dimarts, 29 d’octubre del 2019

Estelades al Camp Nou per protestar contra la sentència

Aprèn a torrar castanyes... i que quedin boníssimes!

Aprèn a torrar castanyes... i que quedin boníssimes!

Les castanyes són l'element imprescindible de la celebració de la Castanyada a Catalunya

Falten pocs dies per a la celebració de la tradicional Castanyada a Catalunya. De fet, és la nit del 31 d'octubre, vespra de Tot Sants, quan la tradicional festivitat se celebra a pobles i ciutat del territori. Però ja fa dies que els carrers fan olor de castanyes torrades. I és que aquest és un àpat tradicional de la tardor a casa nostra, i no és difícil de trobar paradetes arreu on adquirir-les ja torrades.
Ara bé, també les podeu preparar a casa. Especialment, la nit del 31 d'octubre, per servir un àpat tradicional d'aquestes dates.
Encara que sembli senzill, preparar unes bones castanyes torrades té el seu secret. Les podem preparar de tres maneres: de manera tradicional, amb foc de llenya; al forn, que és el més net si les fem a casa; o al microones, que és el més ràpid.
Us expliquem avui la manera tradicional, perquè és com queden més bones.
Les castanyes torrades són un àpat boníssim. Les castanyes torrades són un àpat boníssim.
El més important és triar unes bones castanyes. Quan ja les tenim, els hem de fer un tall, perquè no explotin en coure's, pel costat bombat del fruit i que vagi del cap fins a la punta. Un secret que ens explica Lupe Díaz, castanyera a Sant Cugat del Vallès des de fa gairebé quatre dècades, és posar-les en remull durant 30 o 60 minuts amb aigua amb molta sal.
Un cop fet tot això, cal posar-les a una paella castanyera (les que tenen forats), i ho posem al foc viu, però no massa fort. Durant la cocció, uns 20 o 25 minuts, les hem d'anar remenant constantment, fins que estiguin torrades, però no cremades.
Un cop cuites, emboliqueu-les en un drap de cotó perquè no perdin la calor, i així les podreu menjar durant una bona estona sense que quedin seques. Molt bon profit!

diumenge, 27 d’octubre del 2019

El temps, el vi, la solidaritat

ULTURA > VINYASERRA

El temps, el vi, la solidaritat

Arran de la pèrdua del celler Rendé Masdéu

El celler Rendé Masdéu després de la riuada del Francolí i la seva destrucció total.
La pèrdua del celler Rendé Masdéu per la fúria del riu Francolí ha fet prendre consciència a molts de com n’és de difícil de tirar endavant un celler, sobretot perquè el temps en el món del vi té un paper capital. Ja començant per la plantació d’una vinya, que requereix cinc anys de creixement abans no ofereix un raïm adequat per a elaborar un vi. Quan en planta una, el pagès pensa en la generació que el seguirà. Però també és llarg el temps mínim per a elaborar el vi, que requereix les quatre estacions per a néixer i va per anyades. I ja no parlem del valor de la criança, de l’envelliment dels vins (dos anys, tres, cinc, deu…).
La desgràcia de perdre un celler, tot el celler, fa prendre consciència de la importància determinant del temps, d’aquest intangible, a l’hora de tornar a aixecar el projecte. Ho explicava fa dos dies profundament abatut l’escriptor Joan Rendé, copropietari del celler Rendé Masdéu: ‘S’han perdut els béns materials, sí, però el món del vi té uns efectes intangibles que van més enllà dels materials: hem perdut la collita d’enguany i d’alguns anys anteriors. Hem perdut tot el vi i totes les ampolles que dormien al celler: bótes plenes, que feia anys que anaven guanyant un temps preciós, perquè la gràcia dels vins és el seu envelliment. I aquest temps no hi ha cap possibilitat que ningú ens el retorni. Un vi que s’ha d’esperar sis anys al celler per ser comercialitzat és un vi que té sis anys de vida. I això és irrecuperable.’
Totes les mobilitzacions contra la sentència
Vols rebre al teu correu totes les reaccions a la sentència i les mobilitzacions que es vagin convocant. Apunta't aquí.
Algunes ampolles del celler Rendé Masdéu recuperades d’entre el fang.
El temps en el món del vi és un temps llarg, dilatat, pres des de la lentitud. És doncs un temps extemporani. Perquè en la nostra manera de viure, aquest temps sembla que no hi tingui cabuda. Milan Kundera, en el seu assaig La lentitud, en què fa una reivindicació aferrissada per a recuperar la lentitud del viure, diu que hi ha un vincle secret entre la lentitud i la memòria, entre la velocitat i l’oblit.I per l’escriptora i periodista alemanya establerta a Nova York Andrea Köhler, autora d’Un temps regalat. Un assaig sobre l’espera, guanyar temps és guanyar qualitat de vida, guanyar llibertat. I assegura: ‘Quan es perd la noció del temps, es perden olors i gusts.’ Tot i que matisa: ‘Si bé hem adaptat els nostres sentits al tempo dels assalts, encara sobreviu la lentitud de les sensacions.’
I el teòleg portuguès José Tolentino Mendoça diu a Petita teologia de la lentitud: ‘En qüestions de temps, la vida és completament artesanal. No es pot reproduir en sèrie ni trobar-la feta en un altre costat. La vida requereix la paciència del terrissaire, que, per modelar una gerra que el satisfaci, en fa dues-centes només per entrenar el gest i l’habilitat, per a assajar la seva idea.’
Aquest temps lent, ple de paciència, de repetició, de prova i assaig, és un valor necessari i imprescindible que marca la vida del viticultor, que l’accepta, amb els seus pros i els seus contres. Joan Gómez Pallarès va més enllà i parla del vi i la immortalitat, recordant els clàssics: ‘Perquè és el producte de la terra que més s’acosta a la idea de continuïtat ininterrompuda, a aquella vinculació amb un treball que, a cada estació, requereix activitats concretes i específiques a la vinya, i que no paren mai.’
Segurament per l’esforç que requereix assolir aquest temps de lentitud en una societat com l’actual, per la presència d’aquest intangible irrecuperable quan perds el vi, la comunitat de l’Espluga de Francolí, poble on es troba el celler Rendé Madéu, i tota la comunitat vinícola, de la comarca de la Conca de Barbera i de tot el país, s’ha bolcat solidàriament a ajudar a reconstruir aquest celler familiar, nascut fa una generació i amb perspectives de continuïtat per a les generacions que arriben.
Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

dijous, 24 d’octubre del 2019

Salutació militar a la família Franco

Així ressonen 'Els Segadors' a Hong Kong

Pinyons, els reis dels panellets i la castanyada

Pinyons, els reis dels panellets i la castanyada

El canvi climàtic i les plagues afecten directament el conreu d'un fruit que havia situat l'Estat espanyol com a líder al mercat mundial


Els pinyons són els reis dels panellets per la Castanyada | iStock
Els pinyons són els reis dels panellets per la Castanyada | iStock
Ens reunim per menjar o mengem perquè ens reunim? La resposta dependrà molt de la persona, però és innegable que tota tradició té arrelats un tipus de receptes, siguin dolces o salades. Per a aquestes dates, els reis són els panellets. No hi ha castanyada ni Tots Sants sense que n’hi hagi a taula. I malgrat que any rere any en veiem de nous, el més buscat sempre el mateix: el panellet de pinyons, ni el d’ametlles ni el de coco aconsegueixen superar-lo.
El preu del fruit sec com a matèria primera és sempre l’ingredient que més fa enlairar el cost del producte ja elaborat, especialment en el cas dels que duen el fruit del pi pinyer. Els més barats del mercat són els que provenen de la Xina, el Pakistan i Turquia, però difícilment es trobarà per sota dels 35 euros/kg als comerços, mentre que el que prové de Catalunya i de Castella i Lleó pot enfilar-se per sobre dels 55 euros/kg.

Recuperar la producció de pinyons

Catalunya té aproximadament 30.000 hectàrees dedicades al pi pinyoner que el 2017 van produir 30 tones de pinyons, segons les dades més recents recollides per l’Observatori Forestal Català. El registre va suposar un increment del 70% i el 100% respecte dels dos anys anteriors, quan la collita va assolir les 18 i 15 tones respectivament. Molt lluny de les 775 tones que es van recol·lectar fa 10 anys.
Catalunya produeix 26 vegades menys de pinyons que fa una dècada
Les causes del baix rendiment de les plantacions són dues: el canvi climàtic i la xinxa nord-americana, una plaga que s’alimenta de les pinyes i asseca el seu fruit. Però també s'ha produït una pèrdua de professionals i la necessitat de tecnologia que rendibilitzi la producció, tal com van explicar alguns dels experts que encapçalen GO Pinea.
Aquest projecte, integrat per organitzacions diverses de l’Estat espanyol com l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), el Consorci Forestal de Catalunya, la Federació d'Associacions Forestals de Castella i Lleó o la Confederació d’Organitzacions de Silvicultors d’Espanya, entre altres, vol promocionar el producte autòcton i reclamar millores per al conegut com “pinyó ibèric”, molt més preuat que el producte importat.
A tot això cal sumar-hi que el conreu del pi pinyer no està regulat com una activitat agrícola, sinó que és considerada una activitat forestal. Més enllà del que puguin recollir els professionals amb llicència o que tenen superfícies de cultiu, la resta és tot una recol·lecció il·legal i no registrada.
L’Estat espanyol és líder mundial en superfície amb 400.000 hectàrees dedicades al pi pinyer
En termes numèrics, el seu objectiu és recuperar les 600.000 hectàrees de pin pinyoner que hi havia arreu de l’estat fa una dècada - ara en són 400.000, encara líder en superfície - i tornar a situar Espanya i Portugal com els líders del mercat mundial. Ambdós països, van afirmar els promotors de Go Pinea en la presentació del projecte, ja no figuren en les estadístiques internacionals pel seu escàs volum productiu en comparació amb potències asiàtiques, especialment Turquia, nou líder en producció de pinyó mediterrani.

Buscar pinyó català o ibèric

El Maresme, el Vallès Occidental i la Selva són les principals comarques recol·lectores al Principat; a l’Estat espanyol, ho són les comunitats d’Andalusia i Castella i Lleó. Tot i això, la caiguda de la producció ha fet que de mica en mica es vagi distribuint arreu del territori català el conreu a través del mètode d’empelt, que consisteix a inserir un branquilló d’un pi pinyer adult en un de jove per millorar la producció del seu fruit. El resultat són unes pinyes més grans i amb més pinyons.
Una de les localitzacions que ha entrat recentment en el mapa com a punt clau per al cultiu d’aquest fruit sec és Girona. Precisament d’aquí surt la matèria primera dels envasos de pinyons del país que distribueix l’empresa M. Torras Rafi, o els de la marca Bon Preu, que tenen com a proveïdor la companyia Maria Teresa Llauradó. Montsant és una altra de les marques que comercialitza fruit provinent de Catalunya.
M. Torras Rafi, Maria Teresa Llauradó i Montsant comercialitzen pinyó català
Són poques les companyies que especifiquen al detall l’origen del producte, però hi ha prou consens respecte a la qualitat de l’esmentat “pinyó ibèric” com per enaltir que es tracta de matèria primera espanyola a l’envàs quan és el cas. La catalana Borges, la marca blanca d’El Corte Inglés, Frit Ravich - proveïdor també de la marca de Dia- i Jesús Navarro (Alacant), més conegut com a Carmencita, –sota el nom d’Hacendado de Mercadona- així ho fan.
Altres casos són el de Ducros, amb matèria primera de la Unió Europea, tal com diu el paquet; o el dels pinyons bio d’El Corte Inglés -distribuït per Aperitivos Medina (Madrid)- i Lidl, que provenen de la Xina i el Pakistan.
Més Informació
Galetes sanes i de km 0, la fórmula per recuperar el mercat
Poma, la fruita que comença bé el setembre
La llet que mamen els catalans

Discurs de Pau Casals davant l'ONU, en recollir la Medalla de la Pau el ...

Discurs de Pau Casals davant l'ONU, en recollir la Medalla de la Pau el ...

dimecres, 23 d’octubre del 2019

Les fotos de la vergonya: Joan Carles portant Franco al Valle de los Caídos

joan carles valle caidos efe
De cap de l'Estat a cap de l'Estat (i l'exhumo perquè toca). Joan Carles I va ser rei gràcies a que Francisco Franco el va posar allà. L'actual rei emèrit va trair el pare i la democràcia posant-se de rei abans que hi hagués democràcia a Espanya. És deutor del dictador i ara que l'exhumen no consta on veurà Joan Carles la mòmia de Franco en moviment. El portaran a les espatlles els nets del Caudillo però Joan Carles no serà allà. El dia de l'enterrament sí que hi era:
rei franco valle caidos EFE
juan carlos valle caidos efe
joan carles valle caidos efe
EFE
El día del entierro en El Valle de los caídos, el Rey Juan Carlos presidió el cortejo fúnebre.
Y lloraron como hombres...


portada
A les portades dels diaris de l'època s'escrivia "El Rey presidió el cortejo fúnebre" i diu que Joan Carles va presidir els funerals a la Plaza de Oriente i després el seguici fins el Valle de los Caídos en cotxe descapotable amb les restes de Franco. Afegeixen "Lloraron como hombres" i "Descanse en paz". Era el diari La Gaceta del Norte. Si fos ara ho titularien igual a Antena 3.

Tsunami Democràtic es mobilitza pel Clàssic del 18 de desembre

Tsunami Democràtic ha cridat a mobilitzar-se el proper 18 de desembre, data final del primer Clàssic de la temporada. En una piulada aquest dijous al vespre, la plataforma ha considerat una victòria el canvi de data, que originalment coincidia amb la manifestació del 26-O de protesta per la sentència. "Guanyar sense baixar de l'autocar", ha celebrat.
Tot i això, el canvi de data no ha dissuadit la mobilització del Tsunami, que avisa que convocarà algun tipus d'acció el nou dia del Clàssic. De moment, però, no concreten més la convocatòria, tan sols asseguren que "ens veiem el 18 de desembre".
El Comitè de Competició ha confirmat avui la data final, després que decidís la setmana passada ajornar el partit en vista de la manifestació. La data escollida és la que volien tant blaugranes com madridistes, mentre que La Lliga volia que es jugués el 4 de desembre.
Tot i això, un dels problemes que sigui el 18 de desembre és que hi ha programats partits de la Copa del Rei. D'aquesta manera, el Barça, el Madrid i els seus rivals hauran de mirar els calendaris i acordar un nou dia.

dissabte, 19 d’octubre del 2019

Acció i reacció, per Salvador Cot / Quico Sallés

Acció i reacció

Manifestació amb esperit de 3 d'octubre i intensa jornada d'aldarulls amb 51 detinguts i 77 ferits

Tots els manuals d'insurgència i contrainsurgència descriuen l'espiral d'acció/reacció. Fàcil; davant d'una acció violenta, reacció al mateix nivell. Però, el que és substancial és que, efectivament, es tracta d'una espiral. Arreu del món, molts conflictes -socials, nacionals o del tipus que sigui- entren en aquest camí concèntric de molt difícil sortida on el resultat és incert, però acostuma a guanyar qui té més força. La societat catalana ha de decidir si s'immergeix, o no, en aquest viatge incert que té com a component principal el patiment.
Acció/reacció, dèiem. I, malauradament, l'acció fa temps que té data: U d'Octubre de 2017. En aquell dia de violència intensa l'Estat va plantar la llavor del rebuig i la humiliació, un sentiment que ha arrelat en una part significativa de la societat catalana, especialment entre els més joves. Són els que aquest divendres han anat a enfrontar-se amb el CNP, a la prefectura de Via Laietana. Quan encara era de dia, cap a les quatre de la tarda.
En aquest escenari ha començat tot. Els més joves han començat la protesta que s'ha anat intensificant a mida que passava el temps i s'omplia més el carrer. De res han servit les primeres càrregues. Tot just per dispersar uns segons. Els joves, resilents, hi tornaven esperonats per l'actuació policial i pels reforços que els anaven arribant.
Paral·lelament, els participants de les Marxes que van sortir fa tres dies de Ripoll, Girona, Tarragona, Tàrrega i Berga omplien el Passeig de Gràcia seguint el protocol habitual de les manifestacions independentistes dels darrers anys. Ambient de tres d'Octubre. Una indignació controlada, reivindicativa. La majoria havien travessat alguna part del país com a mostra del seu rebuig a la sentència del procés. La majoria també havien participat en una vaga militant convocada pel cada cop més influent sindicat Intersindical. Una vaga que ha estat general i sobretot, més que nacional que política. Els discursos al final de la manifestació de Jordi Cuixart, per veu interposada de Marcel Mauri i de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, encara aprofundien més l'escletxa amb els joves que es mantenien ferms a Via Laietana.
Quan la manifestació sindical ha acabat, milers de persones s'han dirigit cap Via Laietana per Pau Claris. Però les barricades a tocar de la ronda Sant Pere i a la cantonada amb Fontanella així com un imponent, i armat fins a les dents, cordó policial impedien el pas. S'havien registrat càrregues per establir una línia policial. Però la gentada i la seva convicció els mantenien desafiants als efectius de la Unitat d'Intervenció Policial, els antiavalots del Cos Nacional de Policia.

Moments després la intensitat d'atac defensiu de la policia ha començat a incrementar-se. Les pilotes de goma eren més sovintejades. Però els manifestants no s'estaven plegats de braços. Ni de bon tros. S'han armat amb mobiliari urbà i han obert més fronts que han fet suar la cansalada a la policia. Per exemple, a la cantonada del carrer Junqueras just a la façana del Teatre Borràs. Les dues línies han estat seqüència similar amb construcció de barricades, foc i llançaments de tot allò susceptible de ser utilitzat com un projectil. De fet, trams ben llarg de la Ronda Sant Pere s'han quedat sense llambordes i cap contenidor de la zona ha sobreviscut.
Al capvespre, la policia espanyola era incapaç de dispersar els manifestants malgrat les ràfegues de pilotes de goma. Una autèntic estol de pilotes que lesionaven als manifestants i la premsa que cobria les protestes. Escuts amb senyals de trànsit, palets o para-sols de terrassa han complicat la vida als tiradors de la policia i han decidit tirar de beta del seu arsenal.
Just abans de fer-se de nit, han tirat els primers pots de fum que han ajudat a una dispersió ràpida però poc eficaç en el temps. Els manifestants treballaven amb una mentalitat d'intel·ligència col·lectiva i en xarxa com si es tractés d'un de treball de recerca col·laboratiu. Així han ideat un sistema ràpid per neutralitzar el fum. Unitats de tres manifestants, amb bufs sucats amb llimona, els apagaven amb aigua o bé, si portaven guants, els tornaven a enviar a la policia. La resistència al gas ha multiplicat el seu llançament que en algun moment ha estat una autèntica pluja però el retorn a la fila policial ha obligat als agents a disparar a discreció.
En tercer terme, la policia ha provat d'apujar l'aposta i ha escollit el gas pebre o picant, -gas OC-, que en un primer moment ha deixat estabornides les primeres files dels concentrats. Però, de seguida, li han agafat el truco i han reduit el seu efecte. "Encara ens en hem sortit prou bé amb això nou del gas, oi?", comentaven alguns dels participants per vantar-se de la rapidesa dels seus contraatacs amb aigua per apagar-los. 
Anaven passant les hores i els pocs metres que guanyava la policia, els tornaven a recular per la pressió de la manifestació. Ben entrada la nit, han arribat reforços. En primer terme, han entrat furgonetes que els manifestants han foragitat a cops de roc. Però minuts després hi ha hagut una ofensiva final. Desenes de furgons i centenars d'antiavalots han avançat disparant a discreció i repartint llenya a tot el que trobaven després de crear una cortina de fum tan espès que ha arraconat els manifestants al sector muntanya d'Urquinaona i ronda Sant Pere. Un cop aclarit l'espai, el camió mànega dels Mossos ha tingut la seva primera actuació en públic. Per apagar focs i netejar la calçada. Al capdavall, aquest camió no serveix per gaire cosa més i comença a tenir visos de relíquia.
La dispersió ha funcionat relativament perquè els manifestants s'han escampat pel centre de la ciutat. A la una de la matinada, la Brigada Mòbil dels Mossos encara els perseguia a cop de foam, salva i carrussel sense gaire èxit. El balanç provisional a quarts de dues de la matinada són 51 detinguts, deu dels quals de la policia nacional i la resta dels Mossos -han estat a Barcelona 4, a Lleida 9, a Manresa 2, a Tarragona 9, a Girona 6, i a Sant Celoni 1-. El servei d'Emergències Mèdiques ha quantificat en 77 els ferits atesos, tres dels quals per lesions oculars produïdes per les pilotes de goma. Un armament que el Parlament de Catalunya va prohibir a Mossos i policies locals. El mateix Parlament que no és cap referent pels manifestants. Els joves han resistit i qui resisteix, diuen, que venç. En qualsevol cas, del dia d'avui, se'n recordaran.

Vaga general 60.000 persones i 150 tractors a la manifestació de la vaga general a Girona


vaga general 18O tractors manifestació Girona ACN
Unes 60.000 persones es manifesten pels carrers de Girona per la vaga general, segons dades dels Mossos d'Esquadra. Fins a 150 tractors arribats de diferents punts de les comarques gironines s'han afegit a la mobilització, convocada per la Intersindical-CSC i la IAC amb el lema "Vaga general pels drets i les llibertats".
El portaveu d'I-CSC, Xavier Díez, ha afirmat que la convocatòria ha estat un èxit, amb seguiments massius en sectors com l'ensenyament, on xifren que més d'un 70% dels treballadors han secundat la vaga.
Díez ha subratllat que és una vaga "oportunista" que aprofita el clima reivindicatiu per denunciar "la deriva dictatorial d'Espanya", també en l'àmbit laboral.

Al matí el piquet del CDR s'ha concentrat davant dels jutjats de Girona, blindats pels antiavalots dels Mossos, per reclamar l'alliberament dels detinguts durant la tercera nit de disturbis a la ciutat. La marxa del piquet ha començat a les sis del matí i ha passat per l'edifici de l'Agència Tributària, el Corte Inglés, la rotonda de Mas Gri, la seu de La Caixa i la comissaria dels Mossos d'Esquadra. El piquet ha empaperat l'entrada d'alguns edificis, ha tirat pintura i ha fet grafitis a les parets.

Així funciona una barricada dels manifestants de la plaça Urquinaona

Així funciona per dins una de les barricades dels manifestants de la pla...

Així funciona per dins una de les barricades dels manifestants de la pla...

PRESS CONFERENCE | Pep Guardiola | Crystal Palace v Man City

dimarts, 15 d’octubre del 2019

Com funciona el codi QR de l’app del Tsunami Democràtic?

CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Com funciona el codi QR de l’app del Tsunami Democràtic?

Tots els consells per fer funcionar la nova app del Tsunami Democràtic
QR app Tsunami
Després de l’èxit de les primeres mobilitzacions del Tsunami Democràtic després de fer-se pública la sentència contra el procés. L’organització va donar a conèixer un nou canal per comunicar-se amb la gent: una aplicació. ‘Servirà per coordinar i visibilitzar les accions fetes a tot el territori i que tothom pugui ser part del Tsunami’, asseguren. Fins ara, el Tsunami utilitzava Twitter i Telegram —on té més de 220.000 subscriptors— per comunicar-se. A part de la seva web, tsunamidemocratic.cat.
Molta gent ha tingut problemes per baixar-se l’app, instal·lar-la o amb el QR que serveix per activar-la. En aquesta notícia trobareu tot de consells per poder-la utilitzar.

Com instal·lar l’app del Tsunami?

El primer pas és descarregar-se l’app. Ho podeu fer aquí i aquí. De moment, l’app és només per a telèfons Android i, a més, no està disponible a Google Play. És per això que instal·lar-la és una mica més complicat del que estem acostumats. El primer que hem de valorar és quina de les dues versions de l’arxiu .apk hem de descarregar i instal·lar, segons el model del vostre telèfon.
Per a la majoria de telèfons cal descarregar la versió 1, però pels models més recents o d’alta gamma cal instal·lar la versió 2. Alguns d’aquests mòbils són: Samsung (Note 10, Note 10+, Note 9, Note 8, Galaxy S10, Galaxy S9, Galaxy S8, Galaxy S7, Galaxy S6), Google (Nexus 6P, Nexus 5X, Pixel, Pixel 2, Pixel 3, Pixel 3A), OnePlus (2, 3, 3T, 5, 5T, 6, 6T, 7, 7 PRO) o Huawei (P9, Mate 10, P20, Mate 20, Mate 20 Pro).
La web del Tsunami Democràtic ens ofereix dues versions per a instal·lar l’app.
Si no hem pogut entrar a la web principal perquè està col·lapsada o si ens han passat directament els arxius, ens hem de fixar en el nom de l’arxiu. La idea és la mateixa, però en comptes de dir ‘versió 1’ o ‘versió 2’ diu ‘ARMv7’ o ‘ARM64’. La majoria de telèfons han d’instal·lar l’arxiu ‘ARMv7’, però els models nous i d’alta gamma necessiten l’arxiu ‘ARM64’.
La web alternativa per a descarregar l’app del Tsunami fa servir una nomenclatura diferent.
Un cop heu descarregat l’arxiu, trobeu un darrer escull abans de poder instal·lar-lo. Per defecte, Android mira de protegir els telèfons davant de virus i més programari maliciós fent que només es puguin instal·lar aplicacions provinents de Google Play. És per això que quan intenteu instal·lar l’app del Tsunami us demanarà si voleu instal·lar aplicacions d’origen desconegut, opció que haureu d’activar. Cada telèfon és un món, però la casella que cal marcar serà similar a aquesta:
En alguns casos, pot ser que el telèfon no reconegui l’arxiu i ens digui que no pot instal·lar-lo. Per fer-ho, podem descarregar de Google Play un instal·lador d’aplicacions.

Com aconseguir un codi QR?

Quan l’instal·leu l’app us trobareu que heu de validar l’aplicació amb un codi QR. La diferència entre aquesta aplicació i el canal de Telegram és que aquest és un mètode de comunicació privat entre convocants i manifestants. En canvi, al canal de Telegram hi pot accedir tothom, inclosos agents dels cossos policíacs.
Per accedir a l’app del Tsunami necessitem que algú de confiança ens passi un codi QR que haurem d’escanejar. Com tot just s’acaba de publicar, de moment hi ha poca gent que en té, però a mesura que passin les hores i els dies s’aniran estenent entre la població.
Tsunami Democràtic: Totes les crides a la mobilització

Un cop hem accedit l’app què passa?

Quan hàgim pogut entrar l’aplicació, ens demanarà que indiquem la nostra disponibilitat i recursos a l’hora de mobilitzar-nos. Segons aquests paràmetres, ens proposaran unes accions o unes altres.



Alguns usuaris han tingut dificultats a l’hora de llegir el codi QR o que, fins i tot, un cop llegit l’aplicació registra un error i ens fa tornar-lo a llegir. De moment, el Tsunami Democràtic no ha fet cap comunicació sobre aquests errors, però VilaWeb ha pogut saber que cada codi QR té uns usos limitats, per això us podeu trobar en la situació que us passin un codi que ha funcionat algú però que a vosaltres no funcioni.
Tota la informació sobre les Marxes per la Llibertat
Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Com funciona el codi QR de l’app del Tsunami Democràtic?


dilluns, 7 d’octubre del 2019

‘Viatge a Buda’, els Quicos estrenen nou espectacle

quico el celio el nou i el mut de ferreries acn
Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries han estrenat nou disc amb l'espectacle 'Viatge a Buda' a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa aquest diumenge al vespre. Els músics tortosins han transportat els espectadors al passat del territori per reflexionar sobre el perill del canvi climàtic i la necessitat de recuperar alguns valors de temps passats. "Volem explicar la importància de la cançó com a eina de transformació social i, per això, els portem a una època on la gent cantava molt, cantava treballant i xalant en el temps d'oci", ha expressat el cantant Arturo Gaya. Amb aquest concert, el grup enceta una gira que passarà pels teatres de Manresa, Falset, Amposta i Ulldecona i que s'allargarà fins a l'any vinent.
El nou treball 'Viatge a Buda' es va començar a gestar fa dos anys des de zero i està compost per una desena de cançons, segons ha explicat Arturo Gaya, més conegut com a Quico el Célio. 'Canta a l'Illa de Buda', ‘La mar se fa gran' o 'No hi ha cap temps com lo meu temps' són algunes de les peces fetes expressament per aquest disc, les quals parlen sobre com es pot millorar l'entorn on vius, els perills del canvi climàtic al paratge del delta de l'Ebre o la importància del temps, respectivament.
Gaya ha explicat que porten els espectadors a l'Illa de Buda per parlar d'un territori que està en "perill de desaparèixer". "Fa 100 anys hi vivia una comunitat d'unes 400 persones, que segons testimonis, deien que portaven una vida molt senzilla, però que no els faltava mai res per a viure", ha detallat el cantant. Per això, ha assegurat que amb la defensa "del que tenim més a prop, en aquest cas l'Illa de Buda, també estem lluitant pel planeta".

Recuperar valors del passat

Pel que fa a la voluntat de recuperar valors del passat, el cantant ha afirmat que l'oci ha canviat moltíssim. "Abans la gent el compartia i, ara, és totalment individualitzat, treballem en la idea de canviar la manera de compartir de l'oci", ha afegit.
L'àlbum combina cançons de ritmes molt diversos i frescos amb el cinema. De fet, un dels elements de l'espectacle que s'ha estrenat aquest diumenge ha estat un curtmetratge mut i en blanc i en negre. La pel·lícula, dirigida per Jaume Moya de Films Nòmades, mostra el mític Gegant de Ferro, el far més alt del món en el seu temps, o el llegendari Vapor Anita, un vaixell de vapor que navegava per l'Ebre. Així mateix, la nova aposta escènica dels Quicos ha traslladat els espectadors l'any 1926, any de la mort d'Antoni Gaudí, de la inauguració del Metro Transversal de Barcelona o del Carrilet de la Cava.

La gira passarà per diversos municipis ebrencs i per Manresa

El grup té previst actuar al teatre Kursaal de Manresa el proper dissabte 12 d'octubre en el marc de la Fira Mediterrània. Tot seguit, pujarà als escenaris dels principals teatres de les Terres de l'Ebre i el Priorat, com l'Artesana de Falset el pròxim 26 d'octubre, l'Auditori de la Fila d'Amposta el 10 de novembre o el de la Passió d'Ulldecona el 30 de novembre. "Serà una gira que durarà tot l'any 2020, mentre hi hagi les condicions per actuar als teatres. A l'estiu, amb el bon temps i les festes majors, integrarem aquestes cançons dins d'un altre espectacle", ha tancat Gaya.