legislació soviètica.
A Letònia la victòria independentista va comportar una declaració d’independència, recuperant la constitució de 1922. A més es va obrir un polèmic registre ‘d’únicament letons’, on es van inscriure 807.000 ciutadans. El gener els tancs soviètics es van dirigir a Riga però es van trobar amb el que es va conèixer com ‘els dies de les barricades’, on gairebé 700.000 ciutadans van sortir al carrer per construir barricades i murs. Davant el caràcter pacífic, no van poder declarar l’estat d’emergència i es van acabar retirant. Finalment, el referèndum d’independència es va fer el 3 de març de 1991, amb un 73,88% dels vots van ser a favor.
Quart pas: la declaració d’independència.
El pas final són les declaracions de sobirania, on es remarca que les lleis de l’estat no tenen valor en el territori i finalment la declaració d’independència.
A Eslovènia, El 20 de febrer el Parlament declarava que el govern federal no tenia ja cap autoritat sobre Eslovènia. El 8 de maig el Parlament aprovava la Declaració de Dissociació, que independitzava el territori totalment, fent-se efectiva aquesta el 26 de juny. La independència es va declarar el 25 d’aquell mes de juny. Aquest fet va suposar una guerra de deu dies, en una contraofensiva ben plantejada pel govern eslovè. Els eslovens van prendre el control fronterer (el 40% del pressupost federal provenia de les taxes de duana per Àustria i Itàlia), obligant l’exercit iugoslau a fer els primers trets. El 15 de gener de 1992 Eslovènia era oficialment reconeguda per tots els estats membres de la Comunitat Europea, incorporant-se a l’ONU el 22 de maig del mateix any. Dos dies abans de la declaració d’independència els ministres d’afers exteriors de la Comunitat Europea i els Estats Units van pactar no reconèixer una declaració d’independència unilateral d’Eslovènia i van advertir en públic que Eslovènia no entraria mai a formar part de la Unió Europea. Les amenaces no van durar no un sol dia.
En el cas croata, el 21 de febrer el parlament posava la constitució per sobre les lleis iugoslaves i redactava una resolució de dissociació. Finalment el 25 de juny de 1991, el Parlament declarava la seva independència. L’endemà era reconeguda per Eslovènia, però totes dues nacions acordaven al mateix temps una moratòria de tres mesos sobre la declaració per evitar més tensions. Lituània va ser l’únic estat que va reconèixer Croàcia el 30 de juliol. El 8 d’octubre en finalitzar la moratòria, la independència es va fer efectiva. La Comunitat Econòmica Europea la reconeixeria el 15 de gener de 1992 i l’ONU el maig de 1992.
En el cas lituà, que havia posposat la independència, el desembre Lituània no va firmar el nou Tractat de la Unió de la URSS, pensat per evitar la independència i el 2 de gener la van proclamar. En aquell moment 10.000 soldats soviètics van travessar la frontera per obligar a fer el servei militars als joves. L’11 de gener un miler de voluntaris es tanquen al Parlament, amb armes de caça i còctels molotov, sent assetjats per 5.000 soldats. Quatre dies més tard ja són 15.000 els concentrats davant el Parlament i el 17 es va convocar una manifestació en l’enterrament de 14 manifestants morts per l’exercit. La manifestació reuneix 500.000 persones amb el bisbe Julijonas Steponavicius al capdavant. Finalment, el 31 de gener es retiren la majoria de les tropes i triomfa la independència.
Els letons, per la seva part, veient la reacció a Lituània, van fer les barricades arreu de la capital, que es van mantenir fins la tardor de 1992. Fins i tot després de proclamar la independència el 21 d’agost de 1991 (després el cop d’estat fallit) i fins i tot després de ser reconeguda per la URSS al setembre de 1991, les barricades es van mantenir.
Els estonians també es van negar a signar el nou Tractat de la Unió i en aquest país també es van crear múltiples barricades a Tallinn per a protegir el Congrés dels tancs soviètics. Era habitual la concentració de població davant les estacions de ràdio i TV per a servir d’escut humà davant possibles atacs. Finalment el procés gradual d’independència seria proclamada després l’intent fallit de cop d’estat. Fet que va provocar que no es produís vessament de sang.
Aquests exemples recents, a Europa, demostren que fins i tot en estats no democràtics ni l’amenaça militar no ha pogut aturar els processos d’independència unilaterals. Processos que han finalitzat en estats independents reconeguts internacionalment, malgrat l’amenaça de fer-ho que sempre ha estat sobre la taula fins el minut abans de la proclamació.
(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)

dimecres, 27 de juliol del 2016

Gran ressò a la premsa internacional de la decisió del Parlament de Catalunya

País > Principat

Gran ressò a la premsa internacional de la decisió del Parlament de Catalunya

Destaquen que ha començat la desconnexió d'Espanya



Captura de pantalla 2016-07-27 a les 18.11.45
Us oferim alguns enllaços sobre la reacció de la premsa internacional a la sessió d’avui del Parlament de Catalunya.
–The Guardian: ‘Separatist movement in Catalonia steps up battle with Madrid
–The Washington Post: ‘Catalan parliament defies top court ruling against secession
–Newsweek: ‘Catalonia to push for independence despite spanish refusal
–La Tribune: ‘La Catalogne désobéit ouvertement à l’Espagne
–Telesur: ‘España: Parlament aprueba desconexión de Cataluña
–TG Mediaset: ‘Catalogna, il Parlamento vota lʼavvio della separazione dalla Spagna
–EuroWeekly: ‘‘We don’t need your approval’: Catalan independence edges closer to reality
–Bloomberg: ‘Catalonia Approves Plan to Secede From Spain Amid Deadlock
–Fox News: ‘Catalan parliament defies top court ruling against secession
–Espresso: ‘Catalunha promete avançar com secessão com ou sem aval de Madrid
–La Stampa: ‘Il parlamento catalano sfida la Spagna: avanti con le leggi per l’indipendenza
–La Tercera: ‘Parlamento de Cataluña desafía a la justicia y aprueba texto que los “desconecta” de España
–Russia Today: ‘El Parlament de Cataluña aprueba la vía unilateral para la desconexión con España
(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)

dimarts, 26 de juliol del 2016

La prehistòria del procés va començar fa 130 anys

CRÒNICA

La prehistòria del procés va començar fa 130 anys

El procés no és cosa de Mas o Puigdemont. No va començar amb l’Estatut retallat. No és culpa de l’escola catalana ni de TV3. Ni de l’ANC i Òmnium. És una miqueta més antic



El procés no és cosa de Mas o Puigdemont. No va començar amb l’Estatut retallat. No és culpa de l’escola catalana ni de TV3. Ni de l’ANC i Òmnium. És una miqueta més antic, més que l’Avi Macià. Més que Prat de la Riba. La prehistòria del procés es pot situar fa 130 anys.
A les portes d’un nou pols al Tribunal Constitucional de la majoria independentista al Parlament, ahir es va celebrar a l’Ateneu Barcelonès un acte en record del primer míting en què es va cridar a favor d’una Catalunya independent. Això passava un 25 de juliol del 1886, al Teatre Novetats, en una cita convocada pel Centre Català de Valentí Almirall a la qual, per indicació del dramaturg Àngel Guimerà, es va convidar a fer un parlament Josep Narcís Roca i Farreras, estudiós i articulista d’èxit -escrivia en dos dels principals diaris del moment: La Publicidad i El Diluvio -,un textque si no fos pel desaparegut Fèlix Cucurull, hauria quedat del tot oblidat.
Roca i Farreras no hi va poder anar, però va enviar-hi una carta que va desbordar les pretensions dels mateixos convocants, que tan sols pretenien denunciar un tractat comercial d’Espanya amb Anglaterra que anava en contra del proteccionisme de la indústria catalana. La carta, llegida ahir per l’actor Sergi Mateu, acabava amb un vibrant “Visca la independència nacional!” i instava els catalans a lluitar per “la llibertat” des de “la fraternitat” amb els pobles d’Espanya víctimes de l’opressió de la monarquia.
Aquelles paraules van ser rebudes amb entusiasme per un públic que va desbordar l’aforament del teatre i va ocupar el carrer. La premsa madrilenya va reaccionar amb escàndol. Més prehistòria: aquest cop, de la catalanofòbia. I part de la premsa catalana s’hi va apuntar: “ La Vanguardia va cridar immediatament a fer un acte de desgreuge”, va recordar Toni Strubell, impulsor d’un recordatori organitzat per la Comissió de la Dignitat, el Centre Català de Negocis i l’ANC.
Un acte, el d’ahir, al qual va assistir la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, i que va cloure el president de l’Assemblea instant els 72 diputats independentistes del Parlament a ser dignes aquest dimecres de la memòria de Roca i Farreras: “Ara toca acabar la feina i acabar-la bé”.

dilluns, 25 de juliol del 2016

Recórrer amb bici tot el Principat fent campanya per la independència

 Societat

Recórrer amb bici tot el Principat fent campanya per la independència

És la iniciativa de 'Pedalem per la independència' que s’allargarà durant 27 dies



Captura de pantalla 2016-07-25 a las 11.13.48
Pedalem per la Independència ha ideat una nova iniciativa per apropar el procés independentista a la població i fer que els ciutadans en siguin més partícips. Enguany s’han proposat pedalar durant 27 dies trepitjant els 947 municipis d’arreu de Catalunya amb la bicicleta com a únic mitjà de transport. Durant el matí pedalaran d’un poble a un altre i a la tarda portaran a terme xerrades, conferències o visites guiades que giraran entorn del procés independentista. D’aquesta manera volen que la gent s’animi i aporti les seves opinions sobre com hauria de ser una Catalunya independent. Durant tres mesos, l’impulsor de l’entitat independentista i del projecte, Eudard Sadurní, ha estat treballant per marcar un total de 89 etapes, repartides en set rutes, coincidint amb les set vegueries de Catalunya. En cas que no reuneixin prou participants, es limitaran a recórrer la vegueria de la Catalunya central que té previst finalitzar el diumenge 28 d’agost a Manresa. Tots els diners recopilats amb aquesta iniciativa es destinaran a Oncobike, dedicada a persones que pateixen càncer i els seus familiars.
La idea és que en 27 dies i de forma paral·lela els participants recorrin cada un dels 947 municipis que conformen Catalunya. D’aquesta manera, tal com detalla el creador de Pedalem per la Independència i impulsor d’aquest projecte, volen ‘encoratjar i animar’ la població perquè digui la seva i participi en la creació de la ‘nova Catalunya independent’.
Sadurní detalla que la voluntat és ‘encomanar l’optimisme’ i conformar un país ‘més lliure i més humà’. ‘Necessitem acostar el procés constituent de la nova República catalana a tota la ciutadania perquè participi de la construcció d’aquest nou país’, ha assegurat. Una Catalunya independent, que en paraules de Sadurní, hauria de ser ‘més respectuosa amb el medi ambient’, més integradora socialment, amb més llibertat individual i oportunitats.
Aquesta no és la primera iniciativa d’aquestes característiques que Sadurní tira endavant. Els darrers tres anys, cada estiu, duu a terme accions similars. No obstant això, l’impulsor detalla que aquesta especial i que va tenir la idea l’any passat mentre realitzava una acció a la zona de l’àrea metropolitana de Barcelona. ‘Em vaig adonar que el fet important és que la gent participi, conjuntament amb batlles i regidors, associacions i entitats per tirar endavant el procés independentista’, assegura Sadurní. Per això, han decidit fer un pas més i recórrer el territori, damunt d’una bicicleta.
Durant el matí pedalaran d’un poble a un altre i, a la tarda, realitzaran xerrades, conferències o visites guiades populars als municipis. Només poden sumar-s’hi els majors de 16 anys que puguin mantenir un ritme d’uns 20 quilòmetres per hora. A més, és obligatori disposar d’assegurança.
Sadurní assegura que ha estat treballant durant tres mesos per conformar les 87 etapes dividides en set rutes, tantes com vegueries. La primera ruta a arrencar serà la de Lleida, el dimarts vinent 2 d’agost i, posteriorment s’hi aniran sumant d’altres com les de Terres de l’Ebre, Tarragona o l’Alt Pirineu i la Vall d’Aran. ‘Començarem pedalant per les exteriors i així anirem acostant-nos a la vegueria central que és on es posarà el punt final a la iniciativa el 28 d’agost a Manresa’, ha detallat l’impulsor del projecte. El lloc no ha estat qüestió de l’atzar, Sadurní volia que tingués un missatge doble, ja que en aquest poble, l’any 1892, es van signar ‘Les Bases de Manresa’.
D’altra banda, l’impulsor fa una crida perquè s’hi sumin més persones, ja que actualment s’han apuntat una desena de voluntaris. ‘Queda poc perquè comenci però també molt pel que fa a construir un nou país, molt més humà; cal que tothom digui la seva’, ha explicat. ‘Un país que lluiti contra les desigualtats i qualsevol persona, sense importar religió ni valors, puguin viure en pau’, ha afegit.
El projecte compta amb el suport de l’ANC, de la seva sectorial d’esportistes, de les seleccions de Catalunya i també del secretari general de l’esport. Tots els diners recollits (els 10 euros de les inscripcions) o provinents d’altres fonts es destinaran a Oncobike, que recull donatius per millorar la salut i atenció de les persones que pateixen càncer i els seus familiars.


(Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu en aquesta pàgina.)

divendres, 22 de juliol del 2016

München im Ausnahmezustand | Um 17.52 Uhr begann das Grauen!

23.07.2016 - 01:32 Uhr



          
  1. München im Ausnahmezustand | Um 17.52 Uhr begann das Grauen - Mindestens 9 Tote in München




München im AusnahmezustandUm 17.52 Uhr
begann das Grauen!

Vergrößern München im Ausnahmezustand | Um 17.52 Uhr begann das Grauen
Vor einem McDonald's-Restaurant schoss dieser Täter auf Passanten
Foto: OKY_84/Twitter
München – Hunderte Menschen erledigten am Freitagabend am Olympia-Einkaufszentrum (OEZ) ihre Wochenendeinkäufe, als die Hölle losbrach! Ein Schütze eröffnet das Feuer, tötet mindestens neun Menschen, verletzt mindestens 21 Passanten.
Die Menschen fliehen in Panik, die Polizei ruft den Sonderfall aus: Anwohner sollen ihre Wohnungen nicht verlassen, der Nahverkehr wird komplett gestoppt, Polizisten mit Schutzwesten und Maschinenpistolen jagen den Attentäter.
Ticker

Anschlag in München

Hauptbahnhof geräumt +++ Scharfschützen auf Dächern | München im Ausnahmezustand

So lief der Polizei-EinsatzMünchen im Ausnahmezustand

Ein Albtraum ist in einer deutschen Großstadt wahr geworden: Die Polizei spricht von einer akuten Terrorlage. Die Menschen sind in Panik.
„Ich bin Deutscher!“ | Spricht hier der Killer von München?

„Ich bin Deutscher!“Spricht hier der Killer von München?

Anschlag in München, sechs Todesopfer bestätigt! Auf einem Augenzeugen-Video ist offenbar ein Dialog mit einem der Täter zu hören.
DAS PROTOKOLL DER HORROR-NACHT:
►►► Um 17.52 Uhr melden erste Zeugen per Notruf eine Schießerei nahe des OEZ. Auch im Einkaufszentrum fallen Schüsse.
Das Handy-Video eines Zeugen zeigt, wie ein Mann in dunkler Kleidung vor dem McDonald´s-Restaurant am Eingang des OEZ wartet. Dann zieht er seelenruhig eine Waffe, schießt auf Passanten. Ein Mann im roten T-Shirt versucht zu fliehen. Vergeblich.
Ein Augenzeuge aus dem OEZ: „Jemand ist in ein Geschäft gegangen und hat um sich geschossen. Dann ist er in die U-Bahn gelaufen und hat dort auch auf die Leute geschossen.“
Eine weitere Zeugin (24): „Wir waren einkaufen. Plötzlich gab es Schüsse. Da lagen Menschen vor mir auf dem Boden. Wir sind zu H&M gerannt, haben uns im Lager eingeschlossen. Ich habe Todesangst.“
Hier schießt der Täter.

Terroralarm MünchenHier schießt ein Mann um sich

Ein Mann (32) berichtet: „Wir liefen um unser Leben. Es hörte sich an wie eine Maschinenpistole.
Hunderte Polizisten rücken an, SEK-Einheiten stürmen in das Einkaufszentrum. Beamte sperren alles großräumig ab. Hubschrauber, zum Teil mit Scharfschützen besetzt, gehen in die Luft. Zunächst spricht die Polizei von einer „Amoklage“.
► 19.30 Uhr: Der Hauptbahnhof wird nicht mehr angefahren und geräumt.
► 19.47 Uhr: Die Polizei twittert: „Wir wissen derzeit nicht wo sich die Täter befinden. Passt auf Euch auf und meidet nach wie vor die Öffentlichkeit.“
► 20.05 Uhr: Innenminister Joachim Herrmann (58, CSU) ist von Erlangen nach München aufgebrochen. Zunächst war unklar, ob er ins Ministerium fahren würde oder ins Polizeipräsidium. „Das hängt von der Lage ab und ob der oder die Täter noch auf freiem Fuß sind“, hieß es aus Sicherheitskreisen zu BILD. Schließlich fährt Herrmann zu Ministerpräsident Horst Seehofer (67, CSU) in die Staatskanzlei.
Bei einem Anschlag in einem Münchener Einkaufszentrum sind mindestens acht Menschen getötet worden – mehrere Personen wurden verletzt.

Terroralarm in MünchenDie Chronik vom Anschlag

Quelle: BILD/NonstopNews
Bundeskanzlerin Angela Merkel (62, CDU) lässt sich laufend aus dem Lagezentrum des Bundeskanzleramtes informieren. Bundesinnenminister Thomas de Maizière (62, CDU) erfährt auf dem Weg nach New York von der Lage in München, bricht nach der Landung seine Reise ab und kehrt zurück nach Deutschland.
Die Anti-Terror-Einheit BFE+ wird in Bereitschaft versetzt.
► 20.13 Uhr: Die Polizei durchsucht das OEZ. Der Verdacht: Der oder die Täter könnten noch im Gebäude sein – erst heißt es drei, später am Abend spricht Herrmann nur noch von „mindestens einem Täter“.
► 20.17 Uhr: Per Smartphone-App Katwarn und Twitter werden Bürger von der Polizei aufgefordert, zu Hause zu bleiben, öffentliche Plätze zu meiden.
► 20.18 Uhr: Am Stachus soll ein Täter in der Nähe eines Schuhgeschäftes gesehen worden sein. Der Platz wird geräumt, Polizisten durchsuchen alles – vom Täter keine Spur.
Vergrößern Der Karlsplatz, auch Stachus genannt, ist voller Polizei. Gerüchten zufolge sollten sich die Täter hier aufhalten
Der Karlsplatz, auch Stachus genannt, ist voller Polizei. Gerüchten zufolge sollten sich die Täter hier aufhalten
Foto: dpa
20.43 Uhr: Ein Polizei-Sprecher spricht von „akuter Terrorlage“.
20.45 Uhr: GSG9-Kräfte werden in Hubschraubern nach München verlegt, ebenso Kräfte der Anti-Terror-Einheit BFE +.
20.50 Uhr: Krankenschwestern und Ärzte werden in Kliniken gerufen.
21.06 Uhr: Aus Sicherheitskreisen heißt es: Alle verfügbaren Einsatzkräfte aus Bayern werden nach München geschickt. Außerdem werden zur Unterstützung Einsatzkräfte aus Hessen, Baden-Württemberg und Österreich gerufen.
Vergrößern Hauptbahnhof geräumt +++ Scharfschützen auf Dächern | München im Ausnahmezustand
Schwer bewaffnete Elite-Polizisten vor dem Einkaufscenter auf der Suche nach den Tätern. Die Straßen sind gesperrt
Foto: dpa
21.23 Uhr: Die Polizei meldet mindestens sechs Tote und eine unbekannte Zahl von Verletzen.
21.45 Uhr: Polizei meldet: Keine Kunden mehr im Einkaufszentrum. Zuvor hatte sie die verbliebenen Menschen per Lautsprecher-Durchsage aufgefordert, das Einkaufszentrum mit erhobenen Händen zu verlassen.
21.47 Uhr: Innenminister Herrmann spricht jetzt von mindestens einem Täter, nicht mehr von drei Tätern.
22.27 Uhr: Die Polizei twittert: „Eine traurige Nachricht: Die Zahl der Toten steigt auf 8.“
Vergrößern
Ein Opfer der Schießerei
Foto: Rainer Fromm
22.35 Uhr: Die Polizei meldet: Bei einer neunten Leiche, die im Bereich des OEZ gefunden worden ist, könne es sich um einen Täter handeln.
Bundespräsident Joachim Gauck (76) drückt den Opfern sein Mitgefühl aus: „Der mörderische Angriff in München entsetzt mich zutiefst. In Gedanken bin ich bei allen Opfern und bei allen, die um einen geliebten Menschen trauern oder fürchten.“
Auch US-Präsident Barack Obama äußert sein Mitgefühl.
22.40 Uhr: Kanzleramtsminister Peter Altmaier erklärt in der ARD, dass es noch keine Klarheit über die Motive der Tat gibt.
Heute soll der Bundessicherheitsrat mit Angela Merkel, Vizekanzler Sigmar Gabriel und Bundesverteidigungsministerin Ursula von der Leyen in Berlin tagen. Erst danach will sich die Bundeskanzlerin äußern.
Karte: Schüsse in München am Olympia-Einkaufszentrum

Live

KEINE NEUEN MELDUNGEN Seite neu laden.
Sortierung Aktuellste zuerst | Älteste zuerst
  1. Mindestens 9 Tote in München

    Ein weiteres Opfer ist nach Polizeiangaben seinen Verletzungen erlegen. Damit steigt die Zahl der Toten auf neun. Mit der Leiche eines möglichen Täters sind es zehn Tote, sagt ein Polizeisprecher.
  2. 21 Verletzte

    Die Zahl der Verletzten nach dem Attentat von München hat sich erhöht. Der Rettungsdienst habe 21 Verletzte gezählt, sagte Polizeisprecher Marcus da Gloria Martins. Die Verletzungen reichten von leicht bis schwer.
  3. Sprengstoffexperten untersuchen Rucksack

    Die Münchner Polizei untersucht die neunte Leiche, die nach dem Attentat gefunden wurde. Möglicherweise handelt es sich dabei um den Täter. Der Mann hatte einen Rucksack dabei. Dieser werde auch von Sprengstoffexperten untersucht, teilte die Polizei mit.
  4. Täterfahrzeug gefunden!

    Das meldete die Polizei laut „Focus“. Der Mittelklassewagen sei abgeschleppt worden.
  5. Polizei plant Pressekonferenz noch in der Nacht

    Die bayerische Polizei plant noch in der Nacht eine Pressekonferenz im Polizeipräsidium München. Die Uhrzeit stehe noch nicht fest, sagt ein Sprecher.
  6. Augenzeuge: Täter lud mehrfach nach

    Im Nachrichtensender n-tv berichtet ein Augenzeuge, der Täter habe mehrfach nachgeladen und „Scheiß Ausländer!“ gerufen.
    Vergroessern
    Foto: Marcel Sardo/Twitter
  7. Rund 20 Verletzte in Krankenhäusern

    Das sagte der Polizeireporter des Bayerischen Rundfunks. Einige davon sollen sehr schwer verletzt sein.
  8. Steinmeier: Mitgefühl für Opfer und Angehörige

    Bundesaußenminister Frank-Walter Steinmeier drückt den Betroffenen und ihren Angehören sein Mitgefühl aus. Die Einsatzkräfte täten derzeit alles Menschenmögliche, um Leben zu retten und weitere Gefahren abzuwenden. In den letzten Stunden seien viele Solidaritätsbekundungen aus aller Welt eingegangen:
    Es tut in diesen Stunden gut zu wissen, dass unsere europäischen Freunde und unsere internationalen Partner an unserer Seite stehen.
    Bundesaußenminister Frank-Walter Steinmeier
  9. Bis zu 100 Augenzeugen

    Ein Polizeisprecher sagt, es habe bis zu 100 Augenzeugen gegeben, die jetzt betreut werden. Er bittet darum, der Polizei aufgenommene Videos zur Verfügung zu stellen.
  10. LKA übernimmt Ermittlungen

    Das Bayerische Landeskriminalamt hat am späten Abend die Ermittlungen im Zusammenhang mit der Schießerei im Münchner Olympia-Einkaufszentrum übernommen. Das meldet der Bayerische Rundfunk.
    Vergroessern
    Foto: Martin Schalk
  11. Bundessicherheitskabinett tagt Samstag

    Am Samstag tagt in Berlin das Bundessicherheitskabinett. Das kündigte Kanzleramtschef Peter Altmaier (CDU) am Freitagabend an. Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU) werde „fortlaufend unterrichtet“, sagte Altmaier im ZDF. „Die zuständigen Minister sind auf dem Weg nach Berlin.“
    Dem Sicherheitskabinett gehören neben der Bundeskanzlerin unter anderem der Bundesaußenminister, der Bundesverteidigungsminister, der Bundesinnenminister und der Chef des Bundeskanzleramtes an.
    Es gehe darum, alle verfügbaren Informationen zusammenzutragen und zu bewerten, sagte Altmaier in der ARD. „Wir sind entschlossen, alles zu tun, damit Terror und menschenverachtende Gewalt keine Chance in Deutschland haben.“
  12. Polizei vermutet: Täter tot

    Bei dem Toten, der am Rand des nahe gelegenen Olympiadorfes liegt, handelt es sich laut Polizei vermutlich um den Täter. Das meldet der Bayerische Rundfunk. Der Mann habe einen roten Rucksack, weshalb man davon ausgehe, dass es der Schütze sei, der vor dem Olympia-Einkaufszentrum das Feuer eröffnete. Den Fundort der Leiche habe die Polizei weiträumig abgesperrt. Beamte würden sich dem Toten nur sehr vorsichtig nähern, da man nicht wisse, ob sich in dem Rucksack eine Bombe befinde.
    Laut dem Münchener „Merkur“ lag die Leiche einen Kilometer vom Tatort entfernt.
  13. Bahn stellt Übernachtungszüge bereit

    Nach dem Terroralarm in München, der Sperrung des Hauptbahnhofs und der kompletten Einstellung des Zugverkehrs hat die Deutsche Bahn am Abend im Münchner Umland Übernachtungszüge bereitgestellt. Dort sollten gestrandete Reisende Unterschlupf finden, teilte die Bahn mit. Jeweils ein Zug werde dafür in Mammendorf, Starnberg, Geltendorf, Dachau und Freising stehen. Dort endeten zahlreiche Züge.
  14. Altmaier: Nicht zulassen, dass Terroristen Gesellschaft verunsichern

    Wir tun alles, was wir können, damit wir unseren Lebensstil weiterhin leben können. Wir dürfen nicht zulassen, dass die Terroristen ihr Ziel erreichen, nämlich unsere Gesellschaft zu verunsichern.
    Kanzleramtschef Peter Altmaier im ZDF
  15. Jetzt acht bestätigte Todesopfer

    Die Zahl der bestätigten Todesopfer nach dem Attentat in München ist auf mindestens acht gestiegen. Das teilte ein Polizeisprecher mit.
    Vergroessern
    Foto: NonstopNews
  16. Gauck: Angriff entsetzt mich zutiefst

    Bundespräsident Joachim Gauck hat sich bestürzt geäußert. In einer Mitteilung des Bundespräsidialamtes heißt es:
    Der mörderische Angriff in München entsetzt mich zutiefst. In Gedanken bin ich bei allen Opfern und bei allen, die um einen geliebten Menschen trauern oder fürchten. Und ich fühle mich allen verbunden, die im Einsatz sind, um Menschen zu schützen und Leben zu retten.
  17. GSG9 in München im Einsatz

    Nach der Schießerei in München beteiligt sich auch die Spezialeinheit GSG9 am Polizeieinsatz in der bayerischen Landeshauptstadt. Das sagte ein Sprecher des Bundesinnenministeriums.
  18. Auch Kinder unter den Opfern

    Im Klinikum rechts der Isar soll nach tz-Informationen ein Opfer mit Kopfschuss gestorben sein. Der Klinikchef bestätigt bei RTL, dass Kinder ins Krankenhaus gebracht wurden. Teils mit lebensgefährlichen Verletzungen.
  19. Bundesregierung: „Unsere Gedanken sind bei Opfern“

    Die Bundesregierung hat sich bei Facebook mit einer ersten Reaktion auf die Schießerei in München gemeldet:
    Unsere Gedanken sind bei den Opfern des schrecklichen Angriffs in München. Bitte haben sie Verständnis dafür, dass wir keine voreiligen Stellungnahmen und Spekulationen abgeben wollen und können.
  20. De Maizière kehrt aus Urlaub zurück

    Nach der Schießerei in München hat Bundesinnenminister Thomas de Maizière (CDU) seinen geplanten USA-Urlaub abgesagt, zu dem er gerade unterwegs ist. Der Minister will direkt nach seiner Landung in New York wieder zurück nach Deutschland fliegen, wie ein Ministeriumssprecher sagte.
  21. Polizei fordert GSG9 und andere Spezialeinheiten an

    Nach dem Attentat in einem Münchner Einkaufszentrum hat die Polizei Spezialeinheiten aus mehreren anderen Bundesländern angefordert. Darunter ist auch das GSG9 der Bundespolizei, sagte ein Polizeisprecher der Deutschen Presse-Agentur.
  22. Auch „tz“ meldet: Ein Täter vermutlich tot

    Nach BILD-Informationen soll sich ein Täter selbst gerichtet haben. Jetzt meldet auch die Münchener Tageszeitung „tz“, ihren Information zufolge sei ein Täter tot. Der Bereich um die Leiche sei abgesperrt, weil nicht sicher sei, ob die Person Sprengstoff bei sich trage. Die Informationen sind noch nicht offiziell bestätigt.
    Vergroessern
    Foto: Martin Schalk
  23. Einkaufszentrum wird geräumt

    Im OEZ werden die verbliebenen Menschen gerade per Lautsprecher-Durchsage aufgefordert, das Einkaufszentrum mit erhobenen Händen zu verlassen.
    Vergroessern
    Foto: Sigi Kiener
  24. Innenminister korrigiert sich: Vielleicht doch nur ein Täter!

    Der bayerische Innenminister Herrmann hat sich korrigiert: Es gebe mindestens einen Täter, nicht mindestens drei.
  25. Klinikum löst Katastrophenfall aus

    Das Klinikum rechts der Isar – das Krankenhaus der Technischen Universität München – hat den Katastrophenfall ausgelöst. In diesem Klinikum sei ein Patient seinen Verletzungen erlegen, erklärt eine Sprecherin. Das Klinikum halte zehn OP-Teams und acht Schockraumteams bereit.
    Vergroessern
    Foto: Imago
  26. Bundeskabinett stellt sich auf Krisenlage ein

    Die Bundesregierung stellt sich auf eine Krisenlage wegen der tödlichen Attacken in München ein. Am Abend kamen nach dpa-Informationen im Kanzleramt Mitarbeiter zusammen, um die Geschehnisse in der bayerischen Landeshauptstadt zu verfolgen und Kontakt mit allen zuständigen Stellen zu halten. Alle von den Angriffen thematisch betroffenen Regierungsmitglieder seien alarmiert, hieß es. Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU) war nicht persönlich im Kanzleramt. Innenminister Thomas de Maizière (CDU), der wegen des Attentats in Würzburg am Montagabend seinen Urlaub unterbrochen hatte, war am Abend noch auf dem Weg in die USA.
  27. Auch Sachsens Polizei in Alarmbereitschaft

    Wegen der Terrorlage in München ist auch die sächsische Polizei in erhöhter Alarmbereitschaft. Alle Polizeidienststellen im Freistaat würden ständig über die Lage in der bayerischen Landeshauptstadt informiert, sagte ein Sprecher des Innenministeriums in Dresden. „Vor allem die Dienststellen im Bereich der Landesgrenze nach Bayern.“ Eine Anforderung sächsischer Polizeikräfte gebe es aus München bislang nicht. „Wir sind aber jederzeit zur Unterstützung bereit“, so der Sprecher weiter.
  28. Gasthäuser in Innenstadt geschlossen

    In der Münchner Innenstadt haben Restaurants aus Sicherheitsgründen geschlossen. Das Hofbräuhaus wurde von allen Gästen verlassen. Das bekannte bayerische Restaurant „Ratskeller“ unter dem Marienplatz ist seit 20 Uhr abgeriegelt. „Es sind noch Gäste hier, die dürfen nicht raus“, sagte ein Mitarbeiter. „Und das Telefon steht nicht still.“
    Vergroessern Polizisten sichern die U-Bahnstation Karlsplatz am Stachus in München
    Polizisten gehen in die U-Bahnstation Karlsplatz am Stachus in München
    Foto: dpa Picture-Alliance
  29. Keine bestätigten weitere Tatorte

    Weitere Tatorte neben dem Olympiaeinkaufszentrum, wo vermutlich sechs Menschen getötet wurden, kann die Polizei derzeit nicht bestätigen. Zwar gingen viele Notrufe ein, bisher habe dahinter aber keine bestätigbare Schussabgabe gestanden. „An vielen Orten ist Panik“, sagte ein Polizeisprecher.
    Vergroessern
    Foto: dpa
  30. Video: Ein Täter schießt vom Parkhausdach

    Täter schießt vom Dach des Parkhauses

    Terror in MünchenTäter schießt vom Parkhaus-Dach

    Quelle:
  31. Polizei bekommt Unterstützung auch aus Österreich

    Alle verfügbaren Einsatzkräfte aus Bayern werden nach München geschickt. Außerdem werden zur Unterstützung Einsatzkräfte aus Hessen, Baden-Württemberg und Österreich geschickt. Das erfuhr BILD aus Sicherheitskreisen.
  32. Smartphone-App Katwarn meldet "Sonderfall"

    München in Angst: Die Landeshauptstadt hat den Sonderfall wegen einer Amoklage ausgerufen. Die Bürger werden über die Smartphone-App "Katwarn" aufgefordert, ihre Wohnungen nicht zu verlassen
    Vergroessern
    Foto: dpa
  33. NRW versetzt Polizei in erhöhte Alarmbereitschaft

    Nach den Schüssen in München hat Nordrhein-Westfalen die Polizei in erhöhte Alarmbereitschaft versetzt. Das gelte für alle Polizeieinheiten, sagte Regierungssprecher Thomas Breustedt der Deutschen Presse-Agentur und bestätigte damit einen Bericht der „Rheinischen Post“. Es gehe dabei um den Schutz von Großveranstaltungen und größeren Menschenansammlungen. Es handele sich ausdrücklich um eine Reaktion auf die Vorfälle in München.
  34. Einsatz konzentriert sich auf Einkaufszentrum

    BILD-Reporter vor Ort: Der Einsatz konzentriert sich auf Umgebung vom OEZ.
    Vergroessern
    Foto: Robert Gongoll
  35. Münchner Feuerwehr: Alles, was verfügbar ist, im Einsatz

    „Alles, was verfügbar ist, ist im Einsatz“, sagte ein Sprecher der Münchner Feuerwehr am Abend. Von den Einsatzkräften sei bisher niemand verletzt worden.
    Vergroessern
    Foto: dpa
  36. Obama: Unsere Herzen sind bei den Menschen in Deutschland

    US-Präsident Barack Obama bietet seine Unterstützung an. Die Herzen seien bei den Menschen in Deutschland, sagt er.
  37. Polizei setzt Scharfschützen in Hubschraubern ein

    Mehrere Polizeihubschrauber kreisen über München. Aus einem der Helikopter über dem Olympia-Einkaufszentrum spähte ein Scharfschütze, wie Reuters-Fotografen berichten. Polizeieinheiten aus ganz Südbayern strömen in die Stadt. Zahlreiche Verkehrsachsen im Norden Münchens sind abgeriegelt. Weiter fahren auch Rettungswagen mit Blaulicht durch die Innenstadt.
    Vergroessern
    Foto: dpa
  38. Polizei: Drei Täter mit Langwaffen auf der Flucht

    Die Polizei spricht aktuell von drei flüchtigen Tätern mit Langwaffen. Wegen des Großeinsatzes rief die Polizei alle Autofahrer auf, von den Autobahnen in Richtung der Landeshauptstadt abzufahren. „Die Polizei ersucht alle Verkehrsteilnehmer, die Autobahnen auf dem Weg nach München zu meiden beziehungsweise zu verlassen, um anfahrenden Einsatzfahrzeugen auf dem Weg nach München die freie Durchfahrt zu ermöglichen“, berichtete der Verkehrsservice des Bayerischen Rundfunks.
  39. GSG9 mit Hubschraubern nach München unterwegs

    Die GSG 9 wird derzeit in Hubschraubern nach München verlegt, ebenso die Sonderpolizei BFE+. Das erfuhr BILD aus Sicherheitskreisen. Offenkundig werden Polizei- und Antiterrorkräfte in größtmöglichem Umfang mobilisiert. Bayerns Innenminister Herrmann und Ministerpräsident Horst Seehofer sind auf dem Weg nach München, in der Staatskanzlei soll ein Lagezentrum eingerichtet werden.
  40. Polizei: „Akute Terrorlage“

    Die Polizei spricht in einer offiziellen Mitteilung von einer „akuten Terrorlage“ in München.
    Vergroessern
    Foto: dpa
  41. Augenzeugen: Drei Täter mit Langwaffen

    Laut der Münchner Polizei haben Augenzeugen von drei Tätern berichtet. Sie sollen mit Langwaffen geschossen haben. Ihr Motiv sei noch unbekannt.
  42. Münchner OB in Polizei-Einsatzzentrale

    Münchens Oberbürgermeister Dieter Reiter (SPD) ist in die Einsatzzentrale der Münchner Polizei geeilt. Der von der Stadt ausgerufene „Sonderfall“ bedeute, dass jetzt alle Dienste der Stadt zusammenarbeiteten, sagte er.
  43. Auch BR meldet 6 Tote

    Auch der Bayerische Rundfunk berichtet von sechs Toten. Zudem gebe es zahlreiche Verletzte – aber außer dem OEZ wohl keine weiteren Tatorte.
  44. Alarm Massenanfall Verletzte ausgelöst

    Ärzte und Schwestern wurden zu Münchner Krankenhäusern gerufen. „Es wurde der Alarm Massenanfall Verletzte ausgelöst“, sagte der Sprecher des Universitäts-Klinikums Großhadern, Philipp Kressirer, der Deutschen Presse-Agentur.
  45. Ein Täter soll „Scheiß Ausländer“ gerufen haben

    Bei RTL sagt ein Augenzeuge: „Täter hat ‚Scheiß Ausländer!‘ gerufen, hatte Springerstiefel an.“
  46. Augenzeugen: Angeblich Schüsse in Brauhaus

    Der Nachrichtensender n-tv berichtet unter Berufung auf Augenzeugen, dass es im Brauhaus „Franziskaner“ angeblich Schüsse gab.
  47. Menschen bieten Flüchtenden Unterschlupf an

    Panik in München – und die Bürger organisieren die schnelle Selbsthilfe übers Internet: In ganz München bieten Menschen unter #Offenetür oder #Opentor oder #Porteouverte Menschen Unterschlupf an, die nicht nach Hause können, weil der Nahverkehr nicht fährt. Grüne haben in der Sendlinger Straße Parteizentrale geöffnet.
  48. Polizei spricht von Terrorverdacht!

    Die Polizei spricht aktuell von einem „Terrorverdacht“. Dies teilte die Pressestelle der Polizei mit.
  49. Hauptbahnhof evakuiert, alle Züge gestoppt

    Der Hauptbahnhof ist evakuiert worden. Die Züge aus allen Richtungen werden laut Bahn vorzeitig an Bahnhöfen im Umland gestoppt.
  50. BILD-Reporter vor Ort: Situation gefährlich

    BILD-Reporter Patrick von Frankenberg ist in München und berichtet

    BILD-Reporter in München„Die Situation ist gefährlich“

    Quelle: BILD
  51. München ruft „Sonderfall“ aus

    München hat den „Sonderfall“ wegen einer „Amoklage“ ausgerufen. Die Bürger wurden über das Smartphone-Warnsystem Katwarn aufgefordert, ihre Wohnungen nicht zu verlassen. Die Polizei durchsucht mit SEK das Olympia Einkaufszentrum. Verdacht: Täter könnten noch drin sein!
  52. Krisentreffen in der Staatskanzlei

    Bayerns Ministerpräsident Horst Seehofer und Innenminister Joachim Herrmann (beide CSU) haben ein Krisentreffen in der Staatskanzlei in München angesetzt.
  53. Ärzte und Pflegekräfte in den Dienst gerufen

    Wer frei hat, soll ins Krankenhaus Schwabing kommen, meldet die Nachrichtenagentur Reuters.
  54. GSG9 in Bereitschaft

    Die Anti-Terror-Einheit GSG9 ist nach BILD-Informationen noch nicht vor Ort, aber in Bereitschaft. Auch die neue Anti-Terror-Bereitsschaftspolizei BFE+ ist nach BILD-Informationen in Bereitschaft versetzt worden und auf Abruf verfügbar.
  55. Polizei: Wahrscheinlich drei Täter

    Augenzeugen berichten laut Polizei von drei verschiedenen Schützen! Mindestens ein Täter soll laut „Abendzeitung“ in die U-Bahn geflüchtet sein.
    Die Polizei bei Facebook: „Die Fahndung läuft mit Hochdruck. Aufgrund der noch unklaren Situation bitten wir alle Personen im Stadtgebiet zu Hause zu bleiben bzw. in nahen Gebäuden Schutz zu suchen.“
  56. Video: SEK jagt zum Einsatzort

    SEK jagt der Täter

    Terror-Alarm in MünchenSEK jagt Täter

    Quelle:
  57. Ermittlerkreise: Vermutlich sechs Tote!

    Vermutlich habe es mindestens sechs Tote sowie mehrere Verletzte gegeben, erfuhr die Nachrichtenagentur AFP aus Ermittlerkreisen. Offiziell wollte ein Polizeisprecher die Zahlen nicht bestätigen, „der Polizeieinsatz läuft“, sagte er.
  58. Gesamter Nahverkehr in München eingestellt

    Der gesamte Verkehr bei U-Bahn, Straßenbahn und Bussen wird eingestellt, wie die Münchner Verkehrsgesellschaft mitteilt. Die Polizei fordert die Bevölkerung auf, U-Bahnen und S-Bahnen zu meiden.
  59. Mehrere Täter

    Laut Innenminister Joachim Herrmann (CSU) sind es „mindestens drei Täter“ gewesen. Sie sind auf der Flucht. Es habe „mehrere Tote“ und Verletzte gegeben.
  60. Polizeisprecherin: Mehrere Tote und Verletzte

    Bei der Schießerei in einem Münchner Einkaufszentrum hat es am Freitag nach Polizeiangaben mehrere Tote und Verletzte gegeben. Wie eine Sprecherin der Polizei weiter sagte, begann die Schießerei in einer McDonalds-Filiale beim Olympia Einkaufszentrum. Ob es sich um einen oder mehrere Täter handele, sei noch offen. Berichte, dass es auch am Karlsplatz Stachus in der Münchner Innenstadt eine Schießerei gegeben habe, seien aber eine Fehlinformation, sagte die Sprecherin. Sie bezeichnete die Lage als insgesamt weiter sehr unübersichtlich. Die Polizei müsse die Lage noch sondieren. Bayerns Innenminister Joachim Herrmann machte sich auf den Weg nach München, wie ein Ministeriumssprecher mitteilte.
  61. Drei Tote

    Das bestätigte das Innenministerium.
  62. Polizei bestätigt zunächst nur Verletzte bei Schießerei

    Die Polizei in München hat offiziell zunächst keine Toten bei der Schießerei an einem Einkaufszentrum bestätigt. Es gebe mehrere Verletzte, teilte die Polizei über Twitter am Freitagabend mit. Die Situation sei noch unübersichtlich. Die Ermittler forderten die Münchner auf, öffentliche Plätze zu meiden.
  63. Polizei geht von Amoklauf aus

    Bei einer Schießerei in einem Einkaufszentrum in München hat es am Freitag nach Polizeiangaben mehrere Tote und Verletzte gegeben. Man gehe von mehreren Tätern aus, die auf der Flucht seien, sagte ein Polizeisprecherin. „Wir gehen von einem Amoklauf aus.“
  64. Schießerei begann an Schnellrestaurant in München

    Die Schießerei in München hat nach Angaben der Polizei bei einem Schnellrestaurant im Olympia-Einkaufszentrum begonnen. Es sei um 17.52 Uhr losgegangen, sagte Thomas Baumann, stellvertretender Sprecher des Polizeipräsidiums, am Freitag. Die Lage sei noch immer komplett unübersichtlich. Man wisse nicht, ob man es mit einem Täter oder mehreren zu tun habe. Die Polizei rechnet mit mehreren Toten und Verletzten.
  65. AFP: Polizei bestätigt mehrere Verletzte bei Schießerei in München