dimarts, 4 de novembre del 2014

«Assumiràs la veu», un clam de llibertat poètica

«Assumiràs la veu», un clam de llibertat poètica

Un llibre aplega 33 poetes d'arreu dels Països Catalans que han escrit 33 poemes "per la llibertat"

| ND 04/11/2014 a les 09:37h
 
La portada d'«Assumiràs la veu», amb una il·lustració de Jordi Borràs. Foto: Ed.Terrícola
La Llibreria Calders de Barcelona acull aquest dimarts, 4 de novembre a dos quarts de vuit del vespre, la presentació d’Assumiràs la veu, editat per Edicions Terrícola. El llibre és una antologia que reuneix trenta-tres poemes de trenta-tres poetes contemporanis d’arreu dels Països Catalans que se sumen, amb la seva poesia, a la reivindicació d’un poble “que vol ser escoltat”, tal com afirmen els mateixos editors, Esteve Plantada i Joan Duran. L’acte, que serà presentat per l’escriptor Màrius Serra, també comptarà amb bona part dels poetes antologats i amb la presència de Jordi Borràs, fotoperiodista col·laborador de Nació Digital i autor de la il·lustració que apareix a la coberta del llibre.

“Des d’Edicions Terrícola vam creure que, en aquests moments políticament i socialment transcendents per a la nostra nació, els creadors de la paraula havien de tenir una plataforma per a poder dir” i per, així, també poder sumar la seva veu “a la del clam majoritari d’un poble que vol ser escoltat i que camina decidit”.  El títol de l’antologia és extret d’un poema del poeta valencià Vicent Andrés Estellés ("Assumiràs la veu d’un poble /i serà la veu del teu poble, /i seràs, per a sempre, poble") i vol ser tota una declaració d’intencions, “perquè hem volgut encapçalar una manifestació poètica que veiem insòlita i transcendent” i perquè batega, en tots els poemes, “el compromís inequívoc dels poetes amb la llibertat com a idea concreta i que es tradueix en el reclam i l’exercici del dret a decidir-ho tot”.

Un bon exemple de la vivesa literària dels Països Catalans

L’antologia ara ja és una realitat i ha comptat amb la tria de Pau Vadell i Vallbona –poeta, editor i agitador cultural–, que també ha escrit el pròleg que encapçalen els 33 “poemes per la llibertat”. El llibre, sota la seva batuta, ha seguit tres criteris clars: “el de l’excel·lència literària, el de l'heterogeneïtat de veus i el de la diversitat de generacions de poetes, tots contemporanis”. A més, i de forma entusiasta, la tria mostra una representativitat geogràfica equilibrada —hi escriuen poetes del Principat, de les Illes, del País Valencià i de l’Alguer— del que avui “encara és un país fragmentat políticament, però no pas culturalment”.

Els trenta-tres poetes antologats al llibre Assumiràs la veu són: Misael Alerm, Vicenç Altaió, Sebastià Alzamora, Hèctor Bofill, Mireia Calafell, Lluís Calvo, Míriam Cano, David Caño, Antoni Canu, Enric Casasses, Antoni Clapés, Hilari De Cara, David Figueres, Francesc Garriga Barata, Anna Gual, David Jou, Manel Marí, Pere Joan Martorell, Maria Antònia Massanet, Dolors Miquel, Carles Morell, Bernat Nadal, Joan Navarro, Vinyet Panyella, Jaume Pérez Montaner, Lucia Pietrelli, Jaume C. Pons Alorda, Begonya Pozo, Eduard Ramírez, Marc Romera, Carles Sanuy, Jordi Valls, Mireia Vidal-Conte.
 
Màrius Serra serà el mestre de cerimònies de l'acte de presentació d'Assumiràs la Veu. Foto: Jordi Purtí
 
El poeta i traductor català Enric Casasses, un dels poetes que participen a l'antologia. Foto: ACN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada