dissabte, 29 de setembre del 2018

Els ocells terrestres d'una de les àrees amb més biodiversitat del món estan en perill

Els ocells terrestres d'una de les àrees amb més biodiversitat del món estan en perill

L'acorralament en reserves naturals a causa de la destrucció dels seus hàbitats és un gran risc per a moltes espècies del sud-est asiàtic

elMón


Els ocells terrestres estan quedant confinats a les reserves naturals en algunes parts del món, augmentant el seu risc d'extinció, a causa de la pèrdua dels seus hàbitats, segons afirma un informe elaborat per científics de l'University College London (Anglaterra). Els investigadors van estudiar la biodiversitat de la zona coneguda com a Sondaland, al sud-est asiàtic, que comprèn la península de Tailàndia, Borneo, Malàisia, Sumatra, Java i Bali, i que és una de les regions més degradades biològicament de tot el planeta. Publicat a la revista 'Conservation Letters', l'informe es fixa especialment en els galliformes, els ocells pesants i que s'alimenten a terra com ara els faisans, les guatlles i els tetraònids, les poblacions dels quals estan molt ben controlades i que, a més, són algunes de les espècies més amenaçades a moltes parts del món.

A Sondaland, 13 poblacions d'aquestes espècies, que suposen el 25% de la població total, han desaparegut a les zones desprotegides i només sobreviuen a les reserves naturals. L'illa de Sumatra és la que ha patit més intensament aquest fenomen i ha perdut el 50% de les espècies de galliformes que vivien fora de les reserves. Així doncs, hi ha diverses espècies que només poden trobar-se en àrees protegides, cosa que fa preguntar-se quina és la raó final de la conservació de la fauna. Les reserves, diuen els experts, no havien tingut mai la intenció de ser el darrer refugi per a la superviviència de les espècies i, a més, comencen a estar amenaçades per les activitats humanes que es desenvolupen al seu voltant. La terra fora dels espais protegits es perd progressivament a causa de la deforestació per a la creació de camps de conreu, especialment d'oli de palma, i la construcció d'infraestructures. La biodiversitat de les zones que no estan protegides és molt important per a la supervivència de les espècies, ja que permet la connectivitat, evitant l'endogàmia, i manté el bon funcionament dels ecosistemes. Per si això no fos prou, aproximadament el 20% de les reserves naturals de Malàisia i més del 40% de les d'Indonèsia estan patint una gran pressió humana.

Els responsables de l'estudi afirmen que Sondaland, una de les àrees més biològicament degradades del món, és un advertiment per a la resta del planeta de què pot passar si la reconversió dels usos del sól continua a aquest ritme. La finalitat de les accions de conservació no és la creació de petites illes de biodiversitat envoltades d'erms, i la resta de terres haurien de ser gestionades de manera que puguin seguir servint a la biodiversitat durant molt de temps, per permetre la mobilitat dels animals de les reserves naturals. Tot i l'existència de zones protegides, la superfície forestal de Sumatra va caure un 5% entre 1990 i 2000, i els boscos protegits de Kalimantan van reduir-se un 56% entre 1985 i 2001. Les àrees protegides no sempre són permanents, i el seu estatus pot ser canviat. A Indonèsia, de fet, durant els darrers anys s'han perdut més de 8.000km2 de superfície protegida i, a mesura que van quedant aïlades entre carreteres, vies fèrries, camps de conreu i altres, els animals que hi viuen tenen més dificultats per adaptar-se al canvi climàtic. A Borneo, per exemple, només un 12% de les zones protegides tenen unes condicions que permetin que, en el pitjor escenari d'escalfament global, la vida animal hi pugui sobreviure.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada