diumenge, 31 de març del 2019

El síndic de l'Alguer defensa una "solució democràtica" i lamenta que hi hagi presos polítics

El síndic de l'Alguer defensa una "solució democràtica" i lamenta que hi hagi presos polítics

El conseller ha visitat l'Ofici de la localitat italiana, que torna a estar en funcionament després del 155

 elMón

per Redacció 30/03/2019 15:32
El conseller Alfred Bosch saluda el síndic de l'Alguer, Mario Bruno
El conseller Alfred Bosch saluda el síndic de l'Alguer, Mario Bruno | Gencat

El conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència Alfred Bosch ha visitat l'Ofici de l'Alguer, que depèn de la Delegació del Govern a Itàlia i que torna a estar en funcionament després de ser tancat per l'article 155. Bosch ha assegurat que "venim a dir gràcies a un municipi, i també a la societat sarda, que ens ha donat suport en moments difícils". "Ens uneixen molts llaços històrics i culturals amb l'Alguer, i sentim aquesta germandat a banda i banda del Mediterrani", ha explicat Bosch, que ha afegit la importància de "recuperar una connexió aèria regular entre Catalunya i l'Alguer per millorar les relacions en turisme, economia o cultura".

Durant la visita institucional, Bosch s'ha reunit també amb el síndic de l'Alguer, Mario Bruno. El síndic ha mostrat el seu afecte cap als presos polítics catalans i ha defensat "una solució democràtica" i que "no es poden usar mètodes no democràtics per aturar un procés que, al meu entendre, és irreversible".

El conseller s’ha trobat també amb diverses associacions culturals amb presència al municipi, com ara Òmnium Cultural de l'Alguer, Obra Cultural de l'Alguer, l'Ateneu Alguerès, la Consulta Cívica per les Polítiques Lingüístiques de l'Alguer o la Plataforma per la Llengua. La visita del conseller forma part del viatge que ha fet aquesta setmana a Roma, on s’ha trobat amb think tanks, partits polítics, organitzacions internacionals i mitjans de comunicació italians per exposar la situació política que es viu a Catalunya.

Recepta: Pèsols i carxofes estofats amb botifarra negra

Ingredients:
(per a 4 persona)
1 kg i mig de pèsols de la floreta
1 kg de carxofes del Prat
1 manat d’alls tendres
1 ceba tendra
2 tomàquets
100 g de cansalada viada
1 tros de botifarra negra ampla
oli d’oliva, sal i pebre negre i vermell
herbes aromàtiques (herba, llorer, orenga)
una copeta de vi blanc
mitja copeta d’anís
una mica d’aigua mineral si cal
Elaboració:
En una cassola amb oli, daurem la cansalada a trosset petits.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
Després, passem la botifarra negra sencera una mica per la cassola i la reservem.
Hi afegim una mica d’oli i daurem els alls tendres tallats ben petits i la ceba tendra també picada petita.
Ratllem els tomàquets i els afegim a la cassola, amb un polsim de sucre. Tirem el vi i l’anís.
Deixem evaporar l’alcohol i incorporem a la cassola els pèsols i les carxofes tallades en sis trossos (abans de coure, les tindrem amb aigua i llimona perquè no s’oxidin). Ho salpebrem i hi afegim les herbes aromàtiques. Deixem coure els pèsols i les carxofes uns vint minuts, fins que siguin cuits però no en excés.
Posem l’estofat en una safata amb uns talls de botifarra negra i unes fulletes de menta per a decorar el plat.

divendres, 29 de març del 2019

El Palau Robert dedica una exposició a Carme Ruscalleda, la xef amb més estrelles Michelin del món

CULTURA > GASTRONOMIA

El Palau Robert dedica una exposició a Carme Ruscalleda, la xef amb més estrelles Michelin del món

‘Carme Ruscalleda. L’essència del gust’ explora la tasca de l’autora d’una cuina amb una gran projecció internacional que fusiona la tradició i l’avantguarda des dels seus inicis
La mostra ‘Carme Ruscalleda. L’essència del gust s’ha inaugurat aquesta setmana al Palau Robert de Barcelona, on es pot veure a la Sala 3 fins al 29 de setembre. Exhibeix la trajectòria de l’ambaixadora de la cuina catalana al món, ja que és la xef que acumula més estrelles Michelin. A través d’objectes, menús i fotografies, la mostra explora la tasca de l’autora d’una cuina amb una gran projecció internacional que fusiona la tradició i l’avantguarda des dels seus inicis.
La comissària de la mostra, Anna Alberni, explica que gran part de l’exposició és un rescat d’objectes que Ruscalleda tenia a casa o al seu estudi i que ajuden a entendre i definir com és la cuinera. Així el punt de partida de la mostra, que es dividiex en diversos àmbits, és una representació la botiga de Sant Pol on Ruscalleda va començar el seu projecte, abans d’obrir el primer restaurant. Tot seguit hi ha una cronologia que detalla la feina feta en els tres restaurants que ha tingut la cuinera: el Sant Pau de Sant Pol de Mar, el de Tòquio i el Moments de Barcelona.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
En tercer lloc, el visitant troba un espai audiovisual que mostra el dia a dia a la cuina del Sant Pau. La idea és crear una experiència immersiva i que el visitant se senti com si fos al mig de la cuina, amb els seus moments de calma i el punts àlgids, plens d’estès. Finalment, l’exposició es completa amb un espai dedicat a l’obra de la cuinera. Primer hi apareixen ressenyats dotze productes que caracteritzen la cuina de Ruscalleda com ara el porc, el peix, els arrossos, els suquets, el pa amb tomàquet i la influència japonesa, entre més. I d’altra banda, hi ha dotze menús temàtics on la cuinera ha afegit la creativitat en les receptes tradicionals catalanes.

Recepta: Costelletes de conill amb puré i allioli

Ingredients:
(per a quatre persones)
de 8 a 10 costelles per persona
4 patates per a bullir
50 g de mantega
1 got petit de llet
sal, pebre
1 llimona
farina per a arrebossar
oli per a fregir
20 cirerols
Per a fer l’allioli:
1 gra d’all
un rovell d’ou
una molla de pa amb vinagre
sal i oli
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
Elaboració:
Salpebrem les costelletes, les mullem amb un raig de llimona, les enfarinem i les fregim amb oli, en una paella.
Mentrestant, bullim les patates amb pell. Un cop cuites, les pelem i les passem pel passapuré, amb la mantega i la llet. I ho salpebrem.
Passem per la paella els cirerols amb un gra d’all.
Muntem el plat: el puré al mig, les costelletes al voltant, amb els cirerols, i en un cantó posem una cullerada d’allioli.

Recepta: els bunyols de la meva àvia

Ingredients:
250 g farina de força
mig sobre de Royal
3 ous
100 g de sucre
150 mg de llet
3 cullerades d’oli de gira-sol
ratlladura d’una llimona
una copeta d’anís
oli abundant per a fregir
sucre llustre
Elaboració:
En un bol, posem els rovells d’ou i el sucre i remenem fins que blanquegi. Hi afegim la ratlladura de llimona, la llet, l’oli, l’anís, la farina i el llevat Royal. Ho barregem tot i ho deixem reposar uns vint minuts. Després, hi afegim les clares a punt de neu en compte.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
En una paella fonda o un cassó, plena d’oli ben calent, anem fregint els bunyols, amb l’ajuda de dues culleretes. Una vegada ben daurats, els escorrem amb l’ajut d’un paper de cuina. Els col·loquem en una safata i, per acabar, els aboquem sucre llustre per sobre.
Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot
Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

La Ruta del Bacallà torna al bell mig de la Quaresma

Ruta Bacallà 2019
Som al bell mig de la Quaresma i una de les menges més tradicionals d’aquesta època és el bacallà. Aquest peix provinent de la mar del Nord és tan popular en la nostra gastronomia que hi ha desenes de receptes diferents per a cuinar-lo: amb samfaina, a la llauna, amb pebrot i tomata, amb truita, confitat, esqueixat, amb brandada… Sabent això, cada any per Quaresma a Barcelona es fa la Ruta del Bacallà, que impulsa el Gremi de Bacallaners de Catalunya, Estrella Damm i Bacallà d’Islàndia.
Comença aquest cap de setmana i s’allargarà fins al 14 d’abril, a les portes de Setmana Santa. En total hi participen vint-i-vuit restaurants de tot Barcelona i nou bacallaneries de la ciutat. Cada restaurant ofereix diversos menús en què el bacallà té el paper central: hi ha un menú degustació que consta de cinc plats i postres, un menú normal, mig menú pensat per als dies de cada dia i la possibilitat de degustar el bacallà en forma de tapa. Entre els restaurants participants n’hi ha de molt diversos: Semproniana, Casa Leopoldo, els Pescadors, Hoffmann… I per això els preus i els plats varien segons cada restaurant. Però tots tenen un element en comú: els plats de bacallà van acompanyats de la cervesa Inèdit d’Estrella Damm.
‘Diari d’un judici polític’, per Josep Casulleras
Rebeu cada dia al vostre correu la crònica i l’anàlisi de tot allò que passa al Tribunal Suprem espanyol
Sobre la programació de les bacallaneries, cada dissabte del cicle oferiran degustacions de bacallà in situ. Les dates són el 30 de març, i el 6 i el 13 d’abril i cada tastet val entre un euro i dos. En la ruta, hi prenen part un total de nou bacallaneries, algunes de les quals són situades en mercats de Barcelona: Bacallaneria Anguera Llobet (al Mercat de la Sagrada Família), Bacalalo, Perelló 1898 (al Mercat del Ninot), Pesca Salada Crusellas y Saladitos (amb parades als mercats del Clot, Carmel, Mercè i Vall d’Hebron).

Per què el bacallà és l’estrella de la cuina quaresmal?

La cuina quaresmal és un subgènere gastronòmic i el bacallà n’és el protagonista indiscutible. Però per què aquest peix i no qualsevol altre? Doncs perquè antigament si la gent vivia lluny del mar i volia guardar els preceptes de la Quaresma, era molt complicat de mantenir el peix fresc i en condicions òptimes. Per això el bacallà, que ve de la mar del Nord i que es conserva en salaó, ha estat tradicionalment un dels peixos més segurs de consumir. Això l’ha convertit en un producte molt arrelat a la nostra cuina i, gràcies a la Quaresma, també s’ha tornat molt versàtil.

dimarts, 26 de març del 2019

Cinc cellers catalans, patrocinadors d'un dinar groc a Brussel·les

Cinc cellers catalans, patrocinadors d'un dinar groc a Brussel·les

L'àpat tindrà lloc el proper dissabte 6 d'abril i el menú té un cost de 30 euros per persona

VADEVI

Els cellers Batlliu de Sort (DO Costers del Segre), Cedó Anguera (DO Montsant), Vins de Foresta (Avinyonet del Penedès) i Rosell Mir (Subirats) patrocinen un dinar groc en solidaritat amb els presos polítics i els exiliats que tindrà lloc el dissabte 6 d'abril a Brussel·les. També hi participen Allibera'm -el vis solidari amb presos i exiliats- i la botiga de vins La Vinícola, situada al barri barceloní de l'Eixample. El dinar, organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana de Brussel·les, tindrà lloc a Le Cercle, situat a la Rue Doyen Boone 6, 1040 Etterbeek. El menú té un preu de 30 euros i tots els beneficis es destinaran a les famílies dels presos polítics i exiliats.

Aquest és el cartell de l'esdeveniment:
Cartell del dinar groc organitzat a Brussel·les

La glacera que es fonia més ràpidament de Grenlàndia s'està recuperant

La glacera que es fonia més ràpidament de Grenlàndia s'està recuperant

Segons la NASA, el refredament de les aigües de l'Atlàntic Nord està contribuint a frenar la fusió d'aquesta glacera, una de les més grans de l'illa i que té un efecte notable en el nivell del mar

elMón

La glacera Jakobshavn
La glacera Jakobshavn vista des d'un avió de la NASA | NASA / John Sonntag
La glacera Jakobshavn, a Grenlàndia, que durant les darreres dues dècades ha estat la que estava lliscant i a primant-se més de tota l'illa, s'està frenant, està guanyant gruix i avança cap a l'oceà en comptes de retrocedir terra endins, com havia fet durant els darrers anys. Tot i que continua perdent més aigua de la que acumula, el canvi és considerable, segons afirma un estudi elaborat per la NASA que atribueix aquest fenomen sorprenent a un refredament de les aigües marines del final de la glacera, que no havien estat tan fredes com ara des de mitjans dels anys 80.

El programa Oceans Fonent Grenlàndia (OMG) de l'agència espacial nord-americana fa servir vaixells i avions per observar com les temperatures oceàniques afecten les vastes extensions de gel de l'illa. La glacera Jakobshavn, precisament, situada a l'oest de Grenlàndia és una de les que contribueix més de tot el món a la pujada del nivell del mar, segons han indicat diversos estudis, i és en una regió on les masses de gel s'estan fonent quatre vegades més ràpid que l'any 2003. Aquest alentiment de la seva fusió, i els signes de recuperació que s'han observat, són a causa de l'aigua freda de l'Atlàntic Nord, a gairebé 1000 quilòmetres de la glacera, segons expliquen els mateixos científics de la NASA a la pàgina web de l'agència. Ala Khazendar, un dels membres de l'equip que ha investigat el fenomen, explica que "al principi no ens ho crèiem. Havíem assumit que Jakobshavn continuaria igual que els darrers vint anys".

La glacera Jakobshavn
La glacera Jakobshavn | NASA / John Sonntag

El fet, però, és que durant els darrers tres anys l'aigua prop de la glacera ha estat especialment freda. Els investigadors creuen que això és a causa d'un patró climàtic anomenat l'Oscil·lació de l'Atlàntic Nord, que fa que les aigües de l'oceà passin de fredes a calentes en períodes que van de cinc a vint anys. La fase actual, la freda, va ser especialment intensa al 2016. Quan les aigües de l'oceà es tornin a escalfar, però, es preveu que Jakobshavn torni a l'estat habitual de les darreres dècades. Josh Willis, del programa OMG, afirma que "està prenent un descans temporal" però que "els oceans s'estan escalfant, i veure que els oceans tenen un impacte tan gran en les glaceres és una mala notícia per a la capa de gel de Grenlàndia".


Ponents de prestigi per parlar de Sitges

Ponents de prestigi per parlar de Sitges

Recibidos
x

Butlletí Digital de L’Eco de Sitges redaccio@hydramedia.info a través de gmail.mcsv.net 

25 mar. 2019 13:42 (hace 22 horas)


para
IV Jornades Repensar Sitges (Hotel MiM Sitges)

Divendres 29 de març


9.45h. Obertura
Santi Terraza, president de Premsa de Sitges
Joan Anton Matas, president del Gremi d’Hostaleria de Sitges
Jordi Mas, regidor de Territori de l’Ajuntament de Sitges

10h Sitges: posicionament i estratègia
Philippe Castaing Camin, director general del Grup AEDCF
Elena Massot, CEO Vertix i presidenta de FemCat
Cristina Mestre, promotora de SiSitges
Malco Par, director general de Majestic Hotels Grup
Presenta: Ramon Hernández, director de Ràdio Sitges

10.45h Coffee break

11.15h Cannes: un cas d’èxit mundial
Aliki Heinrich, directora del Palais des Festivals Cannes
Xavier Duran, director general de la Fundació Sitges

12h Ciutat i identitat
Ada Parellada, cuinera
Carme Pinós, arquitecta
Jordi Bertran, gestor cultural i professor de la URV
Presenta: Jordi Castañeda, de Maricel TV

13h Identitat, territori i projecció: el Penedès com a pol de desenvolupament econòmic
Miquel Forns, alcalde de Sitges
Pere Regull, alcalde de Vilafranca del Penedès
Martí Carnicer, alcalde del Vendrell
Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú
Presenta: Eva Martín, redactora en cap de L’Eco
 

Divendres 5 d’abril

16h. 5 x 11
Els onze candidats a les eleccions municipals del proper maig tindran cinc minuts cadascun per explicar un projecte transformador per al futur de Sitges
Presenta: Eva Martín, redactora en cap de L’Eco

17.30h Sitges: entre el conformisme i l’ambició
Isidre Also, conseller delegat de Node Garraf
Camil Roca, director creatiu executiu d’Ogilvy
Albert Sáez, periodista i professor la Universitat Ramon Llull
Ángel Sala, director Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya
Presenta: Bàrbara Scuderi, redactora de L’Eco

18.30h L’educació com a eix central en la construcció d’un nou país
Josep Bargalló, conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya
Presenta: Eduard Terrado, regidor d’Ensenyament

19.15h Cloenda

Entrada lliure.
Amb prèvia inscripció, enviant un correu electrònic a:
repensarsitges@lecodesitges.cat, indicant nom, DNI, municipi de residència i sessions a les quals teniu pensat assistir-hi.


Web
Web
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Redacció
Pilar Franquet, 8
93 894 30 34
redaccio@lecodesitges.cat
 Administració i Comercial
Pilar Franquet, 8
93 894 53 75
publicitat@hydramedia.info
Butlletí Digital de L'Eco de Sitges | © 2015 Hydra Media

dilluns, 25 de març del 2019

Manual per conèixer els diferents tipus de vermut

Manual per conèixer els diferents tipus de vermut

Ara que estem preparant els Premis Vinari dels vermuts us convidem a distingir-los entre la seva elaboració, el color o la seva dolçor

elMón

D'aquí a ben poc es triaran els millors vermuts de Catalunya als Premis Vinari. Serà a Terrassa dia 11 d'abril. Si n'elaboreu, heu de saber que les inscripcions estan obertes i que es poden formalitzar seguint aquest enllaç.  Pels que sou consumidors, us expliquem quins són els diferents tipus, no només pel colors, sinó també per la seva elaboració, i el seu grau de dolçor.

Podem escollir entre:
  • Vermut roig o negre (Rosso): és el vermut català més tradicional, el que més es ven i serveix. De l’estil dels vermuts italians de Torí, és un vermut dolç i amb regust amarg de les herbes i plantes que s’utilitzen.
  • Vermut blanc: és el vermut blanc, aromàtic i dolcenc. Per a elaborar-lo, es parteix de vi blanc i una mescla d’herbes i plantes alpines i mediterrànies.
  • Vermuts reserva: també hi ha els gran reserva o edicions limitades de vermuts que fan un envelliment en bótes de fusta. La paraula “reserva” també Indica un estil concret de cada casa per elaborar aquest tipus de vermut, ja que no hi ha ni un mínim ni un màxim de temps que el vermut maduri en aquests recipients de fusta. Tenen una expressió més complexa, més aromes de fruits secs i regalèssia de pal, més  cos i sovint més grau alcohòlic.

També podem diferenciar els vermuts segons la seva dolçor:
  • Seran extra-secs (o extra-dry) ”), el seu contingut de sucres és inferior a 30 grams per litre
  • Secs, si contenen fins a 50g/l
  • Semi-secs, si el contingut de sucres està entre 50 i 90 g/l.
  • Semi-dolços, si contenen entre 90 i 130 g/l.
  • Dolços, si contenen més de 130 g/l

I també existeixen altres estils més innovadors com els vermuts rosats com el Montseta Rosat (guanyador dels Premis Vinari 2018), daurats, amb fórmules que marquen més un perfil “amarg” o amb maceracions especials d’algun botànic com el Miró & Paco Pérez Rojo Fusión que duu una maceració extra d’oliva arbequina (i va guanyar el premi al millor vermut innovador dels Premis Vinari 2017). I fins i tot, podem trobar vermuts que ens recorden més el vi amb què estan fets, com el Barbarosso i Barbabianco d’Alella, elaborats amb garnatxa negra i pansa blanca.

Puigdemont lliura a la presó de Neumünster un centenar de llibres traduïts a l’alemany

Puigdemont lliura a la presó de Neumünster un centenar de llibres traduïts a l’alemany

Després de la visita, farà una atenció als mitjans just davant del centre
Carles Puigdemont ha visitat avui matí la presó de Neumünster quan es compleix un any de la seva detenció a Schleswig-Holstein, a Alemanya. El líder de Junts per Catalunya ha entrat al centre penitenciari per donar un centenar de llibres d’autors catalans traduïts a l’alemany. Puigdemont va estar reclòs durant 12 nits en aquesta presó, del 25 de març al 6 d’abril del 2018, i ha decidit tornar-hi per fer un lliurament del centenar de llibres per a la biblioteca de la presó. Després de la visita, farà una atenció als mitjans just davant del centre acompanyat dels seus advocats, Gonzalo Boye i Jaume Alonso-Cuevillas.

diumenge, 24 de març del 2019

Llista dels 41 senadors francesos de tots els grups donen suport a Catalunya en un manifest a favor dels drets civils


Una altra important mostra de suport a l’estat francès envers Catalunya. Aquesta vegada la iniciativa surt de quaranta-un senadors francesos de tots els grups amb representació que han signat una petició a favor respecte dels drets i llibertats fonamentals a Catalunya. Una solidaritat tranversal i que només n’exclou l’extrema dreta, sense representació a la cambra. La llista aplega 16 senadors socialistes, 13 de comunistes, 5 representants dels republicans, 4 dels verds i membres també de La República En Marxa del president Emmanuel Macron, de la Generació S i del Partit Radical.
El text denuncia la repressió de la qual són víctimes els representants polítics legítims, empresonats o exiliats, i demanen la intervenció de l’estat francès en el procés polític independentista. La iniciativa és promoguda pels senadors François CalvetMichel CanevetRonan Dantec, André Gattolin, Pierre Ouzoulias i Simon Sutour.
En el text els signants destaquen que, com a europeus i francesos, se senten preocupats pels greus esdeveniments que es produeixen a Catalunya en el judici al Tribunal Suprem espanyol contra antics membres de la Generalitat de Catalunya, l’ex-presidenta del Parlament de Catalunya i dirigents de les associacions catalanes.
Els senadors denuncien que la situació és un veritable atac contra els drets i les llibertats democràtiques. En lamenten la gravetat i el fet que sigui subestimada a l’estat francès. Per això, fan una petició perquè França i els països de la Unió Europea intervinguin per restablir les condicions del diàleg i trobar solucions polítiques a un problema polític.
Aquest és el comunicat sencer traduït al català i la llista de signants:
«El nostre país és veí d’Espanya i la seva gran regió, Catalunya, amb qui compartim una llarga història.
Com a europeus i com a francesos, ens sentim concernits pels greus esdeveniments que han tingut lloc a Catalunya. Al aquest moment en què s’esdevé el judici davant el Tribunal Suprem espanyol d’antics membres del govern regional català, de l’ex-presidenta del parlament català i de dirigents d’associacions catalanes, nosaltres, membres del Senat de la República:
–Exigim el respecte de les llibertats fonamentals i els drets de Catalunya, naturalment sense interferir en els problemes polítics d’un país veí i sense prendre partit en la qüestió de la independència de Catalunya;
–denunciem la repressió  de què són víctimes càrrecs electes legítims, representants polítics de la Generalitat de Catalunya empresonats o obligats a exiliar-se per les seves opinions en l’exercici dels mandats encomanats pels seus votants;
–constatem que aquesta situació és una veritable violació dels drets i les llibertats democràtiques;
–lamenten que la gravetat d’aquesta situació sigui subestimada al nostre país;
–reclamem que França i els països de la Unió Europea intervinguin per restablir les condicions per al diàleg i per trobar solucions polítiques a un problema polític.
Michel AMIEL, senador de les Boques del Roine.
Cathy APOURCEAU-POLY, senadora del Pas de Calais
Eliane ASSASSI, senadora de Sena-Sant Denis
Esther BENBASSA, senadora de París
Maryvonne BLONDIN, senadora de Penn-an-Berd
Éric BOCQUET, senador del Nord
Martial BOURQUIN, senador de Dubs
Michel BOUTANT, senador de la Xaranta
Céline BRULIN, senadora del Sena Marítim
François CALVET, senador dels Pirineus Orientals (Catalunya)
Michel CANEVET, senador de Penn-an-Berd
Laurence COHEN, senadora de la Vall del Marne
Pierre-Yves COLLOMBAT, senador de Var
Cécile CUKIERMAN, senadora del Loira
René DANESI, senador de l’Alt Rin
Ronan DANTEC, senador del Loira Atlàntic
Marc DAUNIS, senador dels Alps Marítims
André GATTOLIN, senador de l’Alta Sena
Fabien GAY, senador de Sena-Sant Denís
Guillaume GONTARD, senador d’Isera
Michelle GREAUME, senadora del Nord
Claude HAUT, senador de Valclusa
Jean-Michel HOULLEGATTE, senador de la Mànega
Sophie JOISSAINS, senadora de Boques del Roine
Gisèle JOURDA, senadora de l’Aude,
Antoine KARAM, senador de la Guaiana
Joël LABBE, senador de Mor-bihan
Pierre LAURENT, senador de París
Marie-Noëlle LIENEMANN, senadora de París
Didier MARIE, senador del Sena Marítim
Marie MERCIER, senadora de la Saona i Loira
Michelle MEUNIER, senadora del Loira Atlàntic
Pierre OUZOULIAS, senador dels Alts del Sena
Angèle PREVILLE, senadora del Lot
Christine PRUNAUD, senadora de les Costes d’Armor
André REICHHARDT, senador del Baix Rin
Pascal SAVOLDELLI, senador de la Vall del Marne
Simon SUTOUR, senador del Gard
Sophie TAILLE-POLIAN, senadora de la Vall del Marne
Rachid TEMAL, senador de la Val-d’Oise
Jean-Claude TISSOT, senador del Loira.»

Puigdemont a Neumünster un any després del seu empresonament



Carles Puigdemont ha arribat avui a Neumünster, a Alemanya, on va ser empresonat durant 12 dies arran de la segona ordre europea de detenció emesa pel jutge del tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena. La vigília de l’aniversari de la seva detenció que va acabar suposant una de les grans derrotes judicials de l’estat espanyol, el president ha volgut agrair a la comunitat catalana de la zona el seu suport durant l’empresonament.


Molt content de retrobar a Neumünster els diputats al Bundestag @Diether_Dehm i @ZaklinNastic de @dieLinke. Van estar al nostre costat i encara hi són. Danke!!
Fins a Alemanya també hi han viatjat el vice-president del parlament, Josep Costa, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie o el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castell que han assistit a un sopar amb diputats alemanys de Die Linke Diether Dehm i Zaklin Nastic.
Puigdemont farà una roda de premsa demà al matí davant de la presó de Neumünster. L’acompanyaran els seus advocats, Gonzalo Boye i Jaume Alonso-Cuevillas. Abans, farà una donació al centre penitenciari d’un centenar de llibres de la literatura catalana, traduïts a l’alemany.

Fa un any del dia més fosc: Puigdemont detingut a Alemanya


El dissabte 24 de març de 2018 un membre de la policia secreta finlandesa es va acostar al periodista de VilaWeb que, força inquiet, feia guàrdia just davant una de les portes d’embarcament de l’aeroport de Hèlsinki. El policia li va ensenyar la placa i li va dir: ‘Policia finlandesa, em pot dir vostè perquè està tan nerviós i camina sense parar de fa minuts? És sospitós.’ El policia finlandès va rebre una resposta que el va convèncer. I ja no va molestar més al periodista: ‘No pateixi, senyor policia. Sóc periodista, i ens han dit que el president de Catalunya, Carles Puigdemont, pujarà per aquesta porta d’embarcament cap a Brussel·les. Estic nerviós perquè faig guàrdia. Hauria d’arribar en qualsevol moment. Però Puigdemont no arriba.’
Ni va arribar. Aquell dissabte Carles Puigdemont no va agafar el vol cap a Brussel·les tot i que el seu entorn ho havia afirmat. Calia una maniobra per a despistar la premsa i la policia. Ningú amb el nom de Puigdemont va pujar per aquella porta d’embarcament. De fet, el president ja feia hores que era dins un cotxe anant cap a Brussel·les. Va ser la nit del divendres 23 de març quan va abandonar Finlàndia cap a la capital belga. L’estat espanyol havia activat l’euroordre per a detenir-lo (en castellà i prou, per cert, cosa que va permetre als amics finlandesos de demanar-la en anglès i de guanyar temps). L’euroordre es va activar durant la visita de Puigdemont al país nòrdic. Dijous havia visitat el parlament, divendres havia fet una conferència a la Universitat de Hèlsinki i, després d’una conferència de premsa en què va comentar la notícia del dia (Marta Rovira s’havia exiliat), la pista pública de Puigdemont es va perdre. Tothom demanava on era. Si algú ho sabia, no ho deia. Però la discreció no havia estat suficient i els serveis secrets espanyols havien seguit el Renault Space que, de Bèlgica, havia anat a recollir-lo (en una operació segurament il·legal en territori belga i que actualment és als tribunals). El diumenge 25 de març, a les 11.19 del matí, Carles Puigdemont era detingut a Alemanya, a la frontera amb Dinamarca, a Slesvig-Holstein. L’acompanyaven Josep Alay, Josep Maria Matamala i dos mossos d’esquadra. Demà es complirà un any d’un dels dies més convulsos del procés català. Poc temps després, Puigdemont entrava a la presó i el país entrava en xoc.
La detenció va ser rebuda amb eufòria per les autoritats espanyoles i amb tristesa absoluta a Catalunya. Madrid va presentar el cas com una jugada mestra i com la prova de la gran col·laboració entre els serveis secrets alemanys i els vint agents dels serveis secrets espanyols. Per això, van afirmar, Puigdemont no va ser detingut ni a Finlàndia ni a Suècia. Van esperar a tenir-lo a Alemanya, en territori amic. Els crítics de Puigdemont van acusar-lo de frívol, de jugar, d’arriscar massa i d’haver causat una detenció que el portaria a la presó, mentre que haver romàs a Bèlgica l’hauria salvat.
Però aquelles hores poca gent preveia que Puigdemont seria alliberat a Alemanya el 6 d’abril. Amb una fiança de 75.000 euros pagada per l’ANC, era alliberat davant l’astorament general. La jugada mestra dels serveis secrets espanyols ja no ho semblava tant com aquell fatídic diumenge 25 de març. De fet, amb el temps s’ha sabut que l’equip de Puigdemont considerava Alemanya un dels països més segurs per a rebre una euroordre, fins al punt d’haver calibrat la possibilitat d’establir-s’hi de bon començament, i no pas a Brussel·les. La legislació alemanya era considerada molt robusta per a afrontar-ne una. De fet, després s’ha sabut que pocs minuts després de la detenció de Puigdemont, el prestigiós advocat Wolfgang Schomburg, magistrat del Suprem alemany, agafava el cas i que les autoritats de la presó alemanya li van donar el tracte de president i el respecte degut. Res a veure amb Estremera. Però el diumenge 25 de març de 2018 les coses a Catalunya semblaven molt més negres, fosques, i tètriques que no van acabar essent per al president i el moviment independentista. Per al país, aquell dia va ser com una derrota total i definitiva. Semblava la fi. I al final, va ser un començament. Un altre començament. Demà, quan en farà l’any, el president català anirà fins a la presó de Neumünster a recordar-ho.

Barcelona presenta candidatura per a acollir el superordinador més potent d’Europa

superordinador
El Barcelona Supercomputing Center (BSC) presenta candidatura per acollir un dels superordinadors més potents que tindrà Europa el 2021. La convocatòria de la Comissió Europea, amb una aportació total de 250 milions d’euros, cofinançarà fins al 50% de dos o més supercomputadors entre les candidatures que es presentin. La del BSC compta amb el suport dels patrons del centre, que són la Generalitat, el govern espanyol i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i també s’hi ha sumat el govern de Portugal. En cas que el BSC fos un dels candidats seleccionats, serien aquestes administracions les que completarien el finançament del superordinador. És la primera vegada que la Comissió Europea cofinança infraestructures de supercomputació, un pas endavant per competir amb els Estats Units, la Xina i el Japó.
Els superordinadors que funcionaran des de l’1 de gener del 2021 tindran com a mínim una capacitat de 200 petaflops per segon. Un petaflop són mil bilions d’operacions de càlculs per segon. El supercomputador MareNostrum 4, que ara és la joia de la corona del BSC, té un rendiment pic de 13,7 petaflops, de manera que les màquines que projecta Europa per al 2021 significaran un salt qualitatiu molt important, un canvi total en l’ordre de magnitud.
‘Aquests dos, com a mínim, nous supercomputadors seran els més potents d’Europa i se situaran entre la desena de màquines més potents del món, juntament amb les de la Xina, el Japó i els Estats Units’, afirma el director associat del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), Josep M. Martorell. 
El director associat del centre raona que ‘presentar aquesta candidatura és el pas natural següent en els anys que portem allotjant els MareNostrum, els nostres supercomputadors’ i afegeix: ‘Comptem amb les capacitats científiques i tècniques i els suports polítics i econòmics dels nostres governs i patrons per optar-hi’. A més, segons el full de ruta d’infraestructures, el BSC preveia renovar MareNostrum de cara al 2021 o 2022, de manera que aquesta convocatòria els ve com l’anell al dit. 
Tot i que de moment no es detalla el cost d’un superordinador amb aquesta capacitat de computació, sí que se’n pot acotar l’ordre de magnitud: desenvolupar-lo, instal·lar-lo i tenir-lo operatiu durant cinc anys estaria al voltant dels 200 milions. L’espai mínim per albergar el supercomputador és de 700 metres quadrats, que es repartirien entre la Capella Torre Girona i al nou edifici corporatiu, la construcció del qual es troba en el seu tram final. També es necessita una gran potència elèctrica, el 100% de la qual procediria d’energies renovables. 
El 4 d’abril s’acaba el termini perquè els estats membre interessats presentin candidatura i el 7 de juny està previst que s’anunciïn les entitats seleccionades. Durant el juliol, se signaran els acords per començar a fer efectius aquests projectes de supercomputació i serà abans del 31 de desembre del 2020 quan els superordinadors hauran d’entrar en funcionament. 

Per què és important la supercomputació 

Els superordinadors donen servei a totes les àrees de la ciència i el coneixement, que demanen processar grans quantitats de dades. ‘De l’astrofísica a la química, l’enginyeria, els materials i la sociologia’, destaca el director d’operacions del BSC, Sergi Girona, que afegeix que ‘la inversió en supercomputació té un llarg retorn per a la societat’. La supercomputació s’ha convertit en una eina imprescindible per desenvolupar recerca d’excel·lència; aconseguir millores en l’àmbit de la salut; obtenir prediccions climàtiques més acurades; crear nous materials o perquè la indústria sigui més competitiva, per exemple. 
Si al final la candidatura del BSC prospera, les tres administracions que de moment hi donen suport n’hauran de cofinançar com a mínim el 50%. ‘El projecte és tan important i de tan valor que a més de Catalunya i Espanya, també hi participa de manera activa Portugal’, recalca el director general de Recerca, Joan Gómez, en declaracions a l’ACN, que subratlla que el BSC és unade les infraestructures científiques i tecnològiques més importants de Catalunya, de l’estat espanyol i del sud d’Europa. 
Gómez incideix en la importància d’una supercomputació cada vegada més potent i se centra en la medicina personalitzada com a exemple: ‘L’escala de la recerca ha canviat absolutament. En l’àmbit de la salut, treballem amb tots els expedients de tots els pacients de tots els hospitals i centres de recerca. Totes aquestes dades circulen gràcies al BSC. La supercomputació permet el diagnòstic personalitzat i localitzar expedients de forma molt ràpida i segura’. 
El director general de Recerca resumeix que el BSC és ‘un centre de centres, un metacentre que ajuda a fer recerca a Catalunya, Espanya i Europa’ i assegura que donar suport a projectes de supercomputació és ‘estratègic’ per al ‘progrés’ i el ‘benestar planetari’. 
Fonts del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats consultades per l’ACN també destaquen la importància de la supercomputació i coincideixen a assenyalar que des de fa anys s’entén com una aposta estratègica més enllà dels diferents governs. Les mateixes fonts ressalten que la col·laboració amb la Generalitat en l’àmbit científic és ‘absoluta’ per tirar endavant projectes d’aquesta envergadura. 
Portugal té en la candidatura una participació del 10% que es traduirà, en cas que sigui seleccionada, en un compromís financer d’aquest nivell i en la disponibilitat de temps de computació corresponent, segons expliquen fonts del ministeri lusità consultades per l’ACN. Aquest compromís s’emmarca en una ‘col·laboració peninsular creixent’, en què el BSC dona suport a la instal·lació a Portugal d’un supercomputador més petit (peta-escala). Per al ministre de Ciència de Portugal, Manuel Heitor, aquesta ‘estratègia conjunta’ per a la instal·lació de grans infraestructures es traduirà, si prosperen les sol·licituds, en un augment ‘molt significatiu’ i ‘sense precedents’ de la capacitat de computació a disposició de la comunitats científiques i econòmiques dels dos països.

Una pugna global 

Els Estats Units, la Xina, Japó i Europa són els quatre grans actors internacionals en supercomputació i es troben immersos en una cursa per desenvolupar els superordinadors més potents. En els propers anys preveuen desenvolupar supercomputadors exaescala, és a dir, que arribin a un trilió d’operacions per segon (exaflop). Això significaria un nou salt exponencial, ja que els supercomputadors de 200 petaflops es consideren pre-exaescala. 
Precisament per no quedar enrere en aquesta cursa, la Comissió Europa va crear el 2017 la iniciativa EuroHPC, a la qual s’han unit 26 estats, per animar a les institucions líder en el sector a presentar propostes per acollir aquests supercomputadors. La iniciativa es concreta en aquesta primera convocatòria de cara al 2021 i n’hi haurà una segona el 2023, que servirà per cofinançar superordinadors exaescala. 
‘Els països europeus ens hem adonat que és molt complicat competir si no hi ha un gran nivell d’inversió en tecnologia, que difícilment cap estat membre pot assumir per si sol. Per això la Comissió Europea fa un pas endavant i decideix no només finançar la recerca en excel·lència, sinó finançar les infraestructures tecnològiques que la fan possible’, apunta Martorell. Segons les previsions, la Xina serà qui primer arribarà als supercomputadors exaescala, entre el 2021 i el 2022; els Estats Units ho faran el 2021; el Japó, entre el 2021 i el 2022 i Europa, el 2023.