El cantautor franco-armeni Charles Aznavour ha mort avui als 94 anys. Aznavour, d'origen armeni, havia enregistrat més de 1.200 cançons cantant en francès, espanyol, armeni, italià, armeni, yiddish, rus o alemany. A més a més, era el compositor de centenars de peces. A França era extremadament popular.

El cantant que no sabia cantar

Charles Aznavour va ser un nen prodigi. De molt petit ja va mostrar la seva decisió de ser actor i va començar a actuar en teatres i a cantar. Va ser descobert per Édith Piaf de qui va ser confident durant anys. Durant molt de temps va dedicar-se bàsicament a fer cançons per a d'altres, perquè els mestres de música li asseguraven que amb la seva veu no podia triomfar.

Triomfar fora de França

Després de les seves primeres actuacions al Québec, Aznavour va aconseguir destacar-se a l'Àfrica del Nord, on va fer la seva primera gran gira el 1953. En tornar a França va trigar a ser reconegut com a músic. No va aconseguir reconeixement fins als 36 anys, sobretot amb el tema Je m'voyais déjà.

Els anys d'èxit

Els grans èxit d'Aznavour corresponen als anys seixanta. La Bohème és un dels seus temes més universals... Però també va aconseguir un gran ressò mediàtic i popular amb Que c'est triste Venise. En aquells anys el músic va actuar a la pel·lícula Tirez sur le pianiste de François Truffaut. Als anys setanta Aznavour va aconseguir grans èxits internacionals. No va tornar a crear temes emblemàtics, però va estar cantant fins fa ben poc. A l'abril encara va actuar al Liceu. I el 2002 encara va interpretar una pel·lícula que el tocava molt directament: Ararat, d'Atom Egoyan, sobre el genocidi armeni.
Aznavour sempre va ser un defensor de la causa d'Armènia, reclamant que Turquia reconegués el genocidi de 1915, i va crear la Fundació Aznavour per ajudar els seus compatriotes. Tot i que nascut a França, el 2008 Aznavour va obtindre la nacionalitat armènia i va ser nomenat ambaixador d'Armènia a Suïssa, país on residia darrerament.