divendres, 26 de juliol del 2019

La batussa mediàtica sobre la llengua de la Catalunya independent

 
 

La batussa mediàtica sobre la llengua de la Catalunya independent

Anàlisi del debat a la premsa que, del 2012 ençà, sistemàticament ressorgeix sobre quin hauria de ser l'estatus que hauria de tenir la llengua catalana en el marc hipotètic d'una Catalunya independent

per Mireia Martí, TFG de Llengua i literatura catalanes - UOC, 24 de juliol de 2019 a les 09:20 |
Un dibuix de la Norma enganxat al prestatge d'una biblioteca. | Adrià Costa
El mes de gener de 2012 el diari Ara publicà un article d'opinió titulat  "La tribu o l'Estat", d'Eduard Voltas. Un mes després, el mateix Voltas publicava un altre article, "En castellà també, sisplau". Per a la investigadora Montserrat Sendra, aquests articles són l'inici d'un debat sobre quin hauria de ser l'estatus que hauria de tenir la llengua catalana en el marc hipotètic d'una Catalunya independent. Un conflicte que ve de lluny, que ha emergit en els mitjans de comunicació amb una força extraordinària arran de la sentència del Tribunal Constitucional contra la nova redacció de l'Estatut d'Autonomia, l'any 2010 i que ha arribat al seu punt àlgid amb motiu del referèndum de l'1 d’octubre de 2017.

Amb l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, l'any 1979, es va iniciar des de les institucions catalanes el procés de normalització lingüística (PDF) i en paral·lel anava ressorgint un discurs des de l'àmbit intel·lectual i polític que defensava la sobirania de Catalunya i reclamava un Estat propi. L'independentisme polític estava directament associat a un posicionament de defensa de la llengua catalana i articulava un discurs que atorgava a la llengua una simbologia d'identitat cultural i social. En aquest context, el discurs que va prendre força fou el de la recuperació de l'ús del català i la necessitat de disposar d'un Estat propi que potenciés i garantís el seu estatus. Era un discurs que creava una realitat social que es construïa hic et nunc, en l'entorn de l'«aquí» i l'«ara» d’aquell moment, una realitat que al llarg de trenta anys va anar formant l'imaginari social d'una gran part de la societat catalana i que estava incorporada a la idea de la independència política de Catalunya, tal com va revisar de forma crítica Albert Branchadell al llibre La hipòtesi de la independència (Ed. 62, 2001). En paraules d'Eduard Voltas, assistíem a la creació d’un "univers simbòlic confortable".

Dues dècades més tard, la sentència del Tribunal Constitucional 31/2010 significa un autèntic canvi de paradigma, i el motor a partir del qual arrenca un gran moviment cívic i social que clama per l'autodeterminació de Catalunya, i que torna a posar la llengua a l'epicentre de les reivindicacions, estimula el debat sobre l'estatus que hauria de tenir la llengua catalana en un hipotètic Estat català independent i l'accelera. Eduard Voltas publica al diari Ara el gener de 2012 els dos articles esmentats, que es consideren l'inici d'aquest debat, que s'estén al llarg dels anys per tots els mitjans de comunicació i arriba al seu punt àlgid amb la celebració del referèndum de l'1-O.

La qüestió central del debat gira entorn al fet de mantenir la cooficialitat de català i castellà o defensar que el nou ordenament constitucional estableixi el català com a única llengua oficial. Es tracta d'una autèntica batalla mediàtica en què cada mitjà lluita per apoderar-se d'una realitat construïda especialment, a través d'articles d'opinió i línies editorials, per defensar els seus interessos i objectius polítics, amb la intenció de transformar-la en "el discurs" institucional. Josep Gifreu ho defineix molt encertadament al seu llibre El quart poder i la independència: "El tsunami polític i mediàtic que representà la celebració del referèndum de l’1-O va obligar a radicalitzar posicions i línies editorials" (2018:49). Aquesta radicalització en l'opinió dels periodistes i escriptors s'ha anat incrementant amb els anys i actualment, segons Gifreu, la batalla la guanyen els rotatius espanyols partidaris de la defensa aferrissada de la unitat d'Espanya, que han decidit comprar el relat dels principals partits polítics, els mateixos que des del govern espanyol actuen contra la independència en un "megamarc" de defensa de la inviolabilitat de la unitat d'Espanya.

La iniciativa de Voltas és recollida pel que en aquell moment era l'editor del diari Ara, Carles Capdevila, que animava a participar en un debat que ell mateix va qualificar de "valent". A partir d'aquí, són moltes les veus que els segueixen, tant de periodistes com d'escriptors i també de polítics (Artur Mas i Oriol Junqueras hi aporten la seva opinió en sengles articles, a La Vanguardia i a El Periódico respectivament). A la proposta de Capdevila de seguida s'hi suma Albert Branchadell. Aquests autors inicien un corrent, el més majoritari en els mitjans de comunicació, que defensa un model de cooficialitat asimètrica, en què en una hipotètica Catalunya independent el castellà hauria de ser llengua oficial, juntament amb el català que tindria l'estatus de llengua d'ús preferent, amb més presència institucional.

En resposta a Voltas és Xavier Mir qui inicia el corrent dels partidaris de declarar el català com a única llengua oficial. Veus que sorgeixen principalment del digital Vilaweb, com les de Gabriel Bibiloni o Miquel Strubell, i algunes també des del diari Ara, com les de Joan Ramon Resina o Rafel Torner. Són veus que opinen que el català hauria de ser l'única llengua oficial i argumenten que la llengua catalana és encara feble i minoritzada, es troba en greu perill d'extinció i no assolirà un nivell de poder institucional sense la protecció d'un Estat. Per aquests autors, mantenir la cooficialitat no és sinó mantenir la submissió a la llengua castellana i recorren a la recuperació de la memòria més recent per evitar oblidar d'on venim.

Al debat sobre oficialitat única versus cooficialitat s'hi afegeix una corrent, força més minoritària, que considera una opció diferent: un estat sense cap llengua oficial. Aquest corrent el defensen Vicent Partal o Carme Junyent (també des de Vilaweb), i altres autors com David Valls o David Vila. Aquest grup d'autors opinen que no és necessari copiar els models que apliquen la majoria d'Estats i s'inclinen cap a un marc social que no estableixi cap llengua oficial i defensi un model multilingüe que respecti totes les llengües que actualment es parlen a Catalunya.

Hi ha d'altres opinions, com que el conflicte sobre la llengua és un tema tabú i per tant el debat, com a tal, no existeix; o bé els que consideren que a Catalunya el castellà està discriminat i creuen que el català hauria de quedar reduït a un àmbit exclusivament privat. Una gran quantitat d'articles publicats en diversos mitjans de comunicació amb relació al debat es poden consultar a l'exhaustiu corpus que Montserrat Sendra recull al web Les llengües a la Catalunya independent, creat especialment amb aquesta finalitat.
 
Dades referents al debat sobre la llengua a la Catalunya independent. Font: Elaboració pròpia.

El debat presenta força divergències temàtiques i la base dels discursos creats pels autors traspua un xoc de posicions que possiblement, com apunten Sendra i Vila (2012), neix de dues interpretacions diferents del procés de creació d'un nou Estat, "que els uns entenen com un procés de restitució de la sobirania i restauració de la nació mentre que els altres el conceben més aviat com la creació d'un país nou a partir de l'actual ciutadania" (2012: 45). En la primera posició hi podríem situar els partidaris del català com a llengua oficial única, que basen les seves argumentacions en els continus atacs soferts per part de l'Estat espanyol i en la necessitat de trencar amb la submissió del català al castellà. En la segona posició s'hi inclourien els partidaris de mantenir la cooficialitat i els que són partidaris de no declarar cap llengua oficial, que tenen en compte l'actual composició multilingüe de la societat catalana.

Tot i que el debat sobre la llengua arrenca de manera "oficial" el 2012 amb els dos articles de Voltas, el conflicte lingüístic a Catalunya es remunta a cents d’anys, amb una etapa especialment fosca durant els anys de dictadura i una etapa d'aplicació de polítiques lingüístiques normalitzadores i d'immersió durant l'etapa de la Transició. Es tracta d'un debat antic i recurrent que es desenvolupa en paral·lel al conflicte polític sobre la independència de Catalunya i del qual no es pot deslligar.

En tot cas, el debat és encara actiu i polèmic, perquè no enfronta únicament punts de vista diferents sobre un tema, sinó que abasta una dimensió molt més àmplia, en què s'hi inclouen qüestions culturals, d'identitat, econòmiques i ideològiques difícilment salvables. Segons l'Enquesta d’usos lingüístics del 2018, de l'Institut d'Estadística de Catalunya, la llengua habitual en la població és el castellà en un 48,6%, seguida del català, en un 36,1%. Mentre que l'ús del castellà es concentra en els àmbits relacionals (família, veïns), del petit comerç i de l'Administració de l'Estat, l'ús del català és més majoritari en l'àmbit de l'Administració pública de Catalunya. La preservació de la llengua catalana en tot els seus àmbits presenta, doncs, uns objectius difícilment compatibles amb els usos i hàbits lingüístics de la societat catalana actual.

El debat sobre la llengua aporta diversos punts de vista i proposa nous models que busquen trobar una solució al conflicte lingüístic a Catalunya, un conflicte que ve de lluny.  Totes les propostes ressalten la importància de preservar les diverses identitats de què es compon la societat catalana, respectar-les i defensar els seus drets, de manera que tothom pugui sentir que forma part d’una col·lectivitat.  Tot i això, cal ser conscients, vistes les divergències, els interessos polítics i les dificultats inherents en una societat multilingüe, que arribar a un consens ampli pot semblar, a dia d'avui, una quimera.



Bibliografia


- Berger, Peter L. i Luckmann, Thomas (1984), La construcció social de la realitat. Barcelona: Herder
- Borrat, Héctor (1989), El periódico, actor político, Barcelona: Gustavo Gili S.L.
- Branchadell, A. (2001). La hipòtesi de la independència. Barcelona: Edicions 62.
- Gifreu, Josep (2018), El quart poder i la independència, Angle Editorial.
- Martí, Mireia (2019), "El català, la llengua de la tribu o una llengua d'Estat? El discurs periodístic al voltant de la llengua en una hipotètica Catalunya independent", Treball de Fi del Grau de Llengua i literatura catalanes, Universitat Oberta de Catalunya. Direcció: Marta Rovira.
- Perales, Cristina (2014). Premsa i autodeterminació. Catalunya i Euskadi dins l'Espanya de la Transició. Barcelona: Editorial UOC.
- Sendra, Montserrat (2015). "El debat sobre l'oficialitat lingüística: estat de la qüestió", Blog de la Revista de Llengua i Dret, 29-01-2015
- Sendra, Montserrat (2016) Les llengües a la Catalunya independent. Darrera actualització: 18-05-16.
- Sendra, Montserrat i Vila, F. Xavier (2016), "L'estatus de les llengües a la República Catalana: una breu anàlisi del desenvolupament del debat", Els Marges, núm. 108 (p.33-50). Barcelona.
- Tribunal Constitucional. Sentència 31/2010, de 28 de juny de 2010. BOE núm. 172, de 16 de juliol de 2010.
- Voltas, Eduard (22/01/2012) "La tribu o l'estat", Ara (Data de consulta: 28/01/2019)
- Voltas, Eduard (26/02/2012) "En castellà també, sisplau", Ara (Data de consulta: 28/01/2019)

ERC guanyaria les eleccions i l’independentisme podria ampliar la majoria al parlament, segons el CEO

L’independentisme consolidaria la majoria absoluta al Parlament de Catalunya o l’augmentaria si es fessin ara eleccions, segons el baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió que s’ha fet públic avui. Segons aquest estudi, ERC guanyaria les eleccions amb 38-40 diputats (ara en té 32), seguit de Junts per Catalunya, que en tindira 25-27 (ara en té 34), i en tercer lloc Ciutadans, que podria perdre una dotzena de diputats: dels 36 a 23-24.  EL PSC passaria dels 17 actuals a 25; Catalunya En Comú Podem, de 8 a 11-12; la CUP, de 4 a 6-7 i el PP passaria de 4 a 3 diputats.

La morra, un joc mil·lenari que reviu a La Ràpita

D’estar a punt de desaparèixer a convertir-se en una referència per als joves de Sant Carles de la Ràpita i a obtenir el reconeixement a escala mundial. El joc de la morra, que té el seu origen a Egipte, consisteix a encertar el nombre de dits mostrats entre dos jugadors. Es tracta d’un joc de societat molt conegut des de l’antiguitat en diversos països i que pot procedir del costum de comptar amb els dits, que a Catalunya només es practica a Sant Carles de la Ràpita.
I d’aquí ha sortit la parella guanyadora del campionat Morramundo, celebrat a Còrsega. Àngel Fibla i Edgar Gasparín s’han batut amb 50 parelles de llocs ben diferents com Còrsega, comtat de Niça, Ligúria, Vall d’Aosta, Trenta, Friuli, Sardenya, Eslovènia, Croàcia, Savoia, Piemont, Aragó, Marques, etc. En què consisteix el joc? Només requereix habilitat mental per al càlcul matemàtic i les mans. Res més. Els dos jugadors amaguen un puny darrere de l’esquena, estenen els dits a mostrar, i després cada jugador a la mateixa vegada diu el nombre de dits que creu que hi haurà estesos entre les dues mans i simultàniament mostren les mans. Guanya qui encerti el resultat.
Butlletí de notícies de VilaWeb
Rep les notícies de VilaWeb cada matí al teu correu
Llegiu la notícia sencera fent clic aquí.

dijous, 25 de juliol del 2019

JxCat reclama a Marín que el llaç groc torni a la Diputació de Barcelona

AIXÍ ELS HI PAGA EL VOT, NI UN PAM DE NET...!!!

llaç groc diputacio barcelona
Primera crisi entre el PSC i JxCat a la Diputació de Barcelona. El grup de JxCat ha presentat una moció perquè el llaç groc torni a la façana de l'ens supramunicipal després que la presidenta de la Diputació, Núria Marín, hagi decidit que el llaç no torni a la façana de l'edifici. El llaç va ser retirat ahir dimarts al vespre.
La iniciativa ha estat avançada pel president del PDeCAT, David Bonvehí, en declaracions a Els matins de TV3, hores després que el símbol a favor de la llibertat dels presos polítics fos retirat de la façana per ordre de Marín.
Des del ple de constitució de la Diputació celebrat l'11 de juliol, en què Marín va ser elegida presidenta gràcies a un pacte entre el PSC JxCat, del balcó de la Diputació penjava el tapís amb l'escut de l'ens provincial, que tapava un llaç groc heretat de l'etapa de l'anterior president de l'ens, Marc Castells.
D'altra banda, Bonvehí també ha explicat que JxCat, ERC, PSC i comuns estan a punt de tancar un acord a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB): "Estem a la recta final de la negociació", ha dit. L'entesa permetria que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, continués com a presidenta de l'organisme.

S’ha mort Rutger Hauer, el replicant etern

L’actor holandès Rutgerus Oelsen Hauer, més conegut com Rutger Hauer, va morir el passat dia 19 a l’edat de 75 anys a casa seva, a Holanda, després d’una curta malaltia. La mort s’ha conegut avui, anunciada per l’agent de Hauer, Steve Kenis, que també ha informat que el funeral s’ha fet avui.
L’actor va passar a la història del cinema principalment pel seu paper secundari en la pel·lícula Blade Runner (Ridley Soctt, 1982), on encarnava a replicant Roy Batty, amb un monòleg molt recordat en la part final del film.

Blade Runner - Final scene, "Tears in Rain" Monologue (HD)

dimecres, 24 de juliol del 2019

Articles del Víctor- RECORDANCES VIATGERES – 19- 1- Per la Venècia de la Donna Leon, i el seu Commissario Brunetti.

Articles del Víctor
RECORDANCES VIATGERES – 19- 1
10-15.07.19
Per la Venècia de la Donna Leon, i el seu Commissario Brunetti. 

Fa dies, per circumstàcies, per qué ho necessitava, i volia fer teràpia, em va vindre de gust llegir llibres. I sí, em posà a llegir com un poses, sense tele, ràdio, ordinadors, mòbils (hom en té dels antics, sense cap vergonya i encara sobrevisc.). Remeno un dels pilons de llibres, - dels que tinc arxivats a terra, per que és moda, fa “cool”, i una mica “despreciat”, però...!-, i dels que vaig trobar més a la mà foren novel-les de la Donna Leon, moltes les havia llegit diverses vegades i altres, poques, m'havien quedat sense finir-les, i encara en tenia per començar. I així hem passà quatre dies (unes 30 o 40 hores o més, aprox.), llegint, o rellegint tres novel-les completes i un tros més, del Commissario Brunetti, matí, tarda i nit. Començà per: “ Acqua Alta”, del 1996, publicada el 2007; després Sang o Amor, del 2015; Sang a les pedres, del 2005; Cristall enverinat, del 2006; i ara en segona tanda estic, amb la primera que va fer: Mort a la Fenice, del 1992, publicada el 2001. I amb més calma aniran seguint altres que anirem enumerant. Tot això, refresca't, o no, amb la companyia subsidiaria d'uns box-fan, que a la meva estança sitgetana, feien poca cosa, ja que està encarada del matí fins al vespre, de llevant fins a ponent, i sort de l'ajuda de l'aire de mar, - que tinc a uns cinc minuts en línia recta -, i alguns dies, m'ha salvat el dia i la...,la trista nit.
Aquests quatre tres dies, “i pico” intensos de lectura, que encara continuen, però amb menys intensitat. Ho vaig fer, amb uns ulls com unes taronges, a poc a poc, amb paciència, i fixant-m'hi bé, com els mussols. A mesura que anava llegint, tant intensament, m'anaven creixent els llocs venecians, com: Calles, Campos, ...etc.,- En diuen ells, els autèntics, i està escrit en castellà. “Per cert, fa molt temps, m'ho explicà una veneciana de soca rel, que regentava un bar en una parada del “vaporetto” de la Giudeca, dient-me que a la parla veneciana, hi havia paraules de molts idiomes, per l'arribada de mariners d'arreu, durant cents d'anys s'incorporà al venecià...-. M'anaven passant pel davant com si fos una “peli”, parts dels molts viatges que hi he fet. Fou llavors quan pensà a fer unes RECORDANCES VIATGERES, al meu aire, i així començo:
Descobrint Venècia, Donna Leon , i el seu Commissario Brunetti.
Després de llegir com un desesperat els llibres de les aventures del Brunetti, sense voler-ho, m'he anat traslladant a la Venècia de les seves aventures, que com sabem la majoria passen a la ciutat adriàtica dels Canals, i així ens referirem als tres fets que estant relacionats, Venècia, Donna Leon, i el Commissario Brunetti. Amb els seus recorreguts, les seves explicacions, i totes les vivències dels personatges i els fets imaginats per l'escriptora nord-americana, que des de l'any 1981, s'instal·là a Venècia. Encara que s'ha de tenir paciència, doncs estant repartits per les prop d'una trentena de novel.les, i sí, hom coneix mínimament Venècia, - i no hi ha anat en el pla...” D'avui és dimarts i això és Bèlgica”, ho pot anar seguint com si estès trepitjant els seus carrers (calles), “campos”, carrerons, edificis, monuments, etc.
Dels meus viatges a Venècia.
El darrer dels meus, bastants, viatges a Venècia, - va ser el 2008,- quan Donna leon, publicava La dona dels teus somnis-, sí, hi recordo, era una ruta d'aquelles meves, encara en el bus de l'EUROLINES, i la motxilla, amb un pack de 15 o 20 dies, amb una ruta que anava de Barcelona- Florència-Venècia-Budapest-Praga-Barcelona-, tinc de referència que fou l'últim any que anà a Praga, i varen ser dues vegades, i la darrera amb dos amics sitgetans. Hom calcula que fet i fet, duen ser, des dels anys 1970 unes 8 o 10 vegades, miraré d'afinar el recordatori més endavant.
Però anem a la qüestió, i que primer, presentem escuetament els principals protagonistes, que són Venècia, Donna Leon, i Brunetti.
Venècia. (1)
Que ús té de dir, - no ús espanteu ho farem de mica en mica,- hom d'aquesta ciutat insular que des del punt de vista marítim i comercial, va dominar el món, només cal mirar el Palazzo Ducale, es va fundar al segle IX , però reconstruït entre els anys 1424 i 1442, uns 500 anys de com és en l'actualitat l' aspecte actual. La denominada la Sereníssima, en ple segle XXI, és una mena de gran Park Temàtic (que Barcelona es vagi preparant, i no copiar-la.), i que a l'any la visiten més de 30 milions de turistes d'arreu del món i que l'omplen sense parar cada dia de l'any. En contraposició als seus estadants, que són entre 60 i 70.000. A més Venècia, ha esdevingut un lloc delicat, que està avassallat per un munt de fenòments externs, com: Els 30 milions de turistes d'arreu del món; a part d'això per l'acció de l'Acqua Alta; la pujada del nivell del mar; Actualment la naveguen un munt de grans vaixells (amb milers de creueristes, com a Barcelona) que passen diàriament pel bell mig de Venècia, concretament pel Gran Canal. Aquests vaixells, fan unes grans ones que retruquen sistemàticament contra els milers d'estaques que els constructors ( fa cents d'anys) van clavar per construir la ciutat dels Ducs, en forma de peix que ara per la globalització, admirem, o no, tot el món. 

Això continuarà, però a poc a poc, m'he emocionat tant que he escrit, també, una novel.la. A la fí me n'adono que he estat uns dies llegint com un desesperat, he fet com en Brunetti que és un lector empedernit. Fins ara, amb el Brunetti, la Donna Leon i Venècia. Continuarà.
Víctor Lluelles i Cardona

Les 8 mesures urgents per evitar "canvis catastròfics" als oceans

oceà mar pixabay
L'oceà s'escalfa un 40% més ràpid del que es preveia. Així ho ha exposat un grup d'experts que proposa fins a vuit mesures urgents per evitar "canvis catastròfics" per als oceans d'aquí a deu anys. D'aquesta manera el grup d'experts del Programa Internacional per a l'Estat de l'Oceà alerta en un article científic que, si no s'adopten mesures els pròxims anys per aturar aquesta tendència i ritme sense precedents, l'escalfament climàtic i altres activitats humanes, podria tenir un resultat catastròfic per als oceans i els ecosistemes vitals que hi habiten.
"Estem presenciant un increment en la temperatura, les pertorbacions i l'acidificació de l'oceà, un augment de les invasions biològiques i una reducció dels nivells d'oxigen", es detalla a l'article. A més a més, també alerten que aquests canvis es poden instal·lar permanentment i que no siguin reversibles, especialment a gran escala.
Les conclusions han estat formulades per un equip multidisciplinari d'oceanògrafs i experts en dret, polítiques i finances, que ha analitzat i sintetitzat 131 articles científics revisats per homòlegs sobre canvis oceanogràfics, dels quals 120 han estat publicats. L'objectiu era avaluar els canvis que hi està havent i les conseqüències de no fer res. L'avaluació "Vuit passos fonamentals i simultanis necessaris per establir la salut de l'oceà, i les conseqüències de l'endarreriment o la inacció per la humanitat i el planeta" es publica a la revista Aquatic Conservation.

Accions prioritàries

A l'article es detallen vuit mesures o accions prioritàries per frenar aquests "canvis catastròfics" que passen per atacar "rigorosament" l'escalfament global i limitar l'increment de la temperatura a 1,5 ºC a final de segle, però aplicar mesures per preparar-se per un increment de 2 o 3 graus. En segon lloc, demanen proposar una moratòria a la mineria d'aigües profundes durant la reunió anual de l'Autoritat Internacional dels Fons Marins (ISA) perquè podria pertorbar els dipòsits de carboni dels sediments marins i reduir la capacitat de l'oceà per absorbir el CO2 i mitigar l'emergència climàtica actual.
Ara com ara hi ha 29 llicències d'explotació i l'àrea d'interès comercial per l'activitat minera s'estima en més de 4 milions de quilòmetres quadrats, més que la superfície terrestre total dels principals 20 països de la UE.
El grup d'experts també considera urgent aprovar un Tractat d'Alta mar "sòlid" que compti amb una Conferència de les Parts i un comitè científic: reformar els drets de vot en organismes internacionals com l'Autoritat Internacional dels Fons Marins per evitar que els interessos particulars sobrepassin el principi de precaució.
D'altra banda, també es reclama que es respectin les normes de les àrees marines protegides i aconseguir protegir almenys un 30% de l'oceà i garantir una gestió "eficaç" per evitar els efectes adversos al 100% de l'oceà.
Una altra de les mesures passa per posar fi a la sobrepesca i les pràctiques pesqueres destructives, incloent-hi la pesca il·legal, no declarada i no reglamentada (INDNR), reduir radicalment la contaminació de les aigües marines, proporcionar un mecanisme de finançament per la gestació i la protecció i intensificar la investigació científica.

L'escalfament de les capes superiors

El document d'IPSO reflecteix que l'escalfament de l'oceà s'acosta i genera de mitjana un 40% de l'estimat per experts de la ONU fa cinc anys: que l'escalfament de les capes superiors està alterant el clima mundial de les onades i incrementant la força de l'onatge.
També observen indicis que l'oceà podria estar alliberant part de l'energia tècnica emmagatzemada, fet que podria contribuir als increments de temperatura significatius i a escala mundial els pròxims anys, i adverteixen d'una "alarmant tendència" a nivells decreixents d'oxigen a l'oceà i el gel es fon més ràpid del que es preveia.
El document d'IPSO s'avança al primer informe del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) centrat exclusivament en l'estat de l'oceà i la criosfera previst per al setembre del 2019, i també arriba abans d'una CoP de Nacions Unides sobre el clima, programada per al desembre, que s'espera que centri la seva atenció en la importància de l'oceà en el context de l'emergència climàtica.

Ignasi Ribas: ‘És infestat de planetes, molt serà que en un altre no hi hagi vida’

Quan Neil Armstrong va posar el primer peu d’un ésser humà a la Lluna, avui fa cinquanta anys, es va crear una onada que en certa manera avui encara dura. Perquè fou un pas important, d’un punt de vista científic, però sobretot fou un fenomen social, i va generar una capacitat de fascinació i d’anhel de coneixement que ha perdurat. Així ho veu l’astrofísic Ignasi Ribas, director de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, un dels més prestigiosos de tot món en la cerca i l’estudi d’exoplanetes habitables. En aquesta entrevista parlem de la manera com ha evolucionat l’exploració espacial i de quins són els horitzons que la humanitat té davant per a saber més del cosmos i que hauria de ser capaç de perseguir ‘si no es vol trair’.
Per què va ser tan important d’arribar a la Lluna?
—Va ser una fita social per al món occidental. Científicament va ser tan important? No tant. Allò que vam aprendre de la Lluna és molt important, i les dades i les roques que en van portar també. I sobretot pels EUA va ser un motiu d’orgull nacional, d’assolir un objectiu molt difícil. Però per la humanitat també va tenir un valor molt gran, perquè tots ens podem projectar en aquell astronauta que va posar-hi el peu, per la fascinació, l’impacte, l’interès. I en aquest sentit fou una gran fita.
La motivació fou política.
—Geostratègica. I val a dir que per això la NASA va gaudir d’un gran impuls, d’un enorme pressupost que no ha tornat a tenir mai més. Amb relació al dels Estats Units, el pressupost de la NASA era d’un 4,5%, deu vegades més gran que no ara. Va permetre d’aconseguir un prestigi del qual ha viscut. I la ciència també n’ha viscut.
L’última missió tripulada a la Lluna fou el 1972. Per què no s’hi ha tornat?
—La Lluna l’han trepitjada dotze persones, que tenien una missió específica que era d’instal·lar equipament a la superfície i avui encara fem servir uns retroreflectors que, de la Terra, permeten d’enviar-hi un làser per a poder fer mesures molt precises. També hi van instal·lar instruments de telecomunicacions i en van recollir mostres. 380 quilos de pedres lunars. Això ja ho tenim. Què més s’hi pot fer? La cartografia es fa amb sondes robòtiques. Enviar-hi un ésser humà és molt costós, i més encara per a la seguretat. És molt més barat d’explorar la Lluna amb robots. Ja es va perdre l’interès d’anar-hi.

I ara té interès tornar-hi?
—Té interès per al pròxim pas, que és intentar instal·lar-hi una base permanent, i com a pas previ per a anar a Mart. Hi ha unes quantes iniciatives. Ara la situació és diferent dels anys seixanta. Hi ha l’Estació Espacial Internacional, on molts dels estats del món s’han ajuntat, i la situació geostratègica ha canviat completament. Ara el pressupost de la NASA és molt menor i apareixen la Xina, l’Índia, i el Japó. Els xinesos poden tenir interès a posar un astronauta a la Lluna, i és una cosa que pot passar.
Per què pot interessar a la Xina?
—Per prestigi nacional. I perquè la Xina s’ha anat imposant desafiaments difícils, com ara les naus Chang’e, que aterren a la cara oculta de la Lluna, cosa que no havia aconseguit mai ningú. Pot ser que s’imposin de dur astronautes a la Lluna a fer-hi de pressa una base habitada i fer després el salt a Mart. I ara mateix la potència econòmica que tenen no és comparable amb la de cap altre estat, i per ells pot ser un objectiu geostratègic important. La Xina és més opaca sobre els seus plans que no els EUA, però sí que han dit que volen posar un astronauta a la Lluna.
Quin propòsit tindria instal·lar una base permanent a la Lluna?
—La Lluna, per a fer astronomia, és un lloc interessant. No té atmosfera, té una cara oculta que no és tapada per la nostra Terra i on pots posar una antena lliure de l’emissió de soroll que genera la Terra; la seva nit dura catorze dies, és a dir, que tens uns períodes de foscor molt llargs… Però també pot ser un pas intermedi per a fer un pas més endavant. I quin és el pas final? Evidentment, podem pensar que el viatge interestel·lar, que ara per ara és inconcebible. Però, si més no, podem fer viatges interns en el nostre sistema solar, i el pròxim pas ha de ser Mart, que és perfectament a l’abast, no pas demà o demà-passat, però sí d’ací a unes quantes dècades si hi ha prou recursos.
A part dels diners, quines són les limitacions per a fer ara un viatge tripulat a Mart?
—Es podria fer força aviat, però depèn dels riscs que es vulguin assumir i de quantes garanties hi hagi que els astronautes tornin sans i estalvis a casa. Aquesta és la part que limita. Si ara una agència s’ho proposa, estic segur que en pocs anys són capaços de fer una nau que vagi a Mart i en torni. Però quina taxa d’èxit tindrà? Un 1%, un 1 per mil, un 50%? Què estem disposats a assumir? Amb la NASA hem vist que cada accident mortal ha significat un endarreriment brutal. La NASA és molt conservadora a l’hora de posar en perill la vida dels astronautes.

Qui penseu que assumirà més risc?
—És possible que la Xina, si desenvolupa tecnologia per a posar astronautes a la Lluna, no trigui gaire a fer el pas de dur-ne a Mart. El viatge és més llarg i amb més risc, però tecnològicament no hi ha cap diferència crucial. Ara, viure a la superfície de Mart, fer-hi una base, ja és tota una altra cosa. En som molt lluny.
Fa cinquanta anys s’assumia molt més risc?
—És cert que aquells astronautes estaven disposats a perdre la vida, i que la NASA estava disposada a tenir baixes. Avui és molt diferent. El públic és molt més crític i, si passés res, de seguida es qüestionaria tot: quin sentit té que la gent hi perdi la vida, quin sentit té invertir-hi tants diners.
L’opinió pública també sembla més crítica sobre el sentit d’invertir tants diners en l’exploració espacial.
—Els qui hi treballem ens trobem constantment amb la necessitat de justificar-nos, quan en alguns altres àmbits s’inverteixen molts més diners. N’hi ha un munt d’exemples. El pressupost anual de la Lliga espanyola de futbol és de 3.000 milions d’euros o 4.000, que és molt més que la inversió d’Espanya en l’espai, que no arriba a cent milions d’euros. El pressupost d’uns Jocs Olímpics són uns 15.000 milions d’euros, i el pressupost sencer de l’Agència Espacial Europea és d’uns mil milions d’euros anuals, aportats per quinze estats diferents. Que la humanitat decideixi que destina un petit percentatge dels diners en la investigació espacial, a anar fent petits passos, és necessari. Si no, ens trairíem. Tanta pobresa que hi ha a la Terra i mirem allà dalt, diuen. Ho hem de poder fer tot.
Per què dieu que seria trair-nos?
—Perquè som curiosos, i la curiositat ens ha portat on som. I podem discutir si aquí on som és millor o pitjor, si som més feliços o menys, però no podem discutir que hi ha hagut un progrés, que ha estat social, tecnològic i científic. I al llarg de la història de la humanitat el progrés científic ha portat un progrés tecnològic, que ha arrossegat un progrés social. I tot això és causat per una qualitat inherent a l’ésser humà que és cercar respostes a preguntes que ens fem, sobre coses que aparentment no tenen una utilitat pràctica. Quina utilitat pràctica té explorar l’espai? Sí, poden dir que ha permès de desenvolupar internet o uns teixits determinats o que a la cuina fem servir estris que són heretats de la cursa espacial… Sí, és cert, però jo em rebel·lo que aquesta en sigui la motivació.
Per què?
—Sí que és cert que és així, i que està bé que hi hagi aquesta transferència instrumental. Però la motivació és donar resposta a les nostres preguntes, satisfer la nostra curiositat, i en aquest camí passaran tot de coses, com ara les millores tecnològiques, socials, etc. És molt més profund. Em molesta que se simplifiqui, que es digui que només paguen la pena les coses que tenen una utilitat pràctica. No ha de ser aquest l’únic objectiu, jo tinc ganes de saber coses. Qüestionem la música, qüestionem el cinema? De la ciència, hi ha una part que és aplicada i una altra que no té per què ser-ho. L’espai, en part, és això. Anar allà fora, explorar, portar astronautes més enllà, és donar resposta a aquestes preguntes.
Les prioritats en la investigació espacial no les marca la rendibilitat econòmica?
—No necessàriament. Hi ha una part que és l’ús de l’espai, i una altra que és l’espai com a subjecte d’estudi. I en aquest cas l’ús pràctic és irrellevant, i hem aconseguit que els estats ho financin sense demanar-ne un retorn concret. Una altra cosa és fer servir l’espai com a plataforma, i aquí hi ha un camp per a córrer molt gran, que comença pel telèfon que fas servir ara mateix.
Pel telèfon?
—Sí, ara mateix el mòbil rep dades d’un satèl·lit que li diu on és, i d’aquí a un quant temps, a més, tindràs la internet de les coses, que permetrà que amb el telèfon puguis saber si la rentadora ja ha acabat la bugada, o voldràs parlar amb el teu col·lega que és a l’altra punta del món i la teva conversa serà encriptada gràcies a un satèl·lit, o quan beguis un vi d’una gran qualitat et dirà que s’ha fet amb agricultura de precisió gràcies a una teledetecció feta a l’espai i haver pogut regar la vinya en el moment que convenia i amb la quantitat d’aigua precisa. És la utilitat industrial de l’espai, i això ja va sol. La part que s’ha de cuidar és la que ens porta a l’espai com a subjecte d’estudi.
Vós us heu especialitzat a detectar exoplanetes. Com va la cerca?
—El meu objectiu a llarg termini és ser capaç de trobar un planeta habitat, i saber que és habitat. No per persones o éssers complexos, sinó que tingui una biosfera. Per això calen molts passos. Primer has de cercar planetes pròxims que puguis caracteritzar, com ara el de l’estrella de Barnard, el de l’estrella de Teagarden que hem trobat ara, o Pròxima b… Així anem fent un cens de què tenim a prop, i ho anirem fent en missions en el futur.
Quants exoplanetes candidats a tenir vida hi ha?
—Dels 4.000 exoplanetes que coneixem ara com ara, n’hi ha dinou que comptem que són potencialment habitables. Vol dir que són planetes rocosos dins la zona habitable respecte de la seva estrella, és a dir, que podrien tenir la temperatura correcta. El graó següent és trobar planetes habitables, o sigui, que tenen aigua líquida, i ara no tenim ni idea de quants d’aquests en tenen. I després hi ha el graó dels planetes habitats. Ara som en els 19 potencialment habitables, i d’aquests n’hi ha cinc que els hem trobat científics catalans: Pròxima b, Teagarden B i C, GJ 667 Cc, i el de l’estrella de Barnard.
Quant temps trigareu a veure si algun és habitable?
—Si hi ha un planeta molt pròxim, de cinc o deu anys llum, que tingui un trànsit, seria factible de determinar-ho amb telescopis. Si no existeix això, haurem d’esperar a una generació següent d’instruments que ens hauran de permetre de captar imatges directes, és a dir, de separar la llum de l’estrella del planeta i veure què hi ha a l’atmosfera.
Costa d’assimilar en el món de la immediatesa que aquestes respostes puguin trigar tants i tants anys.
—No és que les coses avancin lentament, sinó que els humans estem centrats en períodes de temps molt curts, i qualsevol cosa que depassi uns certs períodes de temps deixa de ser interessant. Del punt de vista d’un ésser humà pot no tenir gaire sentit, però del punt de vista de la humanitat pot tenir tot el sentit. Un ésser humà dura vuitanta anys. I la humanitat? Un milió, cent, cinc, mil anys? Que jo ara enviï un missatge a Teagarden B i al cap de vint-i-cinc anys m’arribi la resposta, quina gràcia té? A escala de la humanitat en pot tenir. I en aquestes cerques s’ha de fer l’esforç de canviar de xip. La comunicació interestel·lar no es produirà mai d’individu a individu, sinó de la humanitat a una altra civilització. No hi haurà una conversa sincronitzada. Tu diràs ‘hola’ i al cap de cinquanta anys et respondran ‘com va’. I al cap de deu generacions potser hi haurà una comunicació activa. Deu generacions no és res en l’escala de temps de l’univers.

Veieu plausible de tenir la resposta a la pregunta de si hi ha vida en algun altre lloc en un espai curt de temps?
—Sí.
En poques dècades?
—Sí. Intento ser cautelós perquè amb un mínim de desenvolupament tecnològic podem aplicar aquestes tècniques que ens calen. I aleshores haurem de ser capaços de donar una resposta de sí o no. Això ja es veurà. Però en una escala de temps a mitjà termini serà posar a test aquesta hipòtesi: a tots els llocs on hi ha unes condicions mínimes perquè la vida hi aparegui, la vida efectivament hi apareix. Aquestes són les respostes que podrem començar a donar d’aquí a vint o trenta anys.
I una altra cosa és la vida intel·ligent.
—Sí, i com hi podem entrar en contacte. Escoltar i comunicar-s’hi activament ja no té a veure amb aquests passos petits, sinó que es tracta de veure si trobem senyals d’alguna cosa que clarament no sigui natural. Fins ara no n’hem tingut cap resultat.
Dins el nostre sistema solar és possible de trobar-hi vida?
—És molt difícil. Hi ha les llunes gelades de Júpiter i de Saturn, com Encèlad, Ganimedes… Potser hi ha vida sota la superfície. Però crec que d’aquí a vint anys serà més fàcil de trobar vida en exoplanetes que no pas en una lluna com Europa, perquè implicaria d’enviar-hi una missió i fer un forat en el glaç de trenta quilòmetres de fondària i mirar què hi ha sota.
I a Mart?
—Hi ha missions previstes que miraran la superfície de Mart i el subsol, mirant si hi ha restes de vida fòssil, molècules orgàniques fossilitzades i no oxidades.
Per veure si a Mart hi va haver vida en el passat?
—Sí. Per ajudar a respondre la pregunta de si sorgeix la vida en tots els llocs on hi ha o hi ha hagut les condicions adequades, i tenim molts indicis que a Mart les hi va haver fa 3.800 milions d’anys. Ara estaria bé de saber-ho, i tindríem l’estatística de dos: la Terra i Mart. Si en el cas de Mart és que sí que n’hi va haver, de vida, Déu n’hi do: dos de dos.
Imaginem que a Pròxima b, a quatre anys llum, hi ha gent com nosaltres observant una estrella que és el nostre Sol. Què detectarien?
—Amb la nostra tecnologia no detectarien cap planeta en zona habitable, i tanmateix nosaltres som aquí. Veurien Júpiter, i tindrien clar que no és en la zona habitable, i res més. Només una mica de senyal de Saturn.
Malgrat la limitació tecnològica que tenim, ja parlem de dinou planetes candidats.
—Sí, perquè hem fet una mica de trampa, i hem anat a observar estrelles molt fredes, on els planetes són molt més pròxims i més grans en relació a la seva estrella. Pròxima i Teagarden són deu vegades més petites que el Sol, i això fa que el senyal s’amplifiqui deu vegades. Per tant, podem mirar planetes petits habitables.
M’imagino tot allò que hi ha darrere allò que no podem observar…
—A partir de la missió Kepler, que va estar en funcionament fins al 2018, s’ha fet una estimació estatística de quants planetes hi pot haver en zona habitable a la nostra galàxia. I surt que entre un 15% i un 50% de les estrelles de la galàxia tenen planetes com el nostre en zona habitable. La galàxia té uns 200.000 milions d’estrelles. Entre 20.000 milions i 100.000 milions d’estrelles tenen planetes com el nostre. Això només a la nostra galàxia. És infestat de planetes i de veïns. Molt serà que en un altre no hi hagi vida. Però… i si la probabilitat és d’una entre un trilió? Doncs estarem sols com un musssol.
L’Apollo 11 va ajudar a alimentar la il·lusió de voler saber-ne més de tot això.
—Sí, va ampliar horitzons perquè es va prestigiar l’exploració espacial. Fou una onada que ens ha acompanyat fins ara, però aquell nivell de suport social no l’ha tornat a tenir.

La UE denuncia l’estat espanyol per la contaminació de Barcelona i Madrid

La Comissió Europea ha decidit denunciar l’estat espanyol al Tribunal de Justícia de la Unió Europea per incompliment en els límits de contaminació atmosfèrica. L’expedient contra Espanya es va obrir el 2015 i se centra en incompliments reiterats de la directiva europea sobre diòxid de nitrogen a l’àrea metropolitana de Barcelona i Madrid.
El maig passat, la comissària de Medi Ambient, Karmenu Vella, havia decidit de deixar en punt mort l’expedient espanyol. En aquell moment, la UE va denunciar Alemanya, França, Itàlia, Romania, Hongria i el Regne Unit per la mala qualitat d’aire. Pel que fa a l’estat espanyol, la Comissió va considerar que el problema no estava tan extès i que mesures com Madrid Central o de baixa emissió a les rondes podien fer que l’estat complís la directiva europea el 2020.
L’expedient, però, no es va arxivar i Vella va avisar que seguiria supervisant les mesures que l’estat emprenia per lluitar contra la contaminació, així com la seva eficàcia. No obstant això, el govern de Madrid, format pel PP i Ciutadans amb el suport de Vox, ha decidit d’eliminar Madrid Central i la paciència i tolerància de la UE s’ha acabat.
Ara començarà una batalla judicial al TJUE que pot durar diversos anys i que pot acabar amb sancions a l’estat. Tanmateix, perquè això passi, cal que el tribunal ratifiqui els incompliments d’Espanya. Després, si la situació continua, la Comissió podria tornar a portar l’estat al TJUE, ara sí, demanant sancions.

dilluns, 22 de juliol del 2019

Toni Bou, campió del món de trial per 26a vegada

Toni Bou s'acaba de proclamar aquest diumenge campió del món de trial per 26a vegada. Suposa el títol número 13 a l'aire lliure per al pilot de Piera que s'ha imposat a la penúltima prova del campionat celebrada a França.
111a victòria de la seva carrera
El català, de 32 anys, "ha defensat la seva corona completant una temporada excel·lent" en la qual ha aconseguit set victòries, inclosa la d'aquest cap de setmana, ha destacat l'equip Repsol Honda en un comunicat.

No hay palabras ni emoticonos capaces de describir lo de @Tonibou_oficial.
Una auténtica leyenda del deporte español y mundial que ya acumula 2⃣6⃣títulos de Trial. ✌🏆
¡Felicidades Campeón!

El triomf d'aquest diumenge suposa la victòria número 111 de la seva carrera i certifica la seva hegemonia en la disciplina, ja que és la tretzena victòria seguida en un Mundial de trial.