dijous, 19 de març del 2020

Els cellers catalans es preparen per una patacada econòmica encara incerta

 

Els cellers catalans es preparen per una patacada econòmica encara incerta

El sector del vi català viu amb resignació la crisi del coronavirus mentre adapten la seva activitat a un escenari excepcional
La finca de Sant Miquel de Tremp de Torres on s'experimenta amb la pirene
La finca de Sant Miquel de Tremp de Torres on s'experimenta amb la pirene | Torres

Els cellers catalans estan mostrant, com tot Catalunya, la seva bona predisposició per aturar el contagi del coronavirus. De fet molt abans que es decretés el tancament oficial ja eren molt els que anunciaven que per “responsabilitat” anul·laven les activitats d’enoturisme i tancaven portes a les seves botigues.

Ara, com tothom, estan adaptant el seu funcionament a una situació nova, del tot excepcional que ha de permetre fer front a aquesta crisi que ningú sap quan s’acabarà ni quin és l’abast de les conseqüències econòmiques que pot comportar. La majoria ho viu amb resignació, amb mesures sanitàries extremes i amb poc marge de maniobra per idear plans de xoc per entomar un cop que tothom intueix que serà important però ningú té clar fins a quin punt.

A Família Torres, amb cellers i vinya a la DO Penedès, la DO Conca de Barberà, la DO Costers del Segre, la DO Catalunya i a la DOQ Priorat estan fomentant el teletreball en totes aquelles àrees que ho permeten. Les reunions es fan per vídeo conferència, el Centre de Visites i els punts de restauració estan tancats i en les àrees de producció i agrària estan treballant amb totes les mesures de seguretat i la màxima precaució per minimitzar el risc de contagi.

Així s’han sectoritzat els grups i establert jornades intensives per evitar que els grups de treball coincideixin, respectant en tot moment les mesures de seguretat i intensificant la neteja i desinfecció dels espais i aparells i material comuns. A partir d’aquest dimarts es faran controls de temperatura als treballadors quan s’accedeixi a les instal·lacions. Però aquestes mesures s’estudien i s’avaluen dia a dia per adoptar, si cal, noves, mesures.

Miquel Torres Maczasseck explica en declaracions a Vadevi que “el flux de transport no s’està interrompent i mantindrem la distribució mentre sigui possible, però ja estem veient com moltes comandes s’estan cancel·lant. A la Xina, per exemple, les vendes al mes de febrer van caure estrepitosament però sí que van veure un repunt de les vendes online. Potser passarà el mateix aquí, és difícil de dir”.

Al Celler de Capçanes adapten les mesures en funció de com evoluciona la situació
Al Celler de Capçanes adapten les mesures en funció de com evoluciona la situació

Al Celler de Capçanes a la DO Montsant també han establert el teletreball on és possible. Anna Casabona, sommelier de l’equip comercial del celler explica a Vadevi que per les feines del celler han creat dos equips de treball formats pel mínim de persones imprescindible, que fan torns alternatius i durant aquests torns s’apliquen totes les mesures de seguretat possibles.

Davant aquesta situació del tot nova intenten ser el més flexibles que poden “hem servit les comandes pendents de la setmana passada, però de moment no estem rebent comandes i si arribem veurem que fem. Anem decidint moment a moment”, explica Casabona.

Vinyes del celler Espelt que es treballen amb totes les mesures de seguretat necessàries
Vinyes del celler Espelt que es treballen amb totes les mesures de seguretat necessàries

Anna Espelt, enòloga i propietària del celler Espelt de Vilajuïga a l’Alt Empordà també explica que ells ja van tancar el centre d’enoturisme i van anul·lar totes les visites i tastos que tenien previstos. Pel personal administratiu també han establert un pla de teletreball i al celler també han reduït les operacions a les mínimes imprescindibles, d’igual manera pels treball a la vinya. Amb to de resignació, l’Anna declara “estem aprenent a conviure amb la incertesa. Després de patir els efectes del temporal Glòria, ara ens toca gestionar les conseqüències d’aquest virus” i també està convençuda que els costos econòmics seran elevats pel celler.

Per Leo Gramona del celler Gramona de Sant Sadurní d’Anoia, el pitjor d’aquesta situació és la incertesa “estem intentant fer un pla d’empresa per veure com hem d’actuar si aquesta situació s’allarga”. A Gramona també han tancar el seu centre d’enoturisme i cancel·lat tota activitat presencial amb persones externes al celler. Tot l’equip comercial treballa des de casa, donant especial suport als clients que tenen més risc de patir de manera severa els efectes d’aquesta situació.

A Gramona també han tancar el seu centre d’enoturisme i cancel·lat tota activitat presencial
A Gramona també han tancar el seu centre d’enoturisme i cancel·lat tota activitat presencial

“A Gramona tenim clar que haurem d’ajudar als clients, que per la seva mida són més vulnerables a les conseqüències d’aquesta crisi” afirma el responsable de vendes i màrqueting del celler. El personal administratiu també treballen tots des de casa i a l’àrea de producció han deixat el personal mínim per fer les tasques imprescindibles. “No tenim comandes, i si n’arriba alguna en principi intentarem servir-la, sempre prioritzant la seguretat dels nostres treballadors” explica amb resignació.  

La vinya resistirà el coronavirus

A la vinya, la majoria de cellers treballen amb el nombre mínim de persones necessari per cuidar els animals i fer els treballs de camp més imprescindibles. A Família Torres han fet grups de treball per les feines al camp evitant el contacte entre treballadors i només per tasques imprescindible. I Miquel Torres entén que si es mantenen les mesures de seguretat i “sobretot el sentit comú” la collita no s’hauria de veure afectada.

Del mateix parer és Maite Esteve de Vins El Cep. “La collita no es veurà afectada però però en la part econòmica sí. Preparem-nos pel preu del raïm” adverteix Esteve. A Vins El Cep estan treballant la vinya amb totes les mesures de seguretat. La gent accedeix per separat amb el seu transport i treballen guardant una distància mínima de dos metres en tot moment. “Aquestes mesures que poden canviar en funció de com evolucioni la situació” explica Esteve.

Les vinyes de Can Prats de Vins El Cep
Les vinyes de Can Prats de Vins El Cep

El president del Col·legi i l’Associació d’Enòlegs, Joan Miquel Canals, explica ara és el moment de fer treballs de plantacions, de col·locació de trampes de confusió sexual o de fer els primers tractaments per l’oïdi. Però tenint en compte que són tasques que es poden fer sense contacte amb altres persones és poc probable que la vinya es ressenti d’aquesta crisi.

Una crisi global

Família Torres té una forta implantació a tot el món i ja assumeixen que a la majoria dels mercats les vendes de vi disminuiran. “És una crisi global i l’impacte també ho és” afirma Miquel Torres però encara mostra una certa esperança per l’experiència xinesa que ja des del primer moment va afectar a Família Torres tal com explicàvem en aquest reportatge a l’inici de la crisi.

“Sabem que arribarà un moment en què el virus aquí també afluixarà però si volem que sigui aviat, hem de ser molt conscients de la gravetat de la situació i fer cas a les recomanacions dels governs” explica Torres i afegeix que “valorem i confiem en la responsabilitat dels nostres col·laboradors i que esperem que quan passi aquest malson, hi hagi una recuperació tal com sembla que està passant a la Xina”.

Ara bé, tot i que “els esdeveniments van molt ràpid i no tenim una xifra tancada a dia d’avui, les pèrdues econòmiques seran importants” conclou.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada