dijous, 2 d’octubre del 2014

El Parlament aprova la llei contra l'homofòbia

PIONERA A L'ESTAT

El Parlament aprova la llei contra l'homofòbia

La norma persegueix combatre la discriminació en tots els àmbits i inclou règim sancionador

EL PERIODICO 
TONI SUST / BARCELONA
Dijous, 2 d'octubre del 2014 - 12.37 h
El Parlament ha aprovat aquest dijous la llei de drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals, i transsexuals i per a l'eradicació de l'homofòbia, la lesbofòbia i la transfòbia, una norma que protegirà de forma genèrica els drets de la comunitat LGTB i que suposa donar resposta a una reclamació històrica d'un col·lectiu que fa només tres dècades es veia en posició d'anar a la presó per la condició sexual dels seus integrants.
La normativa, pionera a l'Estat, ha comptat amb els vots a favor de CDC, ERC, PSC, EUiA, Ciutadans i la CUP. Hi han votat en contra els diputats del PPC i els d'Unió.

La llei al·ludeix a tots els àmbits, del laboral al sanitari, i inclou un element clau per dotar-la de contingut: un règim sancionador. Es defineixen infraccions lleus, greus i molt greus, sancionades econòmicament, amb la inhabilitació d'activitat i amb el veto a poder rebre ajudes públiques.

Gairebé tots els grups han convertit els seus torns en un missatge de reconeixement al col·lectiu LGTB i a la resta de parlamentaris que han participat en l'elaboració de la norma, menys el PPC, que l'ha qualificat d'innecessària i fins i tot de discriminatòria. “És discriminació, encara que sigui positiva”, ha dit la diputada popular Dolors López.

Oposició de Duran i del PPC

Sobre el debat, ha planat l'ombra del líder de Unió, Josep Antoni Duran Lleida, que divendres passat --en la carta web que escriu setmanalment-- es va retreure a si mateix que els democristians no hagin presentat esmena a la totalitat de la llei, de la qual va assegurar que no és de protecció sinó de "promoció" dels gais, fruit de la pressió d'un 'lobby'. Una posició que va merèixer al·lusions de diversos oradors. Segons Duran, i també el PP, el règim sancionador és inadmissible. En la seva carta, el democristià va anar més enllà i va denunciar que implantar la llei suposarà obrir "xiringuitos". "L'únic xiringuito és el que alguns tenen a l'Hotel Palace fa 40 anys", li ha etzibat David Fernàndez, de la CUP.
Amb tot, Unió no ha rebutjat la llei en el seu conjunt. Hi ha votat en contra en tres aspectes, com ha explicat la diputada democristiana Mercè Jou: la regulació de les sancions, la previsió que es difongui entre els escolars informació sobre el col·lectiu LGTB i que algú acusat de conductes homòfobes hagi de demostrar la seva innocència, en lloc que hagi de provar-se la seva culpabilitat. El PP ha votat en contra del projecte en el seu conjunt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada