La història del Xató va molt lligada a la del vi i el carnaval. Era tot un ritual aixetonar el vi (posar una aixeta a la bóta) i degustar-lo després de mesos de conservació. Era l’inici d’una festa que sempre s’acompanyava d’un àpat: el Xató, nom que prové del verb aixetonar. Els ingredients del Xató són, per això, els típics dels rebosts pagesos: peix salat i verdures de temporada. La salsa, cuinada amb nyores, avellanes i ametlles, té un cert record a la cuina aràbiga.
La cultura del Xató, però, s’estén per les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf amb diverses dates destacades. Els amants d’aquest plat poden gaudir de la Ruta del Xató, una iniciativa que ja va per la 18a edició i que aplega els restaurants dels municipis de la zona. Cada municipi té la seva pròpia recepta del Xató i hi ha una certa rivalitat al voltant de quina és la més saborosa o la més antiga. La novetat d’aquest any és l’oferta del plat en format tapa i l’ambaixador de la iniciativa és el cuiner Raül Balam, fill de Carme Ruscalleda i xef de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona, amb dues estrelles Michelin.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada