‘Vivim contenint la respiració perquè, si en tres o quatre dies no apareix cap cas de Covid-19, aleshores podrem dir que Formentera n’està lliure i esperar que les mesures de contenció ens permetin de continuar així.’ El periodista Bernat Masferrer resumeix d’aquesta manera tan gràfica el moment que viu la menor de les Pitiüses, l’únic territori dels Països Catalans, però també de l’estat espanyol, on no hi ha cap cas de coronavirus 2019. La seua vida ha canviat radicalment, com la de tothom. Ràdio Illa, la ràdio pública formenterenca, ha hagut de transformar el ritme de feina i la quarantena estricta a la qual és sotmesa la població l’ha convertit, juntament amb els mòbils, en l’instrument imprescindible per a seguir el dia a dia. Fins i tot, han tingut la previsió d’enregistrar una missa catòlica del diumenge, oficiada per mossèn Miquel Àngel Riera, i una pregària musulmana del divendres, oficiada per l’imam Brahim El Assague, per oferir-les tantes voltes com calgui.

Control total al port

Qualsevol altre any, per aquestes dates, a Formentera arribarien els primers treballadors de la temporada turística, que sol començar amb les vacances de Setmana Santa. Enguany, això serà impossible, per l’estricta quarantena ordenada des de la setmana passada. L’entrada al port és prohibida, llevat dels tres vaixells diaris que van a Eivissa i en vénen. Però no pot pujar-hi tothom qui ho vol i, encara menys, baixar-ne. Un intens operatiu controla cada passatger. A la pràctica, només s’autoritza el pas dels treballadors en serveis bàsics, dels residents que tornen a l’illa i dels qui tenen algun problema de salut i necessiten anar a Can Misses, l’hospital de referència, situat a Eivissa. De fa deu anys, Formentera té un petit hospital amb només dotze llits, equipat amb quiròfan i tot allò necessari per a atendre les urgències, però Can Misses és el principal centre sanitari de les Pitiüses. A Eivissa sí que hi ha casos de coronavirus, concretament vint, cosa que fa que l’hospital formenterenc sigui l’únic on encara no hi ha hagut cap malalt de la pandèmia.
Report diari sobre el coronavirus
Cada nit a les 10.00 pots rebre al teu correu el resum del més important que ha passat durant el dia relacionat amb el Covid-19 i informació addicional d'interès.