Imatge de la campanya d'En Comú Podem del 20-D.
Imatge de la campanya d'En Comú Podem del 20-D.
El cap de campanya de Podem i diputat al congrés espanyol, Iñigo Errejón, ha diluït aquest migdia la línia vermella que la seva formació havia marcar a l’entorn del referèndum a Catalunya per poder arribar a acords amb el PSOE i erigir una gran coalició d’esquerres a l’estat espanyol. ‘Es pot parlar absolutament de tot’, ha dit quan ha estat preguntat per aquesta qüestió, ‘i no fa falta estar d’acord com a condició prèvia per parlar amb ningú’. En tot cas ha recordat que Podem ha manifestat ja la seva ‘convicció’ que ‘qui no entengui que estem en un país de països i plural no serà capaç de construir fraternitat per a un projecte compartit per als pròxims anys’.
En declaracions a la premsa després de presentar les credencials com a diputat a la cambra baixa, Errejón s’ha referit d’aquesta manera a l’escull de la negociació amb el PSOE, que rebutja –especialment els seus barons i la federació andalusa- qualsevol concessió sobre el dret a decidir, i tanca la porta a qualsevol acord que impliqui pagar aquest peatge.
‘Votarem que no a la reedició d’un govern de Rajoy i no ens tanquem a cap possibilitat’, ha dit quan ha estat preguntat per un possible acord amb el PSOE. En tot cas ha recordat que ‘abans que hi hagi govern’ el Congrés ‘ja pot funcionar’ , en referència a la voluntat de Podem de presentar iniciatives tan bon punt es constitueixin les corts, i ha lamentat que ‘lamentablement no hem obtingut resposta’ –del PSOE- sobre aquesta qüestió.
El número dos de Podem ha rebutjat parlar ara de ‘cadires’ sobre la presidència del Congrés i ha assegurat que la cambra espanyola ha de reflectir la ‘diversitat’ que ha posat de manifest les urnes. En aquest marc, ha insistit que Podem aspira a disposar de quatre grups al Congrés, el del seu partit i els de les coalicions a Catalunya, País Valencià i Galícia.
Convençut que Ada Colau ‘acompanyarà’ Podem a les pròximes eleccions catalanes
Preguntat pel futur d’Ada Colau i una possible candidatura a la presidència de la Generalitat, Errejón ha afirmat qque les eleccions del 27-S han posat de manifest que el xoc de trens ‘ha estat un fracàs’ i que ‘hi ha condicions per a una alternativa’ als ‘dos blocs sords’.
‘A les generals hem demostrat que hi ha una alternativa que estarà present a les pròximes eleccions a Catalunya i hi ha molts companys que ho poden fer molt bé’, ha dit, però ‘cal respectar els companys catalans que tenen el seu propi ritme per anar prenent les seves decisions’ i ‘estic convençut que en qualsevol cas ens acompanyarà com ha fet en aquestes eleccions’.