dimarts, 26 de març del 2019

La glacera que es fonia més ràpidament de Grenlàndia s'està recuperant

La glacera que es fonia més ràpidament de Grenlàndia s'està recuperant

Segons la NASA, el refredament de les aigües de l'Atlàntic Nord està contribuint a frenar la fusió d'aquesta glacera, una de les més grans de l'illa i que té un efecte notable en el nivell del mar

elMón

La glacera Jakobshavn
La glacera Jakobshavn vista des d'un avió de la NASA | NASA / John Sonntag
La glacera Jakobshavn, a Grenlàndia, que durant les darreres dues dècades ha estat la que estava lliscant i a primant-se més de tota l'illa, s'està frenant, està guanyant gruix i avança cap a l'oceà en comptes de retrocedir terra endins, com havia fet durant els darrers anys. Tot i que continua perdent més aigua de la que acumula, el canvi és considerable, segons afirma un estudi elaborat per la NASA que atribueix aquest fenomen sorprenent a un refredament de les aigües marines del final de la glacera, que no havien estat tan fredes com ara des de mitjans dels anys 80.

El programa Oceans Fonent Grenlàndia (OMG) de l'agència espacial nord-americana fa servir vaixells i avions per observar com les temperatures oceàniques afecten les vastes extensions de gel de l'illa. La glacera Jakobshavn, precisament, situada a l'oest de Grenlàndia és una de les que contribueix més de tot el món a la pujada del nivell del mar, segons han indicat diversos estudis, i és en una regió on les masses de gel s'estan fonent quatre vegades més ràpid que l'any 2003. Aquest alentiment de la seva fusió, i els signes de recuperació que s'han observat, són a causa de l'aigua freda de l'Atlàntic Nord, a gairebé 1000 quilòmetres de la glacera, segons expliquen els mateixos científics de la NASA a la pàgina web de l'agència. Ala Khazendar, un dels membres de l'equip que ha investigat el fenomen, explica que "al principi no ens ho crèiem. Havíem assumit que Jakobshavn continuaria igual que els darrers vint anys".

La glacera Jakobshavn
La glacera Jakobshavn | NASA / John Sonntag

El fet, però, és que durant els darrers tres anys l'aigua prop de la glacera ha estat especialment freda. Els investigadors creuen que això és a causa d'un patró climàtic anomenat l'Oscil·lació de l'Atlàntic Nord, que fa que les aigües de l'oceà passin de fredes a calentes en períodes que van de cinc a vint anys. La fase actual, la freda, va ser especialment intensa al 2016. Quan les aigües de l'oceà es tornin a escalfar, però, es preveu que Jakobshavn torni a l'estat habitual de les darreres dècades. Josh Willis, del programa OMG, afirma que "està prenent un descans temporal" però que "els oceans s'estan escalfant, i veure que els oceans tenen un impacte tan gran en les glaceres és una mala notícia per a la capa de gel de Grenlàndia".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada