diumenge, 5 d’octubre del 2014

35.000 morses queden encallades en una platja d'Alaska

ACUMULACIÓ SENSE PRECEDENTS

35.000 morses queden encallades en una platja d'Alaska

L'escassetat de gel a l'Àrtic ha portat els animals a buscar refugi a terra

Acumulació de morses en una platja del mar dels Txuktxis, al nord d'Alaska.
NOAA
Acumulació de morses en una platja del mar dels Txuktxis, al nord d'Alaska.
EL PERIÓDICO / ANCHORAGE
Dimecres, 1 d'octubre del 2014 - 20.42 h
Unes 35.000 morses, una concentració sense precedents, estan encallades des de dissabte passat en una platja del mar dels Txuktxis pròxima a l'aldea de Point Lay, al nord d'Alaska, a causa de l'absència de gel sobre el qual posar-se, segons ha informat en un comunicat l'Administració Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units (NOAA).
La NOAA explica que aquesta anormal acumulació de morses és un fenomen relativament nou que no es va detectar fins l'any 2007. El 2013 es van observar 10.000 exemplars a la mateixa zona i per les mateixes dates. Les morses del Pacífic, d'una població estimada en 200.000 exemplars, passen l'estiu al mar dels Txuktxis i després solen migrar a l'hivern cap al mar de Bering.
Les femelles donen a llum sobre el gel i després l'utilitzen com a plataforma per bussejar i alimentar-se.
Al setembre, un informe de la NOAA va indicar que les temperatures superficials del mar en una vasta extensió del Pacífic nord es van situar tres graus per sobre del normal per aquestes dates. "Mai des que van començar els registres de la regió septentrional de l'oceà l'aigua havia estat tan càlida", va subratllar l'anàlisi.

FORMACIÓ D'ESTAMPIDES

Ara, els científics temen també que la presència d'óssos, caçadors o, simplement, el pas d'alguna avioneta que sobrevoli la zona a baixa altura formi perilloses estampides que ocasionin una gran mortalitat entre els exemplars més joves, molt abundants. L'últim recompte ja ha observat almenys 50 individus morts.
La morsa (Odobenus rosmarus) és un carnívor de l'ordre dels pinnípedes, i els seus mascles poden arribar a pesar 1.800 quilos.
"La concentració massiva de morses a terra -quan haurien d'estar disseminades àmpliament en aigües cobertes de gel- és només un exemple dels impactes del canvi climàtic sobre les espècies marines de l'Àrtic", ha afirmat en un comunicat Margaret Williams, directora del programa de l'Àrtic de l'associació conservacionista WWF.
"Estem sent testimonis d'una catàstrofe a càmera lenta", ha afegit Lou Leonard, vicepresident per al canvi climàtic de la mateixa associació. "A mesura que disminueix el gel, l'Àrtic experimentarà alguns dels canvis més dramàtics que la nostra generació hagi pogut presenciar. Aquesta pèrdua tindrà un impacte en la migració anual de la vida silvestre a través de la regió".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada