diumenge, 29 d’octubre del 2017

Vuit fondes de Catalunya amb història

Vuit fondes de Catalunya amb història

L'hospitalitat i el bon menjar segueixen sent els puntals d'aquests establiments que es resisteixen a desaparéixer 
Les receptes de tota la vida, transmeses generació rere generació, es mantenen a les fondes. / HOSTAL SPORT PRIORAT
    Infermeres que se la      
Antigament les fondes eren llocs de pas per a diligències, carreters i viatjants. Establiments on el bon menjar i l’hospitalitat eren els ingredients imprescindibles i on, si calia, els propietaris dormien al terra del magatzem per deixar la flassada a l’últim client que arribava. Cases amb vocació de servei que van començar oferint un àpat calent de qualitat i van ampliar el negoci llogant llits perquè els clients poguessin descansar. La seva principal voluntat: fer-los sentir com a casa encara que hi estiguin de pas. Cinquenes, sisenes, setenes i fins i tot vuitenes generacions dels ‘fondistes’ que van engegar aquests negocis continuen al peu del canó gestionant les seves estimades fondes amb els mateixos ideals i la cuina tradicional com a bandera. Avui, diumenge, dia de bons àpats per excel·lència, fem parada i fonda a vuit establiments amb història on, més que estar-hi de pas, us hi quedaríeu a viure. I com clama Mariantònia Parellada, de la Fonda Europa: “Si us plau, que mai es perdin les fondes!”
Fonda Europa. Granollers (1771)
El dijous a la Fonda Europa és digne de viure. És dia de mercat a la capital vallesana i des de primera hora serveixen els famosos esmorzars de forquilla. Fa 20 anys encara ocupaven el menjador pagesos amb boina que es posaven el tovalló de pitet mentre negociaven intercanvis. Ara al seu lloc hi ha sibarites que no volen perdre’s l’experiència gastronòmica de tastar la cuina visceral del capipota o les tripes a la catalana a primera hora del matí. En Ramon Parellada i la seva filla Mariantònia, setena i vuitena generació al capdavant de l’establiment hoteler més antic de Catalunya, no entenen la fonda sense la taula. Ens reben a l’hora de dinar a la taula d’en Josep Pla, client fidel que hi solia passar un mes per Nadal. “Va triar la taula de l’entrada perquè, com a bon periodista, sabia que tot el teatre d’un restaurant s’observava des d’aquí”, ens explica el Ramon. L’enorme hospitalitat que encara es respira a la fonda és herència de la Sila, la pagesa que al segle XVIII va venir dels camps de Palou a vendre vi a la capital i sense saber-ho va bastir els orígens d’una fonda que el 2021 farà 250 anys.
Fonda El Recó. Cornudella de Montsant (1794)
Després de 55 anys al capdavant de la cuina de la Fonda El Recó, la Maria encara no es pot creure que al desembre es jubili. “He treballat des dels 15 anys molt feliç”, recorda de l’època dels viatjants. Venien del camp de Tarragona amb taronges, terrissa o feixos de roba i s’estaven a la fonda de pas. “Era bonic veure com es coneixien tots”. Hi havia menú únic amb verdura acabada de collir i bestiar acabat de matar que se servia a l’única taula llarga que hi havia al menjador de parets irregulars. “Seguim fent la cuina del xup-xup, sense perdre de vista que som al 2017 però conservant els gustos d’abans”, explica el Jordi, el fill, que a partir del gener té el repte d’agafar el relleu a la Maria. “Jo em retiro, però encara vindré a donar-li el vistiplau!”
Hostal Jaumet. Torà (1890)
De la venda de morró i estaca per als animals al wifi gratuït i la piscina per als turistes. L’Hostal Jaumet s’ha anat adaptant a les demandes dels clients des de 1890. Per la fonda hi han passat mossos amb sarró que dormien a la pallera, el president Macià, que va menjar espinacs per dinar perquè no tenia la panxa fina, soldats que durant la guerra van convertir l’hostal en caserna i estraperlistes de postguerra que organitzaven mercaderies. “Aquí sempre hem tingut predisposició de servei”. Al Jaume encara se li il·luminen els ulls quan recorda com el tancaven de petit al rebost perquè no molestés. “Quan obrien m’havia menjat un paquet de galetes”, diu rient. “L’únic que no ha canviat és la cuina de carbó i les cassoles de fang”. Si passeu per Torà no deixeu de tastar l’ofegat de la Segarra o les famoses perdius a la vinagreta.
Hotel Hostal Sport.  Falset (1923)
Quan entreu a l’Hotel Hostal Sport tindreu la sensació de retrocedir un segle. Una sala amb una llar de foc us farà notar el caliu de les cases d’abans i les bigues de fusta i les parets de pedra us recordaran que aquesta fonda té molta història. Va obrir la nit de Nadal de 1923 i encara no ha tancat cap dia. Avui la gestiona la Marta, la besneta del fundador, que es resisteix a treure les estovalles de quadres vermells aferrant-se a la idea que “la tradició no ha de renyir amb la innovació”. Quan hi aneu, tasteu les mandonguilles amb carxofes, el bacallà fregit o el pollastre a la catalana. Amb un bon vi, que no oblidem que som al Priorat!
Hostal Victor.  Oliana (1887)
Entre Ponts i Organyà els carreters feien parada a l’Hostal Victor d’Oliana. Era part del pas de la vall del Segre que unia Lleida amb Andorra i França. Aprofitant l’anar i venir de carros, el 1887 Ramon Tàpies va obrir una fonda per tenir les seves filles ocupades mentre no les casava. “La cuina de caça, com la perdiu, segueix sent el plat estrella”, explica el Guillem, de la cinquena generació. Hi trobareu plats que no han canviat en 100 anys, com els peus de porc, els guisats i la paella, que alguns dijous encara cuina l’àvia Carme. Als 90 anys no ha deixat de donar ordres a la cuina!
Hostal de la Plaça.  Cabrils (1942)
Són les 5 de la tarda d’un diumenge. Una família comenta que és l’hora de tornar a Barcelona mentre l’Aurora els desitja bona setmana, encara asseguda a taula amb la Patrícia, una clienta de tota la vida. Fins fa 3 anys l’Aurora era l’encarregada de l’Hostal de la Plaça, però ara pot permetre’s el luxe de dinar amb clients que s’han convertit en amics. “El tracte és el que hem de conservar”, ens diu. Així l’hi van ensenyar el Josep i la Doloretes, els seus pares i fundadors del negoci fa 75 anys per acollir els primers estiuejants del Maresme. L’Artur, un dels 19 nets de l’Aurora i actual director del negoci, puntualitza: “Bon menjar i bon tracte”. A la fonda, d’aire mediterrani i que enamora només posar-hi els peus, encara serveixen el fricandó de la Doloretes i fan la pilota de l’escudella amb la mateixa recepta dels inicis. “L’única cosa que és irrepetible és la truita a la paisana”, diu l’Aurora amb nostàlgia.
Ca l’Amagat. Bagà (començaments segle XX)
Entrant a mà dreta, al darrere d’una porta transparent, trobareu la cuina de Ca l’Amagat. La Teresa hi arriba de bon matí per organitzar els plats del dia. Si teniu sort també hi veureu, pelant patates, la seva mare, la Núria, que amb 85 anys es resisteix a deixar de ser la mestressa de l’antiga taverna. Ca l’Amagat va néixer com un petit establiment que quedava en un carreró estret, un racó ideal per fer l’última copa. A partir dels 50 els clients principals van ser treballadors del sud d’Espanya que venien a menjar després d’excavar a les mines de Cercs. S’instal·laven a la fonda una temporada mentre buscaven un lloc per viure. Ara els miners han deixat pas a excursionistes que busquen un bon àpat després d’un matí al Cadí.
Ca la Manyana. Sant Julià de Vilatorta (1905)
No se sap exactament quan es van començar a servir àpats en aquesta casa, però sembla que van feminitzar el nom (de Cal Manyà a Ca la Manyana) quan van canviar les eines de serralleria pels estris de cuina. La data que apareix als documents és 1905, quan la gestió passa a la família Menció. Els canelons, el pollastre de pagès i les mandonguilles no han desaparegut mai de la carta. “La cuina casolana és el cor de tota fonda”, diu la Mariona, tercera generació i gerent del negoci juntament amb la seva germana. “Avui oferim el sabor d’ahir servit al gust d’avui”.
Etiquetes

dissabte, 28 d’octubre del 2017

Cada hora és una victòria per a la República. Per: Vicent Partal


Editorial

  • Vicent Partal

OPINIÓ > EDITORIAL

Cada hora és una victòria per a la República


«Que no passe res és el millor senyal. Que el govern de la República governe i que el parlament de la República legisle. I deixem que Espanya intente fer eleccions no sé quin dia de desembre»



Proclamada la República, Catalunya ha fet aquestes darreres hores els primers passos com a estat independent. Aquestes hores són sempre les més difícils. La normalitat no arribarà de seguida i ens l’haurem de guanyar. Ningú no ens posarà fàcil res. La resta dels estats europeus o bé han callat (i els silencis cal apreciar-los molt, un dia com avui) o bé s’han manifestat en contra del reconeixement diplomàtic del nou estat. Això és normal. Abans de fer cap pas que els enemistarà segurament durant anys amb Espanya, necessiten l’assegurança que la República és una entitat real, forta i que camina per si sola. Només en la mesura que siga visible la capacitat de controlar el territori i que siga efectiu el govern del país, les declaracions en contra d’avui mateix es tornaran reconeixements, com ha passat en totes les proclamacions d’independència. Que ningú no espere, però, cap reconeixement ni aquest cap de setmana ni els dies vinents. Abans ens miraran amb lupa i hauran de passar moltes coses encara.
Sense que et reconeguen els altres estats, no hi ha una independència efectiva. Però per a ser un estat independent no és necessari que et reconeguen els altres estats, en un primer moment. Per això, la cosa més important, i en la qual ens hem de concentrar ara mateix, és superar aquest cap de setmana, primer, i la setmana vinent, després. I l’altra i l’altra i l’altra. Pas a pas.
L’estat espanyol ha reaccionat amb més prudència que no era previsible. Sens dubte, l’avís de Donald Tusk i la Unió Europea en el sentit que no acceptaran una reacció violenta ha fet efecte. Però sense violència, sense una acció violenta, es fa difícil d’entendre de quina manera pensen imposar les decisions que ells opinen que estan emparades pel 155. Diuen que Puigdemont ja no és president, que el govern està destituït, que el parlament ha quedat dissolt i que hi haurà eleccions no sé quin dia de desembre. Però què faran si el president de la República, Carles Puigdemont, continua manant des de palau? Si el govern de la República, el que van triar els ciutadans en les eleccions del 27-S, continua treballant? Si dilluns el parlament legítim de Catalunya es reuneix al palau de la Ciutadella? La decisió de fer aquesta convocatòria tan peculiar d’eleccions al mes de desembre és també un detall molt interessant. Han passat de dir que controlarien la comunitat autònoma de Catalunya durant sis mesos com a mínim a convocar eleccions literalment en el menor temps possible. Alguna cosa es meu que no sabem què és
Nosaltres, mentrestant, ens hauríem de posar al cap ara mateix una sola fita: cada hora és una victòria per a la nova República. Així que la normalitat del pas de les hores, simplement, és el millor que ens pot passar. Que no passe res és, realment, el millor senyal. Que el govern de la República governe i que el parlament de la República legisle és el millor que ens pot passar. I deixem, mentrestant, que Espanya intente fer eleccions no sé quin dia laborable (?!) del mes de desembre. A veure si poden posar urnes, a veure si poden obrir col·legis, a veure quanta gent hi va a votar. Perquè si no les poden fer amb unes mínimes garanties o si vota molt poca gent, aleshores és quan demostrarem al món, eixe dia, que el govern de Madrid ja no controla el territori de la República Catalana. I és a partir d’ací, no crec que abans, que començaran a passar coses en l’àmbit internacional.
PD. Jo tampoc no entenc què  fa la bandera espanyola encara onejant dalt de Palau. L’única explicació que se m’acut és un tecnicisme: el govern de la república encara no s’ha reunit de manera oficial i no ha pogut aprovar, per això, els decrets corresponents.
Pel que fa a la dimissió del director general de la policia, que ningú no faça cap drama. No sé si els he comptat bé però em sembla que Mariano Rajoy ha dit que cessava 140 persones en els seus càrrecs. 139 segueixen on eren i l’únic que ha fet cas del president espanyol es substituirà de seguida. 139 contra un sembla un bon resultat…

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]

Un ponent del codi penal de 1995 nega que es pugui acusar el Govern de rebel·lió

Un ponent del codi penal de 1995 nega que es pugui acusar el Govern de rebel·lió

El diputat del PSOE Diego López Garrido va introduir una esmena sobre aquest delicte

per ACN 28/10/2017 
elMón                                               
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont al Parlament
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont al Parlament | Jordi Borràs


L'exdiputat socialista Diego López Garrido, que va ser ponent en el debat al Congrés dels Diputats sobre el codi penal del 1995, considera que no es pot aplicar el delicte de rebel·lió al Govern després que el Parlament hagi declarat la República catalana independent, perquè "no hi ha hagut violència". En declaracions a la Cadena Ser, López Garrido ha recordat que ell va presentar una esmena sobre aquest delicte que va ser acceptada per tots els grups parlamentaris. "Seria un error acusar aquestes persones d'aquest delicte", ha assegurat, perquè "el codi penal deixa clar que si no s'alcen violentament i públicament no hi ha delicte de rebel·lió".

La Fiscalia preveu emprendre accions contra el Govern i la Mesa del Parlament aquest dilluns i a fa uns dies va anunciar que estava preparant una querella per rebel·lió. Per López Garrido, però, acusar els membres de l'executiu català d'aquest delicte seria un "error", ja que el codi penal estableix que per haver comès rebel·lió s'haurien d'haver alçat "de forma violenta i públicament".

"El codi penal deixa clar que si no s'alcen violentament i públicament no hi ha delicte de rebel·lió", ha insistit, tot i que no ha descartat que els membres del Govern puguin haver comès altres delictes, com ara la desobediència o la prevaricació.

Viquipèdia incorpora Catalunya a la llista de països independents



    Independència

    wikipedia


    La Viquipèdia ha incorporat Catalunya a la llista de països independents. Indica que té una població de 7,5 milions d'habitants i que la seva capital és Barcelona. Hi inclou una senyera.

    Alguns usuaris ja s'han fet ressó dels constants canvis que s'estan fent a l'article. Comunitat o nació?
    Mostra la imatge al Twitter
    And so begins another Wikipedia edit war..




    Les portades dels diaris de tot el món l’endemà de la proclamació de la República

    MÓN

    Les portades dels diaris de tot el món l’endemà de la proclamació de la República


    Els rotatius internacionals es fan ressò del naixement de la sisena república i de l'anunci de Rajoy de destituir el govern de la Generalitat



    Hores després que el parlament proclamés la sisena República Catalana, les capçaleres de tot el món se n’han fet ressò. Vegeu les portades dels principals diaris europeus i del món:
    El diari britànic The Guardian titula: ‘Crisi a Espanya per al independència de Catalunya’
    El rotatiu britànic The Times titula: ‘Espanya al caire’
    Un altre rotatiu britànic, The Daily Telegraph, titula: ‘Sorgeixen esquerdes a la Unió Europea arran a la independència de Catalunya’
    El diari escocès The Scotsman diu: ‘El Regne Unit “no reconeixerà” la declaració d’independència de Catalunya’

    El diari francès Le Monde obre amb el titular: ‘El salt cap a allò desconegut’
    El rotatiu francès Le Figaro titula: ‘Espanya bascula una crisi històrica’
    Una altra capçalera francesa, Libération, obre amb el titular: ‘Catalunya, el gran salt’
    El diari belga Le Soir titula: ‘Catalunya: l’enfrontament’
    El prestigiós diari alemany Franffurter Allgemeine diu: ‘Catalunya declara la independència’

    El rotatiu italià Corriere della Sera titula: ‘La Catalunya independent · Rajoy: criminals’
    El diari italià La Repubblica diu: ‘Govern destituït, Catalunya a la votació’
    El prestigiós diari nord-americà The New York Times titula: ‘ Espanya actuar per esclafar l’impuls independentista català’:

    El diari econòmic nord-americà The Wall Street Journal titula: ‘El moviment d’independència de Catalunya impulsa l’emergència dels líders espanyols’
    El diari argentí Página 12 titula: ‘Catalunya versus Catalunya: El Parlament de Catalunya va declarar unilateralment la independència i milers de persones van sortir al carrer per a celebrar-ho · El govern de Rajoy va dissoldre el parlament, va destituir les autoritats catalanes, va intervenir la seva policia i va convocar eleccions’
    [VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]

    El nou mapa d’Europa

    PAÍS > PRINCIPAT

    El nou mapa d’Europa


    Després de la proclamació de la República Catalana, es configura un nou mapa d’Europa





    [VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]

    La sisena República Catalana comença a caminar

    PAÍS > PRINCIPAT

    La sisena República Catalana comença a caminar


    Fem un recull de notícies per a resumir una tarda històrica



    La plaça de Sant Jaume, ahir a la nit Autor: Albert Salamé
    A les 15.27 d’ahir, dia 27 d’octubre, el Parlament de Catalunya va proclamar formalment la sisena República Catalana per setanta vots a favor, deu vots en contra i dos vots en blanc. Va ser el resultat de la votació de la primera proposta de resolució conjunta presentada per Junts pel Sí i la CUP. Abans, la presidenta del parlament, Carme Forcadell, havia llegit el text de la declaració d’independència que els diputats de totes dues formacions van signar després del ple del dia 10.

    A fora el parlament, milers de persones feien guàrdia per a defensar la màxima institució catalana, van esclatar d’alegria després que Carme Forcadell acabés recomptar els vots del ple, i és que la votació va ser secreta, per petició de Junts pel Sí i la CUP.

    A partir d’aquí la República Catalana va començar a viure les seves primeres hores de vida. Hores plenes d’alegria desbordada als carrers de les principals ciutats del Principat, incidents provocats per grups ultres i una onada de pronunciaments internacionals que, com era d’esperar, no reconeixen el nou estat català. Això sí, algunes veus, amb els incidents de l’1-O encara frescos en la memòria, van avisar Rajoy que no utilitzi la força, com és el cas de Donald Tusk. A continuació fem un recull de les notícies més destacades que es van produir al llarg de la tarda d’ahir:
    Les reaccions internacionals
    Vídeos

    [VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]