dimecres, 30 de novembre del 2016

Una parada de l'AVE per a un poble de 26 habitants

MARXEM D'UNA VEGADA...!!!

INFRAESTRUCTURES FERROVIÀRIES

Una parada de l'AVE per a un poble de 26 habitants

La futura línia d'alta velocitat passarà per la pedania d'Otero de Sanabria, que no té farmàcia ni supermercat



Els 26 veïns d'Otero de Sanabria (Zamora) tindran estació de l'AVE.
Els 26 veïns d'Otero de Sanabria (Zamora) tindran estació de l'AVE.

    EL PERIÓDICO / MADRID
    Dimecres, 30 de novembre del 2016 - 18:51 CET
    Una obra faraònica per a Otero de Sanabria, una pedania zamorana de tot just 26 habitants. Un poble sense supermercat, ni farmàcia, ni centre d'assistència primària, però que tindrà la seva ubicació al mapa de l'alta velocitat d'Espanya amb la futura construcció d'una estació de la línia de l'AVE que connectarà Zamora amb Ourense.


    Els habitants del poble acullen amb cert escepticisme l'arribada d'una infraestructura d'aquest calibre, del tot inesperada en un lloc acostumat a l'anonimat en el seu enclavament de privilegi, a 107 quilòmetres de Zamora i 135 d'Ourense. Les obres, per a les quals no hi ha cap data oficial d'inici, té un cost pressupostat d'uns 4,2 milions d'euros.

    dimarts, 29 de novembre del 2016

    El Pessebre Vivent Parlat de Sant Pere de Ribes 2016 serà al Mas d'en Giralt

    SANT PERE DE RIBES

    El Pessebre Vivent Parlat de Sant Pere de Ribes 2016 serà al Mas d'en Giralt

    Les representacions tindran lloc els dies 25, 26 , 27 i 28 de desembre

    , Sant Pere de Ribes | 23/11/2016 a les 10:57h

    Vista exterior del Mas d'en Giralt
    El Mas d'en Giralt, un complex de tres masies del segle XVIII acollirà el Pessebre Vivent Parlat de Sant Pere de Ribes 2016. Amb activitat com a granja i allotjament rural, el Mas d'en Giralt se situa al nord del municipi a tocar dels termes d'Olivella i Canyelles en una zona de gran encant i paisatges pintorescos. Serà la primera vegada que el pessebre s'acosta cap aquella zona. Les representacions previstes són com cada any els dies 25, 26 , 27 i 28 de desembre a partir de les 18 hores, en sessions cada 30 minuts aproximadament.

    Un pessebre vivent únic

    Organitzat per l'entitat Els Xulius - Centre Social Ribetà, el pessebre vivent parlat de Sant Pere de Ribes és l'únic pessebre itinerant de Catalunya. Cada any es porta a terme en un indret del terme d'especial interès. Tot i això, manté la més pura essència del Nadal amb un espectacle treballat, amb presència d'actors de diverses edats i una organització pensada perquè els espectadors en puguin gaudir plenament. El canvi d'ubicació fa que els textos siguin cada any diferents tot i que mantenen, òbviament, tot el regust nadalenc que se n'espera. 28 anys d'experiència i un potent equip humà permeten assolir cada any nous reptes i millores.

    La Generalitat treu pit per una notícia a 'Nature' per la qual va pagar

    La Generalitat treu pit per una notícia a 'Nature' per la qual va pagar

    La revista afirmava que la ciència havia superat indemne la crisi a Catalunya

    El Govern i el mateix president van difondre en les xarxes socials el reportatge patrocinat



    La Generalitat treu pit per una notícia a 'Nature' per la qual va pagar
    PETER MACDIARMID

    MICHELE CATANZARO / BARCELONA
    Dilluns, 28 de novembre del 2016 - 19:42 CET
    EL PERIODICO                                           
    La ciència catalana ha superat indemne la crisi, segons la prestigiosa revista Nature: diversos mitjans catalans (com TV-3) i destacats polítics en els seus comptes de Twitter (inclòs Carles Puigdemont) van repetir la informació el cap de setmana. El que cap va explicar és que el document de la revista que contenia aquest missatge era un reportatge realitzat en col·laboració amb Biocat, entitat de la Generalitat que impulsa les ciències de la vida.
    Al setembre, Biocat va difondre una convocatòria per oferir a diversos centres de recerca catalans la possibilitat de cofinançar un suplement especial sobre Catalunya. La convocatòria anunciava «articles promocionals i anuncis de les universitats, institucions científiques i empreses privades que vulguin donar-se a conèixer», encara que aclaria que «la gestió de l’especial correspon exclusivament a la revista.» Els preus dels anuncis oscil·laven entre 3.000 i 20.000 euros, segons l’espai.
    ‘AGUANTAR EL XÀFEC’ / El resultat va ser el text publicat dimecres passat, titulat Aguantar el xàfec, amb el subtítol: «Catalunya ha capejat la crisi financera que ha afectat Espanya i ha mantingut els seus indicadors de recerca en sorprenent bona forma. ¿Com ho ha fet?» Fonts de Biocat asseguren, no obstant, que la iniciativa va ser una proposta desenvolupada independentment per Nature i que Biocat només va contribuir a difondre-la, per la qual cosa va obtenir una mitja pàgina d’anuncis gratuïta. «Fa molt que vam decidir no pagar ni directament ni indirectament perquè les notícies de la nostra ciència surtin en els mitjans. [...] Difondre la ciència és fonamental, pagar per tenir una visió millor no», afirma el director d’un institut d’investigació català.
    Nature no fa misteri del component publicitari dels suplements de tipo spotlight al qual pertany el reportatge. No obstant, la publicació va desencadenar entre diversos mitjans catalans una onada d’entusiasme per l’interès de la revista per Catalunya. Cap va detallar el component pecuniari de tal interès.
    Divendres, TV-3 va dedicar un reportatge a la notícia de la qual, entre altres, es va fer ressò la Generalitat a través del Twitter de la Direcció General de Recerca: «La investigació catalana, protagonista d’un monogràfic de la prestigiosa revista científica @NatureNews». En el reportatge, diverses fonts fan declaracions (a més del director de Biocat, l’exconseller d’Economia Andreu Mas Colell i l’exsecretari de recerca Josep Martorell. Tots dos treballen ara en centres de recerca de la Generalitat).
    El reportatge de Nature es va difondre en les xarxes, incloent-hi el compte del president: «Una manera d’explicar raons de voler tenir un Estat propi: poder contribuir més i millor al progrés de la humanitat a través de la ciència».

    diumenge, 27 de novembre del 2016

    El nou COC uneix el Govern i les institucions privades de l'esport

    CATALUNYA

    El nou COC uneix el Govern i les institucions privades de l'esport

    Gerard Figueras anuncia un acord entre la Secretaria General de l'Esport, la UFEC i la Plataforma Pro Seleccions Catalanes per reactivar el Comitè Olímpic de Catalunya



    per Adrià Soldevila 26/11/2016


    Els participants en la Jornada de Diplomàcia Esportiva, encapçalats per Gerard Esteva i Xavier Vinyals. | Adrià Soldevila



    El Comitè Olímpic de Catalunya tindrà nova vida el proper 13 de desembre. Després d'onze anys guardat al calaix, el Govern i les institucions esportives catalanes creuen que ha arribat l'hora de reactivar-lo, de convertir-lo en una estructura d'estat preparada i disposada per actuar al costat del procés. Així ho va assegurar el mateix Gerard Figueras, Secretari General de l'Esport de la Generalitat, en la 2a Jornada de Diplomàcia Esportiva Internacional i Models Esportius organitzada per la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes amb la col·laboració de Diplocat i la mateixa Secretaria. "Volem que sigui un agent actiu que estigui al servei del país des del món de l'esport", va explicar Figueras.

                                                                                                                          
    En la mateixa jornada, el màxim responsable d'esports del Govern de la Generalitat va anunciar un acord entre la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes i la mateixa administració per, plegats, posar en funcionament el COC "de forma ordenada, consensuada i unitària. Estem fent bé la feina perquè pugui tenir la màxima fortalesa". Però Gerard Figueras no va triar aquestes paraules de manera aleatòria. Va  voler destacar l'ordre, el consens i la unitat amb tota la intenció, després d'unes setmanes d'estira i arronsa en la posada en funcionament del Comitè Olímpic.

    Gerard Esteva i unes actuacions controvertides

    Gerard Esteva és president de la UFEC. De fet, va ser reelegit el 28 de setembre passat després de no tenir cap rival en les eleccions a la presidència i, per tant, de ser proclamat automàticament. Després de la pressió del Govern sobre les institucions esportives per reactivar el COC, Esteva va decidir reunir el darrer consell directiu de l'entitat a la seu de la UFEC, un consell amb el mandat expirat des del 5 de febrer del 2012 i amb el teòric president en funcions sense opció de participar-hi per defunció. David Moner, qui fou el darrer president del COC, va morir el 7 d'abril passat. En la reunió del consell directiu -en funcions-, Esteva va proposar la convocatòria d'una Assemblea Extraordinària per al dia 14 de novembre destinada a aprovar l'actualització i modificació dels estatuts de l'entitat, i ho va fer en una posició que no li pertocava. Va signar el document de convocatòria com a President del Comitè Olímpic de Catalunya, un càrrec pel qual mai ha estat escollit. De fet, Esteva no formava part del darrer consell directiu del COC.

    Aquesta autoproclamació no va convèncer alguns dels membres del Comitè Olímpic, encara que el mateix consell directiu no va apreciar-ne cap irregularitat. Segons explica Pere Sust, secretari en funcions del COC en declaracions a El Món, "hi va haver una delegació per part del senyor Jordi Merino [president de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya] en favor de Gerard Esteva, perquè representés a la FEEC". El càrrec de vicepresident del COC en la darrera junta -el 2012- corresponia al president de la FEEC, amb la qual cosa la defunció de Moner va provocar un canvi important: des del 7 d'abril del 2016 i seguint la Llei d'Associacions, el darrer vicepresident passa a ser president en funcions del COC.


    Convocatòria enviada per Gerard Esteva. |


    Tot i això, aquella convocatòria signada per Esteva era irregular. Fins i tot, el mateix Govern, de la mà del Secretari General de l'Esport, va advertir el president de la UFEC que estava cometent un error. Fonts de la Generalitat han confirmat a aquest diari la recomanació explícita, mitjançant carta, de Figueras a Esteva per evitar la impugnació de l'Assemblea Extraordinària. "Hem de fer les coses bé perquè Espanya no ho tombi fàcilment", expressen des del Govern. Segons diversos juristes consultats, una junta en funcions només està capacitada per convocar l'Assemblea amb un únic objectiu: la renovació dels càrrecs directius. És a dir, per dur a terme unes eleccions. En cap cas, Gerard Esteva tenia la potestat per modificar els estatuts d'un ens del qual no en forma part, tot i tenir-ne una delegació formal.

    Canvi en el procediment i acord amb el Govern

    "Per motius aliens al Comitè Olímpic de Catalunya hem decidit cancel·lar l'assemblea extraordinària prevista pel proper 14 de novembre i posposar la tramitació dels acords que es preveien". Això expressava el comunicat enviat pel Comitè Olímpic de Catalunya als seus membres, poc després de les recomanacions del Govern a Gerard Esteva. En aquest nou comunicat, el COC desconvocava l'assemblea extraordinària però en convocava una de nova. Una trobada destinada a "l'actualització dels càrrecs directius", és a dir, amb l'única finalitat que legalment correspon als seus directius en funcions. El proper 13 de desembre, un candidat únic es presentarà per al càrrec. Serà Gerard Esteva, i ho farà amb el suport majoritari dels socis del Comitè Olímpic, format per una cinquantena federacions esportives catalanes i diversos membres a títol personal. Un cop proclamat, Esteva podrà convocar, de manera lícita, una nova assemblea per modificar els estatuts i actualitzar-los en base a la Carta Olímpica i als nous reglaments.

    Haurà estat un camí feixuc i amb entrebancs, però la voluntat del Govern i de les institucions esportives era aconseguir activar el Comitè Olímpic de Catalunya duent a terme accions impecables i evitant discussions. "És un acord de país perquè el COC tiri endavant. Ens interessa que el COC estigui al servei del país i que sigui funcional", expressen des de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, l'ens que anirà de la mà de la UFEC en la posada en funcionament del Comitè. L'esport caminarà, a partir del proper 13 de desembre, en la mateixa direcció del procés.

    La Marató de Florència permet d’inscriure’s amb la nacionalitat catalana

    Societat > Esports

    La Marató de Florència permet d’inscriure’s amb la nacionalitat catalana

    L'organització entrega un dorsal amb la bandera de la senyera



    FI13_picture
    La Marató de Florència permet de seleccionar la nacionalitat catalana  a l’hora d’inscriure’s a la cursa. Es pot fer a través d’aquest enllaç on l’apartat de ‘Nacionalitat’ inclou l’opció ‘Catalogna’, és a dir, Catalunya. Un cop completada la inscripció, l’organització entrega un dorsal amb la bandera de la senyera, tal com mostra aquest usuari de Twitter.



    Mostra la imatge al Twitter Mostra la imatge al Twitter
    Thanks for allowing Catalan runners to register and participate tomorrow under the flag of our own country.

    Aquesta prova, que enguany organitza la seva 33a edició, forma part del calendari internacional i és considerada una de les vint maratons més importants.
    [Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]

    dissabte, 26 de novembre del 2016

    El pols per la secretaria d’Estat fractura l’equip de Trump

    Estats Units

    El pols per la secretaria d’Estat fractura l’equip de Trump

    Partidaris de Mitt Romney i de Rudy Giuliani divideixen els republicans

    Jill Stein, la candidata verda, insisteix en un recompte en tres estats

    Trump designa la conservadora Nikki Haley com a ambaixadora a l'ONU

    | 26/11/2016 a les 17:10h
    Donald Trump ha de decidir qui dirigirà la diplomàcia nord-americana. | Europa Press
    En l’equip de Donald Trump es viu una batalla sorda per decidir qui ha de ser el secretari d’Estat de la nova administració. Els dos candidats que apareixen com a finalistes de les travesses són l’exalcalde de Nova York Rudy Giuliani i Mitt Romney, que va ser el nominat dels republicans en les anteriors eleccions. Giuliani és un partidari de Trump des de l’inici de les primàries i té el suport dels trumpians més fervorosos.

    Romney és tot el contrari. Va negar-se a donar suport al magnat durant les primàries i és un exponent –potser com molt pocs- de l’establishment. No només això. Va fer unes declaracions contra Trump en què assegurava que no estava capacitat per ser president i que, de ser elegit, faria el món menys segur. En aquell moment, no creia possible que Trump guanyés les eleccions. Però qui, entre els sectors benpensants, ho creia?

    El pols entre Romney i Giuliani és seriós, i amenaça de fracturar el nucli dur de Trump i dividir els líders republicans. Dins de la jerarquia del partit, Romney és ben vist i, en canvi, Giuliani és percebut com un incontrolable que està mancat d’experiència internacional. Però entre els partidaris més radicals de Trump, Romney és vist com una provocació. Figures com Mike Huckabee i Newt Gingrich han atacat Romney de manera desaforada. Potser la tensió existent farà que aparegui un tercer nom més de consens.

    Mentrestant, el president electe va anunciant nomenaments. Quasi tots són de línia molt conservadora i poden generar conflictes en els diversos àmbits. La designació per al departament d’Educació de Betsy DeVos, una milionària de Michigan que defensa l’escola privada i s’ha enfrontat amb els sindicats de professors, no augura res de plàcid a l’escola nord-americana. També guanya punts l’excandidat Ben Carson, neurocirurgià reconegut que va ser candidat, molt tradicionalista, com a secretari d’Habitatge i Desenvolupament Urbà.  

    Un recompte?

    La candidata verda, Jull Stein, porta dies reclamant un recompte en els tres estats on els resultats van ser molt ajustats: Michigan, on encara no s’ha declarat un guanyador (Trump porta un 0,3% d’avantatge sobre Clinton), Wisconsin (un 1,2% més pel magnat) i Pennsilvània (un 1%). Una campanya de crowfunding li ha permès recaptar més de 4 milions de dòlars per finançar un recompte. Han sortit algunes veus reclamant recompte allà on es va votar amb màquines de votació electrònica. Però de moment la campanya de Clinton no s’ha afegit a la petició de recompte, senyal que estem parlant d’una possibilitat remota. Dimecres vinent es tanca el termini per poder demanar que es tornin a comptar els vots a Michigan, i el dilluns 28 a Pennsilvània.

    (Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te membre de SócNació per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

    La temporada del xató arrenca a Vilanova i la Geltrú

    Cultura > Gastronomia

    La temporada del xató arrenca a Vilanova i la Geltrú

    El xató és un plat originari del Penedès i el Garraf



    Festival_del_Xato_a_Vilanova
    Aquest cap de setmana el xató serà el protagonista a Vilanova i la Geltrú degut a dosfestivals: el Xató i la Festa dels Mercats, dues iniciatives que posen a l’abast dels visitants la gastronomia vilanovina. El municipi obre així la nova temporada de la Ruta del Xató que abasta les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. Una aventura gastronòmica lligada als vins de DO Penedès i al plat xató, originari d’aquest territori i que s’elabora amb escarola, tonyina, bacallà, anxoves o seitons, olives i la salsa de xató feta d’ametlles, avellanes, all, nyores, pa, vinagre, oli d’oliva i sal.
    L’objectiu d’aquest festival és mostrar els plats i els productes més típics del municipi, dins del Mercat del Centre i oferir una oportunitat única per conèixer i adquirir els productes necessaris per elaborar un autèntic xató de Vilanova i la Geltrú, a més de gaudir d’una festa amb una variada degustació de tapes elaborades amb productes típics del mar i de la terra, tot això, en un entorn ambientat amb música en directe.
    Cada ciutat, que participa en la ruta del xató, té la seva pròpia recepta d’aquest plat, amb algunes variacions, en el cas de Vilanova i la Geltrú és la següent: Picar en un morter els grans d’all amb la sal perquè no saltin. Un cop ben aixafat, afegir les ametlles i les avellanes i treballar-ho fins que tot plegat quedi com una pasta homogènia. Raspar la part interior de les nyores escaldades afegir la polpa obtinguda al morter. Un cop tot homogeneïtzat, posar-hi la molla de pa amb vinagre, una mica escorreguda, i continuar treballant-ho. Un cop fet, afegir-hi lentament l’oli mentre es remena, també lentament, per donar a la salsa la consistència desitjada. En una safata, col·locar l’escarola ben escorreguda i un xic de salsa, remenar bé i servir després als plats. Acompanyar-ho amb la tonyina, el bacallà, els seitons i les olives, i un cop servit els comensals són lliures de posar-hi una mica més de salsa segon el gust de cadascú.
    Seguint aquesta recepta diferents persones de la ciutat competiran per a veure qui fa el xató més bo en el concurs nacional de xató, així mateix, al llarg de la ruta del xató també hi ha obert un concurs perquè la gent pugui votar quin xató li ha agradat més entre els municipis que hi participen: Vilanova i la Geltrú, El Vendrell, Vilafranca del Penedès, Sitges i Calafell.
    mapa ruta xato
    El Xató és el plat principal del Carnaval i neix lligat al món del vi. La cerimònia d’aixetonar la bóta, consistia a posar-li una petita aixeta -l’aixetó- que permetia treure el vi. Era l’inici de la festa, i com tota festa anava acompanyada d’un àpat. Aquest àpat estava format per ingredients salats: anxova, tonyina i bacallà, que eren habituals en el rebost de pagès, acompanyats amb unes fulles de la verdura del temps del fred; l’escarola i unes olives, tot plegat enriquit amb una salsa, feta amb tècniques de clares connotacions àrabs, i amb diversos graus de sofisticació, era d’ús comú entre la pagesia. Aquest plat va ser batejat amb el nom de Xató.

    [Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]

    Els ajuntaments governats per la CUP obriran el 6 de desembre

    País > Principat

    Els ajuntaments governats per la CUP obriran el 6 de desembre

    Els cupaires consideren que Enric Millo 'no hi té res a dir' i confien que els ajuntaments d'ERC I PDECat també obrin les portes



    La batllessa de Berga, Montse Venturós, davant de la façana de l'Ajuntament
    La batllessa de Berga, Montse Venturós, davant de la façana de l'Ajuntament
    Els ajuntaments governats per la CUP obriran el dia 6 de desembre i els càrrecs electes del partit treballaran. Els cupaires ho han acordat durant la cinquena Assemblea de càrrecs electes de la CUP, que se celebra aquest dissabte a Sant Celoni (Vallès Oriental).
    La CUP considera que la Constitució espanyola és una ‘presó pels pobles’ i ‘un mur pels drets socials de la gent’. El partit ostenta 20 batllies i també forma part del govern de deu altres municipis. En total són 365 regidors arreu de Catalunya. La CUP considera que Enric Millo no hi té res a dir i entén que els ajuntaments d’ERC i del PDECat també se sumaran a la crida de l’AMI i obriran les portes.

    [Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]

    Trinxat de col i patata amb camagrocs i botifarra de perol

    CulturaGastronomia

    Trinxat de col i patata amb camagrocs i botifarra de perol

    La cuina de la Neus continua proposant receptes on els bolets juguen un paper cabdal



    trinxat amb camagrocs
    Ingredients:1 col verda arrissada
    4 patates
    1 tall de cansalada viada
    250 g de camagrocs
    1 botifarra de perol
    4 alls
    sal i pebre negre
    Elaboració:Bullim la col i la patata, fetes a trossos, fins que siguin ben toves. Agafem una paella, amb una mica d’oli i hi fregim la cansalada, a trossets petits. Reservem la cansalada i a la mateixa paella hi passem una mica la botifarra a rodanxes. També la retirem. Sofregim els alls a trossets i els camagrocs ben nets, fins que hagin perdut l’aigua. Si fa falta, hi afegim una mica més d’oli. Ho reservem.
    Notícies del dia
    Cada matí rebràs les notícies del dia a la teva bústia de correu
    Posem la col i la patata a la paella, aixafades al gust de cadascú. Hi afegim els bolets, els alls, la cansalada, i deixem que s’enrosseixi. Li donem forma de truita. Un cop feta, la servim amb les rodanxes de botifarra per sobre.

    [Heu pensat que ajudaríeu molt VilaWeb aportant-hi una petita quantitat per a fer-vos-en subscriptors? Cliqueu ací per apuntar-vos-hi. I gràcies per llegir-nos.]

    QUÈ CAL ENTENDRE PER CUINA CATALANA. Per Jaume Fàbrega

    BONA VIDA
    Jaume Fàbrega




    QUÈ CAL ENTENDRE PER CUINA CATALANA



    QUÈ ES LA CUINA CATALANA

    La noció de cuina catalana és, certament, un fet assumit.Però, si bé d’ una banda constitueix una autèntica cuina nacional  (que comprèn, a més, els Països Catalans) de l’ altra, és  relativament poc coneguda més enllà de certs tòpics o de certes confusions.
    D’ entrada, però, no hauríem de parlar de “cuina “, sinó de “cuiners” (o cuineres); i tampoc, de “cuina” en singular, sinó de “cuines”: cuina tradicional (que no és exactament el mateix que cuina popular), Alta Cuina Tradicional, cuina de les fondes, d’ autor,cuines regionals…
    En els manuals internacionals, per cuina catalana s’entén sovint la que es practica a Catalunya Nord , només una petita part del país. D’altres vegades,històricament, aquesta cuina s’ assimila amb la d’ Aragó (a causa del títol que tenien els antics reis catalans) o amb Espanya (a causa de l’ habitual confusió entre país i estat), com podem veure en la pintoresca definició del Larousse Gastronomique i en els d’ altres diccionaris. Sonia Allison, a The Cassell Food Dictionary (1990) diu que “à la catalane” és un “terme francès que significa a l’estil de Catalunya al nordest d’ Espanya, denotant la inclusió de tomàquets i algunes vegades arròs”. I segons els mentors i preceptors internacionals de cuina, la projecció de la cuina catalana d’ autor, amb els millors restaurants del món passa com a “cuina espanyola”.
    Però la cuina de Catalunya, en un sentit nacional, no és  una cuina ni francesa ni espanyola;és si de cas ibèrica- o millor, gal.loibèrica- i, naturalment, mediterrània. És també la cuina dels Països Catalans, cadascun amb la seva identitat. Com es pot fer un suposat “Corpus de la cuina catalana”, em pregunto, ignorant aquesta dada fonamental?-
    Així doncs, la cuina catalana no s’ajusta a les actuals nocions polítiques, ja que desborda els límits de l’ Espanya política i històrica.
    La llengua, aquest senyal d’ identitat tan important per a qualsevol país, és el que delimita bàsicament l’ espai geogràfic, històric i cultural d’ aquesta cuina.La cuina catalana, ha parlat i parla català.Es tracta, doncs, d’ una cuina nacional amb variants regionals, comarcals i d’ altres tipus. Hi ha cuina de mar i de muntanya, de diari i de festa, rural i urbana,tradicional i moderna. I també una cuina moderna, creativa o d’autor.

    UNA CUINA AMB HISTÔRIA
    Cert:darrere la cuina catalana actual hi ha la història d’ un país.Un país que es diu Catalunya, no Espanya, ni França, sinó per les construccions estatals forçades. Un país que va tenir el seu auge, sota el nom legal de Corona d’ Aragó, a l’ Edat Mitjana.Catalunya va ser un dels estats-nació més precoços d’ Europa, va senyorejar al comerç mediterrani i va mantenir la seva presència econòmica, comercial o política al sud d’ Itàlia, Grècia, Tunísia, Egipte, etc. Abans,fenicis i grecs, i més tard els romans, li havien donat la seva vocació mediterrània (trilogia del blat, olivera i vi, peix salat…).Els àrabs varen aportar nous productes,com la canyamel (sucre) i certes espècies,l’albergínia, la carxofa, potser l’arròs i la pasta. Com a resultat de tot això, en aquest territori floreix una de les literatures gastronòmiques més precoces i completes d’ Europa. En català s’ escriuen, des del segle XIII, receptaris (Llibre de Sent Soví),manuals de vins i bones maneres (Com usar bé de beure e menjar, de Francesc Eiximenis), llibres de dietètica i destil.lats (com els d’ Arnau de Vilanova), de pastisseria (Libre de totes maneres de confits) i fins i tot manuals afrodisíacs (Speculum al foder). Fins a culminar en el que és , sens dubte, el més il.lustre llibre antic de cuina, el Llibre del coc, de Mestre Robert (s. XV).En aquells moments, la cuina catalana-com afirma Platina, i més tard Grimod de la Reynière- era una de les grans cuines de referència d’ Europa. Els cuiners catalans eren dels millors del món (Platina), i cuinar “a la catalana” era un símbol de prestigi.De fet, a través d’ altres llibres de l’ època barroca i fins els segles XIX i XX -citem Ferran Agulló i Josep Pla, entre altres autors- es va perpetuar aquesta il.lustrada tradició bibliogràfica.

    L’ESPAI:EL PAISATGE A LA CASSOLA
    Si al.ludim a la frase atribuïda a Josep Pla (però que no trobem en cap dels seus llibres),la geografia és, naturalment, una dada important par a entendre la cuina de qualsevol país. Tanmateix, malgrat el tòpic sobre la riquesa del sòl català, això no és rigorosament cert: varen escassejar les primeres matèries bàsiques- com el blat i els formatges-, i per això la necessitat del comerç aragonès i mediterrani.
    Si bé, certament,els viatgers estrangers, des del segle XVI, varen lloar les fèrtils hortes barcelonines o valencianes,o els productes balears, l’ agricultura, als Països Catalans, és força difícil: com va escriure Pierre Vilar, l’ home català “es cultiva cultivant”, a partir d’ un esforç considerable per a arrancar a una terra difícil els seus fruits. Com diu la dita espanyola,”los catalanes de las piedras sacan panes”, una frase ben reveladora. Les grans zones geogràfiques de Catalunya, doncs, influeixen en les seves diverses cuines. Hi ha una Catalunya humida (bàsicament el Pirineu, Girona i el nordest, fins a Barcelona; correspon a la història Catalunya Vella reconquerida) i una Catalunya seca (sud de Barcelona, Tarragona i centre i sud de Lleida; equival a la Catalunya Nova, reconquerida més tard). I ja, després, hi ha , mar enllà o cap al sud, les noves Catalunyes.
    Hi ha,com a dada de partida predominant- tant històrica com geogràfica- el Pirineu, a ambdós costats de l’ actual frontera, amb tota la sòlida cuina de muntanya. I hi ha la costa: el litoral mediterrani català ofereix el seu ric repertori de peixos i mariscs. Però, més enllà de l’ estricta dada geogràfica, Catalunya, històricament, sempre ha estat molt urbanitzada, i per això, per damunt de les imposicions estrictes de la geografia, ha existit un “gran mercat”- l’emblema europeu dels quals és el de la Boqueria, sense menystenir el Mercat Central de València o el de Palma de Mallorca, i a nivell de logística mediterrània, el de Marcabarna o el de Sant Carles, de Perpinyà.

    L’HORTA MEDITERRÀNIA
    Cada cuina, àdhuc més enllà del que produeix el seu territori, té unes certes preferències per certs ingredients, lògicament això també s’ escau aquí. Comencem pels vegetals, que corresponen, en línies generals, als típics de la Mediterrània occidental, amb alguns de l’ oriental i d’ altres de tipus atlàntic i fins i tot nòrdic.
    De totes maneres cal fer un incís. No existeix una distribució de la cuina catalana entre mar, horta, muntanya, etc. com proposava Llorenç Torrado, ja que el peix, molt sovint és present a la muntanya – a Olot, per exemple, fan Cua de bou amb sèpia- i a la marina es fan plats de muntanya- com el Trinxat. Pel que fa a l´Horta, alguns dels pocs plats que ha donat és la Paella Valenciana, però no consten plats específics del Riberal, a la Catalunya Nord, ni de les hortes del Llobregat a Barcelona.
    Això ho podem veure en el camp dels cereals: al costat del blat, comú a la Península, a certes zones s’ ha utilitzat, per exemple, el sègol. També hi ha una tradició de blat i blat de moro emprats en olles i escudelles, i fisn de l’ ordi (Catalunya Nord). La pasta és un ingredient molt important i popular en aquesta cuina, des de l’ edat Mitjana,i el seu tractament ofereix solucions originals (guisats i rossejats)-.
    En l’ús imaginatiu de la farina, no podem oblidar les coques- dolces i salades-, que constitueixen un veritable senyal d’ identitat de la cuina dels Països Catalans.
    Els llegums preferits pels catalans no són els cigrons (com ocorre amb els espanyols) si bé es fan servir, juntament amb les llenties-, sinó les mongetes, així com els fesolets o fesols de l´ull negre en algunes comarques. L’arròs constitueix un ingredient bàsic, definitori, i amb una presència enlluernadora.
    Són molt populars les patates i els naps- de Capmany, de la Garrotxa, de la Catalunya Nord,de Cerdanya o Talltendre, negres i finíssims, napicols valencians-, així com els salsafins i d’altres vegetals. La paleta de sabors és molt rica: cols verdes i blanques, bledes, mongetes tendres, coliflor, pastanagues, carxofes, xirivies, espinacs, porros..Faves i pèsols tenen una gran estima, al costat de pebrots i albergínies, base de la famosa escalivada, del tumbet mallorquí o de la pericana valenciana.
    Es també important la fruita, fresca i seca, que els catalans empren molt en la seva cuina, amb carn o e peix, como a guarnició o en les salses: peres, pomes, codonys, taronges,figues, prunes, ametlles, panses, pinyons, avellanes.

    EL PARADÍS MARI
    En el camp del peix i marisc, la cuina catalana ofereix tradicionalment una gran riquesa: ja en els receptaris medievals hi ha una gran quantitat de receptes, superiors a les de qualsevol recpetari europeu.
    Han desaparegut algunes espècies, com l’ esturió, la llampresa o el salmó- peixos que, no obstant,la cuina d’ autor ha reïncorporat.D’altres, com el nero o anfós i peixos afins són cada cop més escasses. Són apreciats el corball, el déntol, l’ orada, el pagell i, sobretot, el rap, del qual la cuina catalana en treu un gran partit, així com dels peixos de roca, de carn dura, com les escórpores.El marisc  ofereix trets particulars: els petits i exquisits musclos de roca, les famoses gambes de Palamós o de Dénia i els no menys famosos llagostins de Sant Carles de la Ràpita, els popets, les garotes o eriçons de mar i les espardenyes de la Costa Brava, sense oblidar les llagostes, llamàntols, cabres i cigales, per desgràcia cada cop més escassos.
    El bacallà, el peixopalo, les tripes de bacallà, el bull de tonyina- o d’ anfós, a les Balears, on Formentera excel.leix pel peix sec- i tota mena de saladures són també estimats, en aquest darrer cas al País Valencià, i el primer a la Costa Brava, a les costes tarragonines, etc.
    Catalunya gaudeix d’ una famosa carn, la vedella de Girona o la del Berguedà, o dels Pirinues, amb denominació d’ origen. No obstant, és el xai pirinenc, molt tendre, la carn tradicional per definició, així com el corder occidental i meridional i el xot illenc.
    El corral és esplèndid, ja que són molt populars els pollastres- amb denominacins d’ origen i races epscífiques-, els ànecs i les oques.Conills, galldindis, etc. completen el panorama.
    Sense oblidar el porc, omnipresent en la cuina catalana i base  d’alguns dels millors i més variats embotits d’ Europa (botifarra,llonganissa, fuet, bisbe…),incloent els excepcionals fets amb porc negre de Mallorca (sobrassada, camallot o camaiot,etc.) o el porc faixat de Menorca.
    La caça inclou peces majors i menors, pèl i ploma,com el porc senglar, la cabra salvatge, la llebre i el conill, així com guatlles, tudons, becades, tords, etc.
    EL REBOST I EL CELLER
    Esmentem, entre els productes silvestres, els espàrrecs, les xicoies i cama-roes, les tàperes…I els bolets, dels quals els catalans en són uns autèntics apassionats, ja  se n’ utilitza moltes espècies i es cuinen de moltes maneres. Els cargols , de forma similar, tenen una gran estima, i són considerats motiu de festa gastronòmica, a la Catalunya francesa o a Lleida, i fins i tot un plat complet, amb d’ altres ingredients (cabra de mar, conill, peus de porc,pop…).
    Pel que fa als formatges, els més famosos i històrics, d’ ovella, són només un record: esmentem el serrat, l’ originalíssim tupí, fermentat amb aiguardent. Resulta millor el terreny dels formatges frescos i les llets quallades, destacant el mató i el gironí recuit, l´esdcels recuit de drap, que se solen degustar amb sucre o mel,així com el brossat i el brull. Actualment es produeixen formatges de cabra molt dignes d’ esment.Pel que fa als de vaca, Menorca produeix un dels grans formatges europeus, el Maó. Cada cop es fan més i més bons formatges, incloent noves vareitats com els blaus, amb ratafia, etc.
    Els productes de l’ ànec i l’ oca tenen a Catalunya una gran tradició: destaca la producció gironina de confits, foie gras  i magret o pernil d’ ànec. No oblidem  les famoses anxoves de l’ Escala-i de Cadaqués, Palamós, Roses, Blanes, etc., o de Cotlliure.
    Hi  ha també famosos olis d’ oliva, com els de la D.O.Siurana o de les Grrigues,  els de l´Empordà, Tarragonao els de Sólller i alguns de valencians.
    La pastisseria és important, tradicional-i fins ritual:torrons, panellets,mones, coques, braçs, gatons d’ ametlles i tortades, pastissets, cocarrois,rosquilles- i d’ una gran qualitat,sovint a nivell europeu (nata, xocolata,fruites).
    Els vins cada cop gaudeixen d’ un més gran prestigi, amb blancs de primeríssima línia i negres cada cop millors, amb DO com el Priorat considerades de les primeres del món, i amb un Penedès, on una sola empresa és la principal exportadora espanyola.Són també tradicionals  una gran qualitat els vins dolços i generosos; ranci, garnatxa d’ Empordà, Banyuls, moscatell valencià, malvasia, mistela, fondellol.Alcohols típics són les ratafies i licors d’ herbes, els aiguardents de fruita i alguns brandis.

    GRAMÀTICA DE LA CUINA CATALANA
    Una cuina, però, no es defineix només pels seus productes o els plats, sinó per les harmonies, gustos i combinacions particulars que ofereix, així com per les salses, tècniques i procediments.No pels mots,sinó per la gramàtica.No pels plats,doncs, sinó per les tècniques.I no solament pel present, sinó també per la història. Tot això ho té aquesta cuina.
    La cuina catalana utilitza diverses tècniques amb accent propi, de les més simples a les més sofisticades: coccions a la brasa (Escalivada), rostits i bullits, guisats i estofats, saltats i fregits i, com a aportació característica, el “rostit humit” o “rostit” en cassola de terrissa. En el tractament de l’ arròs i la pasta ofereix  originals propostes de guisat i “rossejat”. Com a greixos, fa servir l’ oli d’ oliva i el llard.Ja Ferran Agulló va escriure, els anys 30, que hi ha quatre salses o bases de cuina fonamentals en aquesta cuina: el sofregit , la samfaina , l’ allioli (amb all i oli, i variants amb ou, codony, fruita seca, etc.) i la picada (pasta a base de fruita seca, all, julivert, etc.). En realitat hi ha moltes d’ altres salses : romesco, allipebre, salmorreta,salsa de julivert ,etc.
    Pel que fa a plats característics, cal diferenciar entre cuina de diari o de subsistència i cuina de festa o ritual.
    Per tant, és inútil discutir quins són els plats “típics” de la cuina catalana, o barallar-se sobre determinats purismes. Justament, una característica d’ aquesta cuina nacional és que a partir d’ unes quantes tècniques, sabors, etc.que li són propis, ho incorpora tot (alguns  productes americans són, ara, fonamentalment catalans) i té un gran poder d’ assimilació i mestissatge (canelons, gaspatxos,plats de carn, etc.)…i a vegades un excessiu esnobisme a incorporar tot el de fora…Una fusió que, com deia Santi Santamaria, sol resultar una indigesta confusió.

    UNA CUINA PONT
    Les principals característiques d’ aquesta cuina, a parer meu són les següents. Per la seva situació, la cuina catalana és una “cuina pont”, dins de les cuines mediterrànio-llatines, de Portugal a Istanbul: com la seva llengua, aplega característiques generals del context llatí, amb un continuum que inclou el sud de França i Itàlia, però també Espanya, Portugal o Marroc.En la seva essència, com va escriure Josep Pla,és arcaica i totalment “construïda”, amb una continuïtat històrica que va des de l’ edat Mitjana:ha fet doncs, una gran aportació històrica. La cuina catalana constitueix una veritable i refinada gastronomia- amb les seves pròpies cuines regionals, més enllà dels tòpics sobre certes cuines ètniques.
    Proposa uns codis antropològics, uns comportaments alimentaris i uns llenguatges propis.La seva paleta d’ harmonies i sabors és variada i d’ una sorprenent combinatòria: va d’ allò més senzill- preferència per les hortalisses simplement bullides- al més sofisticat- salses molt confitades o imaginatives, agredolços,barreges de dolç i salat, de marisc i carn , de fruita amb carn i peix, de bolets i mariscs particulars.
    La primera matèria té qualitat, però també una gran varietat.Presenta diversos nivells: és una cuina completa, amb plats de diari i de festa, molt senzills o molt sofisticats.D’una forma similar, els seus diversos registres la converteixen en una cuina oberta. Sap evolucionar i sap nacionalitzar diversos ingredients i plats:és integradora. a través del mestissatge.És, finalment, per la seva oferta, molt plural,ja que s’ hi uneixen l’ antic i el modern, el mediterrani i el continental, el dietètic i l’alimentós. Elements que  fan  de la cuina catalana una cuina alhora simple, rica, i atractiva per al paladar actual.

    QUÈ ES LA CUINA CATALANA

    La noció de cuina catalana és, certament, un fet assumit.Però, si bé d’ una banda constitueix una autèntica cuina nacional  (que comprèn, a més, els Països Catalans) de l’ altra, és  relativament poc coneguda més enllà de certs tòpics o de certes confusions.
    D’ entrada, però, no hauríem de parlar de “cuina “, sinó de “cuiners” (o cuineres); i tampoc, de “cuina” en singular, sinó de “cuines”: cuina tradicional (que no és exactament el mateix que cuina popular), Alta Cuina Tradicional, cuina de les fondes, d’ autor,cuines regionals…
    En els manuals internacionals, per cuina catalana s’entén sovint la que es practica a Catalunya Nord , només una petita part del país. D’altres vegades,històricament, aquesta cuina s’ assimila amb la d’ Aragó (a causa del títol que tenien els antics reis catalans) o amb Espanya (a causa de l’ habitual confusió entre país i estat), com podem veure en la pintoresca definició del Larousse Gastronomique i en els d’ altres diccionaris. Sonia Allison, a The Cassell Food Dictionary (1990) diu que “à la catalane” és un “terme francès que significa a l’estil de Catalunya al nordest d’ Espanya, denotant la inclusió de tomàquets i algunes vegades arròs”. I segons els mentors i preceptors internacionals de cuina, la projecció de la cuina catalana d’ autor, amb els millors restaurants del món passa com a “cuina espanyola”.
    Però la cuina de Catalunya, en un sentit nacional, no és  una cuina ni francesa ni espanyola;és si de cas ibèrica- o millor, gal.loibèrica- i, naturalment, mediterrània. És també la cuina dels Països Catalans, cadascun amb la seva identitat. Com es pot fer un suposat “Corpus de la cuina catalana”, em pregunto, ignorant aquesta dada fonamental?-
    Així doncs, la cuina catalana no s’ajusta a les actuals nocions polítiques, ja que desborda els límits de l’ Espanya política i històrica.
    La llengua, aquest senyal d’ identitat tan important per a qualsevol país, és el que delimita bàsicament l’ espai geogràfic, històric i cultural d’ aquesta cuina.La cuina catalana, ha parlat i parla català.Es tracta, doncs, d’ una cuina nacional amb variants regionals, comarcals i d’ altres tipus. Hi ha cuina de mar i de muntanya, de diari i de festa, rural i urbana,tradicional i moderna. I també una cuina moderna, creativa o d’autor.

    UNA CUINA AMB HISTÔRIA
    Cert:darrere la cuina catalana actual hi ha la història d’ un país.Un país que es diu Catalunya, no Espanya, ni França, sinó per les construccions estatals forçades. Un país que va tenir el seu auge, sota el nom legal de Corona d’ Aragó, a l’ Edat Mitjana.Catalunya va ser un dels estats-nació més precoços d’ Europa, va senyorejar al comerç mediterrani i va mantenir la seva presència econòmica, comercial o política al sud d’ Itàlia, Grècia, Tunísia, Egipte, etc. Abans,fenicis i grecs, i més tard els romans, li havien donat la seva vocació mediterrània (trilogia del blat, olivera i vi, peix salat…).Els àrabs varen aportar nous productes,com la canyamel (sucre) i certes espècies,l’albergínia, la carxofa, potser l’arròs i la pasta. Com a resultat de tot això, en aquest territori floreix una de les literatures gastronòmiques més precoces i completes d’ Europa. En català s’ escriuen, des del segle XIII, receptaris (Llibre de Sent Soví),manuals de vins i bones maneres (Com usar bé de beure e menjar, de Francesc Eiximenis), llibres de dietètica i destil.lats (com els d’ Arnau de Vilanova), de pastisseria (Libre de totes maneres de confits) i fins i tot manuals afrodisíacs (Speculum al foder). Fins a culminar en el que és , sens dubte, el més il.lustre llibre antic de cuina, el Llibre del coc, de Mestre Robert (s. XV).En aquells moments, la cuina catalana-com afirma Platina, i més tard Grimod de la Reynière- era una de les grans cuines de referència d’ Europa. Els cuiners catalans eren dels millors del món (Platina), i cuinar “a la catalana” era un símbol de prestigi.De fet, a través d’ altres llibres de l’ època barroca i fins els segles XIX i XX -citem Ferran Agulló i Josep Pla, entre altres autors- es va perpetuar aquesta il.lustrada tradició bibliogràfica.

    L’ESPAI:EL PAISATGE A LA CASSOLA
    Si al.ludim a la frase atribuïda a Josep Pla (però que no trobem en cap dels seus llibres),la geografia és, naturalment, una dada important par a entendre la cuina de qualsevol país. Tanmateix, malgrat el tòpic sobre la riquesa del sòl català, això no és rigorosament cert: varen escassejar les primeres matèries bàsiques- com el blat i els formatges-, i per això la necessitat del comerç aragonès i mediterrani.
    Si bé, certament,els viatgers estrangers, des del segle XVI, varen lloar les fèrtils hortes barcelonines o valencianes,o els productes balears, l’ agricultura, als Països Catalans, és força difícil: com va escriure Pierre Vilar, l’ home català “es cultiva cultivant”, a partir d’ un esforç considerable per a arrancar a una terra difícil els seus fruits. Com diu la dita espanyola,”los catalanes de las piedras sacan panes”, una frase ben reveladora. Les grans zones geogràfiques de Catalunya, doncs, influeixen en les seves diverses cuines. Hi ha una Catalunya humida (bàsicament el Pirineu, Girona i el nordest, fins a Barcelona; correspon a la història Catalunya Vella reconquerida) i una Catalunya seca (sud de Barcelona, Tarragona i centre i sud de Lleida; equival a la Catalunya Nova, reconquerida més tard). I ja, després, hi ha , mar enllà o cap al sud, les noves Catalunyes.
    Hi ha,com a dada de partida predominant- tant històrica com geogràfica- el Pirineu, a ambdós costats de l’ actual frontera, amb tota la sòlida cuina de muntanya. I hi ha la costa: el litoral mediterrani català ofereix el seu ric repertori de peixos i mariscs. Però, més enllà de l’ estricta dada geogràfica, Catalunya, històricament, sempre ha estat molt urbanitzada, i per això, per damunt de les imposicions estrictes de la geografia, ha existit un “gran mercat”- l’emblema europeu dels quals és el de la Boqueria, sense menystenir el Mercat Central de València o el de Palma de Mallorca, i a nivell de logística mediterrània, el de Marcabarna o el de Sant Carles, de Perpinyà.

    L’HORTA MEDITERRÀNIA
    Cada cuina, àdhuc més enllà del que produeix el seu territori, té unes certes preferències per certs ingredients, lògicament això també s’ escau aquí. Comencem pels vegetals, que corresponen, en línies generals, als típics de la Mediterrània occidental, amb alguns de l’ oriental i d’ altres de tipus atlàntic i fins i tot nòrdic.
    De totes maneres cal fer un incís. No existeix una distribució de la cuina catalana entre mar, horta, muntanya, etc. com proposava Llorenç Torrado, ja que el peix, molt sovint és present a la muntanya – a Olot, per exemple, fan Cua de bou amb sèpia- i a la marina es fan plats de muntanya- com el Trinxat. Pel que fa a l´Horta, alguns dels pocs plats que ha donat és la Paella Valenciana, però no consten plats específics del Riberal, a la Catalunya Nord, ni de les hortes del Llobregat a Barcelona.
    Això ho podem veure en el camp dels cereals: al costat del blat, comú a la Península, a certes zones s’ ha utilitzat, per exemple, el sègol. També hi ha una tradició de blat i blat de moro emprats en olles i escudelles, i fisn de l’ ordi (Catalunya Nord). La pasta és un ingredient molt important i popular en aquesta cuina, des de l’ edat Mitjana,i el seu tractament ofereix solucions originals (guisats i rossejats)-.
    En l’ús imaginatiu de la farina, no podem oblidar les coques- dolces i salades-, que constitueixen un veritable senyal d’ identitat de la cuina dels Països Catalans.
    Els llegums preferits pels catalans no són els cigrons (com ocorre amb els espanyols) si bé es fan servir, juntament amb les llenties-, sinó les mongetes, així com els fesolets o fesols de l´ull negre en algunes comarques. L’arròs constitueix un ingredient bàsic, definitori, i amb una presència enlluernadora.
    Són molt populars les patates i els naps- de Capmany, de la Garrotxa, de la Catalunya Nord,de Cerdanya o Talltendre, negres i finíssims, napicols valencians-, així com els salsafins i d’altres vegetals. La paleta de sabors és molt rica: cols verdes i blanques, bledes, mongetes tendres, coliflor, pastanagues, carxofes, xirivies, espinacs, porros..Faves i pèsols tenen una gran estima, al costat de pebrots i albergínies, base de la famosa escalivada, del tumbet mallorquí o de la pericana valenciana.
    Es també important la fruita, fresca i seca, que els catalans empren molt en la seva cuina, amb carn o e peix, como a guarnició o en les salses: peres, pomes, codonys, taronges,figues, prunes, ametlles, panses, pinyons, avellanes.

    EL PARADÍS MARI
    En el camp del peix i marisc, la cuina catalana ofereix tradicionalment una gran riquesa: ja en els receptaris medievals hi ha una gran quantitat de receptes, superiors a les de qualsevol recpetari europeu.
    Han desaparegut algunes espècies, com l’ esturió, la llampresa o el salmó- peixos que, no obstant,la cuina d’ autor ha reïncorporat.D’altres, com el nero o anfós i peixos afins són cada cop més escasses. Són apreciats el corball, el déntol, l’ orada, el pagell i, sobretot, el rap, del qual la cuina catalana en treu un gran partit, així com dels peixos de roca, de carn dura, com les escórpores.El marisc  ofereix trets particulars: els petits i exquisits musclos de roca, les famoses gambes de Palamós o de Dénia i els no menys famosos llagostins de Sant Carles de la Ràpita, els popets, les garotes o eriçons de mar i les espardenyes de la Costa Brava, sense oblidar les llagostes, llamàntols, cabres i cigales, per desgràcia cada cop més escassos.
    El bacallà, el peixopalo, les tripes de bacallà, el bull de tonyina- o d’ anfós, a les Balears, on Formentera excel.leix pel peix sec- i tota mena de saladures són també estimats, en aquest darrer cas al País Valencià, i el primer a la Costa Brava, a les costes tarragonines, etc.
    Catalunya gaudeix d’ una famosa carn, la vedella de Girona o la del Berguedà, o dels Pirinues, amb denominació d’ origen. No obstant, és el xai pirinenc, molt tendre, la carn tradicional per definició, així com el corder occidental i meridional i el xot illenc.
    El corral és esplèndid, ja que són molt populars els pollastres- amb denominacins d’ origen i races epscífiques-, els ànecs i les oques.Conills, galldindis, etc. completen el panorama.
    Sense oblidar el porc, omnipresent en la cuina catalana i base  d’alguns dels millors i més variats embotits d’ Europa (botifarra,llonganissa, fuet, bisbe…),incloent els excepcionals fets amb porc negre de Mallorca (sobrassada, camallot o camaiot,etc.) o el porc faixat de Menorca.
    La caça inclou peces majors i menors, pèl i ploma,com el porc senglar, la cabra salvatge, la llebre i el conill, així com guatlles, tudons, becades, tords, etc.
    EL REBOST I EL CELLER
    Esmentem, entre els productes silvestres, els espàrrecs, les xicoies i cama-roes, les tàperes…I els bolets, dels quals els catalans en són uns autèntics apassionats, ja  se n’ utilitza moltes espècies i es cuinen de moltes maneres. Els cargols , de forma similar, tenen una gran estima, i són considerats motiu de festa gastronòmica, a la Catalunya francesa o a Lleida, i fins i tot un plat complet, amb d’ altres ingredients (cabra de mar, conill, peus de porc,pop…).
    Pel que fa als formatges, els més famosos i històrics, d’ ovella, són només un record: esmentem el serrat, l’ originalíssim tupí, fermentat amb aiguardent. Resulta millor el terreny dels formatges frescos i les llets quallades, destacant el mató i el gironí recuit, l´esdcels recuit de drap, que se solen degustar amb sucre o mel,així com el brossat i el brull. Actualment es produeixen formatges de cabra molt dignes d’ esment.Pel que fa als de vaca, Menorca produeix un dels grans formatges europeus, el Maó. Cada cop es fan més i més bons formatges, incloent noves vareitats com els blaus, amb ratafia, etc.
    Els productes de l’ ànec i l’ oca tenen a Catalunya una gran tradició: destaca la producció gironina de confits, foie gras  i magret o pernil d’ ànec. No oblidem  les famoses anxoves de l’ Escala-i de Cadaqués, Palamós, Roses, Blanes, etc., o de Cotlliure.
    Hi  ha també famosos olis d’ oliva, com els de la D.O.Siurana o de les Grrigues,  els de l´Empordà, Tarragonao els de Sólller i alguns de valencians.
    La pastisseria és important, tradicional-i fins ritual:torrons, panellets,mones, coques, braçs, gatons d’ ametlles i tortades, pastissets, cocarrois,rosquilles- i d’ una gran qualitat,sovint a nivell europeu (nata, xocolata,fruites).
    Els vins cada cop gaudeixen d’ un més gran prestigi, amb blancs de primeríssima línia i negres cada cop millors, amb DO com el Priorat considerades de les primeres del món, i amb un Penedès, on una sola empresa és la principal exportadora espanyola.Són també tradicionals  una gran qualitat els vins dolços i generosos; ranci, garnatxa d’ Empordà, Banyuls, moscatell valencià, malvasia, mistela, fondellol.Alcohols típics són les ratafies i licors d’ herbes, els aiguardents de fruita i alguns brandis.

    GRAMÀTICA DE LA CUINA CATALANA
    Una cuina, però, no es defineix només pels seus productes o els plats, sinó per les harmonies, gustos i combinacions particulars que ofereix, així com per les salses, tècniques i procediments.No pels mots,sinó per la gramàtica.No pels plats,doncs, sinó per les tècniques.I no solament pel present, sinó també per la història. Tot això ho té aquesta cuina.
    La cuina catalana utilitza diverses tècniques amb accent propi, de les més simples a les més sofisticades: coccions a la brasa (Escalivada), rostits i bullits, guisats i estofats, saltats i fregits i, com a aportació característica, el “rostit humit” o “rostit” en cassola de terrissa. En el tractament de l’ arròs i la pasta ofereix  originals propostes de guisat i “rossejat”. Com a greixos, fa servir l’ oli d’ oliva i el llard.Ja Ferran Agulló va escriure, els anys 30, que hi ha quatre salses o bases de cuina fonamentals en aquesta cuina: el sofregit , la samfaina , l’ allioli (amb all i oli, i variants amb ou, codony, fruita seca, etc.) i la picada (pasta a base de fruita seca, all, julivert, etc.). En realitat hi ha moltes d’ altres salses : romesco, allipebre, salmorreta,salsa de julivert ,etc.
    Pel que fa a plats característics, cal diferenciar entre cuina de diari o de subsistència i cuina de festa o ritual.
    Per tant, és inútil discutir quins són els plats “típics” de la cuina catalana, o barallar-se sobre determinats purismes. Justament, una característica d’ aquesta cuina nacional és que a partir d’ unes quantes tècniques, sabors, etc.que li són propis, ho incorpora tot (alguns  productes americans són, ara, fonamentalment catalans) i té un gran poder d’ assimilació i mestissatge (canelons, gaspatxos,plats de carn, etc.)…i a vegades un excessiu esnobisme a incorporar tot el de fora…Una fusió que, com deia Santi Santamaria, sol resultar una indigesta confusió.

    UNA CUINA PONT
    Les principals característiques d’ aquesta cuina, a parer meu són les següents. Per la seva situació, la cuina catalana és una “cuina pont”, dins de les cuines mediterrànio-llatines, de Portugal a Istanbul: com la seva llengua, aplega característiques generals del context llatí, amb un continuum que inclou el sud de França i Itàlia, però també Espanya, Portugal o Marroc.En la seva essència, com va escriure Josep Pla,és arcaica i totalment “construïda”, amb una continuïtat històrica que va des de l’ edat Mitjana:ha fet doncs, una gran aportació històrica. La cuina catalana constitueix una veritable i refinada gastronomia- amb les seves pròpies cuines regionals, més enllà dels tòpics sobre certes cuines ètniques.
    Proposa uns codis antropològics, uns comportaments alimentaris i uns llenguatges propis.La seva paleta d’ harmonies i sabors és variada i d’ una sorprenent combinatòria: va d’ allò més senzill- preferència per les hortalisses simplement bullides- al més sofisticat- salses molt confitades o imaginatives, agredolços,barreges de dolç i salat, de marisc i carn , de fruita amb carn i peix, de bolets i mariscs particulars.
    La primera matèria té qualitat, però també una gran varietat.Presenta diversos nivells: és una cuina completa, amb plats de diari i de festa, molt senzills o molt sofisticats.D’una forma similar, els seus diversos registres la converteixen en una cuina oberta. Sap evolucionar i sap nacionalitzar diversos ingredients i plats:és integradora. a través del mestissatge.És, finalment, per la seva oferta, molt plural,ja que s’ hi uneixen l’ antic i el modern, el mediterrani i el continental, el dietètic i l’alimentós. Elements que  fan  de la cuina catalana una cuina alhora simple, rica, i atractiva per al paladar actual.