dimarts, 31 de març del 2020

L’especial ‘Jo em quedo a casa!’ de Cavall Fort és d’accés gratuït

cavall fort
D’ençà que començà el confinament, hem vist com moltes plataformes i institucions culturals adaptaven el contingut perquè tothom hi pogués accedir de casa estant. Cavall Fort, que el 1961 va començar a publicar quinzenalment una revista de còmic destinada a infants i joves, ha estrenat a la seva web un espai especial, ‘Jo em quedo a casa!’, amb jocs, experiments, manualitats, receptes de cuina i moltes més activitats gratuïtes perquè les famílies les puguin descarregar i fer-les a casa
Cada dia Cavall Fort publicarà una activitat nova. A més de tots aquests recursos gratuïts, a la web de Cavall Fort es poden escoltar els audiocontes del Tatano i trobar-hi l’accés a les edicions especials ‘Jo em quedo a casa’, gratuïtes, de Cavall Fort i el Tatano penjades a la plataforma iQuiosc.cat. Són adaptacions de números recents de les revistes, a les quals s’aniran afegint les adaptacions dels números següents mentre durin les restriccions a causa del confinament.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.
Revistes en català gratuïtes durant el confinament
En un comunicat, Cavall Fort explica que quan es pugui reprendre el lliurament de les revistes en paper, els subscriptors rebran a casa la versió completa dels números que ara no els poden fer arribar.
Penseu amb llibertat, siguem crítics
El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.
Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.
Vicent Partal
Director de VilaWeb

La bruja del fósforo paseante

El coronavirus "anticipa" el Festival de Sitges

Festival de cinema de Sitges 2019
La 53a edició del Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya se celebrarà a Sitges del 8 al 18 d'octubre, segons el previst, però l'organització del festival ha volgut donar una agradable sospresa als seguidors del cinema fantàstic i de terror i oferir-ne un petit tast en aquests dies de confinament pel coronavirus.
Es tracta de Sitges Countdown, una iniciativa presentada aquest mateix dilluns i que, de facto, és una prèvia del festival en ple mes de març. Segons va explicar Àngel Sala, director del Festival de Sitges, cada dia es penjarà al canal de Youtube del festival un curtmetratge de forma absolutament gratuïta i que permetrà, d'aquesta forma, gaudir des de casa i de manera digital d'una edició en petit format del festival de cinema més important del nostre país.
El certamen, doncs, vol acompanyar així "el compte enrere" fins el mes d'octubre i contribuir a fer-lo més "curt". El Sitges Countdown s'ha estrenat aquest mateix dilluns amb la primera peça disponible, el curtmetratge La bruja de fosforo paseante, un film que explica la història d'Agustina, una noia que en la vigília del casament del seu fill intenta aturar la cerimònia.

El think tank de l’Estat alerta que la crisi del COVID-19 inspira el bioterrorism

El think tank de l’Estat alerta que la crisi del COVID-19 inspira el bioterrorisme

Un informe Fernando Reinares per a l’Institut Elcano recorda que és una “amenaça existencial”

Una “amenaça existencial de bioterrorisme”. Aquesta és la definició que fa de la pandèmia del COViD 19, el think tank de l’Estat, el Real Instituto Elcano. El centre de pensament geoestratègic espanyol presidit pel rei i pels expresidents del govern, publica un informe titulat “Covid 19 i bioterrorisme” que alerta que la crisi del coronavirus és una guia d’inspiració pel atacs bioterroristes.

L’informe està signat per tota una autoritat en la matèria, Fernando Reinares, director del programa sobre Radicalització Violenta i Terrorisme Global de l’Institut Elcano i catedràtic de Ciència Política i Estudis de Seguretat a la Universitat Joan Carles I. La tesi de Reinares és que la “inquietud” que ha generat “l’amenaça real d’una pandèmia d’origen natural i diseminada involuntàriament” ha d’anar més enllà. “Ens emplaça”, explica l’analista, “a reflexionar sobre l’amenaça potencial d’una epidèmia a escala regional o d’una pandèmia derivada del bioterrorisme”.

“La probabilitat que una organització gihadista pugui preparar i executar un atac bioterrorista comparable en els seus resultats a l’enorme crisis del nou coronavirus desencadenada per una massiva infecció que té a Europa Occidental l’epicentre de la seva transmissió, és baixa”, detalla. Ara bé, remarca que “la realitat del COVID-19 permet albirar la seva possibilitat fins i tot com una amenaça existencial”.

Reinares que no només el gihadisme ha aspirat a utilitzar el bioterrorisme. En aquest sentit insisteix que “les mesures de protecció necessàries davant una pandèmia com la que estem vivint i les que ens prepararien davant d’una altra derivada d’un atac terrorista coincideixen en gran part”. Per això, el geoestratega iguala la importància de les vacunes “a la cobertura dels sectors socials més vulnerables i al manteniment de la seguretat pública”. Així remarca que cal dissenyar programes d’anticipació i emergència no només a nivell estatal sinó regional dins una estratègia global.


“L’extensió i la letalitat del COVID 19 posen de manifest que ni a nivell nacional, ni europeu, ni global, estàvem en condicions de reaccionar de manera adient”, conclou. “Extreure lliçons del que està passant serà fonamental per afrontar altres pandèmies, incloses imaginables com bioterrorisme”, sentencia. I clou amb un avís: “L’estratega o ideòleg gihadista a la ment de qui ens hem posat també treurà les seves lliçons”.
Part de l'informe de Reinares per l'Instituto Elcano Part de l'informe de Reinares per l'Instituto Elcano

Report diari sobre el coronavirus: l’amenaça del Suprem, la indignació dels autònoms i el SOS de les residències Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la Covid-19

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 22.00, apunteu-vos-hi ací.
Per tenir la informació actualitzada al moment, consulteu sempre el Directe de VilaWeb.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.
En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crític amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.

Què ha passat avui?

La pandèmia del coronavirus ha posat la societat contra les cordes, però la situació és encara més delicada en centres com les residències de gent gran i les presons. Mentre l’OMS, l’ONU i entitats de drets humans han demanat que s’alliberin tants presoners com sigui possible perquè passin el confinament a casa, les residències ja fa dies que emeten crits de socors per la falta de material protector dels treballadors i de la gent gran.
Els brots de la Covid-19 en residències, els espais més castigats i amb gent amb factors dobles de vulnerabilitat –edat avançada i patologia prèvia–, ja han causat la mort de desenes de persones grans al país, que a més moren sense la companyia dels familiars. La setmana passada es va saber que unes 200 persones que vivien en residències s’havien mort al Principat i al País Valencià. A Barcelona, avui la residència Casa Asil, on s’han mort 31 persones, ha demanat proves urgents. Fins ara, la residència DomusVi d’Alcoi és la més afectada. S’hi han registrat 32 morts i hi ha desenes de contagiats entre usuaris i treballadors. Els familiars se senten impotents.
Pel que fa a les presons, les juntes de tractament dels centres del Principat estudien aquests dies quins interns en segon grau i que tenen permisos –en aplicació de l’article 100.2 del règim penitenciari– envien a casa. El 69% dels presos en tercer grau ja són al seu domicili, segons el Departament de Justícia. Tanmateix, el Tribunal Suprem espanyol ha amenaçat els funcionaris perquè no concedeixin el confinament domiciliari als presos polítics, cosa que torna a palesar que l’escarment contra els dirigents independentistes passa per damunt de crisis sanitàries.
En l’àmbit econòmic, el govern espanyol ha publicat al BOE la declaració responsable per a facilitar els desplaçaments dels treballadors essencials i ha anunciat les primeres mesures d’ajuda als llogaters. També s’han acordat mesures de suport als autònoms, que avui s’han indignat pel cobrament de la quota del març. A la borsa, l’Íbex 35 ha tancat el pitjor mes de la història, amb una baixada del 22%.

L’editorial de Vicent Partal

Tornem-ho a dir: llibertat presos polítics

La píndola sobre l’economia de Jordi Goula: ‘Una lamentable novel·la en fascicles’

La vice-presidenta econòmica espanyola, Nadia Calviño, en una conferència de premsa després del consell de ministres, ha assegurat que els autònoms havien estat atesos fins ara ‘de manera especial’. No sé si ho ha dit seriosament o no, però ho ha dit. No crec que hagi fet gaire gràcia als autònoms, que aquest matí havien vist com al seu compte bancari ja hi havia carregada la quota corresponent al mes de març. Sobre això, la ministra ha comentat que ‘entenia’ que podrien sol·licitar la devolució de la part que no correspongui al pagament dels dies treballats. Primer paga i després ja en parlarem. Malament, molt malament. Una nota de la Cambra de Comerç recordava aquesta tarda que el govern espanyol havia dit que ‘els autònoms serien els grans beneficiats i protegits però, en canvi, fins a la data manquen mesures concretes que els afavoreixi’. Clar i català.
Això sí, finalment, entre les cinquanta mesures aprovades avui, una fa referència a aquestes quotes, en què es proposa una moratòria fins a sis mesos sense interessos en la liquidació de deutes amb la seguretat social. Sense saber encara el detall de les mesures al BOE, la Pimec les considera ‘insuficients i tardanes’, i lamenta que el govern espanyol ja hagi cobrat íntegrament les quotes del març i en canvi no hagi optat per la suspensió o l’ajornament automàtic. Recorda que la suspensió de la quota d’autònoms ha estat una mesura habitual en països del nostre entorn arran de les conseqüències econòmiques de la Covid-19: és el cas d’Itàlia, França, Alemanya, Bèlgica i fins i tot Grècia.
De fet, totes les patronals han coincidit a dir que la mesura és positiva però clarament insuficient. Foment critica que ‘únicament s’atén la moratòria del pagament de quotes de la seguretat social per a autònoms i empreses, però deixa fora la resta de càrregues tributàries com ara l’IVA, IRPF i l’Impost de Societats’. I sobre la moratòria diu: ‘És parcial, arriba tard i la seva aplicació resta a mercè de la interpretació de successives ordres ministerials i d’un carregat procés burocràtic.’
La Cecot demana precaució amb la mesura i no passa de manifestar una satisfacció continguda, perquè primer cal analitzar la lletra petita de la proposta que haurà d’establir les condicions, requisits i paràmetres de la moratòria. ‘Amb l’experiència que tenim, sincerament us dic que cal que apliquem una dosi important de precaució a l’hora de treure’n conclusions’, ha dit Antoni Abad, president de l’entitat. I ha afegit: ‘Com a organització de representació empresarial, estem molt descontents amb la resposta del govern estatal que no està, ni de bon tros, a l’altura de les circumstàncies per a pal·liar els efectes de la Covid-19 a les empreses i els autònoms.’
La Cambra de Comerç, amb una nota molt dura, demana d’activar amb urgència màxima tots els mecanismes de protecció disponibles per al col·lectiu, que serà clau per a la reactivació econòmica i per a no exposar-lo en el moment de la transició amb mesures que no siguin de suport efectiu. I tot seguit proposa unes quantes mesures, com ara condonar les quotes de la seguretat social de tots els autònoms durant tres mesos prorrogables, una moratòria de tots els tributs, liquiditat sense interès que vingui directa de l’estat –per garantir la cadena de pagaments–, la preparació de programes de reactivació…
En el fons estem una mica més tranquils que ahir, però no gaire. No s’acaba d’entendre que no hi hagi hagut condonació, que s’hagin cobrat les quotes del març i que no hi hagi una gran moratòria fiscal. Sembla que el govern de Madrid vagi entenent de què va la pel·lícula de mica en mica, i vagi fent passos de pardal, segons com veu el nivell de cridòria que hi ha a la societat. Estic totalment d’acord amb la Cecot, que en una nota d’aquesta tarda diu: ‘No és presentable que cada vint-i-quatre hores surti un nou decret que intenti aclarir l’anterior i que inclogui noves mesures obertes a interpretacions que acaben generant desconcert i desencís en el teixit empresarial i que incapaciten les empreses per poder organitzar-se i gestionar.’
El problema de governar per capítols, com si fos una sèrie de televisió, és que la gent es va enfurismant, perquè no s’acaba d’aclarir on volen anar ni tan sols ens permeten una mica de llum per a les decisions que haurem de prendre demà. Realment sembla que el govern espanyol no s’adoni que ens trobem en una situació d’emergència econòmica, a més de la sanitària. No podem continuar així, esperant cada dia el BOE de demà per a veure què han decidit avui els ministres i què han volgut dir i volen fer exactament. No ens traurem fàcilment del cap que diumenge a mitjanit ens van dir què hauríem de fer dilluns… i alguns dimarts. Ni que dimarts, després del clam general amb les quotes dels autònoms, hagin dit una cosa diferent. Ara només ens falta esperar a demà i veure si tornen a canviar. Així és impossible de gestionar una empresa. Aquesta manera d’actuar fa molt mal i crea una angoixa absolutament innecessària entre empresaris i treballadors. Encara pitjor: amb aquesta manera de fer, no és que sembli que el govern hagi perdut la brúixola, és que sembla que no l’ha tinguda mai…

La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: [GRÀFICS] Les primeres dades que indiquen un alentiment de la Covid-19 al país
– The Guardian: ‘No podem tornar a la normalitat’: com el coronavirus canviarà el món? (en anglès)
– Le Monde: Lagos, la ciutat més gran d’Àfrica, entre la por i la ira abans del confinament (en francès)
– RTÉ: Per què recorrem a la poesia enmig d’una pandèmia? (en anglès)
– La Stampa: A la zona de Pavese, el misteri de Ferrera, un poble sense contagis de coronavirus. El batlle: ‘Veniu a estudiar-nos’ (en italià)
– CNN: Una imatge descoratjadora del que podria arribar als EUA (en anglès)
– Infobae: Quins països i territoris no presenten casos de coronavirus i per què? (en castellà)
– The Straits Times: Coronavirus: l’Europa de l’Est es prepara per a la situació pitjor (en anglès)
– France Inter: El misteri portuguès enfront de la Covid-19 (en francès)
– BBC: Una història d’amor a la frontera entre Alemanya i Dinamarca (en anglès)
– Le Figaro: Els cinc secrets d’un confinament feliç segons els finlandesos (en francès)

Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui?

Decideixen a partir d’avui si els presos polítics podran passar el confinament a casa
El Suprem amenaça els funcionaris perquè no deixin anar els presos polítics a passar el confinament a casa
El TSJC ordena a la Generalitat que proporcioni als metges equips de protecció pel coronavirus
Una residència on han mort 31 persones demana proves de detecció amb urgència
El vídeo viral de l’editor de The Lancet: ‘És un escàndol, com és que hem deixat que passés?’
[VÍDEO] L’emotiu comiat dels sanitaris a un pacient de 93 anys que ha rebut l’alta del coronavirus
El transport públic de l’àrea de Barcelona serà de franc per als serveis essencials a partir del 2 d’abril
Salut inclourà les dades provinents de les funeràries al sistema de recompte de morts de coronavirus
Indignació pel cobrament de la quota de març dels autònoms
El govern espanyol aprova de concedir microcrèdits per a ajudar a pagar els lloguers
S’ha mort el músic i escriptor Víctor Nubla
Torra replica als batlles del PSC que treballa amb el món local des del primer dia: ‘Som al vostre costat per ajudar-vos’
El transport públic de l’àrea de Barcelona serà de franc per als serveis essencials a partir del 2 d’abril
El BOE publica el model de declaració responsable per facilitar la mobilitat dels treballadors essencials
[VÍDEO] L’emotiu comiat dels sanitaris a un pacient de 93 anys que ha rebut l’alta del coronavirus
La selectivitat a Catalunya es farà entre el 7 i el 9 de juliol
‘No sabem si sobreviuran, ens sentim impotents’, parlen els familiars de la residència d’Alcoi
Marta Tafalla: ‘Si només reaccionem quan el problema ja el tenim al damunt, malament’
L’especial ‘Jo em quedo a casa!’ de Cavall Fort és d’accés gratuït
Com puc ajudar? Totes les iniciatives per a lluitar contra el coronavirus
‘Quatre illes’, una simfonia de confinament que ja és viral
Les biblioteques continuen obertes amb més de 10.000 documents digitals a l’abast de tothom

Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són de 842.201 casos confirmats i 41.405 morts. Del total de casos, 176.504 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer.
Els estats més afectats són:
—Els Estats Units d’Amèrica, amb 180.636 casos i 3.575 morts.
—Itàlia, amb 105.792 casos i 12.428 morts.
—L’estat espanyol, amb 94.417 casos i 8.269 morts.
—La Xina, amb 81.518 casos i 3.305 morts.
—Alemanya, amb 68.180 casos i 682 morts.
A l’estat francès hi ha 52.128 casos i 3.523 morts.
Als Països Catalans hi ha 25.901 casos i 2.080 morts.
—Al Principat, 18.733 casos i 1.672 morts (no hi ha dades noves).
—Al País Valencià, 5.508 casos i 339 morts (398 casos i 29 morts més que no ahir).
—A les Illes, 1.069 casos i 43 morts (69 casos i 6 morts més que no ahir).
—A Catalunya Nord, 215 casos i 14 morts (18 casos i 2 morts més que no ahir).
—A Andorra, 376 casos i 12 morts (4 casos i 4 morts més que no ahir).
*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.

Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

– [MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món: quants casos n’hi ha?
– Tots els rumors sobre el coronavirus que no us heu de creure
– Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
– Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Quin efecte pot tenir en les embarassades i els seus nadons?
– Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
– Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars
Gossos i gats poden contreure o transmetre la Covid-19?
‘Coronavirus’ o ‘Covid-19’? Com n’hem de dir?

– Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
– Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
– Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 188
– Vegeu la informació de l’estat espanyol
– Vegeu la informació de l’estat francès
– Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)
Penseu amb llibertat, siguem crítics
El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.
Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.
Vicent Partal
Director de VilaWeb

Puigdemont ajorna la publicació del seu nou llibre

Puigdemont ajorna la publicació del seu nou llibre

L'expresident diu que aviat anunciarà la nova data

 
Carles Puigdemont a Brussel·les el 3 de febrer del 2020 (EP)
 
per ACN L'expresident de la Generalitat i eurodiputat, Carles Puigdemont, ha ajornat la publicació del seu llibre 'M'explico. De la investidura a l'exili' (La Campana) per la "situació excepcional" que s'està vivint per la covid-19. Estava previst que arribés a les llibreries el 2 d'abril. A través d'un missatge al seu compte de Twitter, Puigdemont diu que ben aviat anunciarà la nova data i envia un missatge de suport al món cultural i editorial. Per més endavant té previst publicar un segon volum titulat 'M'explico. La reconstrucció del retorn'.
Fa unes setmanes Puigdemont va admetre que durant bastant temps s'ha plantejat guardar el llibre en un calaix però va explicar que ha decidit publicar-lo perquè creu que el seu contingut pot ser "útil" no només per entendre millor el passat i el present, sinó especialment per "preparar-nos per al futur"

Coronavirus | Mitjà crida a crear un "DNI víric" quan acabi el confinament

Oriol Mitjà (Wikimedia Commons)
El metge investigador sobre malalties infeccioses Oriol Mitjà ha cridat aquest dimarts a crear un "DNI víric" per quan acabi el confinament derivat de la crisi del coronaviurs, segons ha declarat en una entrevista a TV3. Concretament, el que proposa Mitjà per quan puguem sortir de casa és que tothom es pugui fer un test ràpid per veure si pateix, ha patit o no el coronavirus, perquè així es podrà saber l'estat en què es troba cada ciutadà en relació a la malaltia i poder tenir aquest DNI víric contra el Covid-19.
En el cas que sigui positiu, voldrà dir que l'usuari ja ha patit la malaltia i que, per tant, ha desenvolupat immunitat en contra i ja podria fer vida normal. Ara bé, si el test és negatiu, s'haurà de monitoritzar el ciutadà per evitar riscos.
A més a més, Mitjà també ha proposat diverses mesures no farmacològiques per quan acabi el confinament. La primera és la geolocalització a través de telèfons mòbils, la qual pot permetre, juntament amb el DNI víric, saber si una persona ha estat o no en contacte amb algun infectat. En cas que es doni aquest contacte amb algú infectat pel coronavirus, segons proposa Mitjà, aquesta persona hauria d'estar 14 dies en confinament.
De la mateixa manera, ha assegurat que, a través de les aplicacions mòbils, el Govern podria ordenar confinaments parcials en funció del nombre de positius en una zona determinada del territori o d'un nucli urbà, el mateix passaria amb els negocis.

"Encara queden 4 o 5 dies dolents"

Per altra part, Mitjà ha recordat que encara queden 4 o 5 dies dolents pel que fa al nombre d'infectats i morts per coronavirus i ha assegurat que les dades no començaran a millorar fins d'aquí a una setmana o deu dies. Alhora, l'investigador ha afegit que el que s'ha fet mitjançant el confinament és tornar al punt de partida en relació amb la malaltia.
En la mateixa línia, ha assegurat que els poders polítics tenen fins que s'acabi aquest confinament per pensar com s'actuarà un cop els ciutadans puguin sortir de casa seva. Fet que, segons ha apuntat, s'haurà de produir de manera esglaonada i controlada.

Salut no inclou al balanç de víctimes els morts per coronavirus a les residències


Membres de l'exèrcit a l'interior de geriàtric de la Pobla de Segur que van desinfectar com a prevenció davant el coronavirus
Vuit morts de la Llar de Sant Josep de Lleida, trenta-un a la residència Casa Asil de Sant Andreu de Palomar, quatre als geriàtrics Santa Oliva i Sant Agustí d’Olesa de Montserrat… Moltes residències d’arreu del país es troben en una situació de crisi tant per les condicions amb les quals han de treballar els seus empleats –en molts casos sense protecció i amb residents infectats– com per l’alta mortalitat que hi ha. De fet, les víctimes mortals de les residències no s’estan comptabilitzant en els balanços i avui el govern català ha dit que començarà a contar-les aviat.
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que en els propers dies el recompte de víctimes de coronavirus inclouran també les dades provinents de les funeràries. ‘Només tenim les defuncions dels centres hospitalaris. Per això, hem estat treballant amb els serveis funeraris per poder tenir també aquestes dades i donar-les a la ciutadania, ha subratllat.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.
Les persones de la tercera edat mortes en centres sociosanitaris sí que es comptabilitzen en el balanç que fe el Departament de Salut, però no els que acaben morint en les residències geriàtriques. En algunes localitats són elevades. Per exemple, segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, a la capital catalana hi ha hagut 382 morts 91 de les quals en les residències d’ancians.
‘No sabem si sobreviuran, ens sentim impotents’, parlen els familiars de la residència d’Alcoi
Aqust canvi en el recompte es produeix després de la queixa del batlle d’Igualada, Marc Castells, que ha qüestionat les xifres de Salut i ha anunciat que, a la Conca d’Òdena, aquest mes de març han mort 140 persones, un centenar més que els comptabilitzats a la xifra oficial. Segons ha dit, com que no es fa el test de la covid-19 a tothom, hi ha morts que no queden registrats.


Penseu amb llibertat, siguem crítics
El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.
Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.
Vicent Partal
Director de VilaWeb

Coronavirus | Primeres imatges de l'exèrcit actuant contra civils a Espanya

exercit efe
L'estat d'alarma decretat per intentar frenar el coronavirus dona potestat a les forces armades d'"agents de l'autoritat". I ja s'han començat a veure alguns membres en diferents punts d'Espanya.

Soldados del Ejercito Español detienen a un joven por saltarse el confinamiento en el barrio de Los Rosales de la pedanía murciana de El Palmar

Per la xarxa han començat a córrer algunes imatges on sembla que els militars estarien practicant detencions. Tot i que no se sap del cert si el que fan és retenir les persones a l'espera que vinguin agents de seguretat. Els membres de les forces armades assumeixen la vigilància de fronteres espanyoles i també patrullen amb la Guàrdia Civil en un total de 87 localitats de províncies espanyoles per vigilar el compliment de les clàusules decretades per l’estat d’alarma.

Militares detienen civiles en el supermercado en España:

Les funcions de les forces armades

Tal com va explicar la Cadena SER fa uns dies, citant fonts de la Moncloa, els militars tindran tres funcions mentre duri l'estat d'alarma:
  • Vigilància i identificació de persones, béns i institucions
  • S'encarregaran de possibles desproveïments 
  • Tindran una funció d'assistència sanitària cedint hospitals com el Gómez Ulla (Madrid) o professionals mèdics militars 
Segueix aquí l'última hora sobre el coronavirus Covid-19 a Catalunya, Espanya i el món

[GRÀFICS] Les primeres dades que indiquen un alentiment de la Covid-19 al país

gràfics alentiment Covid-19
Disset dies després de decretar-se l’estat d’alarma i del confinament de la població a tot l’estat espanyol, el nombre de casos confirmats de Covid-19 s’acosta als 90.000 i als 25.000 al país. Però si observem l’evolució que ha tingut el coronavirus 2019 aquests darrers dies, es poden observar dades que donen esperança i que concorden amb les previsions menys alarmants que fan els experts. La corba d’infeccions continua a l’alça, però no amb la rapidesa que tenia fins ara –fet que aquests dies vinents pot ser un respir per als serveis mèdics– i la reproducció de la malaltia comença a estabilitzar-se arreu.
Cal dir primer de tot que la falta de tests fa que el nombre de casos confirmats de coronavirus sigui una aproximació: de casos reals d’infectats, n’hi ha molts més. Per tant, és una mostra més relativa que no pas el nombre de pacients en estat greu o el nombre de víctimes. Per exemple, segons la investigadora en sistemes complexos de la Universitat de Saragossa Clara Granell, el nombre real de contagiats és deu vegades superior als casos confirmats. Això vol dir que els casos reals al país són vora 250.000, tot i que la majoria dels infectats no tenen símptomes o en tenen de lleus i no requereixen hospitalització, cosa que és positiva del punt de vista de la immunitat col·lectiva.
Report diari sobre el coronavirus
Cada dia a les 22.00 podeu rebre al correu el resum dels fets més importants del dia relacionats amb la Covid-19 i informació addicional d'interès.
Només una setmana enrere, les previsions de l’administració eren molt pitjors de la realitat que tenim avui. El document intern del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya a què va accedir VilaWeb, amb data del 24 de març, incloïa una previsió de l’augment de casos registrats de Covid-19 al Principat.

Font: elaboració pròpia a partir dels casos registrats i la predicció que feia el document intern del Departament de Salut.
Pel diumenge 29 de març, la previsió era de 23.606 casos i 1.439 pacients greus, mentre que les dades reals oficials han estat de 16.157 casos i 1.512 greus. La diferència, per tant, és de 7.449 casos menys respecte de la previsió del govern, però hi ha 73 pacients greus més que no pas els que contemplava l’informe. La previsió per ahir era de 23.727 casos i 1.447 morts, i les últimes dades oficials del Departament de Salut són 18.733 casos i 1.672 defuncions. Ahir va ser el pitjor dia al Principat. Es tracta d’un repunt del 16% i entra dins la tendència, molt menor en comparació a fa una setmana.

Alentiment de la Covid-19

Un informe elaborat el 29 de març per investigadors de l’UPC i que analitza dades per estats de la UE i per comunitats autònomes de l’estat espanyol, preveia que dilluns 30 hi hagués 16.626 casos al Principat, dins un interval de 15.026 a 19.833 –n’han estat 18.733–; 5.486 casos al País Valencià, dins un interval de 4.840 a 6.132 –n’han estat 5.110­­–; i 1.063 casos a les Illes, dins un interval de 1.004 a 1.121 –n’han estat 1.000. A l’estat espanyol, la previsió era que avui hi hagués 87.203 casos –n’han estat 85.195. A la web s’hi pot consultar l’evolució i la predicció diària. El fet que hi hagi més proves permetrà de detectar més persones infectades i pot comportar un augment dels casos registrats.
A continuació, us oferim els gràfics de l’augment en percentatge dels casos confirmants dia a dia al Principat, al País Valencià i a les Illes, que són els tres territoris del país dels quals parla l’informe de l’UPC. No hi ha previsions disponibles de l’evolució de la Covid-19 a Andorra, Catalunya Nord, la Franja de Ponent ni el Carxe. Els gràfics representen el percentatge d’augment o disminució diari dels casos confirmats d’ençà del 14 de març, dia en què va decretar-se l’estat d’alarma a l’estat espanyol i el confinament de la població. Al Principat, al País Valencià i a les Illes, s’hi observa que, tot i els primers alts i baixos, la tendència és a la baixa.

Font: elaboració pròpia amb les dades oficials de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern de les Illes.

L’índex de transmissió baixa

La dada més objectivable, juntament amb el nombre de víctimes mortals i de malalts greus, és la taxa d’infecció o índex de transmissió (R0), que és el nombre d’infeccions que pot originar una persona contagiada amb coronavirus. L’objectiu, arreu, és de rebaixar la R per sota d’1, perquè llavors voldrà dir que el contagi entre persones no creix. A Catalunya havia arribat a ser altíssima, prop de 12 el dia 10 de març, una xifra a la que Itàlia no ha arribat mai.
Oriol Mitjà, metge expert en epidemiologia, deia ahir que aquesta taxa s’havia reduït fins a l’1,5. L’informe de l’UPC abans citat va encara més enllà i considera que aquest índex ja és de 0,9. Al País Valencià és de 2 i a les Illes d’1,3. En cas que es mantinguin aquestes taxes els dies vinents, el nombre d’infeccions s’aniria reduint de dia en dia.

L’estat d’alarma va decretar-se el dissabte 14 de març. Els efectes del confinament haurien de començar-se a notar al conjunt de l’estat espanyol aquests dies vinents, atès que fins ara les dades són una fotografia dels últims dies de febrer i els primers de març. En el cas d’un pacient que es mor, el temps que ha passat entre el contagi i la mort és d’unes tres setmanes, i menor en el cas del temps que passa perquè un contagi es converteixi en un cas confirmat. Per tant, les víctimes d’avui són persones que van encomanar-se la Covid-19 abans de decretar-se l’estat d’alarma i el confinament de la població, un moment d’un alt grau d’infectivitat.
Una volta han passat dues setmanes, hom espera que comencin a notar-se els efectes del primer confinament, tot i que encara hauran de passar uns quants dies per a veure l’efecte real sobre el nombre de víctimes mortals. Tanmateix, el govern espanyol va decidir d’endurir el confinament de la població –en la línia que demanaven la Generalitat de Catalunya i els epidemiòlegs–, i el resultat d’aquesta nova mesura no es podrà copsar fins d’ací a unes quantes setmanes.
Penseu amb llibertat, siguem crítics
El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.
Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.
Vicent Partal
Director de VilaWeb