dilluns, 3 de novembre del 2014

La Generalitat obre la porta que la societat civil posi les urnes

LA REACCIÓ DAVANT EL VETO DEL GOVERN

La Generalitat obre la porta que la societat civil posi les urnes

Ortega no garanteix «al 100%» que s'obrin els col·legis diumenge

EL PERIÓDICO / BARCELONA
Dilluns, 3 de novembre del 2014
La vicepresidenta Joana Ortega, al Palau de Generalitat, dimarts passat.
Davant la previsible suspensió del nou 9-N demà per part del Tribunal Constitucional (TC), la Generalitat prepara el terreny per deixar l'anomenat procés participatiu en mans de la societat civil. A l'espera del que dicti el TC, que ja va deixar sense efecte de manera cautelar el primer format de consulta després de la impugnació del Govern, tant la vicepresidenta de l'Executiu català, Joana Ortega, com el número dos de CDC, Josep Rull, van deixar ahir la porta oberta, encara que sense concretar, a una tercera fórmula que evitaria problemes al Govern català. A la pregunta, en una entrevista a El Punt Avui, sobre si podia assegurar que hi haurà col·legis oberts i urnes el 9 de novembre, Ortega va respondre: «En aquests moments no es pot assegurar al cent per cent». Tot i així, va insistir que els preparatius tiren endavant i que «tot estarà a punt» diumenge que ve. La manera de participar, no obstant, no és clara: «D'una manera o altra, espero que a través de les urnes, la veu dels catalans s'expressarà».
LES «REGNES» DEL PROCÉS / Rull va donar a entendre que, un cop la Generalitat ha complert els preparatius, el procés ara es troba a la teulada de la societat civil. «Ja està tot preparat. Els voluntaris hi són, els punts de votació hi són, les paperetes es poden portar de casa... Tot està en perfecta disposició», va dir des de Puigcerdà. Ara, «les regnes del procés», va apuntar, «les tenen els ciutadans» perquè ja és «del poble». «No només perquè se l'han fet seu, sinó perquè la major part de l'operatiu d'aquest 9-N està vinculat a voluntaris», va argumentar.
També el president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, va deixar caure aquesta idea dissabte a l'oferir la plataforma d'entitats per liderar el nou 9-N si el TC el suspèn. «Estic disposat a assumir el que faci falta», va dir. El plantejament no convenç l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), la presidenta de la qual, Carme Forcadell, va elevar ahir, a Catalunya Ràdio, la pressió sobre el president Artur Mas, que, segons ella, ha de continuar liderant el nou 9-N. Forcadell va deixar clar que «aquesta consulta ha de ser convocada pel Govern». «El Pacte Nacional pel Dret a Decidir i totes les forces socials el recolzarem, farem el pas junts», va apuntar eludint abanderar el procés.
CONSULTA CIUTADANA / A Biscaia, una localitat governada per EH Bildu, Arrankudiaga, va celebrar ahir una consulta amb la pregunta «¿Vols ser ciutadà d'un estat basc sobirà?». La van poder fer perquè l'organitzava una entitat ciutadana, la plataforma Ados a favor del dret a decidir dels bascos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada