diumenge, 11 de desembre del 2016

Els trens ja circulen pel túnel més llarg del món, de 57 quilòmetres

Els trens ja circulen pel túnel més llarg del món, de 57 quilòmetres

El Sant Gotard, a Suïssa, s'ha obert al trànsit ferroviari aquest                          

Els trens ja circulen pel túnel més llarg del món, de 57 quilòmetres
Samuel Golay

EL PERIÓDICO / GINEBRA
Diumenge, 11 de desembre del 2016 - 20:36 CET
                                           
Els trens han començat a circular aquest diumenge pel túnel més llarg del món, a Suïssa, una infraestructura clau per millorar les comunicacions entre el nord i el sud d'Europa. El túnel ferroviari de Sant Gotard enllaça a través dels Alps les ciutats de Zuric i Lugano i té una longitud de 57 quilòmetres, superior als 53,8 quilòmetres del túnel de Seikan, al Japó, i als 50 del túnel del canal de la Mànega, que uneix França i Anglaterra, tots dos també ferroviaris.
El túnel de Sant Gotard va ser inaugurat el juny passat, però no ha entrat en funcionament fins diumenge. L'obra ha tingut un cost de gairebé 11.000 milions d'euros i va trigar 17 anys a completar-se.
La previsió és que circulin diàriament pel túnel de Sant Gotard uns 250 trens de mercaderies, a una velocitat de 100 quilòmetres per hora, i gairebé 70 de passatgers, a una velocitat de 200 quilòmetres per hora.
El Sant Gotard no va néixer del capritx de cap polític sinó de les mobilitzacions dels habitants de les valls suïsses afectades per la congestió i la contaminació causades pels túnels de carretera del Mont Blanc i del mateix Sant Gotard. Als anys 90 del segle passat van arribar a tallar carreteres i organitzar fortes protestes fins que es va convocar un referèndum en què el túnel ferroviari va obtenir el 'sí'.
Les autoritats van donar també un impuls decisiu a l'obra a causa de la inseguretat que havien demostrat els grans túnels per al trànsit rodat. Amb pocs anys de diferència l'incendi d'un camió en el del Mont Blanc va causar 39 morts i un altre en el de Sant Gotard pel xoc de dos camions va acabar amb la vida d'11 persones.
En realitat la nova infraestructura porta el nom de túnel ferroviari base per diferenciar-lo de l'inaugurat al segle XIX situat a una cota molt més alta. Amb els seus 15 quilòmetres de longitud va ostentar també durant molts anys el títol de túnel ferroviari més llarg del món, que ara ha recuperat el seu successor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada