dimecres, 10 de juny del 2015

Valls perd en la pròrroga

POLÈMICA A FRANÇA

Valls perd en la pròrroga

Hollande retreu al primer ministre el viatge a Berlín, que va costar 20.000 euros a l'erari

Edició Impresa

11 juny 2015
EL PERIODICO
EVA CANTÓN / PARÍS
Dijous, 11 de juny del 2015
Junts 8 Manuel Valls i François Hollande, a l'Elisi, ahir.
Mentre el Barça aconseguia el triplet dissabte passat a l'estadi Olímpic de Berlín, ja s'anunciaven turbulències al Falcon que traslladava Manuel Valls de tornada al Congrés que els socialistes francesos celebraven a Poitiers. Lluny d'amainar, la tempesta política generada pel viatge del primer ministre culer per assistir a la final de la Champions ha tingut una llarga pròrroga. No només perquè l'escapada berlinesa ha suposat al contribuent francès la considerable quantitat de 20.000 euros, sinó perquè a bord de l'avió oficial hi anaven també dos dels quatre fills de l'inquilí de Matignon.
De res han servit els arguments de Valls, que es va defensar dient que va anar a la capital alemanya per parlar amb el president de la UEFA, Michel Platini, dels preparatius de l'Eurocopa de Futbol que se celebrarà a França el 2016. Al pujar a un avió de la República per veure un partit de futbol amb els seus fills, Valls va cometre un error que li pot costar car. Sobretot perquè tira per terra les promeses d'«exemplaritat» en l'exercici de la funció pública amb què François Hollande es va presentar davant dels francesos el 2012.
També perquè el primer ministre s'acosta perillosament a la imatge d'un Nicolas Sarkozy mostrant sense pudor el seu gust pel luxe al celebrar el seu triomf del 2007 al caríssim Fouquet's dels Camps Elisis. «Aquest assumpte podria convertir-se en un tema que s'arrossega com una creu, com li va passar a Sarkozy amb el Fouquet's durant tot el quinquenni», deia a l'emissora Europe 1 Olivier Farloni, diputat dels Radicals d'esquerra, per a qui l'episodi pot ser «devastador» per a la imatge del primer ministre. Especialment quan els socialistes s'esforcen a mostrar-se a prop de les preocupacions dels ciutadans i el clima és de sospita permanent sobre els privilegis de la classe política. «Té la síndrome del totpoderós. Perd la lucidesa perquè té la sensació que dóna la seva vida per la feina», assenyalava a Le Parisien un conseller ministerial.
Al mateix Partit Socialista molts porten malament la lleugeresa del primer ministre per la contradicció que suposa parlar al migdia del patiment dels aturats i els valors de l'esquerra i volar a Berlín a la tarda amb càrrec a l'erari. A més a més, segons Le Canard Enchaîné, sembla que no hi va haver manera de convèncer-lo perquè es quedés a Poitiers i veiés el partit per televisió, que va ser el que va intentar sense èxit el portaveu del Govern i bon amic d'Hollande, Stéphane Le Foll.
A l'Elisi no amaguen el seu malestar amb l'episodi, fins al punt que Hollande li hauria tocat el crostó al seu primer ministre: «El que està fet, està fet, però en el futur s'haurà d'anar més amb compte», informava RTL.
Després de diversos dies donant peregrines justificacions, Valls va mantenir ahir silenci enmig de les nombroses reaccions de l'oposició política, que li reclamava assumir les despeses del seu viatge familiar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada