dimecres, 16 de novembre del 2016

La connexió ultra de Donald Trump

La connexió ultra de Donald Trump

El moviment alt-right ha aconseguit fer-se un espai al costat del president electe

El controvertit Stephen Bannon deixa en evidència les amistats perilloses del magnat

| 15/11/2016 a les 21:30h
Donald Trump, amb la seva família, després de ser escollir pesident dels Estats Units
En el poti-poti d'ingredients que forma la coalició de forces que ha dut Donald Trump a la Casa Blanca, l'extrema dreta hi té un lloc. No estem parlant ja del sector ultraconservador del Partit Republicà, sinó de grups i organitzacions que estan al marge del sistema polític: feixistes de matís divers, racistes explícits o, si es prefereix, supremacistes blancs i populistes extrems que s'amaguen sota la bandera de l'antiglobalització i l'aïllacionisme.

Què passa quan David Duke, tot un excap del Ku Klux Klan (KKK), declara que considera com a pròpia la victòria de Donald Trump? O quan es confirma que el radical Stephen Bannon accepta ser l’encarregat d'estratègia del president electe? O quan webs i entitats de l'univers ultra dels Estats Units, reviscolen al crit triomfant de la nit del 8 de novembre?
Mute
Advertisement
Current Time 0:02
/
Duration Time 0:20
Loaded: 0%
Progress: 0%
Stream TypeLIVE
Remaining Time -0:17
 
Playback Rate
1
    Chapters
    • Chapters
    Subtitles
    • subtitles off
    Captions
    • captions settings
    • captions off

    La designació de Stephan Bannon com a conseller sènior del president electe dels EUA, Donald Trump, ha desfermat l'alarma dels sectors progressistes i moderats dels EUA. I l'eufòria dels grups de l’extrema dreta racista. Hi ha motius. Bannon s'ha convertit en la figura més controvertida de la nova Casa Blanca. Directiu mediàtic, era el president de Breitbart News (www.breitbart.com), sensacionalista i radical per la dreta quan, l'agost passat, Trump el va cridar perquè es fes càrrec de la direcció de la seva campanya.  

    L'oferiment ja va causar astorament. Però com en tot el que ha afectat Trump, es va veure beneficiat pel fet que molt pocs creien que guanyaria. Ara, després del 8 de novembre, les amistats perilloses que l'envolten generen problemes al nou president. El mateix Duke, personatge pintoresc que va ser, ja fa molts anys, membre de la Cambra de Representants pel Partit Republicà, ha sortit a proclamar la seva satisfacció, tot dient que la de Trump ha estat un gran èxit del poble contra les elits. Ja fa mesos, quan Duke va mostrar el seu suport a l’encara candidat Trump, aquest no va voler desautoritzar-lo.  

    La galàxia de la "dreta alternativa"

    Bannon és el pont entre la nova Administració i l'anomenada "dreta alternativa". L’Alternative Right o alt-right és un conglomerat que aplega aïllacionistes radicals, racistes, islamòfobs, homòfobs i antiglobalitzadors. El component identitari i supremacista blanc els uneix.

    Stephen Bannon és un nom destacat en aquesta galàxia. Antic directiu de Goldman Sachs, l'any 2008 va ser assessor de Sarah Palin, candidata republicana a la vicepresidència i líder de l'ala més reaccionària del partit. Després, va ser el braç dret d'Andrew Breitbart, el fundador de Breitbart News, un mitjà que es va proposar competir amb la cadena Fox, l'estrella del mapa mediàtic conservador, i la resta de l'establishment de la dreta oficial. El fundador va morir el 2012 i Bannon el va substituir. Des d'aleshores, els seus crítics l'han acusat d'imprimir un segell encara més extremista al mitjà, que ha esdevingut el símbol del moviment alt-right.    

    L'Anti Difamation League (ADL) ha acusat Breitbart de ser un exponent de racisme i supremacisme blanc i a Bannon de ser un antisemita. Els elogis de l'exlíder del KKK Duke a la designació de Bannon donen arguments a l'acusació de racisme. L'ADL va néixer fa cent anys per denunciar tots els atacs que es produïen contra els jueus. Cal dir que entre els objectius del Ku Klux Klan hi havia, al costat de la població afroamericana, catòlics, jueus i membres de totes les minories dels Estats Units.

    El National Policy Institute, el bressol

    El moviment alt-right és relativament recent, tot i que beu de corrents ideològics similars I que vénen de lluny. Segons alguns analistes nord-americans, hi ha una influència clara de l’anomenada Nova Dreta francesa, el corrent sorgit a finals dels anys seixanta i que va tenir en Alain de Benoist el seu principal ideòleg. De Benoist va defensar una política d'oposició rotunda a les polítiques liberals en immigració i al cosmopolitisme.

    Als Estats Units, bona part d'aquest ideari l'ha recollit el moviment alt-right, que ha tingut en el think tank National Policy Institute el seu bressol. Fundat per Richard Spencer, es defineix com a defensor de "l'herència, el futur i la identitat dels nord-americans descendents d'Europa". Des de l'inici de la campanya nord-americana, ha donat suport entusiasta a la candidatura de Donald Trump. I ho ha fet amb un llenguatge nítidament feixista, parlant de l'arribada de nous cèsars.

    Alain de Benoist ha defensat sempre que per imposar-se en la lluita pel poder, era imprescindible assegurar abans l’hegemonia en el camp cultural. En aquest sentit, el paper de mitjans com Breitbart News sembla que ha estat important en alguns sectors de l’electorat nord-americà.
    (Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SócNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)


    El Govern aspira a tenir bona relació amb Trump tot i considerar-lo «racista, misogin i masclista»

    Oriol March
    15/11/2016
    Marc Sanjaume | 4 comentaris
    13/11/2016

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada