dijous, 30 de novembre del 2017

Sants es crema: Brases d'autor

Estrelles Miguelín


Sants es crema: Brases d'autor

Miquel Espinet i Eulogi Bordas
Foto: E.B
Barcelona. Dijous, 30 de novembre de 2017



Arroz de papada ahumada y torreznos preview
Els Miguelines tornem a Sants. Alguna cosa es maquina al barri, ja que en els últims mesos han obert diversos restaurants amb una proposta gastronòmica interessant. Creiem que alguna cosa hi tindrà a veure La Mundana, del qual vam sortir encantats fa un any i mig i, molt possiblement, ha establert les bases perquè altres restauradors confiïn en aquest barri barceloní, una mica oblidat a nivell gastronòmic.
En aquesta ocasió, la proposta són brases. Però no esperis menjar una botifarra amb mongetes del ganxet o un conill amb patates al caliu, en el Sants es crema aquests plats no existeixen. Jordi Bernús, el xef i copropietari del restaurant, té el propòsit d'elevar aquest mètode de cocció a una sofisticació, elegància i subtilesa digna de menció.
Compte, que al local no trobem aquesta sofisticació. Encara que està totalment reformat i presenta un mobiliari modern, encara respira la senzillesa de les parets blanques i el terra original del que era una petita granja de barri. El més singular és la barra, amb espai per a 6-8 comensals, en la qual trobem la brasa que en Jordi ha dissenyat a mida i on el veiem finalitzar els plats que el seu equip prepara a la cuina.
Al Sants es crema cal anar-hi amb la ment oberta i amb un company que sigui gastrònom. L'objectiu és gaudir d'un concepte diferent de brasa. Per a això, en Jordi ha dissenyat una carta de 16 plats, en els quals algun component del plat ha estat sotmès a la saborosa calor del carbó. Aquests estan repartits en dues seccions d'entrants (6-17€) i dues seccions de principals (15-21€), i estan pensats per compartir, uns 3 per persona. La carta de vins és curta, però amb seleccions per a totes les butxaques.
Com els Miguelines volem recomanar-te bé, ens vam veure obligats a preparar la panxa per degustar 11 plats i 2 postres. La veritat és que ens va costar decidir quins no tastar. Us expliquem la nostra experiència:
Dels entrants, ens quedem amb tres. La "Sardina marinada", per l'equilibri d'ingredients i el seu elegant emplatat. La "Coca de bonítol", per la subtilesa del fumat en el peix i la seva integració amb la resta d'elements. Finalment, l'"Escuma de boletus amb trufa negra", pel potent sabor i la cremositat del conjunt, que ens va deixar sense pa per sucar-hi.

Sardina marinada

Sardina Marinada preview

Coca de bonítol

Coca de bonic preview

Escuma de boletus amb trufa negra

Escuma de boletus i trufa|tòfona negra preview

Considerem que els principals són a un nivell superior i també volem destacar-ne tres. L'"Arròs melós de papada fumada i rostes", per la melositat de l'arròs, la lleugera caramel·lització de la salsa i el cruixent de cada cullerada. El "Colomí amb musclos en vinagre", pel precís punt de cocció de la carn a la brasa, ben sucosa, cruixent i saborosa. Per menjar-la amb les mans! El tercer, l'"Ostra escabetxada amb peus de porc", perquè creiem que resumeix la filosofia del local: saborós, untuós i amb un punt canalla en combinar un producte exclusiu amb un altre de més mundà.

Arròs melós

Arròs de papada fumada i rostes preview

Colomí amb musclos en vinagre

Colomí amb musclos en vinagreta preview

Ostra escabetxada amb peus de porc

Ostra escabetxada amb peus de porc preview
De l'àmbit dolç, tastem el "Sorbet de llimona", que té un emplatat i elegància digna d'estrella Michelin, i la "Crema Sants es Crema", una lleugera escuma amb sucre cremat que cobreix un fons de mango, on la combinació de textures i temperatures és ben curiosa.

Sorbet de llimona

Sorbet de llimona preview

Crema Sants és Crema

Cream sants és crema preview
En definitiva, el Sants és crema és un restaurant molt jove (va obrir el passat 4 d'octubre) i encara ha d'ajustar alguns aspectes, però ja veiem reflectida la solidesa i elegància d'un xef amb una trajectòria de més de 10 anys a les millors cuines del món. El local no està a l'altura dels productes, el cuiner, els plats i el preu, però els gastrònoms, com tu i nosaltres, gaudirem molt de les sofisticades i elegants elaboracions que en Jordi prepara a la brasa. A què esperes per anar-hi?

Puntuació
Menjar Vins
72 67
Servei Local
66 64
Preu Estrelles Miguelín
40€ 2 estavellis
Per persona: 5-6 plats a compartir + copa de vi 

On és Sants es crema?


Direcció:C/ dels Comtes de Bell-Lloc, 118, 08014 Barcelona
Telèfon: 932 22 96 44
Horari: De dimarts a divendres de 13:00 a 15:15 i de 20:45 a 22:45. Dissabtes de 13:30 a 15:15 i de 20:45 a 22:45. Diumenges i dilluns tancat.
Rollo Uramaki Bad Boy preview
Estrelles MiguelínRobata Sushi & Grill: Japo-fusió 'molón' Miquel Espinet i Eulogi Bordas
Bacalao con espinacas y crema de coliflor preview
Estrelles MiguelínL'Escale Bistrot: eclectic french Miquel Espinet i Eulogi Bordas

El caganer de Carles Puigdemont, la figura més venuda arreu de l'Estat

El caganer de Carles Puigdemont, la figura més venuda arreu de l'Estat

Una parada de Nadal de Madrid ha hagut de fer diverses comandes perquè se li estan esgotant

| 30/11/2017 a les 11:28h
El caganer de Carles Puigdemont | ACN
El caganer del president Puigdemont serà convertint en la figura estrella d'aquest Nadal. No només a les llars catalanes sinó que, a hores d'ara, és el més demandat arreu d'Espanya. El gerent de l'empresa Caganer.com de Torroella de Montgrí (Baix Empordà), Sergi Alós, ha explicat que l'any passat el més venut va ser el president Donald Trump i que enguany Puigdemont lidera el rànquing de manera indiscutible.

I ho fa en llocs, d'entrada, sorprenents. És el cas d'una parada d'objectes nadalencs de la plaça Mayor de Madrid. Aquest establiment, amb més de 70 anys d'història, ja ha venut uns 35 exemplars d'aquest caganer i preveu fer-ne noves comandes. "Ha sigut una bogeria perquè tenia reserves abans que m'arribés i el més sorprenent és que la gent no el compra per mofar-se sinó perquè el vol tenir a la seva col·lecció", detalla el responsable de l'establiment, Fernando Jiménez. Al top ten de vendes, segueixen de ben a prop al president, el major Trapero, els exdiputats Anna Gabriel, Gabriel Rufián i els Jordis.
 
Jordi Cuixart, al centre, i Gabriel Rufián, al fons. Foto: ACN

(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)

Sala-i-Martín: "L'economia va malament per culpa del 155 i de la política de l'Estat"

Independencia

Sala-i-Martín: "L'economia va malament per culpa del 155 i de la política de l'Estat"

El Nacional
Barcelona. Dimecres, 29 de novembre de 2017



L'economista Xavier Sala i Martín ha assenyalat avui a RAC1, que l'economia té problemes a causa de l'aplicació de l'article 155 i "per com està actuant el govern espanyol" amb les seves polítiques de gestió. Al seu entendre, no només està quedant afectada Catalunya sinó també el conjunt de l'Estat espanyol. "Que no ens enganyin. El PP s’amaga darrera de la bandera i l’amenaça independentista per camuflar una política econòmica nefasta que està portant a la ruïna Espanya", ha afegit.
Sala i Martín ha negat que els problemes econòmics siguin a causa de la independència, i ha recordat que aquesta "no s'ha implementat". En canvi, ha analitzat el que pot passar amb les pensions durant els propers mesos per exemplificar "la mala política econòmica" del PP. La Seguretat Social començarà a endeutar-se aquest desembre per poder abonar la paga extra de Nadal als pensionistes i això, unit a l’anunci del Banc Central Europeu que deixarà de comprar deute, posarà les finances espanyoles en una "situació molt complicada", segons Sala i Martin.
"Quan el PP va arribar al govern hi havia 66.000 milions al Fons de Reserva de les Pensions i s’ho han fotut tot. Espanya tindrà un gravíssim problema amb les pensions aviat. D’on sortiran aquests diners? El govern s’haurà d’endeutar. El deute espanyol és del 110% del PIB i la ministra ens diu que no ens hem de preocupar perquè als anys 90 ja van fer el mateix. Però als 90 el deute espanyol no era tan gran. Quan el BCE pari de comprar deute què passarà? Que pujaran tipus d’interès. Abans de pagar salaris, hospitals i escoles, caldrà pagar interessos. Espanya tindrà un doble problema. No tindrà prou per pagar pensions i hauran de pagar interessos. D’on sortiran els diners? Serà un enorme problema per a les finances espanyoles", ha advertit.
L'economista no ha donat cap credibilitat al fet que l’OCDE hagi rebaixat la previsió de creixement per Espanya en una dècima per al 2018, fins el 2,3% i hagi avisat que la situació pot empitjorar si s’allarga la crisi política a Catalunya. "El que fa la OCDE són prediccions basades en fum. En 15 anys de prediccions, el FMI no ha alertat de cap de les 229 recessions que hi ha hagut", ha recordat.


El trio Arrimadas-Iceta-Bertín punxa: és el 17è programa del dia

TOT SI VAL...???

Audiències


El trio Arrimadas-Iceta-Bertín punxa: és el 17è programa del dia

Marc Villanueva
Foto: Telecinco
Barcelona. Dijous, 30 de novembre de 2017



iceta  bertin   Tele%
L'abraçada de l'ós a dos dels candidats del 21-D no va tenir el vot de l'audiència: a Espanya va interessar a l'11,1%, perdent tres punts i mig respecte la setmana passada: Dani & Flo van interessar més que Arrimadas & Iceta. A Catalunya encara pitjor: 10,6% quedant en el 17è lloc al rànking del dia. Hi va haver més catalans mirant Boom! a la tarda o el TN comarques al migdia que Bertín a prime time. Si C's i el PSC es queden en el 10,6% dels escons el 21-D la castanya serà monumental. Convidarà Bertín a Albiol i la CUP a la seva mansió per seguir la ronda d'entrevistes electorals? Iceta avui debuta amb Nierga a 8 al dia (ahir, 4,1%). Sobredosi electoral. Comença la sèrie "Camarero, tengo un candidato en mi sopa".
this is art  TV3
TV3
En competició directa amb Bertín l'APM? (16%) i l'estrena del nou programa cultural de Ramon Gener This is art (11,3%) van superar Telecinco. La resposta de Vicent Sanchis a la jibarització del 33, presumpta cadena cultural, és fer més programes culturals a TV3. La solució ha resultat paradoxalment bona: el 33 queda minvat de sentit però a canvi programes de qualitat arriben a més espectadors. Ben jugat. Cert que l'espectador té un canvi brusc a la nit dels dimecres a TV3. Abans d'extasiar-se amb Bernini ha vist un senyor tocant la flauta amb el nas.
apm  TV3
TV3
I també a la nit, la segona part del Malas compañías de Jordi Évole sobre corrupció a Catalunya va interessar menys que el del dia abans: baixa a un 7,3% centrant-se en els Pujol. Un programa que entre setmana ha passat desapercebut. Si s'hagués emès un diumenge en lloc o després de Salvados hauria tingut més share. La factura i el nivell dels entrevistats no es corresponen amb la repercussió que ha acabat tenint. L'audiència té hàbits i prefereix la droga dura de política dissabtes i diumenges. Sempre queden les xarxes per recuperar fragments deliciosos com el del president de la comissió de corrupció al Parlament per on va desfilar tota la família Pujol-Ferrusola: David Fernández.

I la resta de notes del dia: excel·lent Arús i el seu 6,3%, notable Està passant 16,9%, bé Ana Rosa (13%) que va veure com els seus espectadors li rebutgen dos mil euros, ensorrant Espejo público (6,8%) però no pot amb Els matins (21,6%), aprovat Tarda oberta (11,3%) que anuncia debats de tots els partits a l'hora de la migdiada (!) i suspès Com si fos ahir (11,4%). Alguns no saben si podran recuperar al setembre.

Bojan Brezigar: ‘El 155 són les restes del franquisme’

MÓN > EUROPA

Bojan Brezigar: ‘El 155 són les restes del franquisme’


Entrevista al periodista eslovè autor del llibre 'Sis dies a Catalunya'



El periodista veterà Bojan Brezigar dirigeix el diari Primorski, pensat per a la minoria eslovena que viu a Itàlia. Ara Brezigar acaba d’escriure Sis dies a Catalunya, llibre que recull la seva visita durant l’1-O. L’obra s’acaba d’editar en eslovè i espera que n’acabi sortint una traducció al català. Brezigar coneix Catalunya des de l’any 1971, quan va visitar Barcelona per primera vegada. I això li permet de donar profunditat i context a l’obra. En aquesta entrevista telefònica ens parla del llibre, del procés polític català i del paral·lelisme que es pot establir amb Eslovènia, país que va aconseguir la independència durant els anys noranta del segle passat.
Vau arribar a Catalunya per primera vegada el 1971. Diferències amb ara?
—Són mons totalment diferents. No vull ofendre ningú, però l’any 1971 Barcelona era una ciutat lletja i bruta. Sense turistes. La majoria dels grans monuments, tancats: el Parc Güell estava destruït i la Pedrera no era oberta al públic. Res a veure. Penseu que Barcelona era una ciutat espanyola i cap paraula era en català. Recordo que només en una botiga vaig veure un cartell en català. En un paper hi deia ‘Tancat’.
Després del primer d’octubre afirmeu que el camí a la independència no serà ràpid. Per què?
—La idea de tenir el nou estat establert en quaranta-vuit hores era molt optimista. No pots establir un nou estat en dos dies. Ho vaig dir aleshores, i ara encara més: faltarà temps. Vaig viure l’experiència d’Eslovènia. I allà es va planejar per a sis mesos. Sis mesos des del referèndum fins a la declaració d’independència. Dit això, crec que després de la violència de la policia, la meitat del govern a la presó, el 155, la prohibició que els periodistes de la televisió diguin ‘president Puigdemont’ i els intents de canviar el sistema educatiu, no hi ha marxa enrere. No hi ha marxa enrere per a Catalunya. I no hi ha marxa enrere per a Espanya. Crec que si de bon començament Rajoy ho hagués gestionat d’una altra manera, encara. Si hagués proposat més autonomia, que era la idea de l’estatut del 2006, ara no estaríem així. Però ara la situació és del tot diferent. I la culpa de tot és de Rajoy. Ell va fer la campanya contra l’estatut. Només per a tenir vots.
Al llibre expliqueu la frase que circulava l’1 d’octubre: Franco ha tornat.
—Sí. Això ens dèiem entre els observadors internacionals. Va passar el dia 30 de setembre. A l’hotel ens vam trobar membres de la delegació que havien anat a la plaça Sant Jaume. A una manifestació unionista. Gent contra el referèndum. I van veure braços alçats, salutacions nazis, gent cantant el ‘Cara al sol’, cap-rapats fent de servei d’ordre. Van arribar a l’hotel i van dir: ‘Franco ha tornat’. Vaig quedar esbalaït quan ho vaig sentir. Tothom qui sàpiga què va ser el franquisme, i el feixisme, quedaria esbalaït de veure aquelles escenes.
Hauríem de fer un monument a Rajoy de la mateixa manera que els eslovens l’haurien d’aixecar a Milosevic. Això dieu.
—Era una broma, si voleu. Però sí, com sabeu, el govern d’Eslovènia, abans d’arribar a la independència, va provar de totes les maneres de mantenir Iugoslàvia unida. Els catalans també. A Eslovènia es va intentar una federació, una confederació. Però Milosevic les va refusar totes. Volia un govern centralitzat. En aquest sentit és molt semblant a Rajoy. Rajoy és el responsable de tot això que ha passat, i de tot allò que pugui arribar a passar en el futur. No només a Catalunya, sinó també a Espanya.
La via eslovena. Compareu, si us plau, la via catalana i l’eslovena.
—Cada situació és diferent. El model no es pot traslladar. Ni el de Kossove, ni el d’Escòcia ni el d’Eslovàquia. Nosaltres érem part de Iugoslàvia, país comunista en un règim totalitari, i sense democràcia. Catalunya és part de la UE i d’Espanya, que aparentment és un estat democràtic. Tots els casos són diferents. No tenim cap manual d’instruccions. Però l’experiència d’Eslovènia pot ser útil.
Per exemple? Digueu-me’n una bona lliçó.
—El compromís de la gent. El compromís de la gent va ser molt important a Eslovènia, i aquí també.
Com a periodista, quines diferències heu vist entre la premsa catalana, l’espanyola i l’europea?
—Ara em feu riure. La premsa espanyola és un desastre. En el meu llibre tinc les portades de la premsa mundial, espanyola i catalana del 2 d’octubre. I tothom pot comprovar que la premsa espanyola no explicava què passava. Diré més: mirar ’24 Horas’ de TVE era una experiència increïble. Normalment a les televisions europees quan es tracta un problema, al plató hi ha gent que veu la solució des de diferents punts de vista. A TVE, no. Tots eren contraris a la independència. Tots. Això no és periodisme, és propaganda.
Doncs ara amb el 155 volen controlar TV3.
—Mira, el 155 són les restes del franquisme. L’Audiencia Nacional és absolutament increïble. A Itàlia durant el feixisme hi havia un tribunal especial. Tractava d’afers de seguretat. Era un tribunal feixista. I molta gent fou sentenciada a mort. Després del 1945 ningú no va pensar a crear un tribunal que es fonamentés en el tribunal feixista. Ningú. Doncs això és l’Audiencia Nacional espanyola, que s’ha creat fonamentant-se en l’anterior tribunal franquista. La gent que ara és a la presó no hi serien mai de la vida, en un estat normal. Perquè en un estat normal només et poden privar de llibertat abans del judici sota tres supòsits: perill de fugida, reincidència i destrucció de proves. Cap d’aquests supòsits no és procedent. I, així i tot, els fiquen a la presó! És del tot contrari als principis de la llei penal moderna.
La presó serà un punt de gir?
—La gent se n’ha adonat, sí. I sé que hi ha dubtes sobre si va ser una bona decisió anar a l’exili. En la meva opinió va ser una decisió encertada. Mireu, jo vaig estar molt implicat en el procés d’independència d’Eslovènia. I vaig aconsellar a alts càrrecs del govern eslovè que marxessin del país. Cap a Trieste. Durant dos o tres dies el perill va ser intens. Creia, i crec, que és millor ser a l’estranger que no a la presó. Pots fer més política.
Hi ha gent que critica que no s’optés per un xoc violent a la plaça de Sant Jaume.
—La meva opinió és de total comprensió amb la posició del govern català. Volen arribar a la independència sense violència. Crec que va ser una gran decisió. Allò que els catalans van fer l’1-O va ser una acció molt valenta, i n’hauríeu d’estar orgullosos. Només un petit error i es faria servir contra vosaltres. Esperaven això. Per mi l’únic error va ser creure que la independència s’establiria en quaranta-vuit hores. A Eslovènia vam tardar sis mesos. Hi haurà temps, ara, de preparar els detalls. I de parlar-ne en l’àmbit europeu.
Exacte. Què hauria de fer el govern català el dia 22-D? L’endemà, què cal fer?
—Ho haureu de decidir l’endemà. No ara. N’he parlat amb molta gent. I és ben oberta, la perspectiva. No sabem què farà el govern espanyol durant la campanya. I em fa l’efecte que tindrem alguna sorpresa de Madrid. Primer deixem que passin les coses. I decidim després.
Per què dieu que el cas català no és espanyol, sinó europeu?
—Imagineu-vos una Catalunya convulsa. Voldria dir que Espanya es desestabilitzaria. I Espanya és un dels estats grans d’Europa. Això seria molt perillós per a tot Europa. Em sorprèn que els europeus no entenguin que el perill és real. Quan Grècia passava un mal moment sí que van veure que era un problema per a Europa. I ara no veuen que també ho és? Estic astorat per la posició de la UE. Els problemes de la UE només són els diners? Els drets humans, no? Els catalans són ciutadans europeus, el PIB català és part del PIB europeu. Això és un ampliació interna. I si els tractats no en parlen és perquè ningú pensava que pogués passar. Crec que Brussel·les no és realista.
El president del parlament eslovè és molt favorable als catalans. El primer ministre i el president, no tant.
—Cal aclarir que l’opinió pública eslovena gairebé tota és favorable a la independència de Catalunya. Diguem-ho diferent: tothom fa costat al dret dels catalans de decidir el seu futur. I el president del parlament, que és un acadèmic, i que ha basat la recerca en drets humans, sempre diu això: deixeu que els catalans decideixin el seu futur. Hi ha molts polítics que donen suport a aquestes paraules. Dissortadament, dins el govern hi ha molts lligams amb els partits europeus. El primer ministre té lligams amb ALDE i el cap de l’oposició, amb el PP. Tots dos partits molt contraris al procés d’independència.
Per què heu escrit el llibre?
—No ho he fet per diners. Ho he fet perquè en tinc l’obligació moral. Durant set anys vaig ser president de l’European Bureau for Endangered Languages. Era un organisme de la UE, que ara ja no hi és, i que tractava amb les minories. I vam tenir tot el suport de moltíssim catalans. Lluís María de Puig, Fèlix Martí, a la UNESCO. Tots ens ajudaven. I ho feien per nosaltres, no per ells, perquè nosaltres demanàvem coses que els catalans ja tenien: educació, signes bilingües al carrer, ús de la llengua en públic, ràdio i televisions. Ara per mi donar suport a Catalunya és una obligació moral. I no puc oblidar el suport que vaig rebre de tots ells.
Sou italià de la minoria eslovena.
—A Itàlia som uns 50.000 o 60.000. Nosaltres hem tingut sort. Des del 1945 vivim en democràcia, mentre a Eslovènia vivien sota el règim comunista. El meu pare va ser refugiat dues vegades. Després de la Primera Guerra Mundial va anar a Iugoslàvia fugint del feixisme. I després de la Segona Guerra Mundial va ser refugiat a Itàlia, fugint del comunisme. I a Itàlia el van ajudar. Des de 1945 a Trieste la minoria eslovena pot estudiar en eslovè a les escoles. Tot el cicle en eslovè. Jo vaig estudiar sempre en eslovè. I quan arriben a la universitat, poden escollir anar a la italiana o anar a Eslovènia. La minoria italiana d’Eslovènia pot fer això mateix. I tots dos països reconeixen els títols. A la nostra àrea no hi ha cap moviment per a canviar fronteres, no.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]

dimecres, 29 de novembre del 2017

Toni Albà, investigat per injúries: "Et castiguen per les idees"

Independencia


Toni Albà, investigat per injúries: "Et castiguen per les idees"

Maria Macià
Foto: ACN
Barcelona. Dimarts, 28 de novembre de 2017


toni alba felip v preso merce - acn

L'actor i humorista Toni Albà ha rebut aquest dimarts al matí una citació perquè comparegui al jutjat de Vilanova i la Geltrú el proper dia 30 de gener en el marc de la investigació per un presumpte delicte d'injúries. 
Tot i que encara es desconeixen els detalls concrets de la denúncia i de la investigació, l'actor apunta en declaracions a El Nacional que sembla estar vinculada amb les seves imitacions de membres de la família reial espanyola. A més, entre la documentació relacionada amb la seva citació, hi hauria un informe de la Policia Nacional.
Albà interpreta el personatge del rei Joan Carles I, entre molts d'altres, des de l'any 2002, en actuacions teatrals i en televisió. D'altra banda i sense deixar la dinastia borbònica, l'actor també va dur a terme el pregó alternatiu de les Festes de la Mercè de Barcelona l'any 2016 disfressat de Felip V. Albà va organitzar aquest contrapregó en rebuig al pregoner oficial, l'escriptor Javier Pérez Andújar.

L'actor ha rebut amb indignació la citació i ho compara amb persecucions durant el règim franquista. "Et castiguen per les idees", ha denunciat, a la vegada que reivindica que "ningú censurarà" el seu dret a la llibertat d'expressió. Es mostra disposat a assumir les conseqüències en què conclogui la investigació, tot i que també deixa la porta oberta a "no reconèixer segons quins estaments".
"A qui més vindran a detenir?", es pregunta, recordant altres investigacions a humoristes com és el cas d'Eduard Biosca, per un acudit del seu personatge 'senyor Bohigues' sobre la policia espanyola a RAC1. "És intolerable, és hora de desobeir", conclou.

S’ha mort l’escriptora i periodista Patrícia Gabancho

CULTURA > LLETRES

S’ha mort l’escriptora i periodista Patrícia Gabancho


A causa d'un càncer de pulmó



La periodista, escriptora i activista Patrícia Gabancho s’ha mort avui a migdia a Barcelona a causa d’un càncer de pulmó. Nascuda a Buenos Aires el 1952, va estudiar llengua catalana i es va relacionar amb dissidents del Casal de Catalunya, que eren independentistes i d’esquerres. Un cop acabats els estudis de periodisme, l’any 1974 es va traslladar a Catalunya, on ha viscut des de llavors.
Ha publicat llibres sobre cultura, sobre història i política de Catalunya i sobre urbanisme, especialment centrats en la ciutat de Barcelona i el fet metropolità. Estava vinculada amb plataformes i iniciatives de caràcter sobiranista i era una destacada activista independentista. Va col·laborar en diversos mitjans de premsa i ràdio, en tasques de difusió cultural.
El 2015 va pronunciar la conferència ‘Ramon Llull i l’heterodòxia’ en el cicle de conferències ‘Lluita per la llibertat’ al Born:

Amb l’assaig ‘Crònica de la independència’, fou l’autor en la categoria de no-ficció que més llibres va vendre el Sant Jordi del 2009. Arran de la publicació d’aquell llibre, Gabancho va concedir aquesta entrevista a VilaWeb:


El setembre del 2012 va rebre el premi Prudenci Bertrana per la novel·la semiautobiogràfica La néta d’Adam.
Va ser membre del Cercle d’Estudis Sobiranistes. El 2011, després de la Conferència Nacional per l’Estat Propi del 30 d’abril, va comprometre’s activament amb l’Assemblea Nacional Catalana. Des del 2014 formava part, com a vice-presidenta primera, de la junta de l’Ateneu Barcelonès, presidida per Jordi Casassas.
Gabancho va estar vinculada a l’àmbit de literatura del Congrés de Cultura Catalana, del qual ara es commemora el quarantè aniversari. Ho recordava en aquestes declaracions:


Podeu veure aquesta altra entrevista de Patrícia Gabancho a VilaWeb: ‘Del pactisme, se n’ha fet una doctrina a Catalunya’ (3-9-2015)

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]

Més de sis-cents catalans s’inscriuen com a voluntaris per a supervisar el vot als consolats espanyols

PAÍS > PRINCIPAT

Més de sis-cents catalans s’inscriuen com a voluntaris per a supervisar el vot als consolats espanyols


L’objectiu és evitar irregularitats i que es perdin butlletes en el vot exterior



La plataforma ciutadana Catalans al Món va fer una crida, dimecres passat, a mobilitzar catalans residents a l’exterior per supervisar el procés electoral als consolats i ambaixades espanyoles repartides pel món. I, en sis dies, ja s’hi han inscrit uns 630 voluntaris, que es concentren, sobretot, a Europa i a l’Amèrica del Nord, però també a l’Amèrica del Sud, Corea del Sud, el Japó, Singapur i Austràlia.
Els organitzadors volen aconseguir un mínim de dos voluntaris o tres als consolats mentre les urnes estiguin obertes, els dies 17, 18 i 19 de desembre, que és quan s’hi podrà votar de manera presencial. La funció dels voluntaris, segons el president i creador de Catalans al Món, Sergi Marzabal, és assegurar que quan s’acabi la jornada l’urna es tanqui amb clau, se segelli i es desi en una habitació tancada i comprovar que l’endemà no hi ha hagut irregularitats. Una altra tasca dels voluntaris és obtenir una còpia de l’acta de la votació per assegurar que els resultats oficials del recompte coincideixin amb el nombre de vots emesos a cada consolat i que no es perden vots.
Assegurar la cobertura als països amb més catalans
L’objectiu, segons Marzabal, és assegurar que als consolats i ambaixades dels deu països on resideixen dos terços de la comunitat catalana a l’exterior hi ha prou voluntaris per a fer torns i cobrir tota la jornada durant els dies de votació. Aquests deu estats són: França, l’Argentina, Alemanya, els Estats Units, el Regne Unit, Mèxic, Andorra, Suïssa, el Brasil i Veneçuela. Tots els consolats de França, Alemanya, el Regne Unit i Suïssa ja tenen més de dos inscrits i als Estats Units, el consolat de Houston és l’únic que encara no té cap voluntari registrat. En canvi, a la majoria d’oficines consulars de Mèxic, el Brasil i Veneçuela la participació hi és baixa. L’organització ha habilitat aquesta web per consultar el registre a temps real en aquests deu països. D’una altra banda, a la web de la plataforma hi ha un mapa en què es pot veure la presència de voluntaris a cada consolat o ambaixada.

Objectiu: evitar ‘les trampes’
El president de la plataforma recorda: ‘Parlem d’un estat que diu que no hi pot haver llums grocs al carrer i que prohibeix tot allò que pot.’ Per això, malgrat reconèixer que és difícil que hi hagi irregularitats en el procés electoral del vot exterior, diu que ‘es poden fer trampes’. El punt més crític és l’interval comprès entre el moment que els vots surten dels consolats i quan arriben a les oficines on es fa el recompte electoral, a les quatre demarcacions, perquè es poden fer desaparèixer sobres o canviar butlletes. D’ací ve que sigui tan important que hi hagi l’acta segellada amb el nombre de vots dins de cada valisa diplomàtica i que la valisa també sigui segellada. Un grup de catalans també s’han organitzat per supervisar el recompte dels vots a les oficines electorals a Catalunya.
Què cal fer per ser voluntari?
L’organització recorda que a les oficines consulars no hi ha interventors i que només s’hi permet la presència de representants dels partits. Per a inscriure-s’hi, no cal pertànyer a cap partit, ni estar registrat al Cens Electoral de Residents Absents (CERA) ni a cap consolat: només cal tenir més de divuit anys i passaport espanyol. Un cop feta la inscripció a la web, en què els voluntaris hauran de triar quina de les tres candidatures independentistes volen representar, seran els partits els encarregats d’autoritzar-los. Catalans al Món deixa clar que no estenen la crida a representants de partits favorables a l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]

Ho farem per tu, Patrícia

Obituari

Ho farem per tu, Patrícia

De Buenos Aires a Barcelona, Patrícia Gabancho va abraçar amb passió la seva pàtria d'adopció, i va lliurar-se en cos i ànima a la lluita pacífica per la seva llibertat amb una arma de construcció massiva: la seva ploma

Mor l'escriptora Patrícia Gabancho als 65 anys

| 28/11/2017 a les 19:50h
Patrícia Gabancho. | Adrià Costa
A començaments de la dècada dels 70, Buenos Aires era un polvorí social i polític. Els militars governaven amb mà de ferro un país ric però profundament desigual: Argentina. El general Perón, des de la residència de Puerta de Hierro de Madrid, cedida pel seu protector i amic Franco, preparava el retorn i donava ales a les guerrilles urbanes més poderoses d'Amèrica Llatina, que havien fet de Perón la seva bandera.

En aquest context, la Patrícia, una jove estudiant de periodisme sense cap vinculació amb Catalunya, contactava –per fer un treball de la facultat– amb un tal Fivaller Seras, membre de l'Obra Cultural Catalana de Buenos Aires. En Fivaller era un argentí d'origen català, fill d'en Pere Seras, un dels encarregats d'introduir clandestinament l'avi Macià a Buenos Aires durant la segona dècada del segle XX, en un episodi que va servir per internacionalitzar el cas català després dels fets de Prats de Molló i els judicis a França. L'Obra Cultural Catalana era un grup d'activistes format per patriotes com el mateix Seras, Jordi Arbonès, Josep Font, Eugeni Juda, Ricard Marco, Jaume Garriga, Jordi Solé, Eudald Vidal o Blanca Lorenzo, entre d'altres. Des de 1966 fins avui, cada 15 dies fan activitats –xerrades, projecció de documentals, conferències, debats– sobre Catalunya.



La Patrícia va quedar impactada pel carisma de Seras, un llibreter de vell amb una profunda erudició sobre tot el que pugui tenir a veure amb la cultura catalana. Amb una convicció extraordinària, va inocular en la Patrícia l'amor per una terra llunyana i desconeguda, que des de sempre lluitava per les seves llibertats. Allà va entrar en contacte amb la llengua catalana, a través dels llibres que li passava en Fivaller.
La relació de la Patrícia amb l'Obra Cultural de Buenos Aires va durar molt més temps que el treball universitari. La capital argentina, però, havia esdevingut un indret perillós per a qualsevol jove amb inquietuds polítiques i de justícia social. En Fivaller va empènyer la Patrícia a fer el salt oceànic i comprovar en primera persona que el país que havia conegut a través de les activitats de l'Obra Cultural podria esdevenir un bon lloc on lluitar pels seus ideals.

La Catalunya gris dels primers anys de la dècada dels 70 del segle XX no s'assemblava gens a la que coneixem ara, per més que nostàlgics com Vargas Llosa la trobin a faltar. Tot estava per fer i tot s'havia de fer. La Patrícia es va arromangar i va treballar de forma incessant fins ahir mateix, sense descans. Va fer de Catalunya la seva pàtria d'adopció i va posar-se en primera línia de foc. Va perfeccionar el seu català fins a parlar-lo amb aquell accent dolç del Riu de la Plata, i a escriure'l amb una precisió exquisida. En la vintena d'obres publicades –a banda dels centenars d'articles, molts d'ells en aquest mateix diari– sempre hi ha uns denominadors comuns: l'amor a Catalunya, la defensa de la cultura i l'actitud propositiva vers la llibertat del país. La seva ploma era un arma de construcció massiva. I també ho era la seva empenta, que han pogut comprovar els seus companys i amics en diversos àmbits culturals i associatius, de l'ANC a l'Ateneu. Quan vaig proposar-li de formar part del Consell Editorial de NacióDigital, va acceptar de forma entusiasta, i va participar activament de totes les trobades celebrades fins avui. Invariablement, cada cop que ens trobàvem acabàvem parlant d'en Fivaller.

Molts anys després de la seva marxa a Barcelona, en Fivaller Seras va fer amb mi el mateix que va fer amb la Patrícia: inocular-me l'amor per Catalunya amb xerrades de cafè interminables. Sempre la posava com a exemple. Un exemple que haurien d'estudiar els que acusen l'independentisme i el catalanisme de ser moviments supremacistes o identitaris. La Patrícia era una porteña que havia esdevingut catalana per voluntat pròpia, i que havia estat acceptada com a tal a Catalunya sense cap entrebanc. En Fivaller se'n va anar fa 8 anys. Avui se'ns n'ha anat la Patrícia. Tots dos, abans de veure el somni acomplert. Et recordarem sempre, Patrícia, i ho farem realitat per tu i per tots els que han marxat abans de temps.
(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)