dimecres, 31 de desembre del 2014

El «perill» de les neules i els torrons

BON NADAL, Malgrat tot

El «perill» de les neules i els torrons

La doctora Marta Busquets Romagosa descriu els principals dolços d'aquestes dates i dóna quatre consells per pair-los correctament

| ND 30/12/2014 a les 12:17h

Els polvorons, un altre dels clàssics d'aquests dies. Foto: Jennifer Woodard Maderazo/Flickr

Els mantecados, els polvorons, els torrons, els massapans, les neules... tot de dolços típics d'aquests dies, que es mengen pràcticament a cada àpat festiu -Nadal, Sant Esteve, Cap d'Any, Reis...-, però que també poden ser un perill per a la salut si es mengen en grans quantitats.

Tots aquests dolços tenen un alt valor energètic. Contenen hidrats de carboni -dels sucres i la farina-, proteïnes d'alta qualitat -de la clara d'ou- i greixos saturats -del llard i la mantega. L'excés de sucres provoca un augment dels radicals lliures que es relacionen amb l'envelliment cel·lular, la gran quantitat de greixos saturats augmenta els nivells de colesterol en sang i el seu dipòsit a les artèries. A més, l'excés de calories afavoreix l'augment de pes.

Totes aquestes postres formen part de la tradició i no han de faltar a taula, però el secret rau en consumir-les en moderació. Com sempre, és millor "poc i bo". I, després de cada àpat, durant la sobretaula, és del tot recomanable una infusió. I tampoc no està de més sortir a fer una passejadeta.

Torrons:

L'origen del torró s'ubica a la península aràbiga. L'ametlla i la mel s'usaven a Al-Andalus per a la fabricació de nombrosos dolços. Els àrabs van portar aquestes postres a les costes del mediterrani, especialment a l'Estat espanyol i Itàlia. A Alacant, al segle XV, ja era un dolç famós.

Actualmemt, torró és sinònim de Nadal, una massa dolça obtinguda per la cocció de mel o sucre, a la que s'incorporen ametlles pelades i torrades. A la massa se li pot afegir clara d'ou perquè emulsioni. La pasta s'amassa i se li dona forma rectangular o de coca. Els nuclis principals de producció se situen a Alacant, València i les comarques de Lleida.

Neules:

Les neules són un dels dolços més típics de la cuina catalana per Nadal. Provenen de les hòsties fines que s'elaboraven als monestirs. Possiblement ja existien abans dels torrons. Al 1267, Jaume I les oferia als seus comensals. En un principi eren planes o en forma de barca -d'aquí el seu nom en castellà "barquillos"-, i abans de ser cuites eren gravades en relleu amb escuts o textos breus.

Són dolços lleugers i cruixents, de forma cilíndrica i allargada. Es composen d'una massa molt líquida, feta amb farina, sucre, clara d'ou, ratlladura de llimona, vainilla i mantega. Tot i el seu aspecte lleuger, són un aliment d'alt contingut energètic, que a les sobretaules de Nadal acompanya els torrons.

Mantecados:

És un dolç que es caracteritza por la seva massa de llard de porc. El seu origen data del segle XVI, propiciat per l'excedent de cereals i llard d'Andalusía -uns diuen d'Estepa i altres d'Antequera. S'elaboren "mantecados de calidad" també a Toledo i Valladolid. Estan fets de llard de porc, farina i sucre, i poden ser d'ametlla, de xocolata, de llimona o milfulles.

Polvorons:

És una coca petita de farina, llard i sucre que es desfà en pols en menjar-la. Són famosos els d'Andalusia, Castella-Lleó i Navarra.  La seva composició és a base de farina, llard, sucre, canyella, ametlles picades i d'altres additius, com coco ratllat, sèsam, etc. La seva composició és semblant a la dels "mantecados", però porta ametlla, en diferents proporcions segons la seva categoria. Tenen, a més, una forma més allargada i van recoberts de sucre en pols o glass.


* Marta Busquets Romagosa, Clínica de la Dra. Marta Busquets i membre de Saluspot.

Vast Underground Complex where the Nazis Developed WMD is Discovered in ...

David Fernàndez passa llista al PP de les vergonyes de l'estat espanyol

BON NADAL, Malgrat tot.
Dijous  16.10.2014  17:31

David Fernàndez passa llista al PP de les vergonyes de l'estat espanyol

'Condecorar la División Azul, indultar i ascendir torturadors, pagar nòmina als colpistes del 23-F...'

Vilaweb
El PP va rebre només el suport de Ciutadans ahir al parlament per demanar que fossin sancionats per llei els mossos d'esquadra que donessin suport a la independència de Catalunya. S'hi van oposar CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP. El diputat del PP que va presentar la proposta, Pere Calbó, va rebre una allisada de David Fernández, de la CUP, que li va demanar d'entrada que digués una sola actuació del mossos que no hagués respectat la neutralitat que ha de complir aquest cos policíac. A l'hora, va engegar una llarga tirallonga de casos en què l'estat espanyol ha vulnerat la neutralitat en benefici d'organitzacions ultres, entitats franquistes o condemnats pel GAL. Per exemple, 'ascendir Tejero, després d'haver fet una festassa celebrant el 23-F, pagar la nòmina encara avui als colpistes del 23-F, condecorar la División Azul, indultar i ascendir torturadors, fer batudes racistes pel color de la pell...'

Woody Allen acomiada el 2014 tocant jazz al Liceu

BON NADAL
Dimecres  31.12.2014  06:00

Woody Allen acomiada el 2014 tocant jazz al Liceu

El cineasta inaugura el nou Suite Festival amb la seva New Orleans Jazz Band

VilawebEl clarinet de Woody Allen obre el Suite Festival BCN Music Experience, un nou cicle de concerts impulsat per la promotora Clipper's que té per seu el Gran Teatre del Liceu. Allen i la seva New Orleans Jazz Band obren foc aquest vespre acomiadant l'any 2014, en una vetllada que es podrà allargar després amb sopar i revetlla de Cap d'Any al Foyer del Liceu.
Woody Allen & The New Orleans Jazz Band oferirà un repertori centrat en temes del millor jazz internacional, alguns dels quals molt vinculats als seus films.
Aquest primer festival compta amb onze artistes, la majoria internacionals. A més d'Allen, hi haurà Van Morrison, Gregory Porter, Ara Malikian, Bob Geldof, Els Amics de les Arts, Luz Casal i Antonio Orozco. Resten per descobrir tres artistes, que el festival anunciarà a principi del 2015.
En la línia de les grans sales del món
'Amb aquest nou cicle es potencia el Gran Teatre del Liceu com el gran "concert hall" de referència de Barcelona --diuen els organitzadors--, en la línia dels grans recintes del món, com el Royal Albert Hall de Londres, l'Olympia de París o el Carnegie Hall de Nova York, que tenen programació estable dels millors concerts de pop, rock, jazz o folk, entre més gèneres musicals contemporanis.' L'activitat del festival és compatible amb la temporada pròpia del teatre, que no s'alterarà.

Segons el president de Clipper's, Juli Guiu, el festival té un pressupost d'1,25 milions d'euros. Un 25% és finançat amb fons públics amb la fórmula de crèdit reintegrable. De la resta, 250.000 euros els aporten patrocinadors, i els altres s'han de sufragar amb ingressos de taquilla.

Ringo Starr enllesteix el nou disc

BON NADAL
30/12/2014
música

Ringo Starr enllesteix el nou disc

Ringo Starr
Ringo Starr

L'exBeatle ja ha confirmat concerts de la nova gira per al febrer i març

Bernat Vilaró
El Singular
L'exBeatle Ringo Starr publicarà el 2015 el seu nou disc d'estudi, que inclourà una gira de presentació, tal i com ell mateix ha confirmat a través d'un vídeo. Segons el músic britànic, l'àlbum ja està gravat, tot i que no n'ha desvetllat encara el títol.

Aquest serà el seu primer disc després de Ringo 2012, i el dissetè de la seva carrera en solitari. Encara sense data de publicació, el nou àlbum de Starr es presentarà segons sembla a partir dels mesos de febrer i març, ja que el músic ha confirmat nous concerts durant aquests mesos.

D'aquesta manera, tot indica que el 2015 serà un gran any per al bateria de The Beatles, que el 18 d'abril rebrà el premi a l'Excel·lència Musical al Rock and Roll Hall of Fame.

Cervesa contra el cava , per Editorial El Singular

BON NADAL

Opinió.
31/12/2014

Cervesa contra el cava

"La ruptura emocional que tants esquinçaments de vestidures provoca a Madrid, ara va i són ells mateixos els qui la racionalitzen comercialment"

Editorial El Singular
El brindis de la nit de Cap d'Any que faran els presentadors dels grups de comunicació Atresmedia i Mediaset no es farà amb cava, sinó amb cervesa. La iniciativa, que va començar el 2012, s'extén ara fins a la Televisió de Galícia. En total seran nou els canals privats de televisió espanyola que aquest any no brindaran amb cava, entre ells Antena3, la Sexta, Telecinco i Cuatro. Evidement qualsevol producte comercial té dret a fer publicitat en el mitjà que vulgui, com és el cas de la cervesa. Però un canvi d'aquesta mena es fa sempre sobre una certa demanda sociològica, i és en aquest punt on apareix el síntoma d'una certa animadversió espanyola contra el cava. Una animadversió que té flaire d'anticatalanisme implícit. La ruptura emocional que tants esquinçaments de vestidures provoca a Espanya, ara va i són ells mateixos els qui la racionalitzen comercialment. La sobirania política no acaba de rutllar, però la cultural ja ens la fan des de Madrid. I ja se sap que la cultura sempre precedeix la política.

Ofensiva contra el brindis amb cava a les televisions espanyoles

AQUEST SON ELS QUE VOL EN FREIXENET ....
BON NADAL,Malgrat tot
30/12/2014
cap d'any

Ofensiva contra el brindis amb cava a les televisions espanyoles

Estrella Galícia
Anunci d'Estrella Galícia

Antena 3, La Sexta, Telecinco, Cuatro, Divinity, Energy, FDF, Boing i Televisió de Galícia estrenaran el Cap d'Any amb cervesa

Bernat Vilaró
El Singular
El brindis de la nit de Cap d'Any que faran els presentadors dels grups de comunicació Atresmedia i Mediaset no es farà amb cava, sinó amb cervesa. La iniciativa, que va començar el 2012, s'extén ara fins a la Televisió de Galícia.

La marca cervesera Estrella Galícia va posar en marxa aquesta idea fa dos anys per aconseguir que el cava desaparegués de les copes dels presentadors de les campanades.

Així, es brindarà amb cervesa als canals d'Atresmedia (Antena 3 i La Sexta), Mediaset (Telecinco, Cuatro, Divinity, Energy, FDF i Boing), i la Televisión de Galicia (TVG), fins a nou canals en total.

dimarts, 30 de desembre del 2014

Forcadell no creu que Junqueras hagi de liderar ara el procés

BON NADAL
29/12/2014
Dret a Decidir

Forcadell no creu que Junqueras hagi de liderar ara el procés

Carme Forcadell
La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell

La presidenta de l'ANC afirma que Mas "és un actiu a escala internacional i seria complicat rellevar-lo"

Alèxia L. Ferret
El Singular
La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, ha defensat avui que el president de la Generalitat, Artur Mas, segueixi al capdavant del procés sobiranista després d'unes eleccions plebiscitàries perquè és un actiu a escala internacional i seria "complicat" rellevar-lo.

En aquest sentit, Forcadell ha assegurat que "a escala internacional, Mas és un actiu. Posar una altra persona [Oriol Junqueras] ara seria complicat", i ha afirmat que entén que “hi hagi gent enfadada i nerviosa per la falta d'acord per convocar eleccions plebiscitàries a Catalunya”.

Forcadell ha reclamat que els partits sobiranistes arribin a un acord aviat perquè aquestes eleccions, que defineix com la segona volta del 9N, no poden estar "massa allunyades" del procés participatiu de principis de novembre, i ha assegurat que està esperançada que aquest acord es produeixi.

La presidenta de l'ANC ha rebutjat que l'independentisme s'estigui desinflant o que hagi tocat sostre, i ha apuntat que ella no coneix a ningú que estigués a favor de la independència i que ara ja no ho estigui, i en canvi si coneix casos de persones no independentistes que ara donen suport a la secessió.

Última crida de Mas abans de resoldre la incògnita de les plebiscitàries

BON NADAL

Última crida de Mas abans de resoldre la incògnita de les plebiscitàries

El president de la Generalitat encapçala la darrera reunió del Govern el 2014, hores abans que pronunciï el seu discurs de Cap d'Any i en ple estira-i-arronsa amb ERC pel format d'unes eventuals eleccions anticipades

ARA Barcelona |
L'hora del desenllaç de la pugna per les eleccions plebiscitàries s'acosta. Des del Govern ja s'apunta que la incògnita sobre si els catalans seran o no cridats a les urnes durant el primer trimestre del 2015 es resoldrà just després de Reis. Aquest dimarts, el president de la Generalitat, Artur Mas, encapçala la darrera reunió del Govern el 2014 i, a les 21.00 hores, oferirà el tradicional missatge de Cap d'Any. Ho farà des del Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat. Un discurs que ha aixecat expectació per la crida que pugui fer en un moment en què la negociació amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, per pactar el format d'unes plebiscitàries no troba encara vies de solució.
Tampoc va servir per acostar posicions la cimera a cinc bandes que van celebrar dissabte passat al Palau de la Generalitat Mas, Junqueras i els caps visibles de les tres grans entitats del sobiranisme civil: Carme Forcadell (ANC), Muriel Casals (Òmnium Cultural) i Josep Maria Vila d'Abadal (AMI). La proposta híbrida de les entitats civils, a mig camí de les fórmules proposades per Mas i Junqueras, no va convèncer cap dels dos actors polítics del procés sobiranista. Mas es nega de moment a avançar eleccions si no és per configurar una llista unitària, transversal i sense sigles de partits, amb la independència com a únic punt programàtic. Junqueras, en canvi, rebutja la llista única convençut que no sumaria prou suports i reivindica les candidatures separades amb un paraigua identificatiu comú que les distingeixi clarament com a opcions independentistes. Aquest dimarts, Junqueras ha tornat a emplaçar Mas a convocar eleccions de seguida.
Les entitats civils suggerien unes plebiscitàries amb dues llistes: una d'encapçalada per Mas, farcida de personalitats de la societat civil i sense biaix de partits, i una segona liderada per Junqueras, amb el segell de partit d'ERC. A l'espera del que digui Mas en les últimes hores del 2014, els següents passos del procés sobiranista s'hauran de fixar definitivament en l'arrencada del nou any.

El compromís que necessitem, per Grup GELA

BON NADAL
OPINIÓ

Grup GELA

30.12.2014

El compromís que necessitem

Vilaweb
 
Segons les dades de l'Ethnologue (www.ethnologue.com), el 94,2% de la humanitat parla el 5,5% de les llengües, o, si es vol d'una altra manera, el 5,8% de la humanitat parla el 94,5% de les llengües del món. Si tenim en compte que el 5,5% inclou totes les llengües que tenen més d'un milió de parlants, és evident que és molt més 'normal' que una llengua tingui 50.000 parlants que no que en tingui cinquanta milions. Segons la mateixa font, només 23 llengües dels milers que es parlen al món tenen més de cinquanta milions de parlants. Allò que anomenem llengües minoritàries, doncs, són la majoria; i les dominants, una anomalia històrica que ningú no ha pogut demostrar que hagi estat beneficiosa per a la humanitat. Al capdavall, de pobles que hi han perdut molt més que la llengua quan han alimentat aquest 94,2%, n'hi ha molts. Però de pobles que hi hagin guanyat alguna cosa per haver renunciat a la seva llengua, no se'n coneix cap.

En vista d'aquestes dades, la preservació de la diversitat lingüística apareix ben bé com un objectiu impossible. Com es pot combatre aquesta desproporció? Encara més, com es pot combatre quan tot s'ha dissenyat perquè les llengües amb més parlants vagin ocupant tots els espais a l'abast? Cal tenir present que, si bé de llengües n'han mort sempre, mai no havien desaparegut amb la rapidesa i les proporcions actuals. Des que Colom va arribar a Amèrica, el nombre de llengües existents s'ha reduït a la meitat i, de les que han arribat fins aquí, es preveu que més de la meitat ja no arribin al segle XXII, un 20% perquè ja només tenen darrers parlants i un 80% perquè ja no es transmeten. També hi ha previsions que moltes de les que no es troben en cap d'aquests dos casos puguin desaparèixer durant el mateix període, atès que ja mostren símptomes del procés de substitució i atesa la velocitat dels processos.

També ens pot ajudar a entendre a quina mena de fenomen ens enfrontem tenir present que, no fa ni cinc segles, tres de les llengües que s'han escampat més enllà dels seus territoris --espanyol, anglès i francès-- tenien uns sis milions, quatre milions i tres milions de parlants respectivament.

Alguns encara interpreten que aquesta expansió de les llengües colonials facilita la comunicació. Però la comunicació implica l'intercanvi, i no sembla que aquest hagi estat el fonament de les relacions entre els pobles que han imposat la seva llengua i els que l'han abandonada. És per això que, si volem que la comunicació sigui real i no tan sols una forma de submissió, és imprescindible un canvi profund en la dinàmica de les llengües. I aquest canvi implica el compromís dels parlants de llengües dominants.

Ho faci conscientment o no, quan un parlant d'una llengua dominant impossibilita l'ús de les llengües subordinades contribueix a la mort de les llengües, perquè suma a la banda del 94,5% i impedeix que el 5,5% es mantingui o creixi. Cal tenir present que no fa ni vint anys que aquesta proporció era 94% i 6%. El desequilibri va avançant, doncs. I és cert que hi ha molta pressió per a acréixer el 94%, però un individu que diu no és molt més eficaç que totes les polítiques lingüístiques. Tenim aquesta llibertat, i, per tant, aquesta responsabilitat.

Sigui com sigui, sempre és més gratificant de resistir les pressions i optar per la llibertat que no actuar com un agent de l'imperialisme lingüístic. Perquè la diversitat lingüística no és tan sols cosa dels parlants de llengües subordinades. Com a humans, la necessitem tots. El restabliment de l'equilibri ecolingüístic repercuteix en tots els humans perquè implica relacions més igualitàries i més justes entre els pobles i pal·lia, doncs, les injustícies històriques. S'atribueix a Mitxelena la dita segons la qual una llengua no es perd perquè els qui no la saben no l'aprenguin, sinó perquè els qui la saben no la parlen ('Hizkuntza bat ez da galtzen ez dakitenek ikasten ez dutelako, dakitenek hitz egiten ez dutelako baizik'). És clar. Però ara cal un pas més. El restabliment, la replantació, demana que les llengües les aprenguin i les parlin també els qui de petits en van rebre una altra. Al capdavall, si anem prou enrere, tots tenim una petita llengua en el nostre passat. Moltes ja no les podrem recuperar mai, s'han perdut per sempre. Però en moltes altres encara hi som a temps. Parlants de llengües grans: us necessitem.

The Economist tanca el dossier català

BON NADAL,Malgrat tot.

The Economist tanca el dossier català

L'anuari preveu que, "amb sort", al 2015 hi haurà un nou govern espanyol que obrirà converses amb la Generalitat per a una major autonomia

Veu poc probables les plebiscitàries

| ND 29/12/2014 a les 23:59h
 
'The World in 2015' circumscriu el procés català a un afer intern espanyol durant el 2015. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.

"Els separatistes a Catalunya i la regió basca faran pressió per les seves causes, però no hi haurà separació aquest 2015." Ras i curt, l'anuari prospectiu que cada nou curs publica el setmanari britànic The Economist dóna per fet que el procés independentista català ha entrat en fase letàrgica, d'afer intern espanyol. En l'article destinat a preveure què passarà a Espanya l'any vinent, l'editor econòmic per a Europa, Merril Stevenson, té clar que el procés "dominarà la política [espanyola] com a mínim fins la primera meitat del 2015", però que tot plegat quedarà a l'expectativa dels comicis estatals del novembre.

El setmanari preveu a The World in 2015 que, "amb sort", el nou govern espanyol "serà prou astut com per obrir negociacions sobre una major autonomia per a Catalunya". Stevenson és conscient que un possible pacte fiscal entre l'Estat i la Generalitat "requerirà diners", uns diners "que l'Estat no té", apunta també. Però, tot seguit, treu dramatisme a la situació: "Però les converses poden durar anys."

I és que The Economist -a la mateixa publicació que el 2013 feia aparèixer tot d'estelades a la portada- veu que Mas només convocarà eleccions anticipades, convertides "en un plebiscit de facto", "si pot mantenir el moviment independentista unit darrere seu". I, en certa manera, en tant que veu poc probable aquesta variable, també veu poc probable l'avançament electoral.

Un procés fruit de la crisi

"La frustració catalana va en augment", avisa també, sent conscient que "les enquestes mostren que els catalans estan determinats a dir-hi la seva", davant d'un govern Rajoy que s'ha negat a escoltar-los en rodó. Tot amb tot, augura que, en cas de referèndum, els votants es decantarien més aviat "per un traspàs de majors poders des de Madrid que no pas per una independència total".

Tot plegat, enfocat des de la perspectiva que l'auge del moviment independentista és un resultat més de la crisi econòmica "en la rica i industrial Catalunya", i il·lustrant l'article amb un independentista que treu el cap en un mar de paraigües, amb el peu de foto: "Un català busca un lloc al sol."

En general, per a The Economist, l'Estat espanyol encara el 2015 com "una cursa plena de sots polítics i econòmics". Però poca cosa més.

"Trencar és difícil"

A grans trets, l'anàlisi de The Economist coincideix amb el de la publicació brussel·lenca EU Observer, que traça un paral·lelisme entre la situació que es dóna a Escòcia després del "no" a la independència del 18 de setembre amb el resultat del procés participatiu català del 9 de novembre, i avisa: "Trencar és difícil."

El magazine europeu assegura que s'era conscient que la votació catalana "no havia de canviar res" quant a l'statu quo espanyol, atesa l'oposició frontal del govern de Mariano Rajoy, del PSOE i del Tribunal Constitucional espanyol. "Tal com era d'esperar, la majoria dels catalans va optar per no votar", sentencia. "Només un de cada tres va anar a les urnes", descriu.

Tot amb tot, acaba concedint que tant a Escòcia com a Catalunya no hi ha hagut un punt i final, sinó un punt i a part: "Els partidaris de la independència han estat silenciats, però probablement no per molt de temps."

 
'Un català busca un lloc al sol', el peu de la foto que il·lustra l'article dedicat a l'Estat espanyol. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.

Cataluña: el pulso independentista

  BON NADAL

 

Cataluña: el pulso independentista

El 19 de septiembre, con los ecos del “No” en Escocia a la separación de Inglaterra aún presentes, en España, el Parlamento catalán adoptaba una ley autorizando una consulta sobre la independencia el próximo 9 de noviembre.
Pero pocos días después, la justicia española aprobaba el recurso de anticonstitucionalidad presentado por el presidente del Gobierno español, Mariano Rajoy.
Al contrario que en Escocia, donde el referéndum fue aprobado por Londres, Madrid se ha opuesto frontalmente a toda negociación con el presidente catalán, Artur Mas.

3.000 tones de raïm per Cap d'Any

BON NADAL

3.000 tones de raïm per Cap d'Any

Provinent sobretot d'Alacant i amb un preu similar al de l'any passat, preveu Mercabarna

, Mercabarna | ND 30/12/2014 a les 09:38h

El raïm, a punt per les dotze campanades. Foto: Laura Fíguls

Els majoristes de la fruita i hortalissa de Mercabarna calculen que enguany han servit fins a 3.000 tones de raïm blanc, provinent sobretot de la zona d'Alacant, amb motiu de les festes de Nadal i, sobretot, de Cap d'Any. Així ho va assegurar just a l'inici de festes el president del gremi, Jaume Flores, que va explicar que els preus són essencialment els mateixos de l'any passat. Així mateix, també han servit fins a 1.600 tones de pinyes, "a un preu una mica inferior que l'any passat".

I és que, globalment, Mercabarna tenia previst servir més de 95.000 tones de fruites i hortalisses aquests dies, entre un 2 i un 3% més que l'any passat. D'aquest total, el 22% haurà anat a l'exportació.

A banda del raïm blanc i la pinya, la patata també és un altre dels seus productes estrella d'aquestes dates -com a complement a estofats, peixos...-, arribant-ne a servir quatre milions de quilos, amb una baixada de preu respecte l'any passat de fins al 40%.

Més enllà d'aquests grans números, Flores també va ressaltar que, cada cop més, hi ha tot un seguit de fruites exòtiques que van aconseguint més i més penetració, com podrien ser els litxis o la cirera de contestació, provinent de Xile: "És un producte car, però cada vegada es demana més."

dilluns, 29 de desembre del 2014

Irritació espanyolista contra la selecció catalana

BON NADAL, malgrat tot
29/12/2014
espanyolisme

Irritació espanyolista contra la selecció catalana

Fotografia que va fer al vestuari el jugador Marc Bartra
Fotografia que va fer al vestuari el jugador Marc Bartra (@MarcBartra)

El Twitter s'encén de comentaris de rebuig de tota mena contra el partit de futbol de bascos i catalans

Xavier Lladó
El Singular
El partit de futbol d'Euskadi contra Catalunya que es va jugar ahir al vespre a Bilbao ha provocat una onada de crítiques a les xarxes socials. Especialment contra la selecció catalana. Tuitaires anònims han fet piulades de rebuig de tota mena. Alguns, fins i tot, han dit que es tracta de seleccions "nazis finançades amb diner públic".

N'hi ha que han demanat que s'expulsi de la lliga espanyola els jugadors d'ambdues seleccions, mentre que altres han qüestionat l'espanyolitat dels futbolistes. L'amistós ha encès el Twitter. Ha despertat una irritació evident entre l'espanyolisme.

La innocentada número 1 de Márquez

BON NADAL

La innocentada número 1 de Márquez

| ND 29/12/2014 a les 15:23h

El pilot de Cervera Marc Márquez va fer ahir la seva particular innocentada al publicar un tuit on assegurava que la temporada vinent correria a MotoGP amb el dorsal 1 i no amb el 93, el  número que sempre ha lluït durant la seva carrera com a pilot. Avui, a la mateixa xarxa, Márquez ha fet broma assegurant que l'anunci del canvi de dorsal va ser una broma emmarcada en el dia dels Sants Innocents. El cerverí assegura que sempre correrà amb el 93.

La innocentada número 1 de Márquez

La innocentada número 1 de Márquez


Marc Márquez         @marcmarquez93
Pensando estos dias....el año que viene correre con el numero #1 Espero defendero como se merece!! pic.twitter.com/gti5di94T0


Democràcia i ruptura revolucionària, per Teresa Forcades

BON NADAL
OPINIÓ

Teresa Forcades

29.12.2014

Democràcia i ruptura revolucionària

Vilaweb
Per ruptura revolucionària entenc una modificació substancial en les relacions de poder d’una societat. Jo això ho desitjo per Catalunya perquè em sembla una obvietat que l’ordenament jurídic actual i les pràctiques polítiques i econòmiques dominants porten a que cada cop hi hagi més pobresa. L’informe de Càritas del darrer septenni (2007-14) deixa clar que dues de cada tres persones en situació d’exclusió social a l’Estat Espanyol van quedar abocades a la misèria durant els anys de puixança econòmica, no durant els anys de crisi. La crisi és un problema, però no és el problema principal. El problema principal és que l’ordenament jurídic actual i les pràctiques polítiques i econòmiques dominants són injustes i generen pobresa.

La història ha deixat clar que és possible fer ruptures revolucionàries per mitjà de la violència: revolució francesa, revolució russa, revolució xinesa, revolució cubana ...  La pregunta rellevant per a mi, que estic en contra de la violència, és: es pot dur a terme una veritable ruptura revolucionària de forma pacífica i democràtica?

La resposta és no, si quan es diu ‘de forma pacífica i democràtica’ es vol dir acatant lleis injustes o acceptant  procediments i enginys legals que segresten la voluntat popular. I aquesta és la nostra situació: tenim lleis injustes i tenim procediments i enginys legals que segresten la voluntat popular. Per exemple: el deute contret per tal de rescatar els bancs. Els bancs que els ciutadans dels EEUU van rescatar amb els seus diners, així que han sortit de la crisi, els han tornat als ciutadans dels EEUU els diners prestats més els interessos . I els bancs que hem rescatat nosaltres, quan ens tornaran els diners prestats més els interessos? Aquests bancs ara ja han sortit de la crisi i tenen beneficis. Quan ens tornaran els diners prestats?

Que no ens els tornaran? No pot ser. Per què als estatunitencs els els tornen i a nosaltres no? Qui ho ha decidit així? Quin sentit té aquesta decisió? I els nostres representants polítics, què hi diuen? Què hi diu el president de la Generalitat?

El president de la Generalitat diu que hem de pagar el deute del rescat bancari amb els interessos. Que hem de pagar nosaltres, no els bancs. Ho va dir en el discurs on va fer la proposta d’eleccions plebiscitàries amb llista única. Va dir que havíem de negociar amb el govern espanyol i assegurar-li a ell i a les institucions europees que pagarem la part que ens correspongui del deute .

I nosaltres? Què hi diem nosaltres?

No es pot fer la revolució dins del marc existent. D’això se’n diu reforma. La revolució implica necessàriament el canvi de marc. Tal com va dir Pablo Iglesias en l’entrevista a Catalunya radio que li va fer Mònica Terribas, es tracta de ‘patear el tablero’ . O com diu més elegantment David Fernández, ‘al poble no li cal permís; desobediència civil i democràcia’ . I aquí hi ha el quid de la qüestió: a què i a qui i quan i quant estem disposades a desobeir? Que no hi ha cap actor polític rellevant avui a Catalunya ni a l’Estat Espanyol que defensi la via revolucionària violenta sembla clar. Parlem, per tant, en qualsevol cas, de desobediència pacífica. A qui o a què volem desobeir pacíficament i democràtica? I quan? I quant?, és a dir, quin preu estem disposades a pagar?

Si ‘de forma pacífica i democràtica’ vol dir d’acord amb el marc vigent i d’acord amb les normes vigents per canviar el marc, aleshores no farem la revolució. No es poden modificar les relacions de poder acceptant-les. Gandhi ho va entendre i es va enfrontar obertament al poder anglès. Va dir ‘no’. Va dir ‘prou’. Va desobeir. Obertament. Com vol fer la CUP pel que fa a Catalunya i al poder espanyol i com vol fer Podemos pel que fa a Espanya i al poder europeu. Podemos vol plantar cara a les lleis injustes de marc europeu que segresten la sobirania dels espanyols. Vol canviar la constitució espanyola per tal de recuperar la sobirania i fer que els espanyols puguin decidir sobre el propi futur sense restriccions imposades des de fora. Si Podemos arriba a governar Espanya, només faran el que el Tractat de Lisboa els permeti? O desobeiran? I, si surt un partit europeu que diu que primer s’ha de modificar el Tractat de Lisboa, per tal que després Espanya pugui plantejar el tema de la seva sobirania real? S’ho creuran? Si s’aprova el TTIP abans que Podemos arribi a governar Espanya, acataran quan arribin al govern les directrius d’aquest tractat que el diari anglès The Guardian ha definit com un atac frontal a la democràcia ?

Tant a Catalunya com a la resta de l’Estat Espanyol està creixent avui un sobiranisme popular que vol modificar substancialment les relacions de poder per tal que la democràcia nominal passi a ser democràcia real. Aquests dos sobiranismes populars no són contraris ni estan subordinats l’un a l’altre (vegeu l’entrevista que li va fer Vilaweb a Íñigo Errejón de Podemos l’octubre passat). Tampoc no són processos simplement paral·lels. Són dos processos que coincideixen en el temps i en una part de l’espai, que tenen punts en comú i que poden tenir, si treballem per a que això passi, sinèrgies de gran abast. De tan gran abast com pot ser eliminar el creixement de la pobresa infantil al nostre país. Segons l’informe acabat de publicar de Càritas diocesana de Barcelona: 'Catalunya, juntament amb l’Estat espanyol, encapçala el rànquing de risc a la pobresa infantil de la Unió europea, amb el 27,3% de pobresa relativa i un 15,2% de pobresa severa entre la població menor de 18 anys'. L’informe no es queda aquí. Afegeix: 'Abans de la crisi, aquesta taxa ja estava per damunt del 20%. No és doncs, un fet conjuntural, sinó un problema derivat de l’arquitectura de la protecció dissenyada per les administracions públiques del nostre país'. Ens cal una ruptura. Una ruptura revolucionària.

Què volem fer a Mart?

Què volem fer a Mart?

La possibilitat que en un futur no gaire llunyà es pugui colonitzar Mart és cada cop més real. La NASA hi vol enviar una nau tripulada el 2030 i una empresa privada busca colons en un viatge només d’anada




ANY 2114. LA TEMPERATURA A LA TERRA HA PUJAT 4 GRAUS (O MÉS) RESPECTE A LES TEMPERATURES DE PRINCIPIS DEL SEGLE XXI. El pol nord i el sud s’han desfet. Dominen els deserts mentre l’augment del nivell del mar ha fet desaparèixer moltes ciutats. La població ha disminuït en un entorn hostil per als humans. Fa molta calor, la producció alimentària ha disminuït (fins i tot als mars hi ha menys peixos perquè l’aigua és més àcida per l’elevat nivell de CO a l’atmosfera) i el petroli s’ha acabat. Molts terrícoles han marxat al planeta Mart, on ja es pot viatjar i viure en alguna de les seves colònies. Aquests desplaçats mai seran reconeguts com a marcians. ¿Ho seran els fills que neixin ja sobre terra vermell? ¿L’ Homo sapiens serà aleshores una espècie interplanetària?
Aquests podrien ser l’escenari i alguns dels dilemes d’una de les moltes novel·les apocalíptiques que s’han escrit sobre la Terra i sobre la colonització de Mart. Els fets descrits, però, estan basats en les prediccions dels científics sobre els efectes de les activitats humanes sobre el clima de la Terra i sobre el fet que hi hagi ja en marxa dos projectes, un de privat i un altre de la NASA, perquè els humans puguin trepitjar Mart d’una vegada. Un somni des del segle passat, una realitat cada cop mes plausible els últims anys.
El camí tecnològic per arribar a tocar terra marcià ja ha començat. A diferència dels anys 60, quan l’home va trepitjar per primer cop la Lluna en plena rivalitat espacial en un món dividit entre el poder dels Estats Units i la Unió Soviètica, ara els pressupostos governamentals per a l’espai són molt més reduïts. Aleshores la NASA tenia el 5% del pressupost dels Estats Units; avui, el 0,5%. Davant la necessitat de prioritzar, el president dels Estats Units, Barack Obama, ja va anunciar el 2010 que la NASA se centraria a visitar asteroides i a trepitjar Mart. “Viuré per veure-ho”, va dir en el seu discurs. La Guerra Freda ja no alimenta la carrera a l’espai, però sí que s’ha vist el seu potencial com a negoci. Així ho demostra l’aliança de la NASA amb altres agències de l’espai i, sobretot, amb empreses privades, com SpaceX i Boing. Segons el seu full de ruta, el 2030 els primers astronautes trepitjaran terra vermell.
COM ARRIBAR-HI?
Per l’experiència en viatges no tripulats, es calcula que de la Terra a Mart es pot trigar entre sis i deu mesos. La companyia Boeing és la contractista principal del coet gegant SLS, el que es preveu que porti els primers humans cap a Mart. Però tan sols és una petita part d’un complex sistema. Segons explica en un vídeo divulgatiu Michael Raftery, director de sistemes d’exploració espacial de Boeing, en total caldran sis peces per poder anar i tornar de Mart. Com si es tractés d’una nina russa, la gran nau espacial transportarà fins a l’objectiu la càpsula Orion i un sofisticat sistema de transport amb enormes panells solars i amb un complex sistema de propulsió. Un cop alliberada la càpsula, “utilitzarà l’energia del sol per conduir el sistema de propulsió, i la nau lluirà com un veler”, explica Raftery. A més, enganxada al “veler” hi haurà la “llar” on viurà la tripulació. Probablement anirà girant per proporcionar als astronautes a bord algun tipus de gravetat artificial i evitar així que els ossos i músculs se’ls degradin en excés per la perllongada missió.
Les dues últimes peces fonamentals per a la missió són un mòdul d’aterratge i un escut tèrmic inflable per passar amb èxit un dels moments més crítics de la missió i arribar a tocar la superfície de Mart amb seguretat. Finalment, un cop que les seves operacions hagin conclòs, els astronautes utilitzaran un petit coet per tornar a la nau en òrbita i, en última instància, a la Terra.
El que proposa la NASA amb els seus socis és un viatge d’anada i tornada. Molt diferent del que proposa Mars One, un projecte que, tot i que no disposa del mateix suport tecnològic, també té el vistiplau de la NASA. El seu objectiu és establir la primera colònia humana a Mart a partir del 2024, en un viatge tan sols d’anada. El projecte té grans dosis d’espectacle. S’hi han presentat més de 200.000 candidats de tot el món. Al final del procés en quedaran 40, que hauran d’acomiadar-se dels seus estimats per anar a viure a Mart, reproduir-se si ho consideren adient i morir. Hi ha molt d’escepticisme entorn al projecte, impulsat per Richard Branson, president de Virgin i conegut per altres excèntrics projectes.
A part de la Lluna, amb la tecnologia actual Mart és la millor opció com a planeta a colonitzar. Tot i que Mercuri i Venus són més a prop, allà les temperatures són extremadament altes. La tecnologia permet aguantar millor la fredor de Mart. De fet, la NASA també està investigant tècniques per crionitzar astronautes que hagin de viatjar durant llargs períodes. Tot i les temperatures extremadament fredes, aproximadament de menys 10 graus, i una atmosfera molt feble, es creu que en el passat Mart es va assemblar molt a la Terra. El dia marcià dura 24 hores, 39 minuts i 35,244 segons. Mart té una inclinació axial lleugerament superior a la Terra (25,19º en comparació als 23,44º de la Terra). I també té estiu, primavera, tardor i hivern, tot i que duren el doble perquè el seu any també dura molt més.
Mart, que és sis cops més petit que la Terra, també disposa de recursos que es poden explotar per construir els hàbitats artificials on viurien els futurs colons. Amaga aigua congelada que, en teoria, es podria desfer per consumir-ne. Tot i que la seva atmosfera és irrespirable, amb grans quantitats de CO, es creu que l’excés d’aquest gas es podria explotar per fer créixer vegetals en hivernacles. En comptes de carn, les proteïnes vindrien dels insectes que també es podrien criar en hivernacles.
CONVERTIR MART EN UNA TERRA?
Durant anys també s’ha especulat amb el fet que en un futur, quan s’hi establissin colònies humanes, es pogués manipular l’ecosistema marcià per convertir-lo en una nova Terra. El procés es coneix com a terraformació i seria la manera més sostenible de mantenir els nous immigrants interplanetaris. Caldria canviar-ne l’atmosfera, la temperatura i les condicions de l’aigua, entre altres coses. Als anys 70 la NASA va dur a terme els primers estudis que indicaven que era factible. Als anys 80 diversos científics, entre ells Christopher McKay, investigador de la NASA, i el mateix James Lovelock, van publicar articles en què explicaven el mètode per augmentar la temperatura a Mart. Es tractaria d’aportar a l’atmosfera perfluorocarbonis, potents gasos d’efecte hivernacle, que fins i tot es podrien sintetitzar a partir d’altres elements presents al sòl i l’aire marcians. Escalfant el planeta s’aconseguiria alliberar el CO congelat, per amplificar l’escalfament i augmentar la pressió atmosfèrica fins al punt on l’aigua líquida podria fluir.
ELS ROBOTS JA HAN TREPITJAT MART
Els robots ja saben què és viure a Mart. La missió Mars Pathfinder hi va dur el 1997 el primer robot marcià, el Sojourner. Entre els més recents hi ha l’Opportunity i l’Spirit, dos robots bessons que van tocar terra el 2004. Els va seguir el Curiosity, que va arribar a Mart l’any passat. Treballen agafant mostres i fent fotografies. Així avui se saben moltes més coses sobre la composició del planeta, sobre el gel que amaga i sobre els canvis que hi ha durant l’any marcià.
Pam a pam, la superfície marciana també l’observen altres satèl·lits en òrbita al seu voltant, entre ells el Mars Reconnaissance Orbiter, equipat amb la càmera més potent que s’ha enviat mai al planeta, amb la qual s’han pogut fer fotografies úniques de la superfície. Conscients no només de la vàlua científica sinó també de la bellesa del material, des de la NASA se’n vol fer la màxima difusió. Juntament amb la Universitat d’Arizona i voluntaris d’arreu del món, s’ha creat el projecte en línia Beautiful Mars. Entre els col·laboradors hi ha 28 voluntaris catalans que estan traduint al català els continguts.
I és que el paisatge marcià és molt dinàmic. Més de 200 roques impacten al sòl de Mart cada any i provoquen cràters de diferents mides. Una de les formacions més belles que ha recollit la càmera HiRISE és el cràter Victòria, provocat per un impacte de 750 metres de diàmetre i que ha explorat el totterreny Opportunity. És a la regió coneguda com a Meridiani Planum, al sud de l’equador del planeta. Hi ha hematita cristal·lina gris, un mineral que a la Terra es forma sobretot a les deus que manen aigua calenta o als estanys. Molts científics creuen que és la prova que al planeta no només hi ha hagut aigua sinó que és possible que ocasionalment en brolli. Al terra marcià també hi ha esculpides formes que indiquen que hi ha passat aigua.
El Curiosity treballa ara al cràter Gale. Els experts esperen que l’estudi d’aquest forat immens i la muntanya escarpada que hi ha a dins puguin confirmar si hi ha aigua. On hi ha el Curiosityhi ha sediments, com argiles i sulfats, que es formen amb l’aigua.
Un cop més, a part de l’interès científic, trobar aigua és una peça fonamental per establir les futures colònies. Ni la missió que té prevista la NASA ni Mars One han decidit encara on aterraran, però de ben segur que serà un dels llocs on se sàpiga amb més precisió que hi hagi prou aigua per abastar de líquid i oxigen els habitacles inflables on viuran. Potser per sempre, si la tecnologia no falla.