divendres, 4 de març del 2016

UN TOMB DE 24 HORES PER LA PRAGA DEL 2016. -(1)

Articles dcel Víctor
20.02.16
UN TOMB DE 24 HORES PER LA PRAGA DEL 2016. -(1)
El viatge del 18 de febrer del 2016.
En primer lloc us he de dir que no m'he begut l'enteniment, pel que llegireu a continuació. No, no senyor, no me l'he begut. Molts pensaran :”Que es pensa que té vint anys...?, doncs si, fa més de vint anys que tinc vint anys, però amb el cor jove i animós. 
Un viatge a Praga en 24 hores.
Em sembla que aquest ha estat un dels viatges més ràpid i més curts que he fet en la meva vida, - tret d'anar a Andorra, quan si anava a comprar formatge i alguna cosa mes. - Un viatge que he fet el dia 18 de febrer d'enguany, durant la meva estada a Munic durant un dels dinou dies d'aquest febrer que estem.
Havia d'anar alguna vegada des de Munic a Praga, però no em pensava pas fer-ho d'aquesta manera tan accelerada, però això si molt enriquidora i interessant. 
He anat a Praga, des de Munic, arrodonint-ho, en 24 hores, i concretament en dues nits i un dia, o per ser més exactes : Vaig partir de Munic a les dotze ( les 23,59) de la nit del 17.02 fins a les 6 (5,47) arribarem a la capital txeca.Amb una estada en Praga de les 6 del matí a les 12 de la nit, (12,02) que sortiren cap a Munic, on arribarem a les sis del matí (5,58) del 19.02 , tot això en autobús muniquès de la MeinfernBus-FlixBus que fa aquesta ruta diàriament. I a l'arribar després d'agafar 2 metros i un autobús a les vuit del matí em posava al llit.
Més d'alguns que em llegiran pensaran: “Com una cabra...!” , i segurament tindran raó, però valia la pena. Torno a Praga després de 8 anys, el 2008, fou l'any que hi vaig anar dues vegades,la primera amb una ruta de quinze dies que vaig fer amb l'EUROLINES i el recorregut eren Barcelona-Firenze-Venècia-Budapest-Praga- Barcelona i la segona fou una estada d'una setmana a Praga juntament amb dos amics sitgetans i que tot això suma un munt de vegades que hi he anat des del 1991. Han passat prop de 8 anys i la capital de la República Txeca, va canviant amb els anys, i moltes vegades, penso, si és a millor, o a pitjor, una gran ciutat, que l'han fet malbé, primer el comunisme que ho va deixar que és perdés tot i tot, per la desídia d'un sistema podrit i caduc que tenia de ser la guia del món. Ara (des del 1989) el neo capitalisme imperant a tot el món tampoc ho ha conservat pas molt. Uns ho van deixar que és podrís de mica en mica i els altres que es perdin les essències de moltes generacions.- Cosa que si no és vigila també li pot passar a Barcelona, doncs haviam si Gaudí la va enlairar fent-la universal, i ara, entre tots, en farem un Parc Temàtic, i que un dia en tindrem de parlar. - 
Uns preus barats, amb referències a la cervesa.
La República Txeca i la seva capital Praga, tenim que un dels seus atractius són que els preus encara ens resulten barats, per a les economies del seu voltant, depenent del país on és vingui , potser cada vegada menys, però es conserva força bé.
Durant anys enrera quan la gent anava a Praga els preus és prenien de referència amb la “Pivo” (la seva cervesa) i depenent del preu d'aquesta es veia la diferència de preus entre països. Fins i tot fa temps, que els mateixos txecs - ara no ho se - la referència que feien entre sous era a partir dels preus cervesers, ja que per a ells, era i és, molt important , ja que beure cerveses, es deia que és el seu esport nacional. Tenint en compte que a la República Txeca hi ha Praga concretament fa anys es deia que la mitjana de consum de cervesa per persona i any de més de 200 litres i ara, diuen, que ha baixat ( un calcul que hi ha inclosa tots la població, grans , petits i tutti quanti ), a mi no em surten el números de cap manera, però de “pivos” en parlarem més endavant.
Recordo que en els primers anys que hi vaig anar ( principis de la dècada dels 90 ) una gerra de mig litre (50cl.) de cervesa valia aproximadament entre 3 o 4 de les antigues pessetes. Ara és difícil agafar-ho com a referència ja que hi ha una munió de marques i de tipus de cerveses Txeques que fa feredat, - ja que a la República Txeca es produeixen cerveses excepcionals i de renom mundial -, enfront de les oficials que hi havia en l'època comunista que ara ja són conegudes arreu, entre moltes marques, en tenim com: (Praga1784 Premium Pils, Krusovice, Gambrinus, Budejovicky, QeenBohemianLaguer, Radegast, Staropramen, Plsner Urquell, etc.) 
Comparacions d'aquest dia d'estança. (1)
Encara que a primers de l'any 2009 el seu primer ministre, Mirek Topolanke quan va assumir el comandament de la Unió Europea va anunciar que la República Txeca adoptaria l'euro des del dia 1 de novembre del 2009. Fins ara , febrer del 2015, els txecs s'han resistit a fixar una data concreta per l'adopció de la moneda única europea, han passat prop de sis anys i el més calent és a l'aigüera, i en vista de les perspectives val més que no corrin. Des de Praga, continuarà.
Víctor Lluelles i Cardona
http://elblocdelvictor.blogspot.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada