dijous, 27 de juny del 2019

Puigdemont, presentat com un exiliat al Crans Montana Forum

És perjudicial el mercuri que ingerim quan mengem peix?

sushi pixabay
Cada vegada consumim més peix, peix cru i poke bowls però aquest no és el problema. Els experts aconsellen que mengem com a mínim dos o tres vegades per setmana peix pels seus nutrients. Tot i això, estudis recents demostren que gairebé tots tenen mercuri. I és precisament aquí on rau el quid de la qüestió. És perjudicial per a la salut? Se'n pot reduir el consum? Com afecta el cos?
"El mercuri és un metall present al planeta sota diferents formes químiques: mercuri elemental, sals inorgàniques –principalment, clorur i sulfur– i mercuri orgànic, cadascuna de les quals presenta una determinada toxicocinètica i uns determinats efectes sobre la salut", detalla la vicesecretària del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya, Roser Martí.
"El mercuri, procedent de les diferents emissions, es diposita en sòls i aigües", afegeix.  Abans, el mercuri arribava al mar per processos naturals. Ara, l'explotació d'aquest com a matèria prima industrial ha provocat que s'aboquin residus al mar i aquests acaben arribant als peixos. "Els peixos grans i depredadors i que viuen més temps, com la tonyina, el peix espasa, els taurons... poden acumular majors quantitats de metilmercuri". Però aquests no són els únics peixos que en contenen. Segons explica, també se'n pot trobar a espècies filtradores com els mol·luscs.
peixos pixabay
El mercuri que ingerim no s'elimina del nostre cos. Malgrat tot l'experta comenta –fent referència a l'estudi de Contaminants Químics: Estudi de Dieta Total a Catalunya, 2012– que només s'ha detectat mercuri i metilmercuri en el grup del peix i marisc. "Els valors més alts de Hg total s’han observat a l’emperador i la tonyina –1.51 i 0.68 μg/g de pes fresc, respectivament–,que són també les dues espècies amb concentracions més elevades de metilmercuri (1.09 i 0.52 μg/g de pes fresc, respectivament)", assenyala. "Per contra, musclos, cloïsses i salmó han presentat els nivells mínims, d’entre 16 espècies de peix i marisc estudiades".

La quantitat de mercuri que podem menjar

Això pot fer sorgir alguns dubtes, com, per exemple, quina és la quantitat de mercuri que podem menjar. En aquest sentit, Martí detalla que "s’ha estimat que la ingesta dietètica en un home adult és d’1,14 μg/kg/setmana, derivada majoritàriament del consum de peix (1,02 μg/kg/setmana) i d’1,95 μg/kg/setmana segons l’Encuesta Nacional de Ingesta Dietética Española (ENIDE)". I especifica que "el grup d’infants ha presentat la ingesta setmanal de mercuri més elevada, amb 2,61 μg/kg/setmana". Tot i això, subratlla que cal tenir en compte que "aquest valor està clarament per sota del nivell de seguretat toxicològica establert per l’EFSA de 4 μg/kg/setmana per al mercuri inorgànic".
poke bowl pixabay
Que ingerim mercuri no és un fet nou. Segons Martí, ara mirem molt més el que mengem. "Hi ha certa tendència a menjar més sa i cuidar-se més", exposa. "Sobretot, entre la gent més jove". Aquesta tendència, assegura, ha fet que els consumidors quan mengen fora, triïn un plat més petit o més saludable.
"Així, se n'han fet ressò els professionals de diferents sectors oferint els poke bowl o budda bowls, fins i tot en cafeteries d'hospitals". Martí exposa que aquests es venen com una opció equilibrada i nutritiva perquè "hi trobem hidrats de carboni, proteïna i greixos saludables. Estan formats d'arròs, quinoa, llegums, verdures i hortalisses, amb proteïna vegetal o animal i greixos saludables com l'alvocat o l'oli d'oliva verge extra".
La dietista-nutricionista assegura, però, que la ingesta de tonyina, salmó, gambes, pop o cranc, no hauria de suposar una preocupació "sempre i quan es canviï d'espècie de peix que consumim, ja que no totes les espècies presenten les mateixes concentracions de mercuri". D'aquesta manera, Martí recorda, a més a més, que el consum de peix aporta coses bones com la ingesta d'Omega 3 i els seus beneficis per a la salut.

Diverses escultures de Barcelona apareixen amb cartells reivindicant l’autodeterminació

Diverses escultures de la ciutat de Barcelona han aparegut amb cartells i cintes reivindicant l’1-O i reclamant l’exercici de l’autodeterminació. ‘Manifestar-nos, expressar, mobilitzar-nos, votar, ho tornarem a fer’, es pot llegir en els cartells. El material té relació amb la campanya ‘Ho tornarem a fer’ d’Òmnium, però l’entitat sobiranista s’ha desmarcat de l’acció.

dimecres, 26 de juny del 2019

Política La Plaça Espanya serà l’epicentre de la manifestació de l’11-S

La Plaça Espanya serà l’epicentre de la manifestació de l’11-S

La ‘performance’ omplirà la Gran Via, el Passeig de Maria Cristina, l’avinguda Paral·lel, el carrer de la Creu Coberta i el carrer Tarragona per simbolitzar "la unitat estratègica"

La manifestació del proper Onze de Setembre tindrà la Plaça Espanya com a epicentre. L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha decidit omplir la Gran Via, el Passeig de Maria Cristina, l’avinguda Paral·lel, el carrer de la Creu Coberta i el carrer Tarragona, carrers que conflueixen en aquesta gran plaça, obra de Puig i Cadafalch. El motiu pel qual s'ha triat aquest lloc de Barcelona és perquè l'ANC buscava "una plaça gran on hi confluïssin diversos carrers", ha explicat la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie. Això servirà per simbolitzar "la unitat estratègica", allò "imprescindible" encara que "no suficient" per aconseguir la independència.
"Volem demostrar que tot i que la gent vingui de punts diversos, aconseguim entendre’ns i arribar a un punt concret; la independència", ha explicat la secretària de la comissió de mobilitzacions, Carla Solé. De fet, aquest punt encaixa amb els càntics que s'han escoltat durant les darreres manifestacions de l'espai independentista. A més d'escoltar-se proclames a favor de la llibertat dels presos polítics, darrerament s'ha insistit en la "unitat".
Paluzie ha lamentat que aquest dimarts Esquerra Republicana s'abstingués en la votació sobre una ILP que pretenia declarar la independència. "És un símptoma del que passa quan no treballem a favor de la unitat estratègica; sembla que l’horitzó es desdibuixi", ha afirmat. En aquest sentit, ha dit que des del 27 d'octubre del 2017, dia de la declaració d'independència, hi ha "febleses".

Samarreta blau turquesa

IMG 3865 La samarreta de l'11-S de 2019 serà blau turquesa
La samarreta d'enguany serà de color blau turquesa i hi té escrit "Objectiu: independència". Al mig, a l'alçada del pit, hi ha dibuixada una estrella, que simbolitza aquesta independència a la qual s'hi arriba amb unitat, encara que vingui d'orígens diversos.

Òmnium i l'AMI, col·laboradors de la manifestació

Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) col·laboraran en l'organització d'aquesta manifestació. Montse Ortiz, vocal de la junta directiva de l'entitat presidida per Jordi Cuixart, ha afirmat que és important reivindicar els drets més fonamentals de la ciutadania "en aquests moments de persecució i a les portes de la sentència del judici a la democràcia". "És imprescindible reivindicar la llibertat d'expressió", ha afirmat, a més d'insistir que la millor manera de reivindicar aquests drets és "exigint-los".

La manifestació de la Diada confluirà a plaça Espanya i demanarà "unitat estratègica"

samarretes ANC manifestació diada
La manifestació de la Diada de l'11-S d'enguany tindrà lloc a la plaça d'Espanya i als carrers del voltant i tindrà com a objectiu, més enllà de reclamar la independència i denunciar la repressió, fer una crida als partits i entitats sobiranistes a construir una "unitat estratègica". Així ho ha anunciat aquest matí l'ANC, en una roda de premsa conjunta amb Òmnium i l'AMI, que ha tingut lloc darrera la Font Màgica de Montjuïc.
La plaça d'Espanya serà el punt central de la manifestació, però els manifestants es començaran a concentrar des dels diferents carrers que arriben a la plaça: carrer Creu Coberta, Tarragona, Gran Via -en dues direccions-, Paral·lel i l'avinguda Maria Cristina. La intenció de l'entitat sobiranista és omplir totes aquestes vies amb l'objectiu de representar que "des de camins diferents ens trobem d’acord per objectiu comú": "la independència".
Mapa Barcelona manifestació OK
Segons ha explicat la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, aquesta "unitat estratègica" és que "des de la diversitat, i sense renunciar a res, ens posem d'acord amb un objectiu comú" i ha assegurat que els sis carrers simbolitzaran els "diversos punts de vista" i la plaça Espanya el "epicentre" de l'"objectiu comú".
La intenció és omplir bona part d'aquests carrers, tot i que des de l'entitat encara no han concretat quants quilòmetres s'ocuparien i han emplaçat a futures convocatòries per saber el recorregut final exacte. El que sí que han deixat clar és que ni es plantegen que la manifestació d'enguany només ompli la plaça d'Espanya.

Samarreta i lema de la Diada

El lema de la concentració, donat a conèixer també aquest matí, és "objectiu independència". La samarreta és de color blau turquesa i té una estrella blanca al mig amb unes aspes de color groc, que simbolitzen els diferents camins i visions del moviment. Properament l'entitat les posarà a la venda a través de les territorials i també posarà en marxa el web on els ciutadans es podran apuntar als diferents trams de la manifestació. De moment, però, no s'ha concretat la data de llançament.
Samarreta ANC Diada 11-S
La d'aquest 2019 serà la vuitena manifestació anual convocada per l'ANC en motiu de la Diada i per reclamar la independència de Catalunya.

L’Oficina Pública pel Català a Catalunya Nord arrencarà al setembre

Català
Finalment, l’Oficina Pública de la Llengua Catalana  (OPLC) a Catalunya Nord començarà a funcionar el mes de setembre. El projecte havia estat blocat per l’estat francès, fins que el dia 18 va aprovar de participar-hi financerament. La presentació oficial de l’OPLC s’ha fet a la Universitat de Perpinyà en presència de la presidenta de la regió d’Occitània, Carole Delga; la presidenta del consell departamental, Hermeline Malherbe; el prefecte representant de l’estat francès; dues representants de l’Ajuntament de Perpinyà, Anabelle Brunet i Josiana Cabanes; el president del Sindicat Intercomunal per la Promoció de les Llengües Occitana i Catalana, Francis Manent; i un responsable de la universitat.
L’OPLC tindrà un pressupost inicial de 300.000 euros, però haurà de començar a treballar amb un de només 200.000, aportats sobretot pel Consell Regional i pel Consell Departamental. La participació del tercer soci principal, l’estat francès, consistirà només a posar a disposició locals a la Universitat de Perpinyà, i en hores de feina de funcionaris dels serveis departamentals de l’educació estatal francesa.

dimarts, 25 de juny del 2019

El restaurant Disfrutar, el 9è millor del món

El restaurant Disfrutar, el 9è millor del món

L'establiment barceloní entra en el prestigiós 'top ten' de la revista 'Restaurant'

El restaurant Disfrutar, de Barcelona, és a partir d'avui oficialment un dels deu millors del món. Ho ha decidit el jurat del prestigiós rànquing de la revista Restaurant, que el situa en el número 9 del seu top ten anual, el que va catapultar definitivament El Celler de Can Roca, que ara ha passat a una llista paral·lela dels milllors permanents, Best of The Best, ja que cada any apareixia repetidament en la llista.
En aquesta mena d'altar permanent encara hi ha El Bulli, tot i que està tancat, i va ser precisament en aquest restaurant mític de Ferran Adrià que es van formar i conèixer els tres xefs del Disfutar, Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch.
Actualment, ofereixen una experiència que la revista Restaurant ha qualificat d'inesperada. "Espera't allò inesperat", diu al lector al principi de la seva ressenya sobre l'establiment barceloní. I li anuncia "gaspatxo en forma d'entrepà" i "amanida líquida". El menú el defineix com "d'avantguarda" i "hiperactiu" –avisa que poden arribar a ser 30 plats– i remarca que contrasta amb un menjador "relativament simple i serè", blanc i molt lluminós.
El text també recorda els inicis dels tres cuiners creadors del restaurant a El Bulli, però assegura que el Disfrutar, tot i no renegar del que deu al "llegendari" local de Ferran Adrià, ha escrit amb èxit "la seva pròpia història gastronòmica".

Dues bones posicions per a Albert Adrià

A més de la posició número 9 per Disfrutar, també ha quedat ben situat el Tickets, d'Albert Adrià, al lloc 20 de la llista dels 50 millors.
I, ja més avall, en la llista complementària que va del número 51 al 120, el restaurant l'Enigma, també d'Albert Adrià, està situat en la posició 82.

dissabte, 22 de juny del 2019

Les 5 curiositats de la Coca de Sant Joan

Les 5 curiositats de la Coca de Sant Joan

Són les postres típiques de la nit de Sant Joan

elMón

Un dels postres més populars d'aquesta època de l'any és la Coca de Sant Joan, un dolç típic fet a base de brioix, crema i fruites confitades que es consumeix durant la revetlla de Sant Joan. Unes postres que poden preparar a casa, amb aquesta recepta.
Però, voleu saber-ne 5 curiositats?

  • A Barcelona se n'acostumen a vendre 900.000 unitats.
  • Té una mida estàndar, el doble de llarg que no d'ample i amb les vores arrodonides.
  • Abans es menjava amb vi dolç o ranci, però ara això ha deixat lloc al cava.
  • La fruita confitada més habitual són les cireres, les rodanxes de taronja i els trossets de meló, amb el seu carcaterístic color verd. 
  • A pagès es creia que la coca s'havia de consumir a l'exterior, perquè menjar-la a dins de casa portava mala sort.

Vint coses que no sabíeu de la coca de Sant Joan

Les coques de fruita, de pinyons, farcides amb crema, massapà, de llardons, etc., acompanyades d’un bon cava o de moscatell, són elements imprescindibles de la nit de Sant Joan. Cada any, els forners i pastissers fan milions de coques, tot i que també hi ha qui s’estima més fer-la a casa. I, com tota menja tradicional, té una història llarga i plena d’anècdotes i variacions que paga la pena de saber.
1—La coca de Sant Joan s’elabora amb massa de brioix, una base molt freqüent en pastisseria que també s’empra per fer altres dolços, com ara el tortell de Reis.
2—Sembla que el nom deriva del verb llatí cocere, que vol dir ‘coure’.
3—Pot ser farcida de moltes coses dolces: les més comunes són la crema i el massapà, però també hi ha qui hi posa nata i productes més creatius.
4—Tradicionalment, és ornada amb fruita confitada i pinyons, tot i que també és molt popular la que porta llardons.
5—Entre la fruita confitada, les peces més habituals són les cireres, rodanxes de taronja i trossets fins de meló, que hi donen el toc de color característic.
6—L’any passat, per Sant Joan, només al Principat es van vendre més d’1.700.000 coques artesanes.
7—Alguns dels pastissers més atrevits proposen de farcir-les amb crema de formatge i maduixes i sobrassada. I fins i tot, s’ha elaborat gelat de coca de Sant Joan.
8—Segons el Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província, la varietat més venuda any rere any és la de brioix amb fruites i pinyons.
9—La tradició diu que la coca de Sant Joan ha de tenir una mida canònica, el doble de llarg que no d’ample, i amb angles arrodonits.
10—Segons el cuiner Ignasi Doménech, la proporció entre l’amplada i la llargada de la coca és igual a la proporció entre el dia i la nit per Sant Joan.
11—La coca de Sant Joan deriva del tortell amb ous que es menjava antigament: un dolç de forma rodona, que era una reminiscència clara del culte al sol.
12—De primer, les coques que es consumien en aquesta diada eren pastades a casa i portades als forners perquè les coguessin.
13—Amb el naixement de les primeres pastisseries, al segle XIX, la recepta es va endolcir amb l’aportació de cireres i més fruites confitades.
14—La coca moderna es va incorporar a les revetlles l’any 1860 i cap al 1900 ja n’era un element essencial.
15—A pagès, hi havia la creença que s’havia de consumir a l’exterior perquè menjar-la sota teulat portava desventura.
16—Abans, era freqüent de menjar-la acompanyada de vi dolç o ranci, però avui aquestes begudes han anat deixant pas al cava.
17—A l’Alacantí hi ha una menja que duu el mateix nom, però és una mena de coca de verdures amb tonyina.
18—I a Menorca, la coca de Sant Joan també es pot dir coca bamba. És una coca alta enroscada en forma d’espiral típica de les festes patronals a l’illa.
19—A més, per aquestes dates, en molts altres indrets de la Mediterrània, mengen més dolços semblants a la coca de Sant Joan.
20—La mateixa coca també es pot consumir per les revetlles de Sant Pere i Sant Jaume, que abans se celebraven molt.

divendres, 21 de juny del 2019

Articles del Víctor- AJUDEM A L'ANDRÈS LANDÍN ... !! - Descansi en Pau

Permeteu-me que em copiï a mi mateix, aquests és un article, el darrer em sembla, que vaig escriure i publicar el 8 de desembre de 2013, sobre l'amic Andrés Landín Ysasia, que diuen ens va deixar el passat 15 de juny d'enguany, i que ho he sabut aquests matí. 

Descansi en Pau 

21.06.19 

Víctor Lluelles i Cardona

 

Articles del Víctor


AJUDEM A L'ANDRÈS LANDÍN ... !!
Sempre he pensat que a la vida es té d 'estar a les verdes i a les madures , i això és el que pretenc fer amb l'amic Andrés Landín Ysasia, que en aquest moment no passa pas molt bona temporada i em cal ajudar-lo dintre de les meves possibilitats, ja que crec que al món l'un fa a l'altre i ara li toca que ho fem amb en Landin.
Se que aquest article aixecarà polèmica, no agradarà a tothom i tocarà molts voravius, segurament no l'hagués tingut de fer. Però per altra banda crec que malgrat tots els malgrats i d'algunes reticències i contradiccions envers el personatge, com que és amic meu així ho escric.
Sabem que molts pensareu i em direu el perquè d'aquesta situació i com s'ha arribat aquí, que desprès de tot,
“que ara no té ni cinc”, i em direu que : “ell s'ho ha buscat ...”, si segurament es cert, però, per davant de tot hi poso l'amistat i paciencia, potser es el que molts tindrien de fer.Ell va tornar a Sitges.
Sabia que vivia a fora , però eren a mitjans d'agost quan vaig veure l'Andrés Landín pel carrer Sant Francesc, vaig quedar garratibat de com estava i del que li havia passat, que dormia al cotxe...i de la seva situació actual que no voldria pas per ningú.S'ha passat més de tres mesos dormin al cotxe, malmenjant i vivint de caritats, ara no està pas molt millor.
Crec que ha tornat a Sitges perquè aquí hi ha molts amics que l'aprecien i l'estimen -
i on moltes vegades ens ha dit que es casa seva* - i que ha vingut, possiblement, aquí es sentiria més arropat i que fins i tot molta gent l'ajudaria.*En Landín ja sabeu que es un madrileny que per circuntancies fa prop de vint anys que viu a Sitges-

Que se n'ha fet...?
Però jo em pregunto:
Que se n'ha fet d'aquell home, esplèndid i orgullós, que fou professor d'Elisava , un pintor famós i amb un bon currículum, que té pintures repartides i regalades per tot Sitges, i en molts llocs “oficials”.
Que se n'ha fet d'aquell home que disposava d'una certa renda i que amb la seva ajuda i inconsciencia, i tambè la de molts d'altres se la fondre, per bo i per inconscient, i ja sabeu el que vol dir dues vegades bo.
Tanto tienes , tanto vales ...!
Però també em pregunto:
Que se n'ha fet d'aquell home que pagava beures, convidava a tot quisqui i deixava diners pocs i moltíssims a tothom,
Que se n'ha fet de tota aquella gent,la molta , moltíssima que ell va deixar, podríem dir, donar diners, a canvi de res , i ara no li miren cara, ni l'ajuden.
Que se n'ha fet de tots aquells que durant anys han viscut d'ell i ara passen de tot. Dels que el convidàvem perquè quedava bé i ara no li diuen res .
Que se n'ha fet de tots aquells que ara no li fan cas i no li “doren la pildora” com abans, Per no dir les dotzenes i dotzenes de bars que duran molts anys li servien els seus famosos CUTTY SARK amb CocaCola - se que era el seu negoci- i se que desprès el criticaven.
Perquè no l'ajudem...!
Perquè ara es l'Andrés Landín que necessita ajuda moral, econòmica i fer-li pujar l'autoestima, però amb una mena de control, potser valdria la pena provar-ho.
La meva intenció era fer una mena de Club d'Amics i amb una colla de socis fer unes aportacions voluntaries per llogar una cambra perquè no tingui de dormir al cotxe – doncs a part de la incomoditat, algun dia el trobaríem com un pollet -.i també per una mica de manutenció. Tinc de dir que ja he fet alguns contactes i molts estarien disposats a ajudar-lo.
Per l'altra banda me n'he assabentat que ja hi ha alguna gent que l'ajuden, d'aquí i de fora , com el Josep Maria del Bar L'Avinyet i d'altres d'anònims, com un ciutadá anglés que des de fa una setmana l'hi ha llogat una cambra, de moment per una mesada.

Una mica de futur.
Ara en Landin comença a dibuixar , a poc a poc, amb humilitat, amb material que un amic li va portar. De moment encara que no te ni material per pintar, però a la llarga si així fos potser en podria vendre algun.
M'agradaria pogué tornar a veure aquell Landin d'abans, però sense disbauxes i que sabes el valor del diner i el que costa de guanyar. Com un pintor de debò.
Però us diré una cosa, que per sort no us trobeu mai com ell...!!!
En continuarem parlant.
Víctor Lluelles i Cardona
Publicat fa per

dijous, 20 de juny del 2019

Fogueres de Sant Joan: foc i pólvora a Alacant

fogueres alacant
Alacant fa olor de foc i de pólvora. De dissabte ençà, la ciutat ha començat a preparar-se per a la festa de Sant Joan, les Fogueres. Les comissions i els foguerers ja les preparen. Es plantaran el dia 20 a la nit i es cremaran el 24. Una setmana de festa per a celebrar el solstici d’estiu i la nit més curta de l’any.
Des de bon matí amb les comparses que desperten els veïns fins ben entrada la matinada en barraques i racons, Alacant celebra les festes oficials de la ciutat. És el Sant Joan de més al sud, amb unes característiques ben particulars.
A partir de dissabte, cada migdia, a les dues, hi ha el concurs de mascletaes per a anar escalfant motors. Però no serà fins la nit del 19 de juny que no començarà a notar-se del tot la festa en l’ambient de la ciutat. Aquella nit es plantaran les fogueres infantils i, la nit següent, les fogueres adultes. El veredicte del concurs de fogueres no es farà esperar gaire: el 21 al vespre se sabrà la foguera guanyadora. La festa nocturna començarà dijous al vespre amb la inauguració de barraques i racons, que faran revetlles amb música i ball fins ben tard.
Ara, el dia gros de la festa és sens dubte el dia de Sant Joan. El 24 de juny al punt de mitjanit, el turó Benacantil s’il·luminarà de la palmera blanca de focs artificials. És el moment culminant de la festa, el tret de sortida de la cremà de les fogueres i les portalaes de les barraques. Primer és el torn de les fogueres oficials, a la plaça de l’Ajuntament; en acabat, totes els monuments artístics dels districtes cremaran sota el foc d’estiu que renova i purifica. Després hi haurà la tradicional banyà, una remullada per a tota la gent que ha estat a la vora del foc de les fogueres.
Podeu veure el programa de les Fogueres 2019

Glossari sobre Fogueres

Banyà: Acte que tanca la celebració de les Fogueres de Sant Joan, la nit del 24 de juny. Després de la cremà, els bombers que treballen en el control i l’extinció del foc de les fogueres, dirigeixen les mànegues d’aigua cap als centenars de persones congregades al voltant dels monuments, de manera que es crea un gran espectacle popular i col·lectiu d’aigua, foc, passió i diversió.
Barraca: Recinte a l’aire lliure, normalment un carrer tancat amb una porta d’accés (portalà), construïda de fusta i cartó, que es cremarà juntament amb la foguera. Prenen el nom de les típiques construccions agrícoles de l’horta, per la construcció ràpida i efímera. Concebudes per a oferir un espai lúdic durant les festes de Sant Joan, són llocs privats i exclusius només per a socis, amb una zona d’accés lliure. S’hi pot fer el got i ballar.
Bellesa: Cadascun dels districtes de les fogueres de la ciutat és representat per una xica i una xiqueta que exerceixen el càrrec de Bellesa adulta i Bellesa infantil. Elles tindran l’opció de representar la ciutat, optant al procés d’elecció de Bellesa del Foc d’Alacant i Bellesa del Foc Infantil d’Alacant, que al seu torn representaran tota la ciutat i la festa.
Bellesa del Foc: És la màxima representació de la festa de les fogueres. Aquest càrrec es va instaurar el 1932 i de llavors ençà cada mes de maig, entre totes les representants de les comissions de la ciutat, s’atorga a una jove i una xiqueta (Bellesa del Foc adulta i Bellesa del Foc infantil), acompanyades al seu torn per sis dames d’honor triades de la mateixa manera, que representen la festa i la ciutat d’Alacant.
Cercavila: Cada comissió de fogueres fa desfilades els dies grans de la festa pels carrers del seu barri, a fi d’alegrar els veïns amb música i visitar establiments o comissions de la vora.
Cremà: Acte festiu de cremar la foguera la nit del 24 de juny. A les dotze de la nit, quan es disparen focs artificials que formen la palmera des del Benacantil, comença la nit del foc. A partir d’aquest moment, crema la foguera oficial de l’ajuntament i simultàniament se senten castells de focs artificials per tota la ciutat. El temps de vida de les fogueres com a monuments s’ha exhaurit.
Dames d’honor: Xiques o xiquetes que acompanyaran la Bellesa de cada districte durant les Fogueres. Aquesta figura es trasllada com a acompanyant i suport a la Bellesa del Foc.
La Bellesa del Foc i les dames d’honor.
Desfilada del Ninot: Es fa el diumenge abans de començar les festes. És una de les desfilades més divertides. De la plaça dels Cavalls surten els comissionats de fogueres i barraques disfressats amb motius que fan al·lusió al ninot més important de la seva foguera.
Despertà: Desfilada amb cercavila, música i pólvora a cadascun dels districtes de la ciutat, quan tot just clareja.
Foguera: Construcció de material combustible, fusta i cartó pedra, composta d’una peça central i escenes amb figures caricaturesques. És un monument d’art efímer que respon a una línia temàtica transmesa pels artistes constructors mitjançant els llenguatges de l’escultura i la pintura. Són als carrers de cada districte d’Alacant. Es classifiquen en adultes i infantils i, al seu torn, per categories, segons el pressupost econòmic. Hi ha tantes fogueres com comissions.

Palmera: Espectacle pirotècnic que dóna pas a la cremà. El dia de Sant Joan a les dotze de la nit es llancen més de mil coets que, esclatant tots alhora, formen una palmera blanca de focs artificials que es projecta al Benacantil i il·lumina la ciutat. Veure la palmera és el senyal d’inici de la cremà de les fogueres, les fogueres infantils i les barraques.
Plantà: Acte de posar dretes les fogueres. El 19 de juny a la nit s’alcen les infantils i el 20 de juny a la nit, les adultes. És el moment d’acoblar totes les peces i figures que cada artista ha construït. Els foguerers fan l’acabament de la base amb motius vistosos.
Portalà: Porta d’entrada a les barraques. Fetes de cartó pedra, fusta i suro, són construïdes pels artesans foguerers i solen ser de temàtica relacionada amb les tradicions d’Alacant o amb motius crítics i satírics. Les portalaes també es cremen durant la cremà.
Sant Joan 2019: deu propostes per a viure la nit més curta de l’any

Breu història de les Fogueres

Les Fogueres de Sant Joan tenen l’origen en una festa màgica o ritual del foc: material purificador que conté força, alegria, destrucció i renovació. Aquesta festa tradicional es va convertir en la celebració popular del solstici d’estiu, en què s’encenien fogueres amb mobles i objectes vells. El 1928, Josep Maria Py va basar-se en el model valencià per a idear la transformació de les festes de Sant Joan, que acabaren esdevenint les festes oficials de la ciutat. Va atorgar a la foguera la importància cabdal de la festa i les pires de foc es van convertir en monuments al·legòrics de cartó i fusta.
Pel caràcter popular, les fogueres encabeixen tota mena de continguts i tota mena de grups socials. S’hi integren, en un procés festiu i creatiu, els qui en formen part activa i també els qui en gaudeixen. La ciutat es distribueix en una xarxa de districtes en cadascun dels quals hi ha una comissió responsable d’alçar els monuments.

Fogueres culturals

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant impulsa per tercer any el programa de Fogueres Culturals. L’objectiu és incentivar els diversos vessants de la cultura popular i vincular-los amb la festa, sobretot de les Fogueres. El dissabte 23 a dos quarts de vuit del vespre es farà una dansà d’Alacant al voltant de la foguera oficial, a la plaça de l’Ajuntament, a càrrec dels grups de dansa Cresol i Posiguet.

Guia per a gaudir de les falles dels Pirineus, Patrimoni de la Humanitat


Falles pirineus
A Andorra la Vella, Isil, Arties i Boí, fa segles que, pels volts del solstici d’estiu, es fa la festa de les falles. Però aquests últims anys ha agafat més renom arran de la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO el 2015. Tot i que dos pobles dels seixanta-tres que van encapçalar la candidatura ja han fet les falles –Durro i la Pobla de Segur–, la majoria es concentren aquest cap de setmana.
Què podem fer aquest cap de setmana? deu propostes 
Malgrat ser catalogades sota una mateixa etiqueta, les Festes del Foc del Solstici d’Estiu dels Pirineus –aquest n’és el nom oficial– són molt riques i variades. Cada poble les fa a la seva manera i presenten moltes variants:
Falles d’Alins (23 de juny). Una vegada la gent ja ha sopat, les campanes avisen que ha arribat el moment tan esperat. Els fallaires, amb ajuda de les llanternes, pugen cap al turó de Sant Quirc. Però no ho fan del tot a les fosques. Tenen l’ajut dels focs artificials previs a la baixada, que il·luminen el cel. Un cop acabats, comença la baixada amb les falles ja enceses. Quan arriben al poble comença la festa. Els participants dipositen les falles en una gran foguera i es dóna el tret de sortida de la música.

Sant Joan 2019: deu propostes per viure la nit més curta de l’any
Falles d’Andorra (23 de juny). Les set parròquies que conformen el Principiat d’Andorra celebren la revetlla de Sant Joan d’una manera molt especial, amb la cremada de les falles. La principal diferència és que a Andorra, les falles són boles lleugeres d’escorça de bedoll que es fan giravoltar. A Andorra la Vella, el 23 a la nit, els fallaires recorren els carrers més cèntrics del municipi dibuixant cercles de foc amb les falles. Al final del recorregut, representen el Ball de les Bruixes, un espectacle teatral que dóna el tret de sortida a l’encesa de la foguera.

Falles d’Arties (23 de juny). Les i Arties són els pobles de la Vall d’Aran que conserven aquesta tradició mil·lenària tan arrelada al Pirineu. La nit de Sant Joan, a Arties s’encén el Taro, un tronc d’uns vuit metres que prèviament ha estat tallat i preparat pel poble, i s’arrossega pels carrers, acompanyat de música i dels crits dels assistents. El recorregut s’allarga fins ben entrada la matinada. Acaba davant la casa del batlle, on el tronc es deixa totalment carbonitzat.

Falles d’Isil (23 de juny). Els joves d’Isil fan una de les baixades de falles més

Falles d’Isil (23 de juny). Els joves d’Isil fan una de les baixades de falles més especials del Pirineu. S’encenen els troncs de mida mitjana i els portadors els carreguen a l’espatlla mentre baixen per la muntanya. A la tarda, els fallaires agafen les falles i les pugen fins al ‘far’. Allà organitzen una festa mentre esperen que es faci fosc. Quan és el moment, el poble encén la falla major que hi ha plantada a la plaça de l’Església. És el senyal que avisa els fadrins que ja poden encendre les falles i baixar fins al poble fent ziga-zagues. El trajecte dura unes dues hores. Després, al voltant de la gran foguera es ballen les quatre danses tradicionals: la marxa dels fallaires, el ball de bastons, la bolangera i el ball pla.
Les falles d’Isil.
Falles de Les (23 de juny). Durant la revetlla de Sant Joan, a Les es crema un tronc anomenat Haro. L’escenari del ritual és la plaça de l’Haro, on, cap a les deu de la nit, arriba la processó al ritme de les danses tradicionals dels Corbilhuèrs. Després de la benedicció, s’encén l’haro i es procedeix a la crema de les halhes, una mena de torxes fabricades amb escorça de cirerer que es fan girar fent cercles i simulant la lluita per purificar i cremar els mals esperits. La cerimònia acaba amb un ball al voltant de l’haro encès, mentre a la plaça se serveix vi calent i la coca de Sant Joan.
Falles del Pont de Suert (23 de juny). La principal diferència amb la resta de falles és que els participants, a més de carregar la falla encesa, porten a sobre unes esquelles que fan un soroll ensordidor. A més, els fallaires baixen de la muntanya fent diversos crits, cosa que la converteix en una de les baixades més eufòriques. Al Pont de Suert, els forasters tenen la possibilitat de pujar i baixar falles, si ho desitgen i sempre que respectin les normes de la festa. Abans, cal que s’apuntin a un llistat que hi ha a l’ajuntament. El 23 de juny, a l’Alta Ribagorça també se celebren les falles de Boí i Casós.

Falles de Vilaller (23 de juny). La principal diferència amb les altres festes és la forma de les falles. Tenen una estructura peculiar, diferent de la resta. Són formades per tres taulons triangulars units amb un filferro i farcits amb trossos de fusta i teia, que en funció de la quantitat cremaran més o menys. Quan es fa de nit, des del poble de Vilaller es poden veure rius de foc per la muntanya. Són els fallaires que baixen per la muntanya per encendre la gran foguera que hi ha a la plaça de Massaneres.
Falles de Barruera (29 de juny). Les falles de l’Alta Ribagorça, entre les quals hi ha la de Barruera, són de pi i la forma preferida és la teia, perquè aporta més llum i flama a les fogueres. El 29 de juny, una filera de llum baixa fent ziga-zagues per les muntanyes de Barruera. Un cop al poble, donen un parell de voltes fins a arribar a la plaça Major, on encenen una gran foguera i comença la festa.
Falles d’Erill la Vall (6 de juliol). La primera setmana de juliol és el torn d’Erill la Vall. Celebren aquesta tradició en el marc de la Festa Major de Sant Cristòfol, que va molt més enllà de les falles. Els primers de pujar a la muntanya són els més menuts. I els fallaires adults els agafen el relleu passades les deu de la nit.
Falles de Taüll (19 de juliol). És una de les falles que més públic aglutina. Els joves pugen divendres al vespre a una muntanya pròxima. Allà cremen un pi, el qual després serveix per a encendre totes les falles. Els fallaires baixen al poble corrent, fan tres voltes a l’església i amunteguen totes les falles al mig de la plaça, creant una gran foguera. Aleshores comença la festa. Es reparteix vi i coca entre els assistents.

Falles de Llesp (27 de juliol). Són les últimes falles, les que les fan especials. Llesp és un poble petit, però el 27 de juliol s’omple de gent amb ganes de viure l’última baixada de falles de la temporada. Un riu de foc baixa muntanya avall fins a arribar a la plaça del poble, on els fallaires són rebuts al ritme de la música i el repic de campanes. Un cop allà, s’apilen les falles i es forma una gran foguera. Les falles infantils solen començar a les 22.00 i les dels adults, a les 22.30.