Pedro Sánchez PSOE
El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, obrirà avui a les quatre de la tarda el debat per a la seva investidura. Només podrà comptar amb el suport dels 90 escons de la seva formació, els 40 de Ciutadans i un de Coalició Canaria. En total 131 vots, molt lluny dels 176 necessaris per a ser investit a la primera votació de demà, i lluny també de la majoria simple que haurà de menester divendres a la nit, quan es farà la segona votació. El debat d’investidura permetrà que demà s’estrenin a l’hemicicle els líders de les dues noves formacions espanyoles: Pablo Iglesias i Albert Rivera.
Avui, Sánchez apel·larà al vot de les forces d’esquerres, que han refusat en bloc la seva última proposta d’acord, després d’haver pactat amb Ciutadans. De moment, arriba al debat d’investidura amb el no explícit del PP i de Podem i amb l’advertiment de Ciutadans que només donarà suport a l’acord que van subscriure la setmana passada.
El candidat socialista té l’aval del comitè federal del PSOE i de la militància, però això no li servirà de res si no obté l’adhesió de més forces polítiques abans del 2 de maig, que és quan expira el termini per a un acord i, si no, es convoquen automàticament unes noves eleccions.
Discurs ‘propositiu’
Fonts del PSOE han dit que el discurs de Sánchez serà ‘fresc, dinàmic i propositiu’. Hi desgranarà el programa ‘de govern progressista’ que té aquests eixos: ‘La regeneració democràtica, la reconstrucció de l’estat del benestar, la reactivació i modernització econòmica, el desafiament territorial, la reforma de la constitució o la projecció europea d’Espanya’.
Durant la intervenció farà una radiografia de la situació política, institucional, econòmica i social i apel·larà ‘a la responsabilitat de les forces polítiques per desblocar la situació i permetre un govern de canvi’ que eviti de repetir les eleccions. Segons els socialistes espanyols, haver de tornar a votar voldria dir ‘fracassar en l’encàrrec que van fer els espanyols el 20-D’.
Sánchez –diuen les mateixes fonts– també demanarà diàleg entre les forces polítiques per poder encarar una nova etapa política sense majories absolutes.