dilluns, 1 de desembre del 2014

La diàspora del PSC es reagrupa per concórrer a les municipals

PRESENTACIÓ A BARCELONA

La diàspora del PSC es reagrupa per concórrer a les municipals

La nova marca es reivindica com a hereva del llegat de Pasqual Maragall

La vella guàrdia socialista funda el partit Moviment d'Esquerres

EL PERIODICO
JOSE RICO / BARCELONA
Dilluns, 1 de desembre del 2014
L'expresident Pasqual Maragall, al costat del seu germà Ernest, saluda l'exconsellera Marina Geli, ahir al Casinet d'Hostafrancs de Barcelona.
Històricament se l'ha conegut com l'ànima catalanista del PSC, apel·latiu que incomodava la resta del partit, que es reivindicava com a mínim igual de catalanista. Les tensions internes pel debat sobiranista van desencadenar un degoteig de baixes que van escampar per diferents corrents i col·lectius els caps visibles d'aquest sector, en què predominaven els exconsellers
En el nou partit conflueixen els exconsellers que ja han estripat el carnet del PSC: Ernest Maragall –avui eurodiputat després de compartir llista amb Esquerra–, Marina Geli –que es queda de moment al grup socialista al Parlament–, Montserrat Tura i Antoni Castells. Però en aquesta marca també hi ha un grapat d’excàrrecs locals del PSC, com Jordi Martí (Barcelona) i Pia Bosch (Girona) que, segons els seus càlculs, els garanteixen la presència, d’entrada, en 203 municipis de Catalunya
Amb el socialisme i el sobiranisme com a vectors ideològics, Mes preveu constituir-se com a partit el pròxim 24 de gener, encara que el calendari es podria precipitar en cas que Artur Mas convoqui eleccions anticipades, ja que els promotors de la nova marca no tancaran la porta a integrar-se a la llista unitària independentista que propugna el president de la Generalitat. Però abans de prendre cap decisió, els impulsors de Mes sondejaran Esquerra, ICV-EUiA i la CUP perquè asseguren que la seva prioritat és forjar una alternativa d'esquerres.
'SÍ-SÍ', PERÒ..
Durant el procés del 9-N, la majoria de dirigents de Mes es van pronunciar a favor del sí-sí a la consulta, no tant per convicció secessionista, sinó com a reacció a l'immobilisme del Govern de Mariano Rajoy. No obstant, en el manifest fundacional del partit no figura la paraula independència i es resol la divisió d'opinions interna sobre aquesta qüestió amb una defensa que Catalunya sigui un Estat, cosa que inclou tant independentistes com federalistes i confederalistes.
Tot i que els exconsellers són les seves cares més conegudes, Mes ha designat quatre perfils més joves com a portaveus, a l’espera d’escollir al gener la seva direcció orgànica. D’una banda, Martí i Bosch, que van fer el salt del PSC a Moviment Catalunya. I de l’altra, Pere Almeda i Magda Casamitjana, procedents de Nova Esquerra Catalana. Aquesta bretxa generacional és la que engegar en orri la suma al projecte d’Avancem, la plataforma que dirigeix l’exdiputat socialista Joan Ignasi Elena.
En un article a la web d'EL PERIÓDICO, Elena alertava ahir que l'objectiu de la diàspora del PSC no ha de ser «la unitat per la unitat», sinó oferir una proposta política «creïble, concreta i possible» que satisfaci la «demanda de canvi i relleu» que exigeixen els ciutadans i fugi de «càlculs personals».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada